Sognefjord

Noorwegen - Golsfjell, Skarvheimen en Sognefjord, 11 dagen Wandelen van Fjell naar Fjord

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Groepswandelvakantie langs hotels en berghutten

Klassieke doorsteek van oost naar west door Zuid Noorwegen, van de bergen naar de zee wordt hier van Fjell naar Fjord. We beginnen op de bewoonde hoogvlakte tussen Jotunheimen en Hardangervidda. Finse, op de ruige, door gletsjerijs gegeselde Fjell, is het beginpunt van een spectaculaire, minitrek door het diepe, canyonachtige Aurlandsdal, naar de stille schoonheid van het Sognefjord. Met een fluisterboot cruisen we door de Unesco Heritage Naeroyfjord richting Stalheim voor de ultieme wandeling naar Bakkanosi. Overnachting in mooi gelegen hotels en berghutten. Je kan deze tocht verlengen met een bezoek aan de sfeervolle Hanzestad Bergen.

Uniek aan deze reis

  • Afwisseling tussen hoogvlakte en Sognefjord
  • Naeroyfjord cruise met fluisterboot
  • Fraai gelegen hotels en sfeervolle berghutten
  • De mooiste wandelingen
  • Optioneel bezoek aan Hanzestad Bergen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Fjell & Fjord

Beknopt programma van deze reis:

  • Dag 1 aankomst in Golsfjell
  • Dag 2 rondwandeling vanuit hotel
  • Dag 3 rondwandeling Nystolfjell
  • Dag 4 trein naar Finse, middagwandeling
  • Dag 5 wandeling naar Geiteryghytta
  • Dag 6 wandeling naar Aurdalen
  • Dag 7 wandeling naar Vassbygdi, bus naar Aurland
  • Dag 8 rondwandeling Hovdungo
  • Dag 9 Naeroyfjord cruise, bus naar Stalheim
  • Dag 10 rondwandeling Bakkanosi
  • Dag 11 terug naar huis of verlengen in Bergen 

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Kamben Hoyfjellshotel, gelegen op 900 m hoogte aan de voet van Golsfjell. We worden hartelijk welkom geheten door Elin en Martin.

Overnachting in

Golsfjell

Dag 2

Vanuit het hotel maken we een rondwandeling over de Golsfjell. Dit plateau op 1100 m hoogte is in de winter decor van een uitgebreid loipe netwerk en kleine skipiste. In de zomer is het er rustiger. We lopen langs meertjes en hebben mooie vergezichten op de Jotunheimen in het noorden en kunnen lunchen in een schuilhutje. Wandeling ca. 15 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Golsfjell

Dag 3

De hotelbus brengt ons in 15 min naar Holstolen. Vanaf hier gaan we op pad naar de Nystolvarden op 1300 m. De Nystolfjell is geen plateau zoals gisteren, hier moet wat meer geklommen worden. Mooie afwisseling van bos, meertjes en kale fjell met vergezichten. Na afloop worden we weer opgehaald. Wandeling ca. 16 km, 550 m stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Golsfjell

Dag 4

Na het ontbijt brengt de hotelbus ons naar het station van Gol (25 km rijden). Hier nemen we de trein naar Finse (1,5 uur). Finse is een kleine nederzetting op de Hardangervidda, aan de spoorlijn van Oslo naar Bergen. Het hoogst gelegen spoorwegstation (1222 m) van Noorwegen is omgeven door ruige bergen, meren en gletsjers. Je kan hier alleen lopend, met de fiets of met de trein komen. Om in de DNT berghut Finsehytta te komen, lopen we vanaf het station 500 m langs het meer. 
Na de lunch verkennen we de omgeving van Finse door een wandeling naar de gletsjertongen van de imposante Hardangerjökulen te maken. Wandeling: 11,5 km, 280 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 5

Vandaag start de driedaagse trekking naar de Aurlandsfjord te beginnen met de tocht over de Hallingskarvet, waarbij je de gehele dag boven de boomgrens blijft. Onderweg passeer je diverse bergmeren met blauwhelder water en vele sneeuwvelden. Wederom prachtige vergezichten naar het zuiden over de Hardangerjökulen en naar het noorden over de weidse Skarvheimen. Richt je de blik naar beneden dan kan je soms een roodachtige Zonnedauw spotten in het mos. Over een grillig en rotsig pad af en toe onderbroken door sneeuwvelden dalen we af naar de geïsoleerd in het berglandschap gelegen gezellige berghut Geiterygghytta op een hoogte van 1229 m. Wandeling: ca. 15 km, 500 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 6

Deze dagtocht zal ervaren worden als de zwaarste en stelt wandelaars met hoogtevrees op de proef. Je begint met een geleidelijke klim over de westhelling van de Sundhellerskarvet (1613 m) naar een hoogte van 1400 m, waarbij je diverse klaterende bergstroompjes oversteekt; vervolgens daal je af naar de bijna halverwege gelegen berghut Steinbergdalshytta (1070 m) gelegen aan het langgerekte stuwmeer Vetlebotnbatnet. Na de lunchpauze vervolgen we de route door een nauwer wordend rivierdal over een rotsig pad langs een steile afgrond.  Nadat je de brug over de Grönarivier gepasseerd bent, begeef je jezelf geleidelijk dalend in een steeds nauwer wordende en rijker begroeide canyon. Bij het meertje Aurdalsvatnet (813 m) bevindt zich het volgende overnachtingsadres, de Aurlandsdalen Turisthytte. Wandelduur: ca. 20 km, 500 m stijgen en 900 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Aurlandsdalen Turisthytte

Dag 7

Dit is voor veel Noren een heel bijzondere wandelroute vanwege de afwisseling in terreingesteldheid, vegetatie en landschap. Je wandelt in 7-8 uur met prachtige panorama’s, door nauwe rivierdalen, smalle canyons en langs steile afgronden. Het pad is niet altijd even gemakkelijk. De route begint in het nauwe Aurlandsrivierdal. Af en toe passeer je oude verlaten boerderijen. Geleidelijk aan daal je af naar het gehucht Vassbygdi. Wandeling: ca. 15 km, 300 m stijgen en 1000 m dalen, 7,5 uur lopen. Dit geldt voor de mooiste route via Björnstigen. Loop je onderlangs dan is de wandeling ca. 17.5 km, 100 m stijgen en 800m dalen, ook 7,5 uur lopen.
Vanaf Vassbygdi nemen we aan het eind van de dag de bus (30 min.) naar het dorpje Aurland gelegen aan de gelijknamige fjord. 

Overnachting in

Aurland

Dag 8

Vanuit het hotel lopen we langs de bakker om wat lekkers voor de picknick te kopen. Dan gaan we op weg naar een uitzichtpunt op 780 m hoogte. Eerst nog over een asfaltweggetje langs wat boerderijen, daarna over een wandelpad door bos, afgewisseld met weidegebied en onverwachte uitzichten. Uiteindelijk komen we boven en hebben vanaf een weide met schapen een geweldig uitzicht over de Sognefjord. Tijd voor een lange pauze. Via een andere route dalen we weer af. Bij een bygdetun, een verzameling oude houten huisjes en schuren, met zicht op de fjord, wachten we op de bus die ons in 5 min terug brengt naar Aurland. Wandeling ca. 14 km, 800 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Aurland

Dag 9

We maken een cruise met een fluisterboot door de iconische Naeroyfjord naar Gudvangen. Dit is het mooiste gedeelte van de Sognefjord en vanaf de moderne elektrische boot kan je dit perfect, in alle stilte in je opnemen. Na 2 uur varen worden we in Gudvangen opgehaald en rijden in 30 min naar het bijzondere Stalheim Hotel. Na de lunch kan je het openluchtmuseum bij het hotel bekijken en maken we een wandeling naar het Nali uitzichtpunt. Wandeling 5,5 km, 150 m stijgen en dalen, 2 uur lopen. Eventueel kan de wandeling verlengd worden door een stuk het Brekkedalen in te lopen.

Overnachting in

Stalheim

Dag 10

De wandeling naar Bakkanosi is een klassieker in Noorwegen en niet kinderachtig. Eerst worden we naar het beginpunt gebracht (15 min rijden). Vanuit gehucht Jordalen op 500 m hoogte beginnen we te stijgen, eerst nog door bos, dan door weidegebied om te eindigen in de kale bergen. Na wat bergmeertjes bereiken we ons doel: het uitzichtpunt waar je vanaf 1400 m hoogte bijna loodrecht naar beneden kijkt op de fjord waar we gister doorheen voeren. Uiteraard zie je nog veel meer, maar de blik in de diepte zal je het langst bijblijven. Na een lange pauze, dezelfde weg terug. Een mooie afsluiter van deze schitterende wandelvakantie in Noorwegen. Wandeling ca. 18 km, 900 m stijgen en dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Stalheim

Dag 11

Na het ontbijt brengt een charterbus ons naar het vliegveld van Bergen.
Heb je een verlenging in het centrum van Bergen bijgeboekt, dan neem je de sneltram naar het centrum (40 min).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In de Golsfjell overnacht je in een sfeervol en vriendelijk hotel, met enorm uitzicht over de omgeving. Het eten is hier erg goed.

De Noorse bergsport vereniging DNT runt de 3 berghutten op de mini-trek. Deze zijn over het algemeen sfeervol en comfortabel. Er is goed (gezamenlijk) sanitair, elektriciteit en een droogkamer. Meestal geen wifi, soms 4G. We overnachten op meerpersoonskamers (meestal met 4 bedden). Je dient zelf een handdoek, lakenzak en kussensloop mee te nemen. 

In het levendige dorpje Aurland verblijven we in een comfortabel hotel op een steenworp van de fjord.
Hotel Stalheim is een historisch hotel op een hele bijzondere plek, met fantastisch uitzicht op een diep dal aan het eind van de Naeroyfjord.

In de hotels slaap je op een kamer met eigen badkamer.

Over de maaltijden

De ochtend begint altijd met een uitgebreid Noors ontbijtbuffet. Bij het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar (neem een lunchbox en thermosfles mee). Alleen in Aurland kun je zelf lunchinkopen doen, er is een leuk bakkertje. ’s Avonds krijg je een goede maaltijd met koffie en thee toe.
De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn vaak erg uitgebreid, waarbij zoveel mogelijk (bv. kaas en vlees) bij lokale producenten wordt gekocht.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • alle diners
  • 8 lunchpakketten
  • transfers volgens programma
  • bagagevervoer tijdens de trektocht
  • Naeroyfjord cruise
  • diensten van 1 SNP reisleider
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel)
  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Het terrein is ruig en rotsachtig. Houd rekening met oneffen en stenige paden, waar het bij regen glad kan zijn. Daarnaast loop je af en toe door moerassig terrein met een drassige ondergrond. Een deel van de trektocht tussen Finse en Fjord gaat over een pad langs een vrij steile helling, waar af en toe een staalkabel zorgt voor extra houvast. Voor mensen met hoogtevrees is de tocht daarom niet aan te raden. De weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen.
De meeste wandelingen zijn nivo 3, maar vanwege de trektocht krijgt de reis nivo 4.

Tijdens de minitrektocht draag je wat extra spullen voor 2 overnachtingen. We adviseren je dan ook een rugzak van 40 liter mee te nemen. De overige bagage (max 1 tas/koffer per persoon) gaat per trein van Finse naar de Fjord. 
Het treinstation in Finse ligt op ca. 500 m lopen van de berghut waar we overnachten. Dit is een gravelpad. Het handigst is het dus om je bagage in een draagbare tas te hebben of een rolkoffer met stevige wieltjes.

Extra dagen

We raden aan een verlenging in Bergen te boeken. Een levendige en leuke haven- en vissersstad met veel bezienswaardigheden en musea.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Gol is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1250 km.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Je kan de eerste dagen bij het hotel parkeren.
Als we met de trein naar Finse gaan, parkeer je de auto bij het station van Gol.
Op het eind van de reis kan je hier makkelijk terug komen met de trein, vanuit Voss of Bergen (zie www.vy.com).

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Na een overnachting in Oslo sluit je je de volgende dag op het vliegveld aan bij de groep (half uur per trein), voor de busrit naar het eerste hotel.
Vanaf het eind in Bergen, neem je de trein terug naar Oslo (zie www.vy.no).

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP reis gegarandeerd doorgaat.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo (Gardermoen) en terug vanaf Bergen

Vluchtschema
KL 1199 Amsterdam - Oslo vertrek om 09.25 aankomst 11.05 uur
KL 1170 Bergen - Amsterdam vertrek om 17.40 aankomst 19.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) rijden we met een charterbus in ca. 3,5 uur naar het eerste hotel.

Op de laatste dag rijden we met een charterbus in ca. 2,5 uur naar het vliegveld van Bergen voor de terugvlucht.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

In Finse zal je ca. 500 meter over een gravelpad van het station naar de berghut (en vv) lopen. Een grote rugzak of (waterdichte) duffelbag verdient daarom de voorkeur boven een (rol)koffer. Een rugzak kan je tijdens de vlucht en het bagagevervoer het best in een beschermende flight-bag stoppen.
Voor de wandelingen heb je een degelijke rugzak (inhoud min. 40 liter) nodig, met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding en wat spullen voor de overnachtingen op de minitrek.

  • een degelijke dagtochtrugzak (ca. 40 liter)
  • goed ingelopen en stevige, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel.
  • In verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren.
  • eigen lakenzak (slaapzak niet toegestaan), kussensloop en (kunststof) handdoek voor de overnachtingen in berghutten
  • zaklamp
  • eventueel zwemkleding
  • warme en winddichte kleding (bijv. fleecevest)
  • goede (bij voorkeur ademende) regenkleding (bijv. goretex-jack)
  • thermisch ondergoed
  • gamaschen
  • zakmes, waterfles, lunchtrommel en thermosfles
  • snacks (bijv. mueslirepen)
  • handschoenen en muts
  • eventueel zitmatje
  • zonnebril en zonnebrandolie
  • eventueel uitschuifbare wandelstokken (als je hier mee kunt omgaan)
  • anti-muggenzalf of olie
  • Creditcard of Pinpas; in Noorwegen wordt niet meer met contant geld betaald
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sognefjord

Noorwegen - Golsfjell, Skarvheimen en Sognefjord

Wandelen van Fjell naar Fjord

Groepswandelvakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.