Noorwegen - Hardangerfjord, 9 dagen De koningin onder de Noorse fjorden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met boot, trein en bus langs hotels

Wordt de Sognefjord in Noorwegen gezien als de koning onder de fjorden, dan is de Hardangerfjord met zijn 179 km lengte de koningin! Verken al wandelend en varend over de een na langste Noorse fjord,  het majestueuze landschap aan de rand van de Hardangervidda en geniet van de watervallen in het Husedalen en de Vøringsfossen. Overnacht in fraai gelegen hotels en maak wandelingen naar mooie uitzichtpunten, hoog boven de fjord.

Uniek aan deze reis

 • Drie verschillende wandelgebieden
 • Keuze uit meerdere wandelingen per dag
 • Mooi gelegen hotels
 • Varen door de een na langste en mooiste Noorse fjord
Zwaarte
Comfort

Hardangerfjord

Toen de beau monde ruim een eeuw geleden in de Hardangerfjord zijn opwachting maakte, stond het toerisme in zijn kinderschoenen. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Noorwegen - Hardangerfjord

De Hardangerfjord, van de hoogvlakte Hardangervidda tot aan de Atlantische Oceaan, is de vier na langste fjord ter wereld, en de op een na langste in Noorwegen
Tijdens deze wandelrondreis verken je al wandelend vanuit drie hotels, gelegen in Ulvik, Eisfjord en Norheimsund de fjord en de hoger gelegen bergen.Dit deel van Noorwegen word ook wel de tuin van Noorwegen genoemd en op de oevers van de fjord vind je zeer veel boomgaarden en in Ulvik wordt zelfs cider gemaakt.

Ga je de hoogte in en kom je boven de boomgrens, dan maak je kennis met de grillige en uitgestrekte Hardangervidda, een wereld van verschil met de zonnige oevers.

Om van Ulvik naar Eidfjord en Norheimsund te komen, vaar je met de ferryboot over de langgerekte fjord en heb je een mooi zicht op de hoger gelegen bergmassieven van de Hardangervidda en Folgefonnagletsjer.

Dag 1 Aankomst in Ulvik.

Aankomst in Ulvik, gelegen aan de Ulvikfjord, een zijarm van de Hardangerfjord.

Overnachting in

Ulvik

Dag 2-3

Ulvik, ook wel “de tuin van Noorwegen” genoemd vanwege de vele fruitboomgaarden, is de eerste uitvalsbasis aan de Hardangerfjord.  Je kunt hier diverse mooie wandelingen maken:

 • Wandeling op het schiereiland Åsen. 12 km, 250 m stijgen en dalen, 3,5 uur.
 • Wandeling naar het meer van Frystetjørn. 12 km, 520 m stijgen en dalen, 5 uur.
 • Wandeling naar de zomerboerderij van Jonstøl. 12 km, 690 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

In Ulvik kun je bovendien:

 • Een fiets huren, ook E-bikes.
 • Een kajak of roeiboot huren.
 • Diverse excursies boeken, ook met privé gids, o.a een natuurexcursie of boottocht

Overnachting in

Ulvik

Dag 4

Aan het einde van de ochtend vertrekt de ferry naar Eidfjord, 30 min varen. ’s Middags kun je een wandeling maken over de oude morenewal van Hæreid naar het Eidfjordvatnet. Tijdens de wandeling passeer je diverse stenen grafheuvels uit de vikingtijd. Wandeling: 6 km, 230 stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Eidfjord

Dag 5-6

Eidfjord ligt aan de voet van het Hardangervidda-plateau. Je kunt de volgende wandelingen maken:

 • Wandeling naar de Vøringsfossen waterval. Met de openbare bus rij je 15 km landinwaarts en in Storegjel begint de wandeling, door een spectaculaire kloof, naar de waterval. Wandeling: 8 km, 300 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Koningin Sonja’s wandeling. Voor deze wandeling neem je de bus naar Lofthus, 1 uur rijden. Via de “monnikstrappen”stijg je tot boven de boomgrens en op een hoogte van 1100 m heb je een majestueus uitzicht over de omgeving. Wandeling: 19 km, 1150 m stijgen en dalen, 9 uur. Let op: deze wandeling heeft een zwaarteniveau 3.
 • Wandeling door de Husedalenvallei brengt je tot aan de rand van het Hardangervidda nationale park en er zijn 4 watervallen te bewonderen. Wandeling: 16 km, 540 m stijgen en dalen, 5,5 uur.
 • Wandeling door het Simadal. Na een korte taxitransfer begint de wandeling aan het einde van de Eidfjord. Wandeling: 12,5 km, 250 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Eidfjord

Dag 7

's Morgens kun je het informatiecentrum van het Hardangervidda nationaal park bezoeken in Øvre Eidfjord. In de middag neem je de veerboot over de Hardangerfjord via Kinarsvik, Lofthus, Utne en Herand naar Norheimsund, 3 uur varen. Vanaf de boot heb je voortdurend mooi zicht op de omringende bergen.

Overnachting in

Norheimsund

Dag 8

Vanuit Norheimsund kun je de volgende wandelingen maken:

 • Wandeling naar de waterval van Steindalsfossen, waar je onder het vallende water kunt doorlopen. Wandeling: 6 km, 60 m stijgen en dalen, 2 uur.
 • Wandeling rondom het meer van Fitjadalsvatnet. Na een korte taxitransfer maak je een wandeling langs de oever van het en meer waaraan oude zomerboerderijen liggen. Wandeling: 6 tot 9 km, 100 of 250 m stijgen en dalen, 2 of 3,5 uur.

Overnachting in

Norheimsund

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis in drie verschillende hotels, allen gelegen in kleine dorpjes aan de oevers van de Hardangerfjord.

 • In Ulvik verblijf je drie nachten in het Strandhotel. Het hotel heeft een ruim terras aan het water met een weids uitzicht op het Hardangerfjord. De kamers van het Strand Fjordhotel hebben een eenvoudige klassieke inrichting en kijken allemaal uit op de fjorden. Ze beschikken over een badkamer met douche en toilet.
 • In Eidfjord logeer je in het gezellige Fjell & Fjordhotel. De kleine kamers zijn modern en fris ingericht en hebben douche en toilet.
 • In Norheimsund verblijf je twee nachten in het wat grotere hotel Sandven, een in 1874 gebouwd hotel met een prachtig historische sfeer en inrichting. De kamers zijn comfortabel en sfeervol en hebben natuurlijk douche en toilet.

Over de maaltijden

De maaltijden, ontbijt en avondeten nuttig je in het restaurant van het hotel. Het ontbijt is meestal een buffet. Voor de lunch kun je terecht in de kleine plaatselijke supermarkt of je besteld een lunchpakket in het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer
 • alle transfers met trein, bus en boot (ca. 1400 NOK per persoon)
 • persoonlijke uitgaven en eventuele entrees
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Naast het SNP-informatiepakket met daarin gedetailleerde routebeschrijvingen van de wandelingen, kun je ter plekke bij de Tourist Information een Engelstalige brochure krijgen met een groot aantal wandelingen rond de Hardangarfjord. Hiermee kun je je wandelprogramma uitbreiden. 

In Ulvik kun je behalve wandelen ook een fiets of kajak huren. Je kunt in het outdoorcentrum dat bij het hotel hoort diverse excursies en activiteiten boeken.

Wandelen in een fjordenlandschap betekent of rustig aan de voet van de steile fjordenwanden blijven of de hoogte in, soms steil omhoog.  De wandelingen zijn echter niet lang, zodat u alle tijd hebt. U loopt vooral over smalle bospaadjes en door moerassig gebied. Rond de dorpjes uiteraard ook stukjes over (on)verharde wegen.

Voor enkele wandelingen dien je ter plaatse een bus of taxi te nemen om naar het beginpunt of van eindpunt van de wandeling te komen.

Je neemt zelf je bagage mee in de bus en boot naar de volgende overnachtingsplek. De gekozen onderkomens liggen op loopafstand van de aanlegsteigers en busstations. Je zult veel plezier hebben van een goede rolkoffer.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Ulvik kun je bijvoorbeeld een dagje gaan fietsen of een outdoorexcursie bij het hotel boeken. Vanuit Eidfjord kan je een wandeling op de Hardangervidda maken. Aan het einde van de reis is het natuurlijk leuk om nog een extra dag in Bergen te verblijven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ulvik is ca. 1700 km (via Kopenhagen). In Ulvik kun je de auto de hele week in de buurt van het hotel laten staan. Je reist op de laatste dag met de bus of de expressboot naar Ulvik om je auto op te halen. Je kan ook met de auto van hotel naar hotel rijden, ipv met de boot. Voordeel is dan dat je makkelijker en sneller bij beginpunt van veel wandelingen komt.

Als je per dagboot naar Oslo vaart, houd er dan rekening mee dat het vanaf Oslo nog zeker 4 uur rijden is naar de eerste accommodatie.
Dagelijks varen er meerdere veerboten tussen Denemarken en Noorwegen. Bij Kopenhagen is er een vaste brug/tunnel verbinding met Zweden. Een comfortabele verbinding is de nachtboot van Kiel naar Oslo of de veerboot van Eemshaven naar Kristiansand.


 

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen..

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Bergen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Bergen reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Bergen.

Je neemt de Flybus of tram van het vliegveld naar het centrale treinstation van Bergen (rijdt elk half uur en doet er, afhankelijk van verkeersdrukte, 30-45 minuten over, ca. 25 km rijden). Neem de trein naar Voss. De treinreis duurt ongeveer 75 min.

In Voss aangekomen neem je de bus naar Ulvik (reistijd ca. 1 uur, met overstap).
Je kunt je ook laten ophalen door een medewerker van het hotel in Ulvik. Deze transfer dien je bij de boeking te vermelden.

Terugreis per vliegtuig:
Je neemt in Norheimsund de bus naar Bergen (ca. 1,5 uur reistijd). Van het station van Bergen neem je de Flybus of tram naar het vliegveld.

Klik hier om openbaar vervoer tickets in heel Noorwegen te reserveren.
De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om, zeker in de zomermaanden, bus en trein te voren via internet te boeken.

Dit arrangement kun je starten van begin juni tot half oktober. In juni, september en oktober is het over het algemeen goed weer in de beschutte fjord en het is er dan heerlijk rustig. Het standaardprogramma is in deze periode prima uitvoerbaar, maar een aantal voorzieningen zijn niet geopend. In het echte hoogseizoen, in juli en augustus, is alles geopend, varen er meer boten en rijden er meer bussen voor eventuele excursies.
De boot door de Hardangerfjord vaart in de periode van ca. 20 juni tot eind augustus (zie Norled.no, zoek op Hordaland, https://www.norled.no/en/maps-and-schedules/expressboat/hordaland/ ). Buiten deze periode reis je per bus (of auto) van hotel naar hotel.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Hardangerfjord ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Hardangerfjord

De koningin onder de Noorse fjorden

Wandelvakantie met boot, trein en bus langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten