Noorwegen - Lofoten wintervakantie, 8 dagen Sneeuwwandelen tussen de stokvisrekken

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief in de sneeuw

wintervakantie vanuit rorbu

Wintervakantie op de Lofoten ten noorden van de poolcirkel is een wintervakantie met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de kabeljauwvisserij , de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap van Svolvaer. Lekker sneeuwwandelen met een GPS en met een huurauto de eilanden verkennen. Een bezoek aan het polarlightcentrum maakt deze reis tot een compleet Noors winteravontuur!

Uniek aan deze reis

 • Bezoek poollichtcentrum
 • De grillige Lofoten in de winter
 • Noorderlicht melding via sms
 • Sneeuwwandelen tussen de stokvisrekken
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten wintervakantie

Een winterreis op de Noorse archipel van de Lofoten, meer dan 100 km ten noorden van de poolcirkel, is een winters avontuur met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de grillige Lofotentoppen, de kabeljauwvisserij en de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap en uitzicht over de Vestfjord.
Met de GPS in de hand verken je omgeving van Svolvaer op het eiland Austvagoy en loop je op sneeuwschoenen langs het bevroren Kongsvatnet en kom je bij de bij de grootste houten kerk van Noord-Noorwegen, de Lofotenkathedraal van Kabelvåg, het dorp, dat in de Middeleeuwen al het centrum van de Noorse stokvisvisserij was.
Ook bezoek je het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier bestuderen Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven sinds 2007 het noorderlicht: aurora borealis. Tijdens de lezing vertelt Rob je alles over dit bijzondere verschijnsel. Hopelijk zul je tijdens de lezing het noorderlicht buiten kunnen zien. Tijdens je verblijf op de Lofoten zal Rob je per sms op de hoogte houden en waarschuwen als het noorderlicht zichtbaar is.

Met een optionele huurauto kun je de andere eilanden van de Lofoten verkennen. Zeker een bezoek waard is het Vikingmuseum in Borg en natuurlijk moet je naar Nusfjord en Reine, het meest gefotografeerde stadje van de Lofoten.

Dag 1

Aankomst in Svolvaer.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2-7 a Sneeuwwandelen

Je kunt deze week een aantal wandelingen maken op sneeuwschoenen. De GPS-tracks kun je downloaden van de SNP-site. De volgende wandelingen kun je maken:

Wandeling naar Kabelvåg. Je wandelt over de besneeuwde Kongselva en de heuvelrug van de Presthøgda naar de Osan (144 m). Hier heb je een mooi uitzicht over Svolvaer en de bergen aan de overkant van de Vestfjord. Met de bus reis je terug naar Svolvaer. Tochtinformatie: 12 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Wandeling naar het Nøkkvatnet. Via de bevroren oevers van het Nedre Svolvaervatnet en het Øvre Svolvaervatnet loop je naar Rødsanden en dan klim je naar de mooie gelegen hut aan het Nøkkvatnet (249 m). Nadat je het bevroren Stornøkkvatnet bent overgestoken wandel je rustig omlaag en kom je weer in de bewoonde wereld.
Tochtinformatie: 14 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

N.B. Deze wandeling is alleen te maken als de winterse omstandigheden goed zijn en het ijs op de meren dik genoeg is.

Wandeling rondom het Stor Kongsvatnet. Via de oevers van de Leirospollen wandel je naar de voet van de Kongstindan. We lopen helemaal rondom het meer en als we op de Andershaugen staan (146 m), hebben we een mooi zicht op de Småtindan: de hoogste van de Lofoten in de omgeving.
Tochtinformatie: 15 km, 5 uur, 240 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2-7 b Dagtochten met de auto

Met de huurauto kun je de andere eilanden van de Lofoten bezoeken. Een winterse dagtocht langs de fjorden en over de spectaculaire bruggen is meer dan de moeite waard.
Een aantal suggesties:

Henningsvær, een authentiek vissersdorp gelegen op het eiland Heimoya.

Vikingmuseum in Borg. Hier kunnen liefhebbers kennismaken met de geschiedenis van de Vikingen op de Lofoten.

Nusfjord op het eiland Flakstadoy. Het kleine vissersdorp met zijn karakteristieke Rorbue staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Reine en A. Reine is het meest gefotografeerde stadje van de Lofoten en A is het zuidelijkste dorpje op de Lofoten.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2-7 c Excursies

Bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier geven Rob en Threes een zeer interessante lezing over het noorderlicht en als de omstandigheden optimaal zijn maken we een wandeling naar het strand om het noorderlicht te aanschouwen. Deze excursie is inclusief de reissom.

Overige excursies.
In Svolvaer zijn diverse spectaculaire excursies te maken. Deze kun je bij de receptie van de accommodatie boeken:

 • Orcasafari. Met een RIB boot ga je bij Andanes deze zee op, op zoek naar de walvissen.
 • Trollfjord. Met een RIB boot vaar je naar de spectaculaire Trollfjord en heb je grote kans op een ontmoeting met zeearenden. 
 • Paardrijden.
 • Zeekajakken.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 8

Einde van het arrangement. Je rijdt met je huurauto terug naar de luchthaven van Eveness.

Overnachting in

Svolvaer

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. De wegen in de winter in het noorden van Noorwegen zijn goed berijdbaar en worden goed onderhouden. Wel zal er sneeuw en ijs op de weg kunnen liggen, maar de auto is voorzien van winterbanden. Rustig rijden is echter belangrijk!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in Svolvaer op het eiland Austvagøy. In Svolvaer wonen 4500 Noren en het is de hoofdstad van de Lofoten. De houten huisjes, gelegen aan het water liggen op het schiereiland Svinøya. De sfeervol, maar eenvoudig ingerichte rorbu hebben een of meerdere tweepersoons slaapkamers en een zitkamer met open keukentje. Je kunt kiezen tussen huisjes met slaapkamers met eigen douche/wc en huisjes met een gemeenschappelijke douche/wc in het huisje en de bewoners van de kamers maken samen gebuik van deze voorzieningen. Je kunt inkopen doen in het centrum van Svolvaer. Dit is ongeveer 10 minuten lopen.
De maaltijden verzorg je zelf. Je kunt natuurlijk ook een keer een van de restaurants in Svolvaer bezoeken...

Over de maaltijden

De maaltijden zijn niet inbegrepen bij deze reis. Je kunt deze zelf klaarmaken in je eigen huisje. Inkopen doe je in een van de supermarkten in Svolvaer.

Inbegrepen

 • Verblijf in rorbu
 • Bezoek en lezing Poloarlightcenter in Laukvik
 • Noorderlichtinformatie per sms van het Polarlightcentrum

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Alle maaltijden
 • Huur sneeuwwandeluitrusting
 • Huurauto
 • Optionele excursies
 • Verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Boekt u uw vlucht met Transavia via SNP dan is 20 kg ruimbagage en 10 kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen

Over de activiteiten

Je maakt dagwandelingen van 4 tot 5 uur in een heuvel- en bergachtig landschap aan de voet van de steile Lofotentoppen. Dit zijn de effectieve wandeluren. Hier komen dan ook nog 1-2 uur bij voor pauzes e.d. De afstanden variëren van 9 tot 16 km per dag. Je wandelt met een rugzak waar behalve je proviand ook extra kleding tegen de kou en de wind in zit. De zwaarte wordt natuurlijk sterk beïnvloed door het weer. Ligt er veel sneeuw, dan is het natuurlijk zwaarder. Ook kan het zijn dat delen van de wandeling verijst zijn door bevroren smeltwater.

Extra dagen

Het is alleen mogelijk om de reis te verlengen als je een andere vlucht neemt dan de directe charter van Transavia.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Evenes, via Oslo.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Wanneer je deze reis wil starten op zaterdag, dan kun je gebruik maken van een chartervlucht uitgevoerd door Transavia.com naar Evenes v.v. Op de heenweg vlieg je via het Finse Ivalo of via Tromso. Hier maakt het toestel een korte tussenstop. Houd er rekening mee dat het vertrek op Schiphol zeer vroeg in de ochtend zal zijn, rond 06.00 uur! Je mag 20 kg aan ruimbagage meenemen (verdeelt over maximaal 5 bagagestukken) en maximaal 10 kg handbagage (1 bagagestuk).

Het definitieve vluchtschema ontvang je in de week voor vertrek.


Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het is niet mogelijk om met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven van Evenes naar Svolvaer te reizen. Met een (huur)auto is het ongeveer 2,5 uur rijden.

Praktische informatie

Je kunt deze reis boeken in januari t/m maart.

Op het vliegveld en in Svolvaer kun je Noorse kronen pinnen. Je kan echter ook overal met een creditcard afrekenen.

Op de Lofoten is het niet mogelijk om sneeuwschoenen te huren. In Nederland is het mogelijk om sneeuwschoenen te huren bij Bever en bij Basecamp in Den Haag, Klik hier voor details. Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
Omdat delen van de wandelingen verijst kunnen zijn, zijn spikes onmisbaar. Deze rubberen spikes (snowsteps) trek je over je wandelschoenen. De metalen spikes onder je zool zorgen dan voor meer grip.

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig en windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden.

Paklijst

 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Sandalen of (hut-)slippers
 • Fleecejack
 • Zak/hoofdlamp
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • (Langlauf)handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende regenbroek
 • Skibril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Gamaschen
 • Snowsteps voor onder je schoenen als het verijst is

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

image_00029.jpg

Noorwegen - Lofoten wintervakantie

Sneeuwwandelen tussen de stokvisrekken

wintervakantie vanuit rorbu

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen