Terug naar Nieuw-Zeeland

Fietstocht over oude spoorlijn

Tussen Queenstown en Dunedin ligt Otago, een gebied met een droog klimaat, dat zijn hoogtijdagen beleefde tijdens de Gold Rush rond 1860. Op de toen aangelegde spoorlijn, ligt nu een gravelpad van 155 km: de Otago Rail Trail, Nieuw Zeelands bekendste fietsroute. We beschrijven hier de volledige tocht van 4 dagen (ca. 50 km per dag), maar je kan ook kiezen voor een tocht van 1, 2 of 3 dagen, met meer of minder kilometers per dag. Alle varianten zijn mogelijk.
Speciaal aanbevolen voor als je weinig tijd hebt is de One Day Wonder, waarbij je door middel van transfers in één dag, vanuit Clyde, het mooiste stuk van de Otago Rail Trail kunt fietsen.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 277358
4 dagen

Nieuw-Zeeland - Otago Rail Trail * fietstocht

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in het plaatsje Clyde, bij Alexandra aan de 'droge kant' van het Zuidereiland. Clyde is ontstaan in de goldrush periode en lag aan de Otago Railway die ertsen naar Dunedin bracht. Inmiddels is deze spoorlijn een geliefde fietsroute.
In het kleine en symphatieke centrumpje van Clyde zijn nog enkele mooie panden uit de goldrush tijd behouden. Er is een kleine bioscoop, sfeervol hotel, leuke restaurantjes en wat winkeltjes.

Heel belangrijk is uiteraard de fietswinkel, tegenover het hotel. Hier meld je je in de middag om de laatse info op te halen en de fietsen op maat te laten afstellen, zodat je morgenochtend gelijk op pad kunt.

Overnachting in

Clyde

Dag 2

De eerste dag op de Otago Rail Trail. Tot Alexandra fiets je nog enigzins in de bewoonde wereld. Als je de Clutha River bent overgestoken gaat het verder door weids farmland. In Lauder overnacht je waarschijnlijk in een sfeervol, omgebouwd schooltje.

Totale afstand: 44 km

Overnachting in

Lauder

Dag 3

Op deze dag fiets je door de Poolburn Gorge, met fraaie viaducten en tunnels. Ook bereik je het hoogste punt van de fietsroute en de Hayes Engineering Works and Homestead, een leuke plek om te pauzeren en een indruk te krijgen van het leven in Victoriaans Nieuw Zeeland.
Totale afstand 55 km.

Overnachting in

Waipiata

Dag 4

De laatste fietsdag door het open land van Otago, met de fraaie wolkenluchten,  naar Middelmarch. Hier eindigt het fietspad en kan je met de trein naar Dunedin.
Totale fietsafstand: 56 km.

Na aankomst in Middlemarch is er aan het eind van de middag een transfer terug naar Clyde.
Hier kan je verder gaan met de huurauto naar een volgende bestemming, of nog een nacht in het hotel verblijven.

Dunedin
Een andere optie is dat je je naar Pukerangi laat brengen en met de Taieri Gorge Train, over het deel van de Otago Railway dat nog een echte spoorlijn is, in een kleine 2 uur naar Dunedin reist.
Na een bezoek aan Dunedin kan je de volgende dag weer terug naar Pukerangi voor en transfer naar Clyde, indien daar je auto staat. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in leuke, sfeervolle plekken langs de oude spoorlijn, bv. een oud schooltje, altijd op kamers met eigen badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt klaar. Lunchen kan je soms onderweg in een café of eethuisje, maar we kunnen ook lunchpakketten regelen. 's avonds is het avondeten naar keuze in een eethuisje in de buurt. Als dat er niet is, is het inbegrepen en wordt verzorgd door het overnachtingsadres.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen, incl. ontbijt
  • bagagevervoer (1 tas van max 15 kg per persoon)
  • transfer Middlemarch - Clyde
  • huurfiets
  • routeinformatie (ontvangt u ter plekke)

NB. dit fietsarrangement kan je op maat laten samenstellen, dit lijstje is daarom een indicatie.

Niet inbegrepen

  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Je fietst over een gravelpad op een oude spoorlijn met een totale lengte van 155 km. Op een spoorlijn zijn de stijgingspercentages gering, maar het stijgen kan wel lang duren. Clyde en Middelmarch liggen op ca. 200m hoogte en het hoogste punt van de Rail Trail is 618m. Verder kan de wind in het open land het fietsen zwaarder maken (of lichter).
We gaan hier uit van ca. 50 km per dag... je kan ook kiezen voor een fietstocht met minder dagen, of minder kilometers per dag.

De trip wordt verzorgd door onze partner in Clyde, die oa bagagevervoer en transfer vanaf het eind, terug naar Clyde, regelt. Zij hebben ruime keus uit geschikte fietsen (ook E-bikes), met bijbehorende uitrusting (oa. verplichte helm). 

Praktische informatie

We bieden deze trip aan in het zomerseizoen van Nieuw Zeeland, dat loopt van oktober t/m april.

Paspoort
Voor een verblijf in Nieuw-Zeeland heb je een paspoort nodig dat nog minstens 3 maanden na je terugreisdatum geldig is. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit, apart van je paspoort, goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). Een digitale kopie van alle reisdocumenten in je mailbox of elders in de 'cloud' is handig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een een verblijf van maximaal 3 maanden in Nieuw-Zeeland heb je geen visum nodig. Wel dien je een NZeTA aan te vragen (Electronic Travel Authority); dit kost circa. NZ$ 10.

Daarnaast wordt er een soort toeristenbelasting geheven (International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) ) van NZ$ 35. Dit geld wordt besteed aan het verbeteren van de infrastructuur voor het toerisme en het beschermen van de natuur. 

Beiden kunnen online aangevraagd en betaald worden. Klik hier voor meer info over en aanvraag van ETA en IVL.

Gezond op reis
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Nieuw-Zeeland is in alle opzichten een ‘Westers’ land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in j aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die je zittend op uw stoel kunt doen, om je bloed in beweging te houden.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Nieuw-Zeeland is één van de veiligste reisbestemmingen ter wereld. Net zoals in alle grote steden dien je natuurlijk wel goed op je persoonlijke bezittingen te letten.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

  • reserveringskosten € 20,- per boeking
  • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs