macedonie vlinderreis

Noord-Macedonië - Macedonië- vlinderreis, 8 dagen Vlinderen tussen Ohrid en Prespa

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Vlinderreis vanuit hotel en guesthouse

In het zuidwesten van Noord-Macedonië, op de grens met Albanië en Griekenland, liggen de twee grootste meren van de zuidelijke Balkan: westelijk het meer van Ohrid en ten oosten daarvan het Prespameer. Hier liggen ook twee van de vier nationale parken van Noord-Macedonië. Het Galičica Nationaal Park en het Nationaal Park Pelister. Vanaf de oevers van het Meer van Ohrid en vanuit een sfeervol berghotel op de beboste flanken van het Pelistergebergte verkennen we samen met vlinderaar Albert Vliegenthart de afwisselende vlinderlocaties, van de oevers van het Prespameer, de bloemenrijke graslanden rondom de afgelegen dorpjes en kerkjes,  tot hoog in het gebergte. Reis in samenwerking met de Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding vlinderdeskundige Albert Vliegenthart
 • Maximale flexibiliteit door gebruik minibusjes
 • Smakelijke picknicks in het veld verzorgd door reisassistent
 • Uiteenlopende biotopen van rietvelden langs Prespameer tot boomgrens
 • Vlinderen in twee nationale parken: Galicica en Pelister
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Noord-Macedonië - Macedonië * vlinderreis

In het kort ziet je programma voor de 8 dagen van deze reis er als volgt uit:

Dag 1 vlucht naar Ohrid, overnachting in Pestani
Dag 2-3 vlinderen boven meer van Ohrid: Galičica Nationaal Park en Magaropas, overnachting in Pestani
Dag 4: rit naar Pelister N.P. overnachting Trnovo
Dag 5: vlinderen noordelijke bossen Pelister N.P., overnachting Trnovo
Dag 6: vlinderen oever Presameer, overnachting Trnovo
Dag 7: vlinderen zuidzijde Pelistergebergte, overnachting Trnovo
Dag 8 rit naar Ohrid, terugvlucht vanaf Ohrid

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Het Galičica Nationaal Park
In 1958 werd “Galičica” uitgeroepen tot nationaal park. Dit unieke berggebied bestaat uit vele karstgebieden tussen de meren Ohrid en Prespa en strekt zich zo’n 30 kilometer uit vanaf de stad Ohrid naar de grens in het zuiden. Het gebied is 22.700 hectare groot, waaronder ook het eiland Golem Grad in het Prespameer en de bronnen van St. Naum behoren, twee druk bezochte plekken die voor vlinderaars daarom minder interessant zijn. Wij zullen onze aandacht verleggen naar de meest vlinderrijke delen zoals de steile flanken en de berg Magaro, die het hoogste punt van het Nationaal Park bereikt, namelijk 2255 meter. Hier boven op de bergketen ligt een breed rotsachtig plateau, dat begroeid is met kruidenrijke graslanden (gentianen, tijm, sleutelbloemen en orchideeën), waar dan weer enkele bergtoppen uitsteken. Het nationaal park behoort tot de vlinder-rijkste gebieden van Macedonië. Dit komt doordat de Albanese bergen aan de westkant van het Meer van Ohrid lager zijn dan de Galičica-bergrug. Hierdoor is er een grote invloed van het mediterraan klimaat vanaf de Adriatische zee. Het meer zorgt er, samen met het Prepsameer, tegelijkertijd dat de invloeden van het  gematigder continentale klimaat tot het gebergte kunnen doordringen en zwakken de extreme mediterrane temperaturen daardoor wat af. Deze streek vormt de natuurlijke overgang van centraal Europese soorten naar de mediterrane soorten. Daaraan kan een sub-alpien klimaat worden toegevoegd omdat de hoogste delen van het nationaal park boven de boomgrens ligt. Naast de vele vlinders is er een uitbundige flora en leven er ook talloze andere dieren zoals steenarend, slangenarend, roodpootvalk, bijeneter, hop, bruine beer, wolf en de Balkan lynx. Deze laatste is een nationaal symbool van Macedonië.  De welvaart heeft een aanzet gekregen en daardoor is de ontwikkeling van toerisme langs het meer van Ohrid in volle gang. Kom je meer landinwaarts, dan liggen daar juist geïsoleerde dorpen waarin het authentieke Macedonische plattelandsleven herkenbaar is. Dorpjes zoals Trpejca, Velestovo en Oteševo worden nog bewoond, anderen zoals Konjsko zijn op een enkel huis na verlaten. Ga je verder richting de in de natuur verscholen kapelletjes en gebedshuisjes kom je in een waar vlinderparadijs.

Pelister Nationaal Park
Pelister Nationaal Park ligt zuidwestelijke van de stad Bitola en beslaat een oppervlakte van 12.500 hectare. Het is het oudste nationaal park dat in 1948 tot het eerste beschermde natuurgebied werd uitgeroepen. Kenmerkend voor Pelister zijn de vele pieken en de hoogte die veel boven de 2000 meter uitkomt. Hierdoor zijn diepe valleien ontstaan die van elkaar gescheiden liggen. De hoogste top is de berg Pelister met een piek van 2601 m en kent een alpien landschap, klimaat en vegetatie. In tegenstelling tot Galičica Nationaal Park bestaan de bossen niet uit eiken en beuken, maar vooral uit karakteristieke dennenbos, dat bestaat uit de inheemse Macedonische den, genaamd Molika. Dit dennenbos heeft bladeren (naalden) in bundels van vijf, met een bladverliezende schede. Hier bevindt zich de dichtste bosgemeenschap dat al ruim 230 jaar oud is.

 

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Ohrid, waar we vroeg in de avond aankomen. Na een rit van ca 30. minuten naar het dorpje Pestani, aan de oever van Het Meer van Ohrid, en aan de rand van het Galičica Nationaal Park. We dineren vanavond in een restaurant aan het meer.

Overnachting in

Pestani

Dag 2-3

Deze eerste dagen verkennen we het Galičica Nationaal Park, op de bergflanken boven het meer van Ohrid. Op onze ontdekkingstocht ontdekken we de verschillen in vlindergemeenschappen die afhankelijk zijn van de hoogte. Vanaf Trpejca rijden we al slingerend omhoog. Het gebied is bijzonder rijk aan flora en fauna. Waarschijnlijk komen we ze niet tegen, maar vinden we mogelijk wel sporen van de bruine beer en de bedreigde Balkanlynx. Deze plek is bijzonder rijk aan vlinders en herbergt leuke soorten, afhankelijk van de hoogte waar we zijn. Waar we lager nog soorten als donkere heivlinder, zuidelijke aurelia of zelfs het zeldzame blazenstruikblauwtje tegenkomen, begint het echte werk pas na de haarspeldbochten. Je hebt hier een prachtig uitzicht op het Ohrid Meer. In het meer open terrein vliegen bijzondere soorten zoals de centaurieparelmoervlinder, Balkanparelmoervlinder en Turks hooibeestje tussen oostelijk saffierblauwtje en oostelijk tijmblauwtje. Een van de meest aansprekende soorten is de apollovlinder, die we ongetwijfeld tegenkomen. Deze regio staat bekend om de bijzondere zandogen. Zo zijn er populaties van de kleine schaduwzandoog, maar ook diverse erebiasoorten. Zwarte-, bontoog-, voorjaars en oostelijke glanserebia komen hier voor. Ook aan andere zandogen geen gebrek. Met wat geluk zien we kleine rotsvlinder, oranje steppevlinder, Balkanboswachter of een heremiet. Ook witstreepblauwtje, vlaggewikkeblauwtje, turkooisblauwtje en getand blauwtje kunnen zich soms in drinkgezelschappen bevinden. Hier zitten dan naast de vele blauwtjes, ook geelband- witgezoomd spikkeldikkopje, en Oostelijk andoorndikkopje, wedewitjes, luzernevlinders en zwartsprietboswitjes tussen.
De flanken van de berg worden gekenmerkt door open bossen met grazige weiden ertussen. Op de natte plekken vinden we violette vuurvlinder, morgenrood, moerasparelmoervlinder en bosrandparelmoervlinder.

Overnachting in

Pestani

Dag 4

Na het imposante Galičica Nationaal Park nemen we afscheid van onze accommodatie aan de oever van het Meer van Ohrid en rijden naar het oostelijker gelegen Pelister Nationaal Park. We gebruiken hier de hele dag voor om in de buurt van Bitola aan te komen. We maken dan ook weer de gebruikelijke stops en lunchen in het veld. Reisdagen zijn altijd verrassend als het gaat om de verwachting van soorten. We reizen door een groen laaggebergte waar zoveel te beleven is, dat we ons vermaken met vlindersoorten zoals bruine eikenpage, blauwe ijsvogelvlinder, Oostelijke vuurvlinder, Oostelijk esparcetteblauwtje, getand blauwtje, koningspage, Oostelijk dambordje en witbandzandoog. In de valleien zal het bloemrijke landschap veel insecten aantrekken. We overnachten Trnovo, onderdaan de noordelijke flank van het Pelistergebergte en waar ons hotel aan de rand van dit klein dorpje ligt. We dineren in het hotel. ’s Avonds zullen we de dwergooruil horen en hopen we tijdens ons verblijf nog  een keertje te gaan nachtvlinderen.

Overnachting in

Trnovo

Dag 5

Na de reisdag van gisteren leggen we vandaag een wat korte afstand af, maar wel de hoogte ingaan. Het Pelister gebergte is ook tot op een hoogte van 2000 meter goed toegankelijk. Vandaag maken we op verschillende hoogtes stops. Bergen staan garant voor veel vlinders. Onderweg maken we kans op soorten als keizersmantel, bosparelmoervlinder, wegedoornpage en blauwe ijsvogelvlinder. Maar ook de meer Balkansoorten als de Balkanvuurvlinder, Oostelijk saffierblauwtje, Naarmate we hoger komen zal het soortenpalet overgaan in alpine soorten. De majestueuze apollovlinder en de grote saterzandoog mogen daar natuurlijk niet ontbreken tussen de groot geaderde witjes, kleine rotsvlinders of het geelbandspikkeldikkopje. Hogerop vinden we hopelijk het Balkanhooibeestje, de laatste zwarte apollo van het jaar, het gentiaanblauwtje of zelfs een Balkanbremvlinder.
Op de kruidenrijke graslanden horen we grauwe klauwieren en komen we andere mooie insecten tegen zoals mierenleeuwen, vlinderhaften en boktorren. Het oostelijk en gewoon tijmblauwtje, toortsparelmoervlinder, Oostelijk esparcetteblauwtje, Oostelijk dambordje, violette vuurvlinder en heel veel andere soorten vliegen hier volop rond. Echte bergvlinders zijn de erebia’s. Hier in het Pelistergebergte vliegen onder andere de oostelijke glanserebia, bontoogerebia, grote-, bos en bergerebia. Al zal het lastig worden om deze snelle vliegers op de foto te krijgen. We hopen dan ook een drinkgezelschap te vinden waar soms honderden vlinders bij elkaar zitten. .

Overnachting in

Trnovo

Dag 6

Vandaag bezoeken we de westkant van het Pelistergebergte, en het Prespameer. Aan deze zijde liggen veel kloosters en kappelletjes in de bergen. Het fijne daarvan is dat er goeie wegen naar toe leiden, zoals bij Kurbinovo. Zo kunnen we op enkele plekken goed de flanken van het gebergte bezoeken. Het afwisselende landschap van kleinschalige landbouw,  graslanden en steenachtige hellingen is een ideaal leefgebied voor leuke soorten. Voor de vogelliefhebber is het zien van de zwartkopgors of oostelijke baardgrasmus ook altijd de moeite waard. En wie weet vliegt er nog een Balkansperwer over. Het Turks hooibeestje mag hier ook graag toeven, samen met soorten als steppevlinder, groot tragantblauwtje, kardinaalsmantel, zilvervlek, bruine eikenpage, centaurieparelmoervlinder en oostelijke vuurvlinder. Omdat we ons aan het Prespameer bevinden, zullen we uiteraard ook even aandacht schenken aan de libellenfauna. Vuurlibel, zuidelijke keizerlibel en kanaaljuffer en vroege glazenmaker zijn vrij algemeen hier. Wellicht vinden we ook de gaffelwaterjuffer en de vaandeldrager. Naast de libellenpracht is het ondiepe en voedselrijke Prespameer ook bekend om zijn populaties kroeskop- en roze pelikaan, dwergaalscholver en vinden we hier veel wielewalen, bijeneters en ongetwijfeld hop en scharrelaar. Voor de echte vogelaar, zijn diverse reigersoorten als woudaap, kwak te vinden. Maar ook de Oostelijke vale spotvogel, grote karekiet en buidelmees behoren tot de treffers.

Overnachting in

Trnovo

Dag 7

Vandaag gaan we de zuidelijke richting op. Hier maken we een verkenningstocht  in de dalen van het Pelistermassief. Het landschap is nog authentiek en afwisselend met kleinschalige landbouw, stenige graslanden, bos en struwelen. Omdat we in het middengebergte zitten mogen we een heel ander soort pallet aan vlindersoorten verwachten. Vals heideblauwtje, knoopkruidparelmoervlinder, grauw zandoogje, verborgen heivlinder, morgenrood, kleine sleedoornpage, grote schaduwzandoog, blauwe ijsvogelvlinder, Turks spikkeldikkopje en zwartsprietboswitje zijn al twee handjes vol soorten dat hier rondvliegt. Ook hier bezoeken we verschillende leefgebieden. De wegen zijn onverhard en dat maakt het spannend. Afhankelijk van het weer komen we misschien wat drinkgezelschappen tegen. Dit type landschap is ook rijk aan vogelsoorten. Roodstuitzwaluwen, zwartkop- en cirlgorzen, grauwe klauwieren, slangenarenden, Balkansperwers en vele andere vogelsoorten kunnen we en passant tegenkomen. Maar ook maken we kans op de Griekse landschildpad, of de wimpelstaart, maar ook boktorren en vele bijen en hommels flankeren de enorme vlinderrijkdom. Een aantal noemenswaardige soorten die we mogelijk gaan tegenkomen zijn de dubbelstipparelmoervlinder, zuidelijk dambordje, kleine weerschijnvlinder, woudparelmoervlinder en de imposante rouwmantel.

Overnachting in

Trnovo

Dag 8

We nemen afscheid van het Pelistergebergte en rijden terug naar Ohrid. Afhankelijk van de vliegtijden maken we onderweg nog wat stops. We maken kans op, vlindersoorten als Oostelijk resedawitje, tijgerblauwtje, koninginnenpage, witbandzandoog en koningspage. Maar we houden uiteraard ook onze ogen open houden voor andere leuke insecten. Zo zijn er veel gouden torren, allerlei mooie wantsen, maar ook bidsprinkhanen en mierenleeuwen. Door de vele landschapstypen zien we variatie in bossen, graslanden en rotspartijen waar interessante planten op groeien en vaak ook bijzondere vogels zijn waar te nemen. Zodra we water tegenkomen (meren van Prespa en Ohrid), letten we uiteraard op de libellen. Ook kunnen we vanuit de bus grauwe gors, scharrelaar, bijeneter en wellicht roodpootvalk te zien krijgen. Maar ook komen we. Een leuke afsluiting, voordat we in Ohrid op het vliegtuig terug naar Amsterdam stappen. 

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Noot: Houd u er rekening mee dat het waarnemen van vlinders afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als koudbloedige dieren hebben vlinders warmte en beschutting tegen de wind nodig om te kunnen vliegen. Dit betekent dat we bij slecht weer (geen zon en/of veel wind) aanzienlijk minder vlinders zullen waarnemen dan bij goed weer. De vlinders vliegen dan niet en zijn op hun rustplaats moeilijk op te sporen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste dagen verblijven we in een gastvrij pension aan de oever van het meer van Ohrid, in het vriendelijke voormalige vissersplaatsje Pestani.  Het kiezelstrandje van het dorp ligt aan de overkant van de straat. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van eigen badkamer.  We ontbijten in de accommodatie op het terras van de bovenste verdieping, met uitzicht over het meer. Het kan zijn dat een deel van de groep in een vlakbij gelegen appartement overnacht, dat hetzelfde comfortniveau heeft. We ontbijten dan wel gezamenlijk in het guesthouse.  Klasse **, 3 nachten
Aan de voet van het Pelistergebergte en ca 10 kilometer buiten de stad Bistra verblijven we in het in een rustige, groene omgeving gelegen hotel Shator. Het hotel is omgeven door een groene tuin en is in natuursteen opgetrokken. De kamers zijn ruim en comfortabel, de ontvangst zeer gastvrij. Het hotel beschikt over een prima restaurant met terras. Klasse ***, 4 nachten.

 

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8.  Het ontbijt gebruiken we in de restaurants van de 2 accommodaties waar we verblijven.  In Prestani gaan we ’s avonds uit eten in een prime restaurant aan de oever van het Meer van Ohrid. Hier ongetwijfeld een avond vis op het menu staan! In het Pelistergebergte dineren we elke avond in het goede restaurant van het hotel waar we verblijven.
De dagelijkse picknick wordt verzorgd door de assistent/chauffeur die elke dag een mooi picknickplekje uitzoekt en daar de heerlijkste verse gerechten klaar zet. Er zijn klapstoeltjes en tafels aanwezig.

 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis per chartervlucht van Amsterdam naar Ohrid (v..v.), incl. 20 kg ruimbagage
 • verblijf in hotel en guesthouse op tweepersoonskamers met douche/toilet
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 (inclusief uitgebreide picknicks lunches op dag 2 t/m 7)
 • transfers met 2 minibusjes  ter plekke, volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider en 1 SNP chauffeur

Niet inbegrepen

 • lunches op dag 1 en 8
 • verzekeringen
 • eventuele entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De nadruk in deze reis ligt met name op de vlinderwereld van Macedonië. Het spreekt voor zich dat je geen volleerd vlinderaar hoeft te zijn om aan deze reis mee te mogen doen. Interesse in vlinders en natuur en enige nieuwsgierigheid zijn voldoende. Afwisselend bezoeken we de belangrijkste waarnemingsplaatsen en maken we kortere wandelingen, waarop we kennis met het afwisselende landschap en zeker ook de nodige vlindersoorten maken. Het tempo op deze wandelingen is laag en we nemen dan ook volop de tijd om te genieten van al het bijzondere dat er om ons heen te zien is.
Het dagritme zal iets anders zijn dan je wellicht gewend bent. Na het ontbijt gaan we op pad. Rond het middaguur houden we pauze voor een uitgebreide picknick in het veld. De Macedoniërs zijn gewend om pas ‘s avonds laat te eten. We zullen daarom ook later dineren, dat kan soms zelfs pas om negen uur ‘s avonds zijn. Het streven is dan ook rond zeven uur terug te zijn bij het hotel zodat iedereen zich eventjes kan opfrissen. Hierdoor ontstaan erg lange dagen en is er weinig ruimte voor een avondprogramma, hoewel je daar natuurlijk helemaal vrij in bent.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt je geen gebruik van heen- en terugvlucht die bij de reissom is inbegrepen, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Ohrid.

Let op: reis je op eigen gelegenheid dan is er geen korting van toepassing voor het niet gebruik maken van de vliegreis.

Vluchtinformatie

Bij deze reis is een directe chartervlucht van TUI-fly van Amsterdam naar Ohrid inbegrepen. 

Vluchtschema
Amsterdam - Ohrid vertrek om 17.05 aankomst 20.09 uur
Ohrid - Amsterdam vertrek ca 21.15 uur aankomst ca 23.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het Macedonische klimaat is warm waarbij het kwik in juni soms tot ver boven de 30 graden kan oplopen. Neerslag valt er dan zelden, en de avonden zijn aangenaam warm, zodat u dan heerlijk buiten kunt zitten. Tijdens onze excursies zijn we de gehele dag in de warmte op zoek naar vlinders. In de groene beekdalen kan af en toe verkoeling gezocht worden om bijvoorbeeld een lunch te nuttigen. Neem dan ook altijd veel drinken mee en zorg voor goede bescherming tegen de zon en de warmte: hoofddeksel, shirt of bloes met lange mouwen, zonwerende crème en lippenbalsem.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Macedonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Macedonië Vlinderreis 125330

Aangezien de meeste kosten in de reissom is inbegrepen hoeft u tijdens uw verblijf in Macedonië op weinig bijkomende kosten te rekenen. Wel zijn de lunches voor uw eigen rekening. Verder zitten drankjes en andere persoonlijke uitgaven niet bij de reissom inbegrepen. Rekent u hiervoor op ongeveer € 150 totaal. Koopt u geen souvenirs e.d. dan kunt u met minder toe. Geld opnemen kunt u bij aankomst in Ohrid op het vliegveld. Daar en in grotere plaatsen kunt u ook gebruik maken van uw pinpas bij geldautomaten. Onderweg is regelmatig gelegenheid tot geld opnemen.

We reizen rond met 2 minubusjes die bestuurd worden door de reisleider en zijn assistent. Zo hebben we maximale flexibiliteit  en kunnen we op afgelegen plekken komen die met een grote bus moeilijk te bereiken zijn. Neem dan ook liever geen grote koffers mee, vanwege de beperkte ruimte.

Wij raden u aan om uitgerust aan uw reis te beginnen.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kg per persoon. We verzoeken u, in verband met het wisselen van hotels en de beperkte bagageruimte in de bus, uw bagage in handzame vorm (reistas in plaats van koffer) mee te nemen. Denk er aan dat u een aantal belangrijke spullen in uw handbagage stopt voor het geval uw koffer zoek raakt of wanneer u niet direct bij uw koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor uw foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. We adviseren u in ieder geval het volgende mee te nemen:

 • geldig paspoort
 • lunchpakket voor tijdens de heenreis (wordt niet in het vliegtuig verstrekt)
 • (kleine) thermosfles voor heet water
 • schilmesje en lepen (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • veldfles, mok en zakmes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • verrekijker en eventueel telescoop
 • rugzak/tasje voor overdag
 • luchtige en warme kleding voor in de bergen
 • lichte regenkleding of (kleine) paraplu
 • zaklamp
 • doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • veldgidsen
 • notitieboekje en schrijfgerij
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes (ter plaatse niet/nauwelijks verkrijgbaar)
 • flesje muggenolie
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld ( voor 'normale' uitgaven is €100,- ruim voldoende)
 • EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure) pleisters, jodium, azaron, sporttape, rekverband, medicijnen e.a. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)
Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
 • statief, wandelstok e.d.
 • scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)

Deze reis wordt begeleid door Albert Vliegenthart. Albert bestuurt tevens een van de minibusjes. Hij wordt geassisteerd door Matty Musters, die de picknicks in het veld verzorgt door de Nederlander Matty Musters. Hij is tevens de chauffeur van het tweede minibusje. Albert is al vanaf jonge leeftijd met de natuur bezig. Inmiddels is hij al weer een aantal jaar zeer fanatiek aan het vlinderen in Europa, en sinds enkele jaren is hij actief voor de Vlinderstichting. Albert houdt wel van een stevige wandel- of klimpartij als het gaat om het 'scoren' van bijzondere soorten. Als reisleider is hij ondernemend, energiek en vriendelijk.
De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Ga je binnenkort op reis naar Noord-Macedonië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noord-macedonie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noord-macedonie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Macedonië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Macedonië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg
N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Macedonië is een veilig land, maar houdt u er rekening mee dat onderhuidse spanningen tussen Macedoniërs en Albanezen soms de kop op steken en mn in de steden tot opstootjes en demonstraties kunnen leiden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

macedonie vlinderreis

Noord-Macedonië - Macedonië- vlinderreis

Vlinderen tussen Ohrid en Prespa

Vlinderreis vanuit hotel en guesthouse

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)