Terug naar Nicaragua

Stadsverblijf vanuit koloniaal hotel

Authentiek, prachtige kerken en pleinen met een duidelijk eerbetoon aan de Sandinisten, de helden van de revolutie. León, eens de hoofdstad van Nicaragua, telt meer dan 20 kerkjes in verschillende bouwstijlen en kleurschakeringen. Op het gebied van cultuur en muziek is er in deze oude universiteitsstad veel te beleven tot in de late uurtjes. Ook de omgeving van León biedt mooie excursies naar o.a. de Cerro Negro-vulkaan.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 267958
3 dagen

Nicaragua - West * León Koloniaal

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1-3

León bruist van de energie. Het is de belangrijkste universiteitsstad van het land. Het waren ook de studenten die onder leiding van Carlos Fonseca protesteerden tegen de heersende Somoza-dictatuur en de aanwezigheid van de Noord-Amerikanen. Ze noemden zichzelf de Sandinisten als eerbetoon aan de rebellenleider A.C. Sandino, die zijn protestacties tegen de overheersing van de Noord-Amerikanen met de dood in 1934 moest bekopen. Veel muurschilderingen en een prachtig museum getuigen van deze bloedige tijd. Gelukkig zijn de tijden verbeterd. León bestaat uit vele wijken, allen met hun eigen (katholieke) kerkjes bomvol met religieuze kunstwerken. De stad telt meer dan 20 kerkjes in verschillende bouwstijlen en kleurschakeringen. De Calvario Kerk, de Laborío Kerk en La Recolección (barok) behoren tot de mooisten. De Katedraal van León is de grootste van Midden-Amerika. Het uitzicht op het dak op de koepels, de stad en de verre omgeving is indrukwekkend. Verder kent León vele musea als Museo Ruben Dario (beroemde dichter uit Nicaragua), Museo Ortiz-Gurdián (waar moderne Nicaraguaanse kunstwerken hangen naast een heuse Picasso) en La Casa de Cultura waar vaak culturele optredens plaatsvinden, zoals volkstheater en folkloristische dans.

De streek rondom León wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van vulkanen, actief en inactief, de Gordel van de Maribios genoemd. De naam Maribios is afkomstig van een historische precolumbiaanse (volks)stam die daar woonachtig was. Een indrukwekkend vulkanisch gebied is te bewonderen bij het dorpje San Jacinto. Een geothermisch veld bestaat uit vele kraters met kokende modder in verschillende kleuren en geuren. Een andere vulkaan die een bezoek waard is vulkaan Cerro Negro. Deze vulkaan is een van de jongste vulkanen van de planeet (160 jaar oud). De vulkaan is actief, de laatste uitbarsting was in 1999. Een andere attractie die in de omgeving van Leon bezocht kan worden (halve-dagtour) zijn de Ruïnes van León Viejo (UNESCO werelderfgoed). Dit zijn de resten van León zoals gesticht door de Spanjaarden in 1524, verlaten in 1610 door haar bewoners vanwege een uitbarsting van nabij gelegen vukaan Momotombo. De ruïnes behelzen een indrukwekkende historie en geven inzicht in de relaties tussen de koloniale macht en de indiaanse bevolking.

Overnachting in

León - El Convento

Blader door het programma

Reisdetail

Duurzaamheid

Nicaragua wordt elke dag een beetje duurzamer. Lokale touroperators, B&B’s en hotels worden vrijwillig gecertificeerd door Rainforest Alliance in Nicaragua. Hiermee kan het certificaat ‘Rainforest Alliance Verified´worden verkregen. Met behulp van een grondige analyse wordt op verschillende terreinen het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme getest. De agent van SNP in Nicaragua heeft in 2007 een MOU getekend met Rainforest Alliance waarin duurzaamheid centraal staat. De agent is ook mede-oprichter van TOPS Nicaragua, Tour Operators Promoting Sustainability, opgericht in 2011. TOPS Nicaragua geeft onde andere duurzaamheidstraining aan gidsen en chauffeurs. De agent staat garant dat de accommodaties, bussen, gidsen en excursies zoveel mogelijk ‘groen’ zijn als u met SNP op reis gaat.

Inbegrepen

 • Overnachting o.b.v. logies en ontbijt
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Maaltijden en drankjes
 • Persoonlijke uitgaven

Praktische informatie

Het hele jaar

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Nicaragua hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Iedereen moet bij aankomst een toeristenkaart kopen (ca. USD 10,00 per stuk).

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Nicaragua via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Nicaragua via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Nicaragua van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Ook moet u bij aankomst minimaal USD 200,00 per persoon contant bij u hebben.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nicaragua (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.
VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Nicaragua

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De medische voorzieningen zijn in Nicaragua toereikend, maar op het platteland is voorzichtigheid geboden. Hoewel lokale ziekenhuizen de internationale standaard niet halen, kunnen de artsen gebruikelijke lokale ongemakken prima aan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Nicaragua is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nicaragua binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nicaragua zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt. Laat u informeren over de risico's op Buiktyfus en Rabies.

Malaria
In Nicaragua komt het hele jaar Malaria voor, zoals in de Region Autonomica del Atlantico Norte. Het hoogste risico bestaat in plattelandsgebieden zoals Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, RAAN, RAAS en Rio San Juan en de stedelijke gebieden Leon en Matagalpa; gemiddeld risico in Chihuahua, Durango, Nayarit, Oaxaca en Sonora; laag risico in Madriz, Carazo en Masaya.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
In de grote steden dient u op uw hoede te zijn en rekening te houden met zakkenrollers. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Begeef u niet laat in de avond op eenzame straten. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.
Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Nicaragua trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs