Noorwegen - Olavsleden, 8 dagen Pelgrimstocht over het Olavspad naar Nidaros

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Pelgrimstocht langs herbergen, hotels en een klooster

In het jaar 1030 werd de Viking krijgsheer Olav Haraldsson bij een veldslag in Stiklastadir gedood. Omdat er nadien een aantal wonderen geschiedden is Olav heilig verklaard en in Trondheim begraven. Vanuit alle hoeken van Scandinavië trekken sindsdien pelgrims naar de Nidaros Kathedraal, die over zijn laatste rustplaats is gebouwd. Via SNP kan je nu ook als officiële pelgrim in Trondheim arriveren. Je begint op het slagveld in Stiklastadir en maakt een tocht van 85 km door een bijzonder cultuurlandschap, met onderweg een aantal bezienswaardige kloosters en plaatsjes. Op de laatste dag vaar je van kloostereiland Tautra naar Trondheim. De overnachtingsplekken zijn soms basic, maar altijd bijzonder. Je geniet van de Noorse gastvrijheid en ontmoet pelgrims van over de hele wereld. 

Uniek aan deze reis

  • Leuke, zeer verschillende, onderkomens
  • Bezoek kloostereiland Tautra
  • Wandelen langs de Trondheim Fjord
  • Bijzondere ontmoetingen met andere pelgrims
  • Noors cultuur landschap
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Noorwegen - Olavsleden

Beknopt programma van deze reis:

  • Dag 1 aankomst in Stiklestad
  • Dag 2 wandelen naar Munkeby
  • Dag 3 wandelen naar Falstad
  • Dag 4 wandelen naar Hellberg
  • Dag 5 wandelen naar het eiland Tautra
  • Dag 6 rustdag om Tautra te verkennen
  • Dag 7 boot naar Grilstad, wandelen naar Trondheim
  • Dag 8 einde van de pelgrimstocht

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Stiklestad, ten noorden van Trondheim. Deze plaats is van groot historisch belang voor de Noren. In 1030 is hier namelijk Viking koning Olav Haraldsson gesneuveld. Na zijn heilig verklaring is Olav in de kathedraal van Trondheim herbegraven.
Na aankomst in Stiklestad Cultural Centre ontvang je je Pilgrim Passport, waarin je onderweg stempels verzameld om aan te tonen dat je een echte pelgrim bent. Je overnacht in de middeleeuwse boerderij Stiklastadir.

Overnachting in

Stiklestad

Dag 2

Je begint je pelgrimage op de door berken omzoomde Stiklestad Allé. Bij een monumentale boerderij sla je af naar het wandelpad langs de rivier richting Verdal. Hier steek je de rivier over. De eerste kilometers gaan over asfalt, daarna over gravel- en bospaden. Ergens halverwege is er tussen de akkers een mooi picknickplekje ingericht langs de route. Je stijgt wat verder en volgt een smal pad door bos en veen. Daarna, terug in de bewoonde wereld, met op het eind een mooi pad langs de rivier, bereik je Munkeby, met  de ruïne van een 12-eeuws klooster. De herberg is nog een kort stukje lopen. Wandeling 21 km, 350 m stijgen, 300 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Munkeby

Dag 3

De wandeling begint vredig langs de klooster ruines en de Levanger rivier. Levanger heeft een centrum dat op de National Heritage List staat, vanwege de vele houten huizen en gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. Na een pauze in dit leuke plaatsje, loop je verder door het Staupslia Arboretum naar de pelgrims kerk uit 1180 in Alstadhaug. Het laatste deel van deze etappe gaat langs de Trondheim Fjord over asfaltweggetjes, met de mogelijkheid om te zwemmen bij het strand van Holsandbukta in Skogn. Je moet even om de grote papierfabriek heen, maar dan loop je weer mooi over een weggtje langs de zee. Pas op het allerlaatst verlaat je de kust en gaat op zoek naar het Falstad Center, ooit een gevangenen kamp in de Tweede Wereldoorlog. Nu is het een gedenkplaats en mensenrechten centrum, met een museum, archief, café en een mooie overnachtingsplek voor pelgrims. Wandeling 25 km, 200 m stijgen, 250 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Falstad

Dag 4

Na twee lange etappes kan je vandaag rustig aan doen. Helaas gaat de route wel grotendeels over een asfaltweg. Nadat je het Falstad Centrum bezocht hebt, volg je een kronkelpad langs de rivier. Bij een monument uit de oorlog komt het pad uit op een asfaltweg, die je door uitgestrekte bossen, soms een akker of doorkijkje over water, volgt naar het Sottjønna meer. Fijne plek voor een pauze met picknick tafels en een stukje zwemmen. Daarna zet je, met uitzicht over de kust, koers naar Hellberg aan de Trondheim Fjord, een mooie plek tussen de boomgaarden en bessenstruiken. De hele avond schijnt de zon over de fjord en heb je mooi uitzicht. Wandeling 15,7 km, 250 m stijgen en dalen,  uur lopen

Overnachting in

Hellberg

Dag 5

De Pelgrimsroute volgt de Trondheimsfjord over een weggetje tot Fånesbukta. Dan ga je verder over het mooie Frostastien wandelpad, dat langs de fjord, door het bos en langs akkers slingert. Er zijn vakantiehuisjes en boerderijen. En genoeg mooie pauzeplekken aan zee. Mogelijk kan je wat drinken bij een camping. In het vissersdorpje Smaland is niets te krijgen, maar je ziet Tautra wel opdoemen aan de horizon. Het valt op dat het Frosta schiereiland erg vruchtbaar is, een goede bodem en microklimaat, maken de teelt van fruit en groenten makkelijk. Iets wat men in de prehistorie en Vikingtijd ook al wist te waarderen. Op het schiereiland Holmberget vind je dan ook graven uit de Bronstijd.
Over een dam loop je naar het eiland Tautra waar je overnacht in een sfeervol onderkomen, gelegen naast de ruïnes van een oud klooster. Hier hebben ze zelf gebrouwen bier en heerlijk lokaal eten. Geweldige plek om 2 nachten te blijven na een wandeling van 21 km, 150 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.

NB. Als er op Tautra geen plek is, overnacht je op het vasteland in een mooie herenboerderij. De wandeling is dan 16,5 km. Je kan hier het best een fiets huren om op de rustdag de omgeving en Tautra te verkennen.

Overnachting in

Tautra

Dag 6

Na de lange wandelingen is dit een welkome rustdag. Tautra is een verstild eiland, verbonden met het vasteland door een dam. Onder natuurliefhebbers bekend vanwege de vogelrijkdom. Je kan eventueel een fiets huren om dit vredige en unieke eiland te verkennen. Op het noordelijk deel vind je Klostergarden, een herberg met sfeervol café en tuin. Er achter liggen de ruines van een middeleeuws klooster. Hier is ook de steiger van de pelgrimsboot naar Trondheim.
Op het zuidelijk deel van Tautra vind je in het natuurgebied een uitkijk toren om vogels te spotten. Daarnaast is hier het moderne Cisterciënzer Maria Klooster, bevolkt door nonnen die de kost verdienen door zeep en huidverzorging producten te maken. Het klooster is in 2006 opgeleverd en won een architectuur prijs. In de bijbehorende kerk zingen de nonnen meerdere keren per dag.

In de omgeving van Tautra, zijn in het vruchtbare cultuurlandschap van het Frosta schiereiland, veel overblijfselen te vinden uit de prehistorie en de Viking periode, zoals rotsgraveringen en Tinghaugen, een plek waar men gezamenlijk beslissingen nam in de lokale gemeenschap. Naar men hier zelf zegt, de basis van de huidige democratie. 

Overnachting in

Tautra

Dag 7

Op de laatste dag van je pelgrimage loop je naar de steiger waar de boot over de Trondheim Fjord naar Grilstad vertrekt. De mooie boottocht duurt ongeveer 1,5 uur. In Grilstad geef je de bagage mee aan een taxi en loopt langs de fjord de laatste 10 km naar het eindpunt : de Nidaros Kathedraal. Een mooie slotwandeling over een gravelpad, met klassieke houten huizen en moderne architectuur, en altijd zicht over zee. Er zijn genoeg mooie pauzeplekken aan het water, zelfs om te zwemmen. Daarna verder door de Ringve botanische tuinen de stad in. Je daalt af naar de leuke wijk Bakklandet en steekt de Gamle Bybro over naar het stadscentrum. In het Nidaros Pelgrim Centrum krijg je je laatste stempel en mag daarna de kathedraal bezoeken. Je pelgrimstocht is volbracht !

Overnachting in

Trondheim

Dag 8

Als er nog tijd is voor je vertrekt, kan je door de leuke kasseien straatjes met houten huizen in de wijk Bakklandet slenteren of gaan kijken in de haven Solsiden. Een dagje extra in Trondheim kan geen kwaad, er is genoeg te zien en doen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Stiklestad overnacht je in de middeleeuwse boerderij Stiklastadir in de 'Guest Loft', een kopie van het gebouw waar in de 13e eeuw gasten verbleven. Ook de bedden zijn historisch correct, wat betekent dat ze korter zijn dat wat nu gebruikelijk is. Je overnacht op een meerpersoonskamer en er is gedeeld sanitair. Een authentieke ervaring.
Met een toeslag kan je in Stiklestad ook in een modern hotel overnachten.

In Munkeby slaap je in een herberg op een eigen kamer met gedeeld sanitair.

In Falstad verblijf je in de herberg op een kamer met privé badkamer.

In Hellberg overnacht je in een boerderij op een simpele kamer met stapelbed en gedeelde badkamer . 

Op het eiland Tautra ben je 2 nachten te gast in het idyllische Klostergården. Je verblijft op een eigen kamer met gedeelde badkamer.  

In Trondheim overnacht je in stijl in het Nidaros Pilgrim Centre, op een kamer met eigen badkamer, gelegen in een vredige oase in het stadscentrum bij de rivier.

NB Vaak vraagt men om zelf je bed op te maken en af te halen.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Noors ontbijt voor je klaar.

Op wandeldagen is een lunchpakket voorzien. Meestal maak je dit zelf bij het ontbijtbuffet. Neem hiervoor een lunchbox en thermosfles mee.

In Stiklestad en Trondheim kan je zelf een restaurant zoeken voor de avondmaaltijd. Op de andere overnachtingsplekken wordt er een lekkere avondmaaltijd voor je klaargemaakt. Dit kan een pizza zijn, of een maaltijd van 1 of 2 gangen.

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen, incl. beddengoed en handdoeken
  • Alle ontbijten
  • 6x lunchpakket
  • 5x diner
  • Bagagevervoer op dag 2, 3, 4 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
  • Pelgrims paspoort
  • Entree Nidaros Kathedraal
  • Wandelroutes in SNP Reis app

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Overige maaltijden
  • Bagagevervoer op dag 7 (ca. 200 NOK pp)
  • Boot van Tautra naar Grillstad (ca. 450 NOK pp)
  • Overige entrees
  • Verzekeringen
  • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze pelgrimstocht loop je door een heel ander landschap dan bij onze andere wandelreizen in Noorwegen. Hier geen hoge bergen, diepe fjorden en stenige paden.
Wel vredig cultuurlandschap, stille bossen, het water van de Trondheim Fjord, dorpjes en boerderijen. Je loopt over gravelpaden en -wegen, asfaltwegen, karrensporen en bospaden.
De hoogteverschillen zijn beperkt (behalve de eerste wandeling). Wel zijn er een aantal wandelingen van rond de 20 km of meer, waardoor de hedendaagse pelgrim toch een aardige inspanning moet leveren.

Extra dagen

Je kan onderweg geen extra nachten bijboeken. Wel aan het eind in Trondheim, een leuke stad om langer te verblijven.

Extra's

Verlengingshotels

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Trondheim is ver weg, ca. 500 km ten noorden van Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Als je de nachtboot van Kiel naar Oslo neemt is het prima haalbaar om met de eigen auto te reizen. Eventueel in combinatie met een overnachting in de leuke stad Oslo, en/of ergens onderweg.

We adviseren de auto te parkeren bij het kleine treinstation Ranheim aan de rand van Trondheim en daar de trein naar Verdal te nemen (ca. 1,5 uur). Ranheim is een rustig plaatsje, je parkeert hier gratis en je bent na afloop van de reis vanuit Trondheim snel terug bij de auto.

Vanuit Verdal reserveren we een taxi voor je naar Stiklestad (5 km, ca. 250 NOK ter plekke te betalen).

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.  Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch. Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Trein informatie

Als je met de trein wilt reizen adviseren we dit te combineren met de nachtboot van Kiel naar Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Vanuit Oslo neem je de trein via Trondheim naar Verdal (ca. 8 uur, zie www.vy.no).
Vanuit Verdal reserveren we een taxi voor je naar Stiklestad (5 km, ca. 250 NOK ter plekke te betalen).

Je kan prima een nacht in Oslo bijboeken om de leuke stad te bezoeken en de lange reis wat meer ontspannen te maken.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Trondheim.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Trondheim neem je de trein (stopt op het vliegveld) naar Verdal (ca. 1 uur).
Vanuit Verdal reserveren we een taxi voor je naar Stiklestad (5 km, ca. 250 NOK ter plekke te betalen).

Na afloop van de reis neem je van Trondheim de trein naar het vliegveld (30 min).

Je kan dit arrangement boeken van half juni tot eind september

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Olavsleden

Noorwegen - Olavsleden

Pelgrimstocht over het Olavspad naar Nidaros

Pelgrimstocht langs herbergen, hotels en een klooster

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).