Nederland - Zuid-Limburg, 4 dagen wie sjoen ös Limburg is

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit hotel

Wandelen in Zuid-Limburg geeft je het gevoel even in het buitenland te zijn, zo on-Nederlands zijn haar landschappen. Heuvels tot ongeveer 300 meter hoog, doorsneden door snelstromende bergbeekjes als de Geul en de Gulp. Oude groeves waar kalk en mergel werd gewonnen, hellingbossen en (berg)weides met een bijzondere flora en fauna, zonovergoten wijngaarden en bergdorpjes waar de historie en sfeer van af straalt. Wandel met ons over hooggelegen plateaus met fraaie panorama's, over holle wegen en kerkepaden, langs boomgaarden, veldkruisen en kapelletjes. Sta stil bij eeuwenoude vakwerkhuizen, vierkantshoeven en kastelen.
We overnachten in een fijn hotel in Mechelen en maken dagwandelingen langs de grenzen van Nederland.

Uniek aan deze reis

 • Kastelen, vierkanthoeves en vakwerkhuizen
 • Sfeervolle (berg) dorpjes
 • Stukje buitenland in Nederland
 • Unieke kalkflora in voorjaar
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Zuid Limburg

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1:  aankomst hotel, middagwandeling, overnachting Mechelen
 • Dag 2 : wandeling Vijlen, Holset, Vijlenerbos, overnachting Mechelen
 • Dag 3 : wandeling  Wahlwiller, Eys, overnachting Mechelen
 • Dag 4 : wandeling naar Epen en landsgrens België, terug in Mechelen, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je met de auto of het openbaar vervoer naar het hotel in Mechelen. Om 13.00 uur ontmoeten we elkaar en de reisleider in het hotel. Je laat de bagage nog even in de auto of laat hem achter bij de receptie, want kamers zijn nog niet beschikbaar. Zorg dus dat je de wandelkleding al aan hebt zodat we meteen op pad kunnen gaan voor een introductiewandeling.
We wandelen door het kleine dorpje Mechelen langs de rivier de Geul naar Partij en Wittem, met haar klooster, waarvan de kerk te bezichtigen is, en fraaie Chateau. Er volgt een steile klim tot boven op de heuvelrug van het Dunnenbosch, waar een fraai pad aan de rand van bos en weide ons terug brengt naar Mechelen.

Wandeling: 7,5 km; 100 m klimmen en dalen; 2,5 uur wandeltijd

Overnachting in

Mechelen - Hotel Brull

Dag 2

Via de gehuchten Elzet en Melleschet bereiken we het bergdorp Vijlen (hoogte 200 m), met de hoogste gelegen kerk van Nederland, een dankbaar oriëntatiepunt. Typisch Zuid-Limburgse landschapselementen als graften en grubben zul je vandaag regelmatig tegenkomen. We bereiken Oud Holset, een prachtig dorpsgezicht met de gelijknamige herberg en de St. Lambertuskerk uit de 7de eeuw, nog steeds een pelgrimsoord. Midden in de uitgestrekte Vijlenerbossen ligt 's Neerlands enige berghut, boscafé Het Hijgend Hert, een welkome pauzeplek. Door het Elzetterbosch en met een heerlijke route langs de snelstromende Geul bereiken we ons hotel in Mechelen weer.

Wandeling: 15,5 km, 275 meter klimmen en dalen; 4,5 uur wandeltijd

Overnachting in

Mechelen - Hotel Brull

Dag 3

We wandelen naar Wahlwiller met de Heilige Cunibertuskerk uit de 12de eeuw en volgen de kleine, snelstromende Selzerbeek, een typische habitat voor de fraaie ijsvogel. We passeren een spoorlijn, het Miljoenenlijntje genaamd, aangelegd voor de steenkoolmijnen. Als we geluk hebben passeert net de stoomtrein die hierop een dienst uitvoert. We passeren buurtschap de Piepert en zien mogelijk beversporen in de Eyserbeek. Hier besluiten we of we eventueel een 2 km extra willen wandelen om de Eyserberg te beklimmen. Via de wijngaarden op de hellingen ten noorden van Wahlwiller wandelen we weer terug naar ons hotel in Mechelen.

Wandeling: 15,5 km, 200 meter klimmen en dalen; 4,5 uur wandeltijd (uitbreiding Eyserberg: 2 km extra en 100 m extra klimmen en dalen)

Overnachting in

Mechelen - Hotel Brull

Dag 4

Voordat we vertrekken voor onze wandeltocht checken we uit in het hotel en slaan de bagage op.
Vandaag verlaten we Mechelen in zuidelijke richting en wandelen naar Epen, een van Nederlands meest zuidelijk gelegen dorpjes, bekend vanwege haar vele vakwerkhuizen. We volgen de Geul door een romantisch landschap en passeren de Heimansgroeve, een geologisch monument waar 300 miljoen jaar oude gesteentelagen uit het Carboon aan de oppervlakte komen. Net voor de Belgische grens verlaten we het Geuldal en klimmen via de gehuchten Kuttingen en Diependal terug naar Epen. Tijd voor een pauze op een terras? Daarna volgen de laatste kilometers, door de gehuchten Schweiberg en Bissen, en maken we ons op voor het afscheid van het Zuid-Limburgse land. Einde arrangement.

Wandeling: 15 km; 280 m klimmen en dalen; 4,5 uur wandeltijd

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op een een- of tweepersoonskamer in Hotel Brull in Mechelen. Een fijn hotel, ideaal als uitgangspunt voor onze wandelingen door Zuid-Limburg. Voor een uitgebreidere hotelbeschrijving zie dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Bij het ontbijt houdt men rekening met allergieën; zoals gluten en lactose. Het diner welke in het arrangement zit, betreft een drie-gangen keuze menu van de chef. Met keuze uit vis, vlees en vegetarische gerechten. Uiteraard wordt ook hier weer met dieetwensen rekening gehouden.
De lunchpakketten voor dag 2, 3 en 4 maak je zelf klaar tijdens het ontbijt. Tevens is het mogelijk een kleine thermoskan te laten vullen met koffie of heet water.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoons- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension (diner dag 1 t/m ontbijt dag 4)
 • Lunchpakket (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Mechelen
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we drie dagwandelingen van 15-17 km en op de eerste dag een korte introductiewandeling. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van Zuid-Limburg. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Mechelen is niet inbegrepen. Indien je met eigen auto komt kun je bij het hotel gratis parkeren. Indien je met openbaar vervoer komt neem je de trein naar Heerlen en verder per bus naar Gulpen en Mechelen. Het hotel ligt bij de bushalte in Mechelen. We verzamelen op dag 1 bij Hotel Brull om 13.00 uur.

Reizen worden uitgevoerd in de maanden april, mei en oktober. Alle reizen zijn doordeweeks waardoor het lekker rustig is. In april moet je rekening houden met temperaturen rond de 12-15 graden en komen de fruitbomen volop tot bloei. In mei is de temperatuur met 15-20 graden aangenaam en zijn talloze bloeiende planten te vinden waaronder orchideeën. In oktober tref je temperaturen tussen 12-18 graden en doen de herfstkleuren haar intrede.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Limburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal groepswandelen Zuid-Limburg 121602

De meeste kosten zijn bij de reissom inbegrepen zoals ontbijt, lunch en diner. Alleen zijn de kosten voor drankjes in het hotel en onderweg zijn niet inbegrepen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Zuid-Limburg te beginnen. Je kunt dan meer genieten van de wandelingen.

 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosfles (voor koffie of heet water uit hotel, zelf theezakjes meebrengen)
 • broodtrommel o.i.d om lunch in mee te nemen
 • wat snacks voor overdag

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Zuid-Limburg

wie sjoen ös Limburg is

Wandelreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.