Noorwegen - Walvissen en Noorderlicht, 8 dagen Aurora Borealis op de Noorderlicht

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuurcruises

Zeilreis met de Noorderlicht

Met de stoere tweemaster de 'Noorderlicht' worden een aantal fjorden en eilanden rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya verkend. Drie dagen worden gereserveerd voor de walvissen bij Kvaløya. Ervaar de ongerepte natuur en landschappelijke pracht van deze eilanden vanaf het water en enkele keren te voet, maar geniet vooral van het noorderlicht, oftewel Aurora Borealis.

Uniek aan deze reis

 • Het natuurverschijnsel Aurora Borealis
 • Het zeilschip de Noorderlicht
 • Internationaal gezelschap
 • Orka's en bulltruggen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. Tijdens de expeditiereis, die SNP samen met Oceanwide Expeditions uit Vlissingen organiseert, vaar je met een cruiseschip rond en ga je dagelijks aan land. Daar maak je kennis met de bijzondere flora en fauna. Tijdens je vakantie worden door deskundige gidsen interessante lezingen gehouden.

Dag tot dag

Noorwegen - Walvissen en Noorderlicht

SNP Natuurreizen heeft een schitterende manier gevonden om het natuurverschijnsel van het noorderlicht in het noorden van Noorwegen te bewonderen. Met de stoere tweemastschoener 'de Noorderlicht' varen en zeilen we deze week rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya. Daar er in deze tijd van het jaar in het verre noorden maar beperkt daglicht is, zo´n vijf uur per dag, is er bij helder weer een grote kans het noorderlicht aan de hemel te aanschouwen. De eilanden liggen op de juiste breedtegraad voor dit spectaculaire natuurfenomeen en de kans dat we het ook werkelijk zien is dan ook groot.
In de Vengsøyfjorden en Kaldfjorden gaan we op zoek naar Orka’s en Bultruggen en is er ook een goede kans op het zien van Zeearenden, die ook op de haring afkomen. 

Dag 1

De reis begint in de Noorse stad Tromsø, ook wel het “Parijs van het noorden” genoemd, vanwege de gezellige atmosfeer in het oude centrum. In de bij het centrum gelegen haven ligt de meer dan 100 jaar oude schoener Noorderlicht op ons te wachten. In de avond is er tijd om het stadje te verkennen.

Dag 2

We vertrekken vroeg in de ochtend en zeilen richting het noordoosten, door de Langsundet. In deze schitterende fjord hebben we een landing gepland bij het dorpje Hansnes, van waaruit we naar de 306 meter hoge top van de heuvel Storheia willen wandelen om van het mooie uitzicht over de fjorden te kunnen genieten. We verwachten de nacht door te brengen in de Dyrsfjorden, bij de noordelijke punt van het eiland Ringvassøya.

Dag 3 - 5

De komende drie dagen brengen we door in de Vengsøyfjorden en Kaldfjorden, waar we op een eerdere reis de walvissen hebben gezien. Naast Orka’s en Bultruggen is er ook een goede kans op het zien van Zeearenden, die ook op de haring afkomen. De Zeearend komt hier het hele jaar voor en wordt vanwege zijn grote spanwijdte ook wel de “vliegende deur” genoemd. In de namiddag, wanneer het daglicht is verdwenen, willen we korte wandelingen maken in de omgeving en ’s avonds hopen we op een heldere hemel om het poollicht te kunnen aanschouwen.

Dag 6 - 7

We vervolgen onze rondtocht rond Kvaløya en zeilen naar het kleine eiland Sommarøy. Er is een goede kans om vanaf dit eiland het noorderlicht te kunnen zien. Omdat het eiland ook goede wandel mogelijkheden biedt brengen we een groot deel van de laatste dag van de reis hier op het eiland door en verkennen de mooie kust met de witte stranden. Misschien klimmen we wel naar de top van het eiland, de 211 meter hoge berg Hillesøya, om vanaf daar het spectaculaire uitzicht over de ruige kust te kunnen zien. In de middag, wanneer het weer donker wordt, varen we terug naar Tromsø en beëindigen daar onze rondtocht rondom Kvaløya. We brengen de nacht door aan boord in de haven van Tromsø.

Dag 8

In de ochtend vliegt u via Oslo weer terug naar huis.

NB Programma

Alle reisprogramma' s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma's kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In de haven van het oude centrum van Tromso wacht de bijna honderd jaar oude tweemaster, de Noorderlicht. Het schip biedt plaats aan maximaal 19 gasten en 5 bemanningsleden. Het is niet overdreven luxe maar wel uitermate comfortabel en past goed in het arctische gevoel. Benedendeks biedt het zeilschip aan haar gasten volop ruimte. In het dekhuis bevindt zich een zitgelegenheid. Tien kleine tweepersoonshutten zijn voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water en kastruimte. Er zijn 3 douches en 4 toiletten. De moderne kombuis is o.a. uitgerust met een magnetron, een oven, een diepvries en een afwasmachine. Het schip is optimaal geïsoleerd en heeft centrale verwarming. 

Over de maaltijden

Dagelijks worden er drie heerlijk maaltijden voor u bereid die gezamenlijk in de lounge worden gebruikt.

Inbegrepen

 • verblijf aan boord van de Noorderlicht in tweepersoons hutten
 • gebruik beddengoed en handdoeken
 • alle maaltijden aan boord
 • diensten schipper, kok en expeditieleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • drankjes aan boord
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Bij deze reis verblijft u aan boord van de Noorderlicht en maakt enkele excursies en wandelingen. Deze zijn vanzelfsprekend facultatief. Wij raden dan ook een ieder aan goede wandelschoenen mee te nemen.

Over de groepssamenstelling

Aan boord van het schip zit een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap aan boord van de Noorderlicht

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met SAS naar Tromso  v.v..  Het schip vertrekt in Tromso in de morgen van dag 2.

Uw definitieve vluchtschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Tromso neem je een taxi naar de haven. Dit is slechts een korte rit. Het schip ligt in de haven.

Praktische informatie

In november zijn de dagen op de Lofoten kort. De zonsopgang is tussen 09.00 en 10.00 en de zon gaat onder tussen 14.00 en 15.00. Dit betekent echter niet dat het dan gelijk donker is. Zeker bij helder weer kun je in de schemerperiode nog veel doen. Eind November is er een lage zon met veel oranje en rode kleuren aan de hemel. Erg fotogeniek. Eind november is er zelfs kans op vorst en sneeuw. Houdt hier rekening mee wat betreft uw kleding.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aan boord van de Noorderlicht kunt u betalen met zowel euro's als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis raden wij u aan Noorse kronen mee te nemen.

Vanaf de luchthaven Evenes reist u per openbare busverbinding naar de haven van Lødingen. De vertrektijden van deze bus sluiten aan bij de aankomsttijden van de vlucht. Deze busrit is exclusief de reissom en dient u ter plekke te betalen. U kunt het beste een retourticket kopen. Dit is goedkoper dan tweemaal een enkele reis. (kosten ca 255 NOK enkele reis, duur 1 uur). De laatste bussen gaan om 20.00 en 21.25 van de luchthaven naar Lødingen. De bus stopt in de haven. U ziet de Noorderlicht vanuit de bus in de haven liggen.

Eind november heeft de winter al zijn intrede gedaan in het noorden van Noorwegen. Houdt hier rekening mee wat betreft uw kleding. Zeker op het dek van de Noorderlicht kan het koud zijn. Ook tijdens de wandelingen kan het winters zijn. Als je overdag bent natgeregend moet je in ieder geval voldoende droge en warme kleding bij je hebben om 's avonds naar het noorderlicht te kijken.

Om mooie foto's van de aurora te kunnen nemen is een (hoofd)lamp en een (tafel)statief onmisbaar. Om het noorderlicht te fotograferen heb je een moderne digitale camera nodig die je handmatig kunt instellen. Je moet namenlijk de sluitertijd kunnen aanpassen. Een spiegelreflexcamera is niet perse noodzakelijk.

Paklijst:

 • Dagrugzak (35 liter)
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack en regenbroek
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zaklamp

 

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

De bemanning van de Noorderlicht vaart al ruim tien jaar in de noordelijke wateren rond Noorwegen en Spitsbergen en hebben dus een enorme kennis en ervaring. De reisleiding reist niet mee vanuit Nederland en is ter plaatse aanwezig. Heeft u de heen- en terugreis door SNP laten organiseren, dan reist u zonder reisleiding vanaf Schiphol naar Tromso.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tweemaster_noorderlicht.jpg

Noorwegen - Walvissen en Noorderlicht

Aurora Borealis op de Noorderlicht

Zeilreis met de Noorderlicht

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen