Nederland - Zuid-Limburg, 4 dagen wie sjoen ös Limburg is

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit gezellig berghotel

De onafscheidelijke riviertjes Geul en Gulp slingeren tussen glooiende heuvels. Het Zuid-Limburgse landschap is ons ‘buitenlands’ wandelparadijs. In bossen ontspringen bronnetjes. Bijzondere flora en fauna in kalkgraslanden en hellingbossen.

Ga mee en wandel stukjes van het Krijtlandpad, Pelgrimspad en Pieterpad; beklim de Bemelerberg en St. Pietersberg. Dwaal over het eindeloze Plateau van Margraten en daal af door het bijzondere Gerendal; langs boomgaarden, veldkruisen, kapelletjes, vakwerkhuizen en prachtige kastelen. Ons gezellige berghotel aan de Geul bij Houthem-St. Gerlach is de springplank voor drie verschillende wandelingen om te zien “hoe schoan limburg is”. Onder het genot van een wijnproeverij in Nederlands oudste wijndomein sluiten we dit wandelarrangement in stijl af. Op zijn Limburgs: bourgondisch!

Een speciale uitvoering van deze reis vindt plaats van 24-27 december als kerstarrangement.

Uniek aan deze reis

 • Kastelen boerenhoevens en vakwerkhuizen
 • Mooie verhalen van SNP natuurreisleider
 • Rivierdalen-hellingbossen-heuvels
 • Apostelhoeve, proeverij bij Nederlands oudste wijndomein
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Zuid Limburg

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst hotel, overnachting Berg en Terblijt
 • Dag 2 : wandeling Bemelerberg, overnachting Berg en Terblijt
 • Dag 3 : wandeling Sint Pietersberg en Jeker-dal, excursie en wijnproeverij wijndomein De Apostelhoeve (excursie niet met kerstreis mogelijk)
 • Dag 4 : wandeling langs Geul, via Valkenburg en Gerendal, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je met de auto of het openbaar vervoer naar het hotel in Berg en Terblijt. Om 16.00 uur ontmoeten we elkaar en de reisleider in het hotel. We 'openen' ons wandelarrangement met een gezamenlijk diner.

Overnachting in

Berg en Terblijt - Berghotel VUE

Dag 2

Vanuit het hotel starten we de wandeling over de Bemelerberg en de Schiepersberg. Tussen de glooiende heuvels ligt een langgerekt hellingbos, een waardevol natuurgebied dat door Het Limburgs Landschap wordt beheerd. Rondom de ‘bergen’ vind je prachtige krijtwanden en kalkgraslanden met bijzondere planten waarvan de meeste natuurlijk in het najaar uitgebloeid zijn. Zeldzame soorten krijgen de ruimte door de begrazing van het Mergellandschaap, een van de weinige schapen die de steile hellingen kunnen trotseren.
De wandeling voert ons door het dorp Bemelen. De groene, glooiende Bemelerberg heeft aan een kant een hoge mergelwand vanwaar we uitkijken over de stad Maastricht in de verte. Het vormt een beschermd leefgebied voor roofvogels die er graag nestelen.We dalen af van het plateau, steken de rivier de Geul over en aanschouwen de grandeur van Chateau St. Gerlach en de prachtige barokke St. Gerlachuskerk uit 1720. Terug bij ons hotel kunnen we genieten van een welverdiend drankje.

Wandeling: 14,5 km, stijgen en dalen 200 meter

Overnachting in

Berg en Terblijt - Berghotel VUE

Dag 3

Na het ontbijt pakken we de trein vanaf Houthem-St. Gerlach naar Maastricht (niet inbegrepen, neem OVpas mee). Vanaf het treinstation van Maastricht wandelen we over de Sint Servaasbrug de Maas over. Door smalle steegjes en langs de oude stadsmuren gaan we zuidwaarts en bereiken Fort Sint Pieter en de voormalige ENCI groeve, waar een spectaculaire afdaling volgt. We klimmen de groeve weer uit en 'beklimmen' een van Nederland's bekendste 'bergen', de Sint Pietersberg. Via de diep in het Limburgse krijt ingesleten Jeker zien we kasteel Neercanne liggen. Op de terrassen van dit kasteel ligt een kleine wijngaard. Door de kalkhoudende grond zijn het vooral de witte druivenrassen die tezamen met de vakkennis van wijnmeesters leiden tot heerlijke droge witte wijnen. In het wijndomein de Apostelhoeve krijgen we een rondleiding door de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders. Aansluitend vindt een wijnproeverij plaats van hun witte wijnen. Hierna wandelen we in 1,5 uur terug naar Maastricht, via het Vrijthof en de Sint-Servaas basiliek . Aangekomen bij het treinstation Maastricht reizen we met de trein terug naar Houthem-St.Gerlach en lopen het laatste stukje terug naar het hotel.
Wandeling: 16,5 km, stijgen en dalen 200 meter

NB1: tijdens het kerstarrangement is de Apostelhoeve gesloten en zal deze excursie niet plaatsvinden.
NB2: tijdens de reis met vertrekdatum 8 oktober zou de excursie op een zondag vallen. Omdat die dan gesloten is wordt het programma van dag 3 voor die reis omgewisseld met dag 2 zodat de excursie wel door kan gaan.

 

 

Overnachting in

Berg en Terblijt - Berghotel VUE

Dag 4

We starten de dag met een wandeling vanuit het hotel door het zwakgolvend landschap van het Geuldal met zijn hellingbossen op de flanken en het stroomdal van de Geul. In de "wandelgemeente van het jaar 2019" Valkenburg pikken we wellicht een terrasje voor koffie en vlaai voordat we verder wandelen langs de vrijstromende Geul. We krijgen al gauw het sprookjesachtige privé-kasteel Schaloen in het vizier. Het kasteel, compleet met gracht, koetshuis en kasteeltuin, is geheel uit mergelsteen opgetrokken. In het oude agrarisch landschap zien we hagen, heggen, vrijstaande bomen, graften en hoogstamboomgaarden.

We wandelen verder in zuidoostelijk richting door het Gerendal waar we een deel van het 90 km lange Krijtlandpad volgen. Het Gerendal is een prachtig natuurgebied dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd. Het staat bekend om zijn steile hellingbossen en kalkrijke bodem, Langs wegkruizen, kapelletjes, grote Frankische boerderijen van mergelsteen en tuinbedrijven wandelen we door de gehuchten Stokhem en Keutenberg, een beschermd stiltegebied. Wellicht vinden we een markante boerderij om op een sfeervolle terras een van de laatste rustpauzes in te lassen voor een kop koffie, een vlaai of een glas Gulpener bokbier. In Schin op Geul pakken we de trein naar Houthem (niet inbegrepen, OV pas meenemen). Hier stappen we uit voor de laatste wandelkilometer naar ons hotel.

Wandeling: 17 km, stijgen en dalen 200 meter

Einde arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Indien je alleen reist verblijf je op een eenpersoonskamer, een tweepersoonskamer is uitsluitend te boeken voor deelnemers die tot hetzelfde huishouden behoren.Berghotel Vue in Houthem-St. Gerlach heeft een ideale ligging voor onze wandelingen door het Zuid-Limburgse land. Voor een uitgebreide hotelbeschrijving zie dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Bij het ontbijt houdt men rekening met allergieën; zoals gluten en lactose. Het diner welke in het arrangement zit, betreft een drie-gangen keuze menu van de chef. Met keuze uit vis, vlees en vegetarische gerechten. Uiteraard wordt ook hier weer met dieetwensen rekening gehouden. De lunchpakketten op dag 2, 3 en 4, worden door het hotel samengesteld. Ze bestaan uit twee broodjes met beleg, fruit, zoete reep en drinken.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoons- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension (diner dag 1 t/m ontbijt dag 4)
 • In het kerstarrangement worden extra uitgebreide en bijzondere maaltijden geserveerd
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Excursie Apostelhoeve (niet in kerstarrangement)
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Berg en Terblijt
 • Enkele treinritten ter plaatse (ongeveer € 10, totaal)
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we drie dagwandelingen. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van Zuid-Limburg. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. 

Op dag 3 en 4 maken we gebruik van een korte lokale treinrit om van het eindpunt of naar het beginpunt van de wandeling te geraken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Berg en Terblijt is niet inbegrepen.Indien je met eigen auto komt kun je bij het hotel gratis parkeren. Indien je met openbaar vervoer komt neem je de trein naar Houthem-St. Gerlach. Vandaar is het 20 minuten lopen naar het hotel. We verzamelen op dag 1 bij het Berghotel VUE om 16.00 uur.

Reizen worden uitgevoerd in de maanden april, mei, september, oktober en een speciale kerstreis. Bijna alle reizen zijn doordeweeks waardoor het lekker rustig is. In april moet je rekening houden met temperaturen rond de 12-15 graden en komen de fruitbomen volop tot bloei. In mei is de temperatuur met 15-20 graden aangenaam en zijn talloze bloeiende planten te vinden waaronder orchideeën. In september kun je nog genieten van de nazomer met temperaturen rond 20-22 graden. In oktober tref je temperaturen tussen 12-18 graden en doen de herfstkleuren haar intrede.

Een speciale uitvoering van deze reis vindt plaats van 24-27 december als kerstarrangement. De dagen zijn kort, maar mogelijk kun je genieten van een beetje sneeuw en de temperatuur om te wandelen is eigenlijk nog steeds goed.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Limburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De meeste kosten zijn bij de reissom inbegrepen. Aan het einde van de wandeling op dag 3 reizen we met de trein van Schin-op-Geul terug naar Houthem-St. Gerlach. Voor de wandeling op dag 4 dienen we de trein te nemen van Houthem-St. Gerlach naar Maastricht (en eventueel weer terug naar Houthem-St. Gerlach indien je vanaf daar terug reist naar huis). De treinreizen op deze dagen zijn niet inbegrepen dus neem je OVchipkaart mee. Voorts zijn de kosten voor drankjes, eventuele souvenirs en fooien niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Zuid-Limburg te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel
 • OV pas
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosfles

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Zuid-Limburg

wie sjoen ös Limburg is

Wandelreis vanuit gezellig berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten