Sognefjord

Noorwegen - Hardangervidda en Sognefjord, 7 dagen Van Fjell naar Fjord

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Van de ruige, door gletsjerijs gegeselde fjell naar de stille schoonheid van de diepe, groene fjord. Afwisselend en onvoorspelbaar. Finse, op 1222 m hoogte, is het beginpunt van een spectaculaire, driedaagse trektocht over de wilde, arctische hoogvlakte en door het diepe, canyonachtige Aurlandsdal. Eindpunt is het lieflijke Aurlandsfjord nabij Flåm. In Flåm kies je voor een wandeling, een cruise of de Flåmsbana, één van Europa's mooiste treintrajecten. Je kan deze tocht verlengen met een bezoek aan de sfeervolle Hanzestad Bergen met zijn levendige en kleurrijke haven. 

 

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling tussen hoogvlakte en Sognefjord
 • Optioneel bezoek aan Hanzestad Bergen
 • Sfeervolle berghutten
 • Mooie treinritten
 • Naar keuze hotel of berghut in Finse
 • Schitterende natuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Finse
 • Dag 2 rondwandeling Finse
 • Dag 3 wandeling naar Geiteryghytta
 • Dag 4 wandeling naar Aurdalen
 • Dag 5 wandeling naar Vassbygdi, bus naar Flam
 • Dag 6 rondwandeling naar Hovdungo, slapen in Flam
 • Dag 7 terug naar huis of verlengen in Bergen 

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Finse, het hoogst gelegen spoorwegstation (1222 m) van Noorwegen, omgeven door ruige bergen, meren en gletsjers. Je kan hier alleen lopend, met de fiets of met de trein komen. Bij dit arrangement kom je met de trein aan. Overnacht je in het hotel dan loop je van het perron zo de receptie binnen. Overnacht je in de DNT berghut dan loop je nog 500 m langs het meer.

Overnachting in

Finse

Dag 2

Je verkent de omgeving van Finse door een wandeling naar de gletsjertongen van de imposante Hardangerjökulen te maken. Wandeling: 11,5 km, 280 m stijgen en dalen, 4 uur.
Mocht er een berggids in Finsehytta zijn, dan kan je aansluiten bij een gegidste tocht over de gletsjer.

Overnachting in

Finse

Dag 3

Vandaag start de driedaagse trekking naar de Aurlandsfjord te beginnen met de tocht over de Hallingskarvet, waarbij je de gehele dag boven de boomgrens blijft. Onderweg passeer je diverse bergmeren met blauwhelder water en vele sneeuwvelden. Wederom prachtige vergezichten naar het zuiden over de Hardangerjökulen en naar het noorden over de weidse Skarvheimen. Richt je de blik naar beneden dan kan je soms een roodachtige Zonnedauw spotten in het mos. Over een grillig en rotsig pad af en toe onderbroken door sneeuwvelden, daal je af naar de geïsoleerd in het berglandschap gelegen gezellige berghut Geiterygghytta op een hoogte van 1229 m. Wandeling: ca. 15 km, 500 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 4

Deze dagtocht zal ervaren worden als de zwaarste en stelt wandelaars met hoogtevrees op de proef. Je begint met een geleidelijke klim over de westhelling van de Sundhellerskarvet (1613 m) naar een hoogte van 1400 m, waarbij je diverse klaterende bergstroompjes oversteekt; vervolgens daal je af naar de bijna halverwege gelegen berghut Steinbergdalshytta (1070 m) gelegen aan het langgerekte stuwmeer Vetlebotnbatnet. Na de lunchpauze vervolg je de route door een nauwer wordend rivierdal over een rotsig pad langs een steile afgrond.  Nadat je de brug over de Grönarivier gepasseerd bent, begeef je jezelf geleidelijk dalend in een steeds nauwer wordende en rijker begroeide canyon. Bij het meertje Aurdalsvatnet (813 m) bevindt zich het volgende overnachtingsadres, de Aurlandsdalen Turisthytte. Wandelduur: ca. 20 km, 500 m stijgen en 900 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Aurlandsdalen Turisthytte

Dag 5

Dit is voor veel Noren een heel bijzondere wandelroute vanwege de afwisseling in terreingesteldheid, vegetatie en landschap. Je wandelt in 7-8 uur met prachtige panorama’s, door nauwe rivierdalen, smalle canyons en langs steile afgronden. Het pad is niet altijd even gemakkelijk. De route begint in het nauwe Aurlandsrivierdal. Af en toe passeer je oude verlaten boerderijen. Geleidelijk aan daal je af naar het gehucht Vassbygdi. Wandeling: ca. 15 km, 300 m stijgen en 1000 m dalen, 7,5 uur lopen. Dit geldt voor de mooiste route via Björnstigen. Loop je onderlangs dan is de wandeling ca. 17.5 km, 100 m stijgen en 800m dalen, ook 7,5 uur lopen.
Vanaf Vassbygdi neem je aan het eind van de dag de bus (40 min.) naar Flåm gelegen aan de Aurlandsfjord. Het zal even wennen zijn aan de zomerse drukte in Flam, zeker als er een cruiseschip aangemeerd ligt.

Overnachting in

Flåm

Dag 6

Er zijn een aantal opties voor deze dag in Flåm. Voor wie nog niet uitgewandeld is, een mooie, dagvullende wandeltocht naar een uitzichtpunt op 780 m hoogte (ca. 14 km, 800 m stijgen en dalen, 5,5 uur). Dit uitzichtpunt doet niet onder voor Stegastein en je bent er wrs. alleen. Als je het rustiger aan wilt doen kan je een cruise maken met een fluisterboot door de iconische Naeroyfjord naar Gudvangen. Met de bus ben je snel terug in Flåm en kunt dan een middagwandeling door het Flåmsdalen maken waarbij je de Brekkefoss waterval en het houten Flåm Kyrkja kunt bewonderen (max. 8,5 km 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur). Tot slot kan je met de bus naar het bekende Stegastein viewpoint en van daar doorlopen naar het uitzichtpunt onder de Prest voor het ongeëvenaarde uitzicht over de Sognefjord (6,5 km, 540 m stijgen en 740 m dalen, 3 uur). Hier zul je zeker niet alleen zijn. 
In het hoogseizoen dien je de fjordcruise en de bus naar Stegastein vooraf via SNP te boeken. Als je alles wat hier boven staat wilt doen, kan je een nacht (of 2) in Flam bijboeken.

Overnachting in

Flåm

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Voor de terugreis neem je de trein over een van de spectaculairste trajecten van het Noorse spoorwegennet, de Flåmsbana. In 40 minuten van Flåm op zeeniveau naar Myrdal op een hoogte van 866 m, met kunstig gebouwde tunnels en bruggen en zicht op woeste watervallen. Hier stap je over op de trein naar Oslo of Bergen, een van de mooiste treinroutes van Europa.
Verleng je deze wandelreis met een verblijf in de kleurrijke haven- en vissersstad Bergen (wat we van harte adviseren) dan kan je er ook voor kiezen om met de boot door de imponerende Sognefjord van Flåm naar Bergen varen, een schitterende tocht die eindigt in de haven in het centrum van Bergen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In de Comfort variant overnacht je in Finse in het onlangs gerenoveerde hotel Finse1222 (direct naast het station) op een kamer met privé badkamer. Daarna in 2 berghutten. Tot slot in Flam in een rustig gelegen hotel op 500 m van haven en station, op een kamer met privé badkamer en Fjordzicht.
Bij de Basic variant overnacht je in Finse in de grote, ook net gerenoveerde, DNT berghut (op 500 m lopen van het station) op een kamer met stapelbedden en sanitair op de gang. Daarna in 2 berghutten. Tot slot in Flam in een rustig gelegen hotel op 500 m van haven en station, op een kamer met douche en wc.

De Noorse bergsport vereniging DNT runt alle berghutten. Deze zijn over het algemeen sfeervol en comfortabel. Er is goed (gezamenlijk) sanitair, elektriciteit en een droogkamer. Meestal geen wifi, soms 4G. De slaapkamers hebben één of meer stapelbedden. We proberen privé-kamers voor je te reserveren, maar kunnen dat niet garanderen. Je dient zelf een handdoek, lakenzak en kussensloop mee te nemen. 

Voor de twee overnachtingen tijdens de trekking tussen Finse en Flåm dien je wat spullen voor de nacht in je dagrugzak mee te nemen. De overige bagage kun je door de trein naar Flam laten vervoeren.

Over de maaltijden

De ochtend begint altijd met een uitgebreid Noors ontbijtbuffet. In Finse en bij de berghutten maak je bij het ontbijt zelf je lunchpakket klaar (je kan je thermosfles ook laten vullen met thee). In Flam kun je zelf lunchinkopen doen.  ’s Avonds krijg je een goede maaltijd met koffie en thee toe.
De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn erg uitgebreid, waarbij zoveel mogelijk (bv. kaas en vlees) bij lokale producenten wordt gekocht.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 4 lunchpakketten
 • bus van Vassbygdi naar Flam op dag 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer per trein
 • overige transfers met trein, bus en/of boot
 • persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het terrein op de Hardangervidda is ruig en rotsachtig. Houd rekening met oneffen en stenige paden, waar het bij regen glad kan zijn. Een deel van de route gaat over een pad langs een vrij steile helling, waar af en toe een staalkabel zorgt voor extra houvast. Voor mensen met hoogtevrees is de tocht daarom niet aan te raden. Daarnaast loop je af en toe door moerassig terrein met een drassige ondergrond. De weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen en voor het geval er mist opkomt, moet je kennis van orientate met kaart, kompas en GPS up-to-date zijn.

Tijdens de minitrektocht draag je wat extra spullen voor 2 overnachtingen. We adviseren je dan ook een rugzak van 40 liter mee te nemen. Het bagagevervoer - dat je zelf organiseert en betaalt (ca. NOK 400 per tas/koffer) - geschiedt per trein. Je geeft de bagage af op het station van Finse en haalt deze weer op, op het station van Flam. In het SNP reispakket, dat je voor de reis van ons krijgt toegezonden, staat duidelijk vermeld hoe je dit snel en simpel kunt regelen. De treinstations liggen op loopafstand van de accommodaties (max. 500 m).

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder. Je moet echter wel ervaring hebben in het maken van lange wandelingen, kijk in het dagprogramma voor de lengte van de wandelingen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Finse ligt op een schitterende plek op 1200 m hoogte langs de spoorlijn. Hier zijn eventueel fietsen te huren om over de autovrije zandweg (Rallarvegen) langs het spoor te fietsen. Flåm is een toeristisch dorpje aan de schitterende Sognefjord, waar een aantal activiteiten georganiseerd worden (www.visitflam.com). Je kunt bv. een mooie boottocht maken door Aurlandsfjord en Naeroyfjord of een wandeling maken naar de bekende berg Prest (1367m) met het bijzondere uitzicht op de fjord.
We raden aan een verlenging in Bergen te boeken. Een levendige en leuke haven- en vissersstad met veel bezienswaardigheden en musea waar je prima een hele dag kunt doorbrengen. Je kan hier komen met een boot die de hele Sognefjord doorkruist.

Extra's

Verlengingshotels

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Grand Hotel Terminus (Bergen)

Klassiek hotel uit 1928, gelegen naast het centraal station van Bergen en midden in het centrum van deze levendige en interessante stad. Onlangs is het hotel van top tot teen gerenoveerd waarbij alle authentieke details weer in volle glorie zijn hersteld.

Excursies

Sognefjord

Fjord cruise van Flam naar Gudvangen (vanaf € 81,- per persoon)

De moderne fluisterboot vertrekt om 9.30 uit Flam en legt na een schitterende tocht door de Naeroyfjord rond 11.30 aan in Gudvangen. Hier heb je tijd om rond te kijken en eventueel te lunchen. Daarna brengt de bus je in 20 min, door de tunnel, terug naar Flam. Hier arriveer je rond 13 uur en kunt nog een middagwandeling maken. 

sognefjord

Bus van Flam naar Prest en terug (vanaf € 47,- per persoon)

Met deze transfer kan je de beroemde wandeling naar het uitzichtpunt over de Sognefjord op de Prest maken. Ook kom je bij het spectaculaire Stegastein viewpoint.
De bus vertrekt om 10 uur uit Flam en doet er ca. 45 min over. Terug vanaf ca. 15 uur.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Finse is met de auto niet bereikbaar, alleen per trein. Het dichtstbijzijnde station waar alle treinen stoppen is Geilo. Hier kan je parkeren bij de skipistes. Je dient tevoren een trein naar Finse te reserveren.
Aan het eind van de reis, keer je hier vanuit Flam of Bergen per trein weer terug.

Klik hier voor treintijden en tickets.

De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om, zeker in de zomermaanden, bus en trein te voren via internet te boeken.

De afstand Utrecht – Geilo is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1250 km.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

In Oslo stap je op de trein naar Finse (ca. 4,5 uur).
Voor de terugweg kan je vanuit Flam met de beroemde Flamsbana naar Myrdal en vandaar met de gewone trein naar Oslo. 

Klik hier voor treintijden en tickets.

Klik hier voor OV tijden en tickets.

De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om bus en trein te voren via internet te boeken.

Je kan eventueel een overnachting in Oslo invoegen; leuk om de Noorse hoofdstad te verkennen. 

In plaats van met de veerboot kan je ook de hele reis naar Finse per trein doen, door Duitsland, Denemarken en Zweden. Dan dien je onderweg minimaal 1 nacht in te plannen in bv. Kopenhagen.

 

 

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Bergen of Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Bergen of Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen. Je kan natuurlijk ook een extra overnachting boeken in Oslo of in Bergen na vóór of na afloop van de reis.

Vanaf luchthaven van Bergen neem je de tram (Bybanen) naar het station in de stad (ca. 45 min) en neemt daar de trein naar Finse (ca. 3 uur).

Vanaf het vliegveld Gardermoen reis je per trein naar Oslo Sentral station (ca. 30 min).
Vanuit Oslo S neem je de trein naar Finse (ca. 4,5 uur), gelegen op de hoofdroute Oslo-Bergen.

Voor de terugweg kan je vanuit Flam met de beroemde Flamsbana naar Myrdal en vandaar met de gewone trein naar Bergen of Oslo.

Klik hier voor treintijden en tickets.

Klik hier voor OV tijden en tickets.

De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om, zeker in de zomermaanden, bus en trein te voren via internet te boeken.

Als je een verlenging in Bergen hebt geboekt en/of terug vliegt vanuit Bergen dan kan je ook met de boot door de schitterende Sognefjord naar Bergen varen.

De Hurtigbåt (of Expressboat, snelle passagiersboot), van Flam naar Bergen, doet er ca. 5,5 uur over en vertrekt dagelijks.
Controleer hier altijd de boottijden. Klik op Bergen-Sogn-Flam, hier kun je zoeken op de datum dat je wilt reizen en onderaan staat nog een link naar Rutetabeller/Timetables voor een overzicht. Je kunt in de haven kaartjes kopen, maar we raden aan dit al vooraf op de site van Norled te doen.
De zomer dienstregeling loopt van ca. 20 juni tot eind augustus. Daarvoor en daarna zijn er minder afvaarten. Ook op (Noorse) feestdagen varen er minder boten.

Je kan dit arrangement starten van begin juli tot begin september. Voor en na deze periode zijn de hutten gesloten en is deze trip niet te maken.

In Flam leggen regelmatig grote cruise schepen aan, soms met duizenden passagiers. Het best vermijd je de dagen dat er grote schepen aanleggen.

Klik hier om te zien op welke dagen je beter niet in Flam kunt zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal 314010 A en B Hardangervidda

 

Je hond kan niet mee omdat de wandelroutes deels over blokkenvelden gaan die niet geschikt zijn voor viervoeters.

Juni 2024
In de zomer van 2024 wordt er gewerkt aan het station van Finse. Er is een noodperron gebouwd en alle treinreizigers zullen er iets van merken. 
Men zal er alles aan doen om de overlast voor de gasten van het aanpalende hotel Finse1222 zo klein mogelijk te laten zijn.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hardangervidda

Noorwegen - Hardangervidda en Sognefjord

Van Fjell naar Fjord

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.