Nederland - Veluwezoom & IJsselvallei , 4 dagen waar de Veluwse heuvels de IJssel raken

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit sfeervol landgoedhotel

Vanuit ons hotel in Ellecom, op de grens van de hoge zandgronden van het Nationaal Park Veluwezoom en de kleigronden van de IJsselvallei, maken we enkele van 's lands mooiste wandeltochten. We stappen langs de karakteristieke landgoederen van Middachten en Rhederoord en 'beklimmen' de bergen Carolina (50 m) en Prins Wilhelm (68 m).

We volgen statige brede beukenlanen langs de voormalige jachtgebieden van de Oranjes en genieten van één van de meest memorabele uitzichten van ons land: de Posbank. Maar ook maken we kennis met het rustieke Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, en de prachtige oude hanzestad Doesburg, met zijn historische centrum, bijzondere musea en de niet te versmaden originele mosterdsoep!

Een speciale uitvoering van deze reis vindt plaats van 24-27 december als kerstarrangement.

Uniek aan deze reis

 • Landgoederen en hanzesteden
 • Mooi landgoed hotel
 • Rivierlandschap en heuvellandschap
 • Wandelen in voorjaar en herfst
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Veluwe Zoom en IJsselvallei

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1:  aankomst en overnachting Ellecom
 • Dag 2 : fiets naar Dieren, rondwandeling landgoederen en langs de IJssel, overnachting Ellecom
 • Dag 3 : met fiets naar Doesburg, rondwandeling, overnachting Ellecom
 • Dag 4 : rondwandeling vanuit hotel door Nationaal Park Veluwezoom, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je met de auto of het openbaar vervoer naar het hotel in Ellecom. Om 16.00 uur ontmoeten we elkaar en de reisleider in het hotel. We 'openen' ons wandelarrangement met een gezamenlijk diner.

Overnachting in

Ellecom - Fletcherhotel Landgoed Avegoor

Dag 2

Indien je een fiets hebt gehuurd via het hotel staat ie deze ochtend klaar. We fietsen ongeveer 20 minuten naar het startpunt van de wandeling in Dieren, waar we de fietsen parkeren (geen bewaakte stalling). Nadat we het stadje hebben verlaten lopen we al snel door het buitengebied van Leuvenheim dat zich kenmerkt door weldadige landgoederen en beken.We passeren Landgoed de Wildbaan, Huis Den Bosch en Landgoed Spaensweerd voordat we bij Brummen met een pontje de IJssel oversteken. We zijn ruim halverwege en kunnen even tot rust komen in het prachtige Bronkhorst, 's lands kleinste stadje, met authentieke stadsboerderijen en straatjes van keien. Hierna volgt een lange dijkwandeling waarbij we goed kunnen uitwaaien, voordat we bij Olburgen wederom met een pontje de IJssel worden overgezet en het eindpunt Dieren bereiken. Met de fiets terug naar het hotel.

Wandeling: 17 km; hoogteverschil 75 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Ellecom - Fletcherhotel Landgoed Avegoor

Dag 3

We stappen weer op de fiets voor een ritje van 20 minuten naar het centrum van Doesburg. Daar stallen we de fietsen (niet bewaakt) en beginnen onze wandeling, kriskras door deze oude hanzestad met een prachtig historisch centrum. De 'lay-out' van de straatjes is sinds 1675 vrijwel onveranderd. Ontdek het Arsenaal, de Waag, de Martinikerk en het Stadhuis en struin over de oude vestingmuren. Doesburg kreeg in 1237 al stadsrechten en heeft door haar strategische ligging aan de monding van de Oude IJssel in de IJssel altijd een belangrijke rol gespeeld, voor handel en bescherming.

Aansluitend pakken we het openbaar vervoer (bus) van Doesburg centrum naar Laag Keppel, 10 minuutjes rijden. Zorg voor een mondkapje en je OV pas. Vanuit het pittoreske Laag Keppel, met beschermd dorpsgezicht en kasteel, wandelen we over het platteland van de Achterhoek via Hummelo naar Hoog Keppel. Hier pakken we de bus weer terug naar Doesburg (5 minuten). Met de fiets terug naar het hotel.

Stadswandeling 3,5 km
Middagwandeling 11,5 km; hoogteverschil nihil.

Overnachting in

Ellecom - Fletcherhotel Landgoed Avegoor

Dag 4

We ontruimen de kamer en slaan de bagage op voordat we voor een laatste wandeling vertrekken. Vandaag zoeken we het hogerop en volgen een heuvelachtig traject door de Veluwezoom. De wandeling start vanuit het hotel waarbij we als eerste de Carolinaberg beklimmen. Een bijzonder uitzichtpunt waar 13 paden in een ster samenkomen. Van hieruit volgen we een Koningsweg, een brede statige laan, die Koning Willem III eind 17e eeuw liet aanleggen om met koetsen van het ene jachtgebied naar het andere jachtgebied te rijden. We passeren de voormalige agrarische enclave Carolinahoeve, nu een pannenkoekenrestaurant.
Dan opent het bos zich en wordt één van 's lands mooiste landschappen zichtbaar: de heidevelden van het Herikhuizerveld, ook wel bekend als de Posbank. Het paviljoen is een goede plek voor een rustpauze. Daarna dalen we af en doorkruisen Landgoed Rhederoord en Kasteel Middachten voordat we ons hotel weer bereiken. Misschien nog een drankje voor we afscheid nemen?

Wandeling: 18 km; hoogteverschil 225 meter klimmen en dalen

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op een een- of tweepersoonskamer in het Fletcherhotel Landgoed Avegoor. Een prachtig gelegen hotel, ideaal als uitgangspunt voor onze wandelingen op de Veluwezoom en door de IJsselvallei. Voor een uitgebreidere hotelbeschrijving zie dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 voor een lunchpakket gezorgd.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoons- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met ontbijt op dag 4
 • In het kerstarrangement worden extra uitgebreide en bijzondere maaltijden geserveerd
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • 2x veerpont op dag 2
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Ellecom
 • Fietshuur (ter plaatse uitsluitend elektrisch)
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we drie dagwandelingen. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van Veluwezoom en IJsselvallei. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel.
We gebruiken een fiets om op 2 dagen naar het startpunt van de wandeling te fietsen, ongeveer 20 minuten fietsen over gewone wegen. Indien je met eigen auto komt zou je een eigen fiets kunnen meenemen. Daarnaast kun je via SNP ook een fiets laten reserveren (uitsluitend elektrisch) via het hotel voor een toeslag.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Ellecom is niet inbegrepen. Indien je met de auto komt kunt je eventueel zelf een fiets meenemen. Auto is gratis te parkeren bij het hotel.
Indien je met het openbaar vervoer komt ga je naar Station Dieren, waar je overstapt op de buslijn 43 naar Arnhem. Deze stopt in Ellecom aan de grote weg pal voor het hotel. (halte Avegoor).
Het is ook mogelijk naar Station Arnhem te reizen en daar de bus naar Dieren te nemen, uitstappen zelfde halte Avegoor (deze optie duurt iets langer). We verzamelen om 16.00 uur in het hotel.

Reizen worden uitgevoerd in het voorjaar (april, mei) en najaar (oktober). In het voorjaar tref je een ontluikende natuur, in het najaar wandel je door kleurrijke herfstbossen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Veluwezoom ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je drankjes, eventuele souvenirs en fooien zijn niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar de Veluwezoom & IJsselvallei te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • fiets zelf meenemen of huur via hotel (uitsluitend elektrisch)
 • kettingslot
 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel
 • OV pas
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosfles

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Veluwezoom & IJsselvallei

waar de Veluwse heuvels de IJssel raken

Wandelreis vanuit sfeervol landgoedhotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten