Nepal - Panorama, 20 dagen Van jungle tot hooggebergte

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs comfortabele hotels en lodges

Dé ideale kennismaking met Nepal. Dagwandelingen in de uitlopers van de Himalaya, een 6-daagse trek nabij het Annapurna massief langs comfortabele K&D lodges, cultuurexcursies in de tempelsteden van de Kathmandu-vallei, en een verblijf in de prachtige natuur van het Chitwan Nationaal Park. Beleef de charme van Nepal tijdens deze prachtige wandelrondreis.

Uniek aan deze reis

 • 6-daagse K&D trektocht bij Annapurna
 • Begeleiding door toegewijde Nepalese gids
 • Comfortabele hotels
 • Kleine groep
 • Natuurexcursies in Chitwan NP
 • Relatief lichte wandelingen
 • Verblijf in koningsstad Bhaktapur
 • Voettocht door Kathmandu Vallei
Zwaarte
Comfort

Vanuit Kathmandu via het Annapurna gebied naar Chitwan

Vanuit de Kathmandu Vallei, met z’n bijzondere cultuur en geschiedenis, naar het Annapurnagebied waar ijsbedekte Himalayatoppen tot in de hemel reiken. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Nepal - Panorama

Nepal wordt meestal geassocieerd met zware trektochten en expedities; het is echter ook een geweldig land voor een ‘lichte’ natuur- en cultuurvakantie, zoals deze Panorama reis. Kathmandu en haar zustersteden Bhaktapur en Patan zijn letterlijk volgepakt met prachtige stoepa’s, pagodes en paleizen. Bij de uitbundig versierde tempels als Swayambunath, Pashupatinath en Bodnath maak je kennis met de religieuze gebruiken van de vriendelijke Nepali.
In de Kathmandu Vallei wandel je vanuit sfeervolle hotels – tegen een decor van besneeuwde toppen - ontspannen langs rijstterrassen. Vanuit Pokhara, aan de voet van het Annapurna Massief, verheft de beroemde Machhapuchhare, met zijn karakteristieke vissenstaart vorm, zich meer dan 6000 meter boven het spiegelende wateroppervlak van het Phewa meer. In dit decor maak je een trektocht langs comfortabele Ker&Downey lodges.
De vakantie wordt besloten in het Chitwan National Park, waar je vanuit een mooie junglelodge kennis maakt met het subtropische laagland van Nepal en mogelijk met de tijgers, beren en neushoorns die hier beschermd worden. Hoeveel afwisseling wil je hebben?

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam naar Kathmandu. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Dag 2

Op het vliegveld van Kathmandu word je opgewacht en naar het hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkeltjes en leuke restaurantjes en op loopafstand van het hotel vinden we het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

Deze dag kun je naar eigen inzicht invullen in Kathmandu, de snelgroeiende hoofdstad van Nepal met haar fascinerende pagodes en paleizen. Voor cultuurliefhebbers zal dit te kort zijn om alle tempels, pleinen, paleizen en andere bezienswaardigheden te bezoeken. Tot de highlights van deze fascinerende stad behoren het Durbar Square, het koningsplein. Rond dit plein liggen dicht bij elkaar de Kumari Bahal (de residentie van de levende godin), de Narayan-tempel, Kasthamandap, Mahadeva- en Parvati-tempel en het oude koningspaleis. Een andere highlight is Pashupatinath, een van de belangrijkste Hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende crematieplaatsen aan de oevers van de Bagmati. Je kan hier rustig rondslenteren en de doorlopende activiteit bekijken. Ook kan je een bezoek brengen aan de bekende stoepa’s van Swayambunath of Bodnath (bekend uit Bertolucci's film 'Little Buddha'). De Bodnath-stoepa is tegenwoordig een belangrijk Tibetaans Boeddhistisch centrum met een kleine markt. Kathmandu is echter meer dan alleen bezienswaardigheden. In de wijk Thamel vind je vele gezellige restaurants, barretje en souvenirwinkels. Vlakbij ligt de ommuurde Garden of Dreams om even bij te komen van de drukte.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 4

We rijden eerst in ongeveer 2 uur tijd richting het Newari dorpje Panauti. Panauti is een 1700 jaar oud dorp in een vallei waar de rivieren Roshi Khola en Pungamati Khola bij elkaar komen. Eens in de 12 jaar is hier een groot festival waarbij veel pelgrims zich in de rivier wassen.
Gelegen in een vruchtbare vallei, zijn de oude huizen en Newari tempels van uitzonderlijke schoonheid en we nemen dan ook de tijd om rond te kijken. Na de lunch laten we ons afzetten in Khopasi en beginnen de korte wandeling (1,5 uur) naar Bhaltali. Al snel zien we het eindpunt op 1545m hoogte liggen, maar het is nog een pittig klimmetje.

Overnachting in

Balthali

Dag 5

Vandaag maak je een mooie dagwandeling van 3-4 uur in de omgeving van Balthali. In deze rustige landelijke omgeving zie je hoe het leven in de heuvels van Nepal zich al sinds eeuwen voltrekt. De bewoners van deze vallei zijn kleinschalige boeren die 's ochtends vroeg en op het einde van de dag naar de tempelpleinen van hun dorp gaan om samen te komen. Een sfeervolle omgeving voor de eerste wandeldag, waarbij we al wat steile paden voor de kiezen krijgen.

Overnachting in

Balthali

Dag 6

Wandeling van Balthali, via Namo Buddha, naar Dhulikel. Kleinschalige landbouw, boerengehuchtjes en fantastische uitzichten over de vallei vallen ons vandaag ten deel. De tempel van Namo Boeddha, één van de 8 plaatsen waar je als boeddhist geweest moet zijn, ligt bovenop een heuvel (1700m). Het verhaal gaat dat de boeddha hier tijdens één van zijn levens een uitgehongerde tijgerin redde van de hongersdood door een stuk van zijn eigen been af te snijden en daarmee de tijgerin en haar jongen te redden. Voor boeddhisten staat dit verhaal symbool voor onbaatzuchtigheid en voor compassie voor alle levende wezens. Thans is op de heuveltop een prachtig Tibetaans klooster verrezen. 
Vanaf hier daal je af naar de weg bij Kabhre Bhanjyang. Na een ritje van 30 min komen we aan in Dhulikel. Dit stadje is gelegen aan de doorgaande oost-west weg door het heuvelland van Nepal, maar op het centrale plein waant u zich eerder in een middeleeuws stadje, met vele met Newari houtsnijwerk beklede huizen. Op het plein staan een mooie Vishnu-tempel met daarvoor twee garuda's en de Harisiddhi Tempel. Wandeling: 5-6 uur lopen, 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Dhulikel

Dag 7

Na een kort ritje beginnen we in Nala (1500m) rustig te klimmen richting Nagarkot. Onderweg komen we door kleine dorpjes en zien mensen aan het werk in de velden. Nagarkot ligt aan de rand van de vallei op circa 2100 meter hoogte. Boven het dorp is het beste en bekendste uitzichtpunt voor de toppen van de Himalaya. Hiervandaan lijken de toppen van de Annapurna en de Mount Everest niet meer dan een dag lopen verwijderd. Vanaf het dakterras van het hotel zijn de uitzichten ook niet te versmaden. Wandeling: ca. 5 uur lopen, 650m stijgen, 50m dalen

Overnachting in

Nagarkot

Dag 8

Vandaag kun je bij goed weer vroeg opstaan, om naar het dakterras van het hotel te gaan. De zonsopkomst biedt bij helder weer schitterende uitzichten op de Himalayatoppen in het noorden. Na het ontbijt wandelen we omlaag richting Changunarayan. Dit prachtige Hindu tempel complex ligt op een heuvelrug midden in de vallei. Het is een van de belangrijkste Hindu tempels en staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed, maar helaas is het in de aardbeving van 2015 zwaar beschadigd. In de omgeving ziet u baksteenfabrieken en akkers. Vanaf hier rijden we verder naar de koningsstad Bhaktapur (45 min) en overnachten midden in het historische centrum. Wandeling 4,5 uur, 700m dalen, 100m stijgen.

Overnachting in

Bhaktapur

Dag 9

Vrije dag in Bhaktapur. Bhaktapur heeft van de drie koningssteden in de Kathmandu-vallei haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de vele bezienswaardigheden van deze bijzondere stad. Je hebt de hele dag de tijd om Bhaktapur te verkennen.

Overnachting in

Bhaktapur

Dag 10

Vandaag reis je van Bhaktapur naar Pokhara, een lange reisdag van 7-8 uur. Het aantal kilometers is niet zo groot, maar de snelheid ligt, vanwege het slechte wegdek en de vele mede-weggebruikers, laag. Er wordt enkele malen gestopt om wat te eten of te drinken.
Aan het einde van de middag komen we aan in Pokhara, een gezellige stad aan het Phewa-meer. Hier kunnen we de laatste voorbereidingen treffen voor de trektocht. Alles is hier te koop en de keuze uit eethuisjes voor het diner is enorm.

Overnachting in

Pokhara

Dag 11

Vandaag is het begin van de 6 dagen en 5 nachten durende trektocht in de uitlopers van het Annapurna Massief. De komende dagen wandel je door vriendelijke dorpjes en geniet ondertussen van spectaculaire uitzichten op met sneeuw bedekte toppen: Annapurna, Hiunchiuli en Macchapuchhare, de heiligste berg van Nepal. Zoals op al onze trektochten in Nepal wordt je bagage vervoerd door dragers. 
Eerst is er nog een relaxte ochtend in Pokhara, met tijd om te shoppen, of een boottocht op het meer te maken. Na de lunch rijden we in een klein uur naar Phedi, de start van de trek op 1200m hoogte. Een 'Nepalese trap' gaat steil omhoog door subtropische bossen met veel (korst)mossen, varens en orchideeën. Dhampus is een dorp op 1700m hoogte, dat ver uitgestrekt over de helling ligt. Je hebt er mooi uizicht op een aantal 7 en 8 duizenders. Wandeling: 2,5 uur lopen, 500 m stijgen en bijna niet dalen.

Overnachting in

K&D Basanta lodge in Dhampus

Dag 12

Al snel is het weer klimmen geblazen. Ditmaal naar Pothana op een bergrug van 2000m hoogte, afwisselend door rhododendron-bossen en langs bewerkte akkertjes, met veel gierst. Na een pauze op een terrasje dalen we af in het dal van de Modi Khola, de rivier die op de Annapurna ontspringt. Via weinig belopen paden bereiken we de rustig gelegen lodge (op ca. 1500m hoogte), waar we gelijk kunnen aanschuiven voor een heerlijke lunch. Wandeling: 4,5 uur, 400m stijgen, 650m dalen.
's Middags kan je, gezeten voor je kamer, genieten van het uitzicht op Annapurna South.

Overnachting in

K&D Mala of Gurung lodge in Majgoan

Dag 13

De hele wandeling is vandaag over paden, waar eigenlijk alleen dorpelingen lopen. Dit is een groot contrast met de trekkers-paden, omdat er helemaal geen theehuizen langs de route zijn. We krijgen daarom wat versnaperingen mee. 
Al vrij snel beginnen we aan een steile afdaling over een trappenpad door dicht bos. Na een wat vlakker gedeelte over mooi aangelegde terrassen, waar gierst en boekweit wordt verbouwd, komt het tweede zijdal in zicht. Pittig dalen en klimmen. Met wat geluk zien we een apen-familie, meestal grijze Langoeren met lange staarten, door de bomen rennen en springen. Over een krakkemikkige hangbrug verder naar het vriendelijke Landrung (1550m), waar de luch weer klaar staat. Wandeling: 4,5 uur lopen, 350m stijgen en dalen.
Aan het eind van de middag kan je nog wat door het dorp slenteren en een biertje drinken op een bloemrijk terras.

Overnachting in

K&D La Bee lodge in Landrung

Dag 14

Vandaag wordt een pittige dag. Eerst een afdaling over trappenpaden naar de Modi Khola rivier gevolgd door een lange, lange klim naar Ghandrung (of Ghandruk) op 1940m hoogte. Op de velden rond het dorp wordt tarwe en gerst verbouwd. De relatieve welvaart van het Gurung dorp Ghandruk komt van de Gurkha's die in het Britse leger hebben gediend.
Het geheim voor vandaag is 'rustig aan doen'. Kies een tempo dat je minimaal een half uur kan volhouden zonder te stoppen en zonder teveel te hijgen. Houd regelmatig een korte pauze, drink veel, geniet van de omgeving...en uiteindelijk bereik je het bijzondere dorp Ghandrung, met 2 dorpskernen. Wandeling: 4,5 uur lopen, 700m stijgen en 350m dalen.
In de middag kan je bij het informatie centrum(pje) van het Annapurna Conservation Area Project (ACAP) dat dit gebied beschermt, langs gaan, of het Gurung Culture Museum.
Maar gewoon voor je kamer genieten van het imposante uitzicht is ook een optie.

Overnachting in

K&D Himalaya lodge in Ghandrung

Dag 15

Na nog een keer omgekeken te hebben naar de hoge toppen Annapurna South, Machhapuchhare en Annapurna III,  begin je de daling naar het dorpje Kimche en verder de Modi Khola vallei in. Een deel van de route gaat over een zandweg, waar we af en toe aan de kant moeten voor een zwoegende bus. Wandeling: 4 uur, 50m stijgen, 900m dalen
Voor de laatste maal worden we gastvrij ontvangen in een mooi gelegen K&D lodge.

Overnachting in

K&D Sanctuary lodge in Birethanti

Dag 16

Langs akkers loop je naar Birethanti, een mooi dorp bij de samenstroming van de Bhurundi en de Modi Khola. Na een uur lopen, bereiken we Nayapul, waar we in de bus stappen. Het wordt een lange rit en het chaotische verkeer is een schril contrast met de rust van de bergen die we achter ons laten. Via Pokhara rijden we in ca. 6,5 uur naar het laaggelegen Chitwan Nationaal Park, op de grens met India.

Overnachting in

resort nabij Chitwan NP

Dag 17-18

Je verblijft in totaal 3 nachten aan de rand van het beroemde Chitwan Nationaal Park in het zuiden van Nepal en maakt diverse excursies (lopend, per jeep en per boot) onder leiding van een ervaren Nepalese jungle gids. Tijdens de tochten door het park heb je de kans om wilde dieren te zien zoals neushoorns, krokodillen en apen. Ook komt de Bengaalse tijger in Chitwan voor en is het park zeer vogelrijk. Alle excursies en maaltijden tijdens het verblijf in Chitwan zijn inbegrepen.

Overnachting in

resort nabij Chitwan NP

Dag 19

Vandaag een mooie rit van ca. 6 uur terug vanuit het laagland richting de bergen. Na aankomst is er nog tijd om in Kathmandu rond te kijken.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 20

Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de thuisreis. Aan de rechterzijde van het vliegtuig heb je bij daglicht nog uitzicht op de Himalaya toppen in het noorden.
Meestal arriveer je dezelfde dag in Amsterdam. Soms is de aankomst de volgende dag.

Eventueel kan je je verblijf in Nepal verlengen met een van onze andere arrangementen.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht steeds in goede hotels en lodges, op kamers met een eigen badkamer.
In de steden zijn dit middenklasse stadshotels. Tijdens de trektocht door de Kathmandu Vallei zijn dit soms wat eenvoudiger hotels, wel mooi gelegen.

Bij de trektocht vanuit Pokhara overnacht je in Ker&Downey Lodges (www.keranddowneynepal.com). Dit zijn fraai gelegen, kleinschalige lodges met schitterend uitzicht vanuit een mooi aangelegde tuin. De kamers zijn ruim en stijlvol ingericht. Ondanks de afgelegen ligging, komt er warm water (van zonnepanelen) uit de douche, worden er prima maaltijden geserveerd en kan je aan de bar een goede borrel bestellen. In de lounge is een open haard, maar op de kamers is geen verwarming. Daarom liggen er, voor koude avonden, donsjassen, mutsen en handschoenen klaar.  
Ker&Downey Lodges liggen in het gebied waar de gevreesde Gurkha soldaten vandaan komen, vandaar dat het K&D logo bestaat uit 2 gekruiste Gurkha messen.

De laatste dagen overnacht je bij National Park Chitwan in een schitterend gelegen resort met mooi aangelegde tuin. Een heerlijke plek om te ontspannen bij het zwembad.

Over de maaltijden

De eerste dagen en de laatste dag is alleen het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurantje op.
In de K&D Lodges en bij Chitwan zijn alle maaltijden inbegrepen.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg.
We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkeltjes je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • hotel-overnachtingen (10x), incl. ontbijt
 • verblijf in K&D lodges en Chitwan (8x), inc. ontbijt en avondeten
 • lunches (6x) in K&D lodges en Chitwan
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer door jeep en dragers (max. 12 kg per persoon)
 • ACAP en TIMS permit, entree Chitwan NP
 • reisbegeleiding door lokale Engelstalige gids
 • gedetailleerde trekkingkaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • overige entreegelden (bv. Durbar Square van Bhaktapur en Patan)
 • fooien voor de lokale staf 
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)
 • entree Bhaktapur (ca. 15 Euro)

Over de activiteiten

Voor deze wandelvakantie zijn een goede conditie en enige wandelervaring vereist. De dagafstanden zijn niet lang, maar de hoogteverschillen aanzienlijk.
Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden en onverharde wegen. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). 
Soms voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees. Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen meer dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit. 

Je komt op deze tocht door Nepal niet ver boven de 2000 meter en zult dan ook geen problemen hebben met hoogteziekte.

Extra dagen

Eventueel kun je na afloop van deze groepsreis extra dagen in Kathmandu bijboeken of je vakantie verlengen met een van onze individuele arrangementen. Maatwerk is altijd mogelijk.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid naar Nepal, dan ontmoet je de groep op het vliegveld van Kathmandu of in het hotel aldaar. Bespreek dit tevoren met SNP.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt je met Turkish Airlines via Istanbul naar Kathmandu v.v.

Vluchtschema 


TK1960 Amsterdam - Istanbul vertrek 17.40 aankomst 22.10 uur
TK726 Istanbul - Kathmandu vertrek 01.25 aankomst 11.15 uur *

TK727 Kathmandu - Istanbul vertrek 23.05 aankomst 04.20 uur
TK1955 Istanbul - Amsterdam vertrek 10.40 aankomst 13.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat je de volgende dag aankomt

Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. In maart en april staan bovendien de beroemde Nepalese rhododendronbossen in bloei.
De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25 ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10 ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20 ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Panorama ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf.
Kijk hieronder bij Reisdocumenten Nepal voor meer info.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn. 

De verplaatsingen in Nepal vinden plaats per gecharterde bus. Comfortabel en met veel minder wachttijden dan wanneer gebruik zou worden gemaakt van openbaar vervoer.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (indien je vooraf geen pasfoto naar SNP hebt gemaild)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige wandelschoenen (*)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • (kunststof) handdoek (voor als je wilt pootje baden tijdens wandeling)
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

(**) Voor de K&D trektocht vanaf Pokhara kan je een aantal zaken van de organisatie te leen krijgen, zoals wandelstokken, duffelbag, waterflessen, poncho, dagrugzak. Omdat je ook een trektocht in de Kathmandu vallei maakt, waar niets te leen is, zul je toch alles van huis mee moeten nemen.

Bij de trektocht in de Kathmandu Vallei wordt de bagage vervoerd door een jeep.
Tijdens de trektocht bij de Annapurna kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven en krijg je na afloop van de trekking terug.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids. 

Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Zij zijn geschoold op het gebied van EHBO, oriëntatie, hoogteziekte en het begeleiden van groepen. Daarnaast krijgen zij van SNP aanvullende scholing over de wensen, mentaliteit en cultuur van de SNP-klanten. Onze gidsen komen stuk voor stuk uit de berggebieden van Nepal en spreken de lokale dialecten op de trekkingroutes. Hierdoor kunnen zij u vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Voor een verblijf in Nepal heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit dit land nog minstens 6 maanden geldig is. Wij raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

NB. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem  daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nepal. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

KD_IMG_8065.jpg

Nepal - Panorama

Van jungle tot hooggebergte

Wandelvakantie langs comfortabele hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten