Noorwegen - Lofoten wandelreis, 8 dagen Noordelijke archipel boven de Poolcirkel

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit twee hotels

De Lofoten, waar bergen loodrecht uit zee oprijzen en talrijke pittoreske vissersdorpjes de fjorden kleuren. Het 'paradijs' van het noorden waar in de zomer de zon niet ondergaat. Dit gebied vormt het decor voor onze wandelreis naar de Noordelijke archipel boven de Poolcirkel. Ervaar de ongerepte natuur en landschappelijke pracht vanuit twee aan het water gelegen hotels.

Uniek aan deze reis

 • Kans op noorderlicht in september
 • Rorbuhotel
 • Spectaculaire landschappen
 • Verblijf op Austvagøya en Moskenesøya
 • Wandeling met gids in Kabelvåg
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten wandelreis

Tijdens deze wandelreis verblijf je op de eilanden Austvagøya en Moskenesøya. Op het noordelijke eiland logeer je in de vissersplaats Henningsvaer. Het mooi aan de haven gelegen hotel is de uitvalsbasis om het eiland al wandelend te verkennen. De wandelingen zijn in de omgeving van Kabelvåg en Svolvaer. Dagelijks nemen we de openbare bus en wandelen we langs de vele meren en de Vestfjord..
Dan vervolgen onze reis naar het zuiden, naar Moskenesøya, het meest zuidelijke bewoonde eiland van de Lofoten, waar prachtige wandelingen ons door de bergen naar een verlaten zandstrand of een diepblauw bergmeer voeren. Het eiland heeft de ruigste bergen van de Lofoten. We verkennen pittoreske havenplaatsje Nusfjord dat in de Unesco World Heritage List is opgenomen. We maken wandelingen naar de Munkebu hut en in het trogdal van de Kjerkfjord.

Op de Lofoten leeft men van oudsher van de arctische kabeljauw die van januari tot april in de ijskoude wateren rond de eilanden paaien. Elk jaar kwamen hier vele duizenden vissers uit alle delen van het land op af. Ze woonden in houten hutten op palen, half boven het water, meestal met velen in één ruimte.

We wandelen zowel langs de kust, domein van de zeearend, als door het steile en ruige bergland. Bij mooi weer wachten ons, dankzij de heldere arctische lucht, oneindige vergezichten, terwijl bewolking met de altijd laagstaande zon voor een schitterend lichtspel zorgt. De zon zakt ‘s nachts een paar uurtjes achter de horizon. Dit geeft prachtige zonsondergangen te zien en nog steeds lichte nachten boven de poolcirkel…

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven Bodø nemen we in het begin van de avond de ferry (3 uur) naar Svolvaer, de hoofdstad van de Lofotenarchipel. In Svolvaer lopen we ( 5 min) naar het hotel dat in de kleine haven ligt.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2

Met de openbare bus rijden (10 min) we naar Kabelvåg. We maken eerste een korte wandeling door het kleine dorp, enkele eeuwen geleden het centrum van de Noorse kabeljauwindustrie. Aan de rand van Kabelvåg staat de bekende houten kerk. Na de lunch wandelen we via het Prestvatnet naar de Tjeldbergtinden (367 m). Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Lofotenkust en de Vestfjord. De wandeling eindigt in Svolvaer. Wandelinformatie: 8 km, 400 stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 3

We wandelen in noordelijke richting het stadje uit en langs de oevers van het Øvre Svolvaervatnet komen we aan de voet van de Hans Meyer fjellet. Een pittige klim brengt ons naar de mooi gelegen Nøkksaetra hut. Als de omstandigheden goed zijn en het niet te nat is, wandelen we via hellingen van de Kongstindan terug naar Svolvaer. Als dit niet kan, nemen we dezelfde route terug naar Svolvaer. Wandelinformatie: 14 km, 400 stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 4

De Lofoten bestaan eigenlijk uit een aantal grote eilanden die bijna allemaal door bruggen en tunnels verbonden zijn. Van Svolvaer rijden we naar Henningsvaer. Hier kun je een wandeling maken door dit nog zeer actieve vissersdorp. De kleine vissersboortjes met gekleurde zeilen varen dagelijks uit om de kabeljauw te vangen. Vervolgens rijden we via de eilanden  Gimsøya en Vestvågøya naar Nusfjord. Dit authentieke vissersdorp ligt ingeklemd tussen de rotsen en staat op de Unesco World Heritage List. Op weg naar Nusfjord kunnen de liefhebbers het Vikingmuseum in Borg bezoeken. Na de lunch rijden we verder naar het eiland Moskenesøya, naar het vlakbij Reine gelegen Sakrisøy, waar ons hotel gelegen is.

Overnachting in

Sakrisøy - Hotel Sakrisoy

Dag 5

Na 15 minuten in de bus beginnen we in Sörvagen in noordelijke richting aan de wandeling naar de Munkebu hut. We lopen langzaam stijgend langs een aantal trapsgewijs boven elkaar liggende kaarmeertjes naar de mooi gelegen hut met een schitterend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Als de omstandigheden goed zijn lopen we via Djupfjorden terug naar de E10, waar we op de bus wachten naar ons hotel. Wandelinformatie: 10 km, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sakrisøy

Dag 6

In Reine stappen we op de kleine ferryboot die ons in 15 min naar het aan de gelijknamige fjord gelegen Kjerkfjorden brengt. Je wandelt vandaag langs de grilligste en steilste rotspieken van de Lofoten, met ertussen water, waarvan je niet weet of het een fjord of een meer is. Via het Horseidvatnet kom je op het prachtig witte strand van Horseidstranda. Via hetzelfde pad lopen we weer terug naar de ferryboot. Wandelinformatie: 10 km, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sakrisøy

Dag 7

Na het ontbijt nemen we de bus naar Å. Aan de rand van het dorp lopen we tussen de stokvisrekken door naar het Ågavatnet en langs de oevers van het meer wandelen we naar het Agdalen, aan de voet van de Sollviskskaret. Via de andere oever van het Ågavatnet wandelen we weer terug naar Å. Na de wandeling kun je nog even het leuke visserdorpje bekijken. Met de bus gaan we weer terug naar Sakrisøy. Wandelinformatie: 7 km, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sakrisøy

Dag 8

Vroeg in de ochtend worden we naar de ferry in Moskenes gebracht en varen we in 3 uur naar Bodø . Misschien vallen er onderweg papegaaiduikers, zeearenden of orca’s te spotten. Vanaf Bodø vliegen we via Oslo terug naar Amsterdam.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze wandelreis verblijf je in twee hotels. Het hotel op het eiland Austvagøya ligt in Svolvaer. Het moderne hotel ligt in de bedrijvige haven, waar de vissers af- en aanvaren. De kamers hebben natuurlijk eigen wc en douche. Meerdere kamers delen een een zogenaamde suite. Er is een gemeenschappelijke zitkamer.
Op Sakrisøy verblijven we in een zogenaamd rorbuhotel. De kamers zijn gevestigd in houten huisjes die op palen in het water staan. In iedere rorbu zijn twee of drie kamers en de douche/wc deel je samen. Er is een kleine keuken en een gezellig zitgedeelte. De huisjes zijn eenvoudig maar stijlvol, met veel hout ingericht.

Over de maaltijden

Het ontbijt en het avondeten worden geserveerd in het restaurant van het hotel. Voor de lunch kun je inkopen doen in de plaatselijke supermarkt of een lunchpakket bestellen in het hotel.
De avondmaaltijden zullen vaak bestaan uit Noorse specialiteiten, waarbij vis uiteraard niet zal ontbreken. Het ontbijt is in Noorwegen bijna standaard een ruim gesorteerd buffet.

Inbegrepen

 • Overnachtingen in hotels
 • Ontbijt en avondmaaltijd (8x)
 • Alle transfers volgens programma met openbare bus, charterbus en ferry
 • Diensten SNP-reisleiding

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Optionele excursies en bezoek musea
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is bedoeld voor mensen die tijdens dagtochten de ongerepte natuur van Noord Noorwegen willen ervaren en ‘s avonds willen terugkeren in een gerieflijke accommodatie.  De wandelroutes zijn vaak gemarkeerd, maar de paden liggen regelmatig vol rotsblokken of zijn zompig en modderig. De sterk wisselende weersomstandigheden kunnen de wandelingen zwaarder maken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Bodo of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM en SAS via Oslo naar Bodo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 09.20 aankomst 11.05 uur
SK 4114 Oslo - Bodo vertrek om 13.30 aankomst 14.55 uur
SK 4113 Bodo - Oslo vertrek om 14.25 aankomst 15.50 uur
KL 1150 Oslo - Amsterdam vertrek om 19.20 aankomst 21.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

 

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Boven de Poolcirkel kunnen in de korte zomer schitterende stabiele perioden voorkomen. Helaas worden ze afgewisseld door perioden met uiterst instabiel weer, vergelijkbaar met november of april in Nederland. Vooral de combinatie van wind met regen en/of natte sneeuw is berucht. De temperatuur overdag kan variëren van 5 tot 25 ºC, maar zal meestal tussen de 12 en 15ºC liggen. Nachtvorst kan voorkomen. Vroeg in het seizoen kunnen muggen en andere insecten lastig zijn. Wij adviseren daarom altijd insectenwerende middelen (en eventueel een muggennetje voor over het hoofd) mee te nemen!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lofoten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Houdt er rekening mee dat het prijsniveau in Scandinavië hoger ligt dan in Nederland (dit geldt met name voor alcoholische dranken). Je kunt overal betalen met een creditcard of pinpas.

Tijdens de reis word je vervoerd met lijnbussen, (veer)boten en een bus die speciaal voor ons rijdt.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis in Scandinavië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken met een rugzak van zo'n 12 kg. Zo kunt u wandelconditie opdoen, uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen en de gewenste bagage en gewicht van uw rugzak bepalen.

Bij wandelreizen in gebieden met een wat ruiger klimaat is een goede uitrusting van groot belang. De kleding kan het best uit meerdere laagjes bestaan. Het is van belang dat de huid zo droog mogelijk blijft. Kunststof en wol behouden hun isolerend vermogen ook als het nat is, katoen absoluut niet. We adviseren verder goede (ademende) regenkleding, handschoenen en muts mee te nemen. Gamaschen komen van pas bij het lopen door natte struikvegetatie.

 

Paklijst:

 • gamaschen
 • handschoenen en muts
 • eventueel muskietennet voor het hoofd
 • thermosfles
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • dagrugzak
 • zitmatje
 • uitschuifbare wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

13-6-2017 Omdat het niet meer mogelijk was om met de geplande aankomsttijd in Bodo van 17.15 met de ferry naar Svolvaer te varen, is het vluchtschema gewijzigd. Deze ferry vertrekt al om 17.15.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_124613182-Lofoten_islands.jpg

Noorwegen - Lofoten wandelreis

Noordelijke archipel boven de Poolcirkel

Wandelreis vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten