Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Fietsen over de Melkweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Mountainbike vakantie langs hotels en fjellstues

Spectaculaire fietstocht door Jotunheimen, het 'huis van de reuzen'. De Mjølkevegen ontleent zijn naam aan de vele zomer boerderijen (seters) in het gebied waar koeien werden gemolken, maar is wel degelijk eveneens een hemelse route. Fiets over gravelwegen langs ijskoude meren waarin besneeuwde toppen worden weerspiegeld. Maak panoramische tochten langs lieflijk boerenland en kronkelende rivieren. Steek per boot het Bygdin bergmeer over en bedwing de Koningsweg. Verblijf in rustieke fjellstues en comfortabele hotels.

Uniek aan deze reis

  • Stoere tocht over grotendeels onverharde wegen
  • Bagage wordt vervoerd
  • Verblijf in sfeervolle fjellstue
  • Gemarkeerde fietsroute dwars door de Jotunheimen
  • GPS-tracks aanwezig
  • E-bikehuur mogelijk
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst en overnachting in Lemonsjøen
  • Dag 2: fietsen naar en overnachting in Ruten Fjellstue
  • Dag 3: fietsen naar en overnachting in Bygdin
  • Dag 4: boottocht en fietsen naar en overnachting in Filefjellstuene
  • Dag 5: fietsen naar en overnachting in Syndinstoga
  • Dag 6: fietsen naar en overnachting in Gomobu Fjellstue
  • Dag 7: fietsen naar en overnachting in Kamben Hoyfjellshotell
  • Dag 8: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Lemonsjø. Je wordt onthaald met een welkomstdiner. 's Avonds bij het haardvuur kun je je alvast verheugen op een uniek fietsavontuur.

Overnachting in

Lemonsjø

Dag 2

Al na enkele kilometers verlaat je de asfaltweg en fiets je over gravel door het fraaie Murudalen waar talloze riviertjes doorheen kronkelen. Op het laatst fiets je langs het Olstappen meer en maakt dan nog even een klimmetje over de asfaltweg tot aan de mooi gelegen Ruten Fjellstue.
Fietstocht: 59 km, 750 m stijgen en dalen

Overnachting in

Ruten Fjellstue

Dag 3

Over de prachtige Jotunheimvegen fiets je richting Bygdin. Deze gravelweg is alleen in de zomer geopend. Vanaf de fiets kijk je uit op het indrukwekkende berglandschap, met hier en daar een spiegelend meer en een afgelegen seter (zomer boerderij). Rendieren grazen op de hoogvlakte. Na ca. 50 km is er kans om wat te eten of drinken in Haugseter Fjellstue. Je overnacht in Bygdin, aan het gelijknamige grote meer.
Fietstocht: 62 km, 870 m stijgen, 690 m dalen

 

Overnachting in

Bygdin

Dag 4

Vandaag steek je met de boot in 1,5 uur het Bygdinmeer over. Voordat de boot vertrekt kun je nog de Synshorn van 1457 m beklimmen (te voet, 5 km met 450 m hoogteverschil). Deze 'huisberg' van Bygdin geeft geweldige uitzichten over de Jotunheimen.
De etappe naar Filefjellstuene is kort. Je kunt overwegen eerst vanuit Tyinholmen op en neer te fietsen naar het Koldedalsvatnet (ca. 9 km enkele reis en 200 hoogtemeters). De gravelweg Koldedalsvegen loopt voor Tyinholmen langs en het levert je schitterende vergezichten op naar oa de Falketind.  Of je maakt ook hier een wandeling naar de huisberg Utsikten.
Daarna volg je de gravelweg langs het Tyinmeer zuidwaarts. De besneeuwde toppen van de Jotunheimen aan de overkant weerspiegelen in het koude water van het meer. Het laatste stukje daal je af naar Filefjellstuene, dat een klein stukje van de officiële Mjolkevegen af ligt. Fietstocht: 23 km, 150 m dalen

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 5

Je daalt af over de Kings Road naar Vangsmjosa en volgt de oever van dit langgerekte en fraaie meer. Vanuit Ryfoss begint de pittigste klim van de Mjolkevegen, naar het op 1000 m hoogte gelegen Syndin plateau. Via stille gravelwegen kom je boven de boomgrens en geniet van schitterende vergezichten. Diezelfde vergezichten heb je ook vanuit het verblijf deze avond. Fietstocht: ca. 55 km, 975 m stijgen, 900 m dalen.

Overnachting in

Syndinstoga

Dag 6

Na de zware klim van gister kan je het vandaag wat rustiger aan doen. Over de hoogvlakte fiets je van bergmeer naar bergmeer met onderweg wat huisjes en zomerboerderijen. Pas in de buurt van het eindpunt wordt het wat drukker, met onder andere en klein skigebied. En is er nog een pittige slotklim. Fietstocht: ca. 30 km, 450 m stijgen en dalen

Overnachting in

Gomobu Fjellstue

Dag 7

De laatste etappe voert je verder over de hoogvlakte met de fraaie vergezichten en heldere meertjes. Als je over de dam van de Tisleifjorden bent gepeddeld kun je wat drinken in Oset. Het is dan niet ver meer, wel wat omhoog, naar het eindpunt Kamben. In dit hotel word je hartelijk welkom geheten en met een goed diner verwend. Fietstocht: ca. 35 km, 350 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Kamben Hoyfjellshotell

Dag 8

Na het ontbijt word je naar het busstation van Fagernes gebracht (40 km). Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in prachtig gelegen, comfortabele fjellstues en hotels op kamers met eigen badkamer. De meeste van deze sfeervolle, houten hotels beschikken over een ruime zitkamer waar het 's avonds goed vertoeven is. 

Maaltijden

Over het eten hoef je je deze week weinig zorgen te maken. In alle onderkomens zijn zowel ontbijt als diner inbegrepen. Op fietsdagen maak je bij het ontbijt je eigen lunchpakket klaar. Neem hiertoe een lunchtrommel mee. Als je een thermosfles meeneemt krijg je ook warme thee voor onderweg. 

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • Alle diners
  • 6x lunchpakket
  • Bagagevervoer (1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
  • Bootovertocht (dag 4)
  • Mjolkevegen kaart (ter plekke)
  • Transfer van Kamben naar Fagernes Busstation (dag 8)
  • Fietsroutes in SNP Reis app

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Fietshuur (bij te boeken)
  • Overige maaltijden
  • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)
  • Verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De route voert grotendeels over goed begaanbare gravelwegen. Hoogteverschillen zijn aanzienlijk, maar over het algemeen geen erg steile beklimmingen. De route is erg goed gemarkeerd met duidelijke borden.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus van SNP geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Ter plekke ontvang je wel de originele Mjolkevegen kaart. 
Onderweg zijn er een aantal 'bushokjes' met kaarten en uitleg langs de route geplaatst, waar je even kunt pauzeren. Je zult onderweg nauwelijks café's oid tegenkomen, het is vrij leeg landschap, dus zorg dat je je zelf hebt voorzien van genoeg eten. Drinkwater vind je eventueel in beekjes. Zorg ook voor kleding waarin je een koude bui in de kale, winderige bergen, zonder enige beschutting, kunt doorstaan. Muts en handschoenen zijn, ook hartje zomer, geen luxe.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Transfers

Reservering lijnbus Fagernes - Oslo

Reservering voor de lijnbus van Fagernes naar Oslo. De bus vertrekt in de ochtend en doet er 5-6 uur over.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je hiervan gebruik wilt maken. Je maakt voor deze fietsvakantie gratis gebruik van de bus. 

Reservering lijnbus Fagernes - Lemonsjoen

Reservering voor de lijnbus van Fagernes naar de eerste accommodatie in Lemonsjoen. Handig als je met eigen auto bent gekomen.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je hiervan gebruik wilt maken. Je maakt voor deze fietsvakantie gratis gebruik van de bus. 

Reservering lijnbus Oslo - Lemonsjoen

Reservering voor de lijnbus van Oslo naar de eerste accommodatie in Lemonsjoen. De bus vertrekt rond 13 uur uit het centrum van Oslo en doet er 5-6 uur over.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je hiervan gebruik wilt maken. Je maakt voor deze fietsvakantie gratis gebruik van de bus. 

Fietshuur

Huur e-mountainbike (vanaf € 540,- per persoon)

Je huurfiets is een electrische mountainbike met ca. 9 versnellingen en bidonhouder. Je krijgt een reparatieset mee. Een fietshelm neem je zelf mee van thuis. De fiets wordt afgeleverd bij de eerste accommodatie in Lemonsjoen en opgehaald bij de laatste accommodatie in Beitostolen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Lemonsjoen is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1300 km.
Je kunt je auto voor de hele week bij de eerste accommodatie parkeren.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Aan het eind van de reis word je vanuit het hotel naar Fagernes gebracht.
Hier neem je de lijnbus terug naar Lemonsjoen. Je boekt deze bus via SNP (zie extra's).
Als je je eigen fiets meeneemt komt er ca. 40 euro bij om een fiets met de bus mee te nemen.
Er zijn beperkt fietsplekken in de bus, dus dit graag melden bij boeking.

Klik hier voor OV tijden en tickets.

De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om, zeker in de zomermaanden, bus en trein te voren via internet te boeken.

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Na aankomst in Oslo neem je de bus naar de Jotunheimen (zie onder 'Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie').

Afhankelijk van de veerverbinding kan je een overnachting in Oslo of Kristiansand invoegen, allebei leuke steden om te verkennen.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen. Neem vanwege de lange busrit van en naar Jotunheimen een vroege ochtendvlucht heen en een late middag- of avondvlucht terug.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming (5-6 uur). Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een vroege ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van je verblijf in de Jotunheimen.

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen reis je per bus of trein (30 min) naar station Oslo Sentral. 
Vanaf de aanpalende Oslo Busterminalen neem je de lijnbus naar Lemonsjoen (NW160/161 Valdresekspressen, 5-6 uur rijden).

Op de terugweg, neem je vanaf Fagernes weer de lijnbus naar Oslo Busterminalen (4-5 uur rijden) en vandaar per trein naar vliegveld Gardermoen.

Op een aantal dagen per week is er ook een bus (NW163) die van Gardermoen rechtstreeks naar de Jotunheimen (en vv) rijdt, zonder overstap in Oslo.

Beide busritten kun je gratis boeken via SNP (zie extra's).

Klik hier voor vertrektijden van de Valdresekspres. Het vliegveld van Oslo is 'Oslo Lufthavn'

NB. De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar, maar je kan er van uitgaan dat als je vóór 12 uur in Oslo bent, je met de bus in de Jotunheimen kunt komen.
Op de terugweg zit je safe als je een vlucht hebt die na 17 uur vertrekt vanuit Oslo

Je kunt deze reis starten van eind juni tot eind augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Jotunheimen Cycling 714010

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Neem deze zelf mee van thuis.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Jotunheimen

Fietsen over de Melkweg

Mountainbike vakantie langs hotels en fjellstues

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).