Noorwegen - Hallingdalen, 8 dagen Langlaufen vanuit hotel Bergsjøstølen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Langlaufreis vanuit berghotel

Dit sneeuwzekere langlaufgebied ten noordwesten van Oslo is dé ideale omgeving voor prachtige langlauftochten. Rustig glijdend door berkenbossen, over maagdelijk witte plateaus en dichtgevroren bergmeren. Met mooie uitzichten over Hallingdal en op de bergketens Reineskarvet (1791 m) en Hallingskarvet (1933 m). Te gast bij hotel Bergsjøstølen, een traditioneel Scandinavisch onderkomen met haardvuur, sauna en uitstekende Noorse keuken.

Uniek aan deze reis

 • Knusse accommodatie
 • Sneeuwzeker
 • Voor de echte langlaufers
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Hallingdalen

Vanaf de hoger gelegen loipes boven de boomgrens heeft u mooie panorama’s over Hallingdal en de nabij gelegen bergketens Reineskarvet (1791 m) en Hallingskarvet (1933 m). De thuisbasis voor deze sportieve week in het Bergsjøstølen Hotel. Vanuit dit gezellige en comfortabele Noorse berghotel - met een uitstekende Noorse keuken - zijn er afwisselende dagtochten te maken met hoogteverschillen van maximaal 450 m, inclusief de 1300 m hoge bergtop Krosshovda. En zoals het bij een traditioneel Scandinavisch onderkomen hoort, ontbreekt ook het haardvuur en de sauna niet … een waar genoegen na een dag op de lange latten.

Dag 1

Vliegreis Amsterdam-Oslo/Gardermoen met aansluitend de bustransfer van Gardermoen via Hønefoss en Gol naar de op 1080 meter hoogte gelegen hotel Bergsjøstølen gelegen in het Votna-rivierdal, een zijdal van Hallingdalen, aan de voet van het Reineskarvetbergmassief.

Overnachting in

hotel Bergsjøstølen

Dag 2

De 1e ochtend wordt aan een uitgebreide langlaufinstructie besteed in de loipe bij het hotel. Gevolgd door een rustige tocht door het weidse arctische landschap rond het Bergsjøen (lett. Bergmeer), waarbij we ook meteen onze stijg- en daaltechniek toepassen bij het rondje om de Vardehovda met als hoogtepunt een panoramavergezicht over het Votnarivierdal op de Skiheistoppen. Ttijdens de tweede helft van de route via Rodungstølen maken we een lange geleidelijke afdaling terug naar het hotel. Tochtinformatie: 12 km, duur 5 uur, hoogteverschil 200 m.

Dag 3

Na het ontbijt beginnen we eerst weer met langlaufinstructie gericht op stijg- en daaltechniek. Aansluitend maken we een ronde om het boven de boomgrens gelegen bergmeer Rødungen, waarbij er te genieten valt van de vele vergezichten richting Reinskarvet. We maken een pauzestop bij Rødungstøl Høyfjellshotell, waar u kunt genieten van een panorama over Rødungen en zijn om liggende toppen onder het genot van warme chocolademelk of toddy – een warme Noorse bessensap. Tochtinformatie: 19 km, duur 6 uur, hoogteverschil 200 m.

Dag 4

Vandaag volgen we een glooiende loipe boven de boomgrens langs verschillende “stølen” (oude zomerboerderijen) zoals Bukkestølen, Hesthovdstølen en Hovdestølen aan de voet van de Hesthovda (1235 m). Daarna volgt een afwisselende route over de arctische hoogvlakte langs Damtjern en Storeberget om tenslotte weer te eindigen bij het bergmeer Bergsjøen. Tochtinformatie: 12 km, duur 5 uur, hoogteverschil 250 m.

Dag 5

We beginnen met een lange afdaling naar Skarslia en Nordheim in het Votnarivierdal. Hier in de dennen- en berkenbossen kunnen we op zoek naar dierensporen in de sneeuw. Er komen hier veel sneeuwhoenders, sneeuwhazen en vossen voor. We vervolgen de loipe en via Mjalvatn komen we aan in Vats. Met de bus rijden we terug naar het hotel.
Tochtinformatie: 12 km, duur 4-5 uur, hoogteverschil 375 m.

Dag 6

Vandaag zetten we koers via zomerboerderij Bukkestølen en langs de toppen van Storenatten en Valkehovda naar Reinehytta aan de voet van de Reineskarvet voor een lunchstop. Bij helder zonlicht valt er te genieten van grillige ijskristallen en ijsformaties op de bergmeren die we passeren. Vervolgens gaan we over de zuidhelling van de Skardhovda (1377 m) en Djupedalstjern naar de top van de Krosshovda (1300 m), tevens hoogste punt van het loipenet. Na een lange geleidelijke afdaling komen we via Mørehovda weer terug in ons hotel. Tochtinformatie: 21 km duur 6-7 uur, hoogteverschil 400 m.

Dag 7

Afsluitend maken we een gevarieerde toppentocht in het westelijk deel van Reineskarvet. Via Mørehovda en Krosshovda naar Nonshovda (1272 m) met een fantastisch vergezicht richting Hallingskarvet (1933 m). Gevolgd door een afdaling naar het bergmeer Tvistvatnet en over het bevroren Rødungen glijden we terug naar het hotel. Tijd voor ontspanning en de sauna. Tochtinformatie: 20 km, duur 6-7 uur, hoogteverschil 425 m.

Dag 8

Na het ontbijt bustransfer via Gol en Hønefoss naar Oslo/Gardermoen en aansluitend de vlucht Oslo - Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bergsjøstølen is een comfortabel en gezellig berghotel gelegen ten noorden van Äl in Hallingdalen op een hoogte van 800 meter. Het hotel ademt een traditioneel Noorse ontspannen sfeer van een fjellstue. de kamers zijn eenvoudig, maar er is een zeer gezellige lounge met een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving. Het hotel ligt boven de boomgrens in het langgerekte Vatna-rivierdal aan de voet van het Reineskarvetbergmassief (1789 m) midden in een uitgebreid net van 280 km gemarkeerde en geprepareerde loipen deels onder en boven de boomgrens. Je kunt elke dagtocht afsluiten met een ontspannen uurtje in de sauna en de hottub en na het diner een gezellige avond doorbrengen bij de open haard.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een uitgebreid ontbijtbuffet en kunt u uw eigen lunchpakket samenstellen, tevens kunt u hier uw meegebrachte thermoskan laten vullen. 's Avonds is er natuurlijk een uitstekend driegangenmenu en een kopje koffie of thee bij de open haard.

Inbegrepen

 • transfer Oslo-Nordheim v.v.
 • verblijf in hotel in tweepersoonskamers met douche/toilet
 • maaltijden op basis van halfpension en lunchpakket vanaf diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • maaltijden tijdens heen- en terugreis )
 • huur langlaufuitrusting
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Je langlauft met een dagrugzakje met extra kleding, lunchpakket, thermosfles en fototoestel. De tochten duren 5 tot 7 uur per dag. Deze reis is geschikt voor ten minste lichtgevorderden langlaufers met minimaal een week langlaufervaring (een langlaufcursus gevolgd en deze met goed gevolg afgesloten, of andere vergelijkbare ervaring). De eerste dagen wordt er nog aandacht besteed aan de techniek. Dit is echter geen cursus!

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Oslo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1144 Oslo - Amsterdam vertrek om 12.40 aankomst 14.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor je bestemming.

Het meenemen van eigen ski’s kost 25 € per enkele reis als je de ski's van tevoren aanmeld op de website van KLM website van de KLM Doe je dit niet dan betaal je 35 € per enkele reis op de luchthaven. Het totale gewicht van de ski set mag niet meer dan 23 kg zijn. We adviseren je daarom het materiaal ter plaatse te huren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Hallingdalen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Noorse Kronen voor privé uitgaven. U kunt natuurlijk ook met pinpas of creditcard betalen.

U vliegt van Amsterdam naar Oslo. Per bus wordt u in vijf uur tijd via een prachtige route van Oslo naar fjellstue Nordheim gebracht. Voor de terugreis geldt hetzelfde.

Voor deze reis heb je een standaardlanglaufuitrusting nodig. Deze kunt ter plekke huren. Ter plaatse worden alleen waxski's verhuurd. Hiervoor dien je ca. 650,- NOK ter plaatse te betalen. De SNP reisleider zal je leren hoe de ski's iedere morgen gewaxed moeten worden. De wax krijg je ter plaatse van de SNP-reisleider.  U moet bij boeking uw schoenmaat, lengte en gewicht doorgeven. Deze gegevens worden doorgegeven aan de verhuurder.

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Uw uitrusting (kleding, ski's) moet dus van een goede kwaliteit zijn.

Paklijst:

• EHBO sporttape
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen
• Zwemkleding voor de sauna
• Fleecevest of -trui
• Handschoenen
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Veldflessen
• Lange onderbroek of legging
• Skipully
• Winddichte wandelbroek
• Regenbroek tegen de sneeuw
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• Gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

DSC_1160_with_copyright__l_Utvikling_AS.JPG

Noorwegen - Hallingdalen

Langlaufen vanuit hotel Bergsjøstølen

Langlaufreis vanuit berghotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 285 klanten