Noorwegen - Skarvheimen, 8 dagen Sneeuwwandelen in een arctische wildernis

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Finse en Geiterygghytta

Voor de ware sneeuwwandelavonturier ligt er een winterse uitdaging te wachten op de hoogvlakte van de Hardangervidda. In de desolate boomloze arctische omgeving van Finse, gespen we onze rugzakken om, voor een afwisselende tocht door het grillige berggebied van de Skarvheimen, een reliëfrijke en onherbergzame ‘höyfjell’ gelegen tussen de Hardangervidda en de Sognefjord. Een prachtige trektocht door de eenzaamheid van dit arctische heiligdom…

Uniek aan deze reis

  • Sneeuwwandelen boven de boomgrens
  • Sneeuwzeker
  • Uniek gelegen berghutten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Skarvheimen

Onze uitvalsbasis is de op 1222 m hoogte gelegen Finsehytta. We beginnen hier met een eenvoudige dagtocht om ons voor te bereiden voor wat komen gaat. Wat te denken van de tocht naar de Geiterygghyta, door het Finseå beekdal en onder langs de Omsbre-gletsjer. Vanuit deze hut maken we twee dagtochten in de omgeving met de beklimming van de markante 1770 m hoge Urdvassnuten en een prachtig uitzicht over de Skarvheimen. Daarna wandelen we op onze sneeuwschoenen via de indrukwekkende Kyrkjedöri, een nauwe canyon in het Hallingskarvet massief, terug naar Finse.

Dag 1

Vliegreis Amsterdam – Oslo. Op de luchthaven Gardermoen nemen we de trein en reizen via Oslo naar de Finse, gelegen op een hoogte van 1222 meter tussen de Hardangerjökulen en het bergmasief van Hallingskarvet.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 2

Op de eerste wandeldag maak je een tocht naar de hut van Klemsbu. Via het besneeuwde beekdal van de Finseå loop je naar de hut. Als deze open is, kunnen we hier lekker warm lunchen. Via het bevroren meer van Sandalsvatnet lopen we ’s middags terg naar Finse.
Tochtinformatie: 15 km, hoogteverschil 400 m stijgen en dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 3

Na een stevig Noors ontbijt pakken we de laatste spullen in onze rugzak en beginnen aan de tocht door de Skarvheimen. We klimmen door het Finseå-beekdal langs de markante Sankt Pål (1694 m) naar de bergpas over de Hallingskarvet. Langs de Omsbre-gletsjer en via Såtedalen bereiken we ons volgende onderkomen, de Geiterygghytta (1229 m).
Tochtinformatie: 17 km, hoogteverschil 400 m stijgen en dalen, duur 6 - 7 uur

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 4

Over de westhelling van het bergmassief Sundhellerskarvet, door het Rossdalen en over een bergpas van de Bolhovdskarvet klimmen we geleidelijk naar de naar de top van de Urdvassnuten (1770 m). In dit deel van de Skarvheimen worden ’s winters vaak rendieren waargenomen. Een weids uitzicht over de Skarvheimen is de beloning voor een pittige klim. De afdaling gaat vervolgens via Jutulvatnet naar het uitzichtpunt op de Sudhellerskarvet (1612 m) en ten slotte terug naar de Geiterygghytta.
Tochtinformatie: 22 km, hoogteverschil 600 m stijgen en dalen, duur 7 uur

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 5

Na het ontbijt trekken we onze sneeuwschoenen weer aan en met een lichte dagrugzak verkennen we de met een dik pak sneeuw bedekte hoogvlakte van de Bakkahellertunga. Onderlangs de ijsvelden van de Vargebreen lopen we verder en via de Omnsbakkane komen we bij het Omnsvatnet. Via het Såtedalen, dat we nog kennen van de tweede wandeling, komen we aan het einde van de middag weer bij de hut.
Tochtinformatie: 20 km, hoogteverschil 400 m stijgen en dalen, duur 7 uur

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 6

Onderlangs de Kittilsbunosi en de markante Storfonnosi stijgen we langzaam naar het bevroren Kyrkjedörsvatn. Hier ligt de Kyrkjedöri, een nauwe canyon, op ons te wachten. Via het Flakavatnet en de Jomfrunuten dalen we af naar Finse. Tochtinformatie: afstand 20 km, hoogteverschil 500 m stijgen en dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 7

Een laatste tocht met een lichte rugzak over de Handangerjökulen. We nemen een route via Eplesinhytta en Kongsnuten naar de op 1765 meter hoogte gelegen Jökulhytta met een weids uitzicht over de hele Hallingskarvet. Langs de Blåisengletsjer en de Hansbunuten dalen we ’s middags af naar de Finsehytta. Tochtinformatie: afstand 18 km, hoogteverschil 600 m stijgen en dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 8

Na het ontbijt gaan we met de comfortabele trein van Finse terug naar Oslo. Aansluitend nemen we de shuttletrein naar de luchthaven en vliegen we terug naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnacht u in twee sfeervolle Noorse hutten, op twee- en vierpersoonskamers. In alle hutten zijn dekens of dekbedden aanwezig, zodat u voldoende heeft aan een lakenzak. Elke hut beschikt over een droogkamer en gemeenschappelijke douchevoorzieningen.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warme bessensap. ’s Avonds is er een voedzame maaltijd, meestal een buffet. En natuurlijk is er na het eten koffie en thee!

Duurzaamheid

In Noorwegen reizen we per trein naar en van Finse.

Inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Alle transfers ter plaatse
• Verblijf in berghutten op twee- en vierpersoons kamers
• Maaltijden op basis van halfpension en lunchpakket, vanaf diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Huur sneeuwwandeluitrusting
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM (www.klm.com).

Over de activiteiten

Deze sneeuwwandeltocht vraagt om een goede conditie daar op 2 van de 6 dagtochten de rugzak aangevuld is met een lakenzak, handdoek, reservekleding en enige toiletspullen. De overige bagage kan in Finse achterblijven, omdat de tocht daar weer eindigt. Je maakt flinke tochten van 6 tot 7 uur, waarbij maximaal een hoogteverschil van 400 tot 600 m overbrugd wordt. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet specifiek vereist voor deze trektocht, een goed uithoudingsvermogen is echter een absolute must.

Extra's

Aanvullende opties

Huur sneeuwschoenen (vanaf € 70,- per persoon)

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven van Oslo.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo, vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1148 Oslo - Amsterdam, vertrek om 17.00 aankomst 18.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLMwat de bagageregels zijn voor je bestemming.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Noorse kronen voor privé-uitgaven.

Vanaf het vliegveld van Oslo reizen we heen en terug per trein naar het station van Finse.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, ten minste B categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtssteun. Voor deze reis heb je een standaard sneeuwwandeluitrusting nodig (sneeuwschoenen en skistokken). Je kunt de sneeuwschoenen en stokken via SNP huren, € 70 per set. Het materiaal ligt ter plaatse.
In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden.

Paklijst:

• Lakenzak
• Dagrugzak (35 liter)
• BergschoenenSandalen of (hut)slippers
• Fleecevest of -trui

• Handschoenen
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet

• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Zakmes
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Veldfles
• Lange onderbroek of legging
• Skipully
• Winddichte wandelbroek
• Regenbroek tegen de sneeuw
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• Gamaschen

• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten

Op dit moment zijn er geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Skarvheimen

Sneeuwwandelen in een arctische wildernis

Sneeuwwandelen vanuit Finse en Geiterygghytta

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten