Noorwegen - Dovrefjell en Rondane, 8 dagen Trekking door twee nationale parken

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, meest met bagagevervoer

Een trektocht door de nationale parken Dovrefjell en Rondane met overnachtingen in traditionele Noorse fjellstue en berghutten. Je wandelt van het alpiene Dovre naar de majestueuze toppen van de Rondane en geniet van het midzomergevoel. Deze nieuwe 8-daagse hike kun je combineren met de trektocht in de Jotunheimen, de perfecte kennismaking met the mountains of Norway.

Uniek aan deze reis

 • Grotendeels met bagagevervoer
 • Trekking door de Noorse wildernis
 • Twee nationale parken
Zwaarte
Comfort

Wandelen door Dovre en Rondane - video

Een prachtige trektocht door Dovrefjell en Rondane. Bekijk hier de video...

Dag tot dag

Noorwegen - Dovrefjell en Rondane

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aangekomen op de luchthaven Oslo/Gardermoen, nemen de comfortabele trein en reizen naar Hjerkinn, gelegen aan de rand van het nationale park Dovrefjell. De treinreis naar het noorden duurt 4 uur.

Overnachting in

Hjerkinn

Dag 2

Na het ontbijt lopen we naar de zomerboerderij van Hagaseter en hier beginnen we aan de klim door het Gautdalen, naar de voet van de Grahoe (1663 m). Over de hooggelegen toendravlakte wandelen we naar de Grimsdalshytta, gelegen aan de noordelijke rand van het N.P. Rondane.
Wandelinformatie: 17 km, 6-7uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Grimsdalshytta

Dag 3

Vandaag gaan we twee passen over. Eerst steken de Grimserivier over en klimmen geleidelijk over de flanken van de Gravhø om vervolgens af te dalen in het florarijke Haverrivierdal; na de lunchpauze volgt een tweede klim over de nauwe bergpas Dørålglupen, waarna een afdaling volgt het weidse Dørårivierdal in naar de kleine sfeervolle berghut Nedre Dørålseter.
Tochtinformatie: 16 km, 6-7 uur, 800 m stijgen en dalen.


Overnachting in

Nedre Doralseter

Dag 4

Met wat extra bagage voor 2 nachten in je rugzak verlaten we het dal van de Dørårivier en trekken zuidwaarts door Bergedalen en Rondvassdalen naar de voet van de 2016 m hoge Storsmeden. Na een lunchpauze beginnen we aan de steile klim over de bergpas Rondhalsen (1648 m), waar we beloond worden met een uniek uitzicht op de 2178 m hoge Rondslottet gevolgd door een lange, ontspannen afdaling naar de DNT-hut Rondvassbu in het hart van de Rondane.
Wie zich de klim van 450 m over de Rondhalsen wil besparen kan de laatste 5 km de boot nemen over Rondvatnet(meer) naar Rondvassbu.

Wandelinformatie: 17 km, 6-7 uur, 700 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in

Rondvassbu

Dag 5

Vandaag wacht ons de bijzondere beklimming van de 2138 m hoge Storronden. Vanaf de hut Rondvassbu is het een lange steile klim naar de op een na hoogste top van de Rondane, waar je beloond wordt met een overweldigend panorama over de hele Rondane. Het is een dagtocht vanuit de hut. Je kunt het vandaag ook rustig aan doen en bij de hut blijven...

Wandelinformatie: 9 km, 6 uur, 950 m stijgen en  dalen.

Overnachting in

Rondvassbu

Dag 6

Met de Rondslottet (2178 m) en de Storronden (2138 m), de reuzen van de Rondane op de achtergrond, verlaten we het centrale deel van het park. Het afwisselende landschap met zijn diverse watervallen en kloven is geen moment saai te noemen. Natuurlijk pauzeren we bij de gerestaureerde Peer Gynt hut, als is het maar voor de heerlijke wafels… In de loop van de middag komen we aan bij het oergezellige bergpension Smuksjøseter aan het Høvringenbergmeer. Hier staat onze hoofdbagage op je te wachten.

Wandelinformatie: 15 km, 5-6 uur, 250 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Smuksjøseter

Dag 7

Na het ontbijt beginnen we aan onze laatste etappe naar Mysuseter. Voor een mooi uitzicht over de uitlopers van de Rondane gaan we over de flanken van Solside Vassberget richting het Veslurivierdal. Langzaam verlaten we het ruige toendralandschap en naarmate we verder afdalen wordt het steeds groener en lieflijker. Zo gauw we beneden de boomgrens zijn, maken we even een ommetje om een blik te werpen op de Vesluwaterval in het Djupdal. Aangekomen bij Rondane Fjellstue kunnen we bijkomen de trektocht onder het genot van lokaal gebrouwen bier.

Wandelinformatie: 16 km, 5 uur, 100 m stijgen en 250 m dalen.

Overnachting in

Mysuseter

Dag 8

Na het ontbijt verlaten we met de bus het nationale park en in Otta stappen we op de trein naar Oslo, aankomst 14.32. Aan het einde van de middag vlieg je terug naar Nederland.
Heb je aansluitend aan deze reis de Jotunheimen trektocht geboekt, dan reis je in Otta verder per openbare lijnbus naar de Jotunheimen. In Gjendesheim stap je over op de bus naar Bygdin, aankomst ongeveer 16.00. Hier ontmoet je dan de wandelaars die de Jotunheimenreis maken.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnacht op in mooi gelegen berghutten en bergpensions, de fjellstues. Je slaapt in tweepersoonskamers en soms zijn douche en toilet op de gang. Dekbedden en dekens zijn overal aanwezig en je krijgt ter plaatse een lakenzak en een handdoek.
Je kunt in de accommodaties bij voorkeur betalen met een betaalkaart of credicard.

Over de maaltijden

Iedere avond kun je genieten van een driegangen maaltijd en natuurlijk is er na het eten altijd koffie… Tijdens het zeer uitgebreide Noors ontbijtbuffet maak je je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kun je ter plaatse laten vullen met thee, koffie of warme bessensap.

Duurzaamheid

Tijdens deze reis reis je met de trein van de luchthaven van Oslo naar Hjerkinn. De terugreis na de trektocht naar Oslo is natuurlijk ook met de trein.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • treinreis Oslo/Gardemoen - Hjerkinn en Otta - Oslo/Gardemoen
 • verblijf in berghutten/berghotels
 • bagagevervoer tussen de accommodaties, behalve naar en van Rondvassbu
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers van Otta naar Bygdin (als ook de Jotunheimen 101515 geboekt is)
 • diensten 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • boottocht op dag 5, ongeveer 11 € p.p.
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • evt. overige entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele verlenging

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM (www.klm.com).

Over de activiteiten

De dagtochten variëren in zuivere looptijd van 4 tot 7 uur. De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk van een paar honderd meter tot een maximum van 950 m stijgen en dalen. Het terrein is vrij ruig en rotsachtig, wat betekent dat de paden veelal oneffen en stenig zijn. Goede tredzekerheid is noodzakelijk. Een enkele keer komt u door moerassig terrein en kan de ondergrond drassig zijn. Toch adviseren wij geen fjell-laarzen, maar een stevige wandelschoen met een goed profiel. De weersomstandigheden op de fjell kunnen een verzwarende factor vormen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Oslo (Gardermoen) of in de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo (Gardermoen).

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 09.20 aankomst 11.05 uur
KL 1148 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Het weer is met name boven de boomgrens niet altijd voorspelbaar. Dit betekent dat je rekening moet houden met harde wind en kans op regen. De periodes die wij gekozen hebben, bieden de wandelaar de meeste kans op mooi weer. Maar zelfs sneeuwval is mogelijk. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 10º en 20 ºC, terwijl het 's nachts dicht bij het vriespunt kan komen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. In berghutten is het mogelijk versnaperingen te kopen. Je kunt het best betalen met een betaalkaart of creditcard.

Per trein reizen we in 4 uur van het vliegveld van Oslo naar Hjerkinn, het startpunt van onze tocht. Op de laatste dag neem je vanaf Otta de trein terug naar de luchthaven.

http://www.nsb.no

Omdat de bagage vervoerd wordt, kun je volstaan met een weekendtas of duffel. Een koffer is niet echt handig.  Een grote rugzak verdient echter de voorkeur.  Voor de wandelingen heb je een degelijke dagtochtrugzak (inhoud 35 liter) nodig, met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding. Vanwege de overnachting in Rondvasbu, moet er in uw dagrugzak voldoende ruimte zijn voor wat extra kleding, spullen voor de nacht en toiletartikelen.

 • een degelijke dagtochtrugzak (ca. 30 liter)
 • goed ingelopen en stevige, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel.
 • In verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren.
 • advies om gehele bagage mee te nemen in een grote rugzak i.v.m. diverse bus- en treintransfers
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding
 • warme en winddichte kleding (bijv. fleecevest)
 • goede (bij voorkeur ademende) regenkleding (bijv. goretex-jack)
 • eventueel thermisch ondergoed
 • gamaschen
 • geïsoleerde thermosfles (minimaal 1 liter)
 • handschoenen en muts
 • eventueel zitmatje
 • zonnebril en zonnebrandolie
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • anti-muggenzalf of olie, eventueel fijnmazig muggennetje voor over het hoofd
 • Noorse valuta (Noorse Kronen)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • eventueel zakmes, verrekijker, fototoestel
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Dovrefjell en Rondane

Trekking door twee nationale parken

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, meest met bagagevervoer

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten