Nederland - Schiermonnikoog fotoworkshop, 3 dagen Op ontdekkingstocht naar de diversiteit van Schiermonnikoog

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Natuurfotografie en landschapsfotografie

Tijdens deze wadden-fotoworkshop gaan we op ontdekkingstocht naar de enorme diversiteit van Schiermonnikoog. In een lang weekend ontdekken we alle facetten van het eiland en krijg je een beeld van misschien wel het mooiste Waddeneiland! We zijn alleen maar buiten en zullen wellicht de elementen moeten trotseren. Maar wat is er nou lekkerder dan met een gezonde blos de zeelucht opsnuiven en thuiskomen met prachtige beelden? Het fotografie weekend wordt begeleid door fotograaf Johan van der Wielen. Tijdens het weekend in mei zal de nadruk meer komen te liggen op landschap- en nachtfotografie, in juni zullen we veelal met macrofotografie bezig zijn.

Uniek aan deze reis

Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Avontuur op Schiermonnikoog, 3-daagse fotoworkshop

 De nadruk tijdens deze fotoreis ligt op het ontdekken van het prachtige Waddeneiland Schiermonnikoog (klik hier voor meer informatie). Tijdens het weekend gaan we de verschillende landschappen van Schiermonnikoog laten zien. We gaan daarbij de volgende gebieden in: de kwelder, het groene strand, duin en bos en het wad. We gaan ons bezighouden met alle facetten van de natuurfotografie, van dierfotografie (vogels en hopelijk zeehonden) tot landschappen en van macro- tot nachtfotografie. 

Tijdens het weekend in mei zal de nadruk meer komen te liggen op landschap- en nachtfotografie. We genieten van spectaculaire zonsopkomsten en ondergangen en bij heldere nacht gaan we op zoek naar de Melkweg. In Juni is het eiland overspoeld door een adembenemende flora, duizenden orchideeën bloeien in de verschillende duinvalleien en zeldzame planten bloeien in de kwelder. Niet voor niets dat we in juni dan ook veelal met macrofotografie bezig zullen zijn.

De gebieden / onderwerpen die we bezoeken zijn:

• de kwelders
• het wad en de hoogwatervluchtplaatsen van vogels
• de uitgestrekte Noordzeestranden
• de westerplas
• de zandbanken in de westkant met hoop op zeehonden (dat wordt wel waden!)
• nachtfotografie met de sterren en de vuurtoren(!)
• de bossen en vennetjes aan de noordkant
• het historische dorpje Schiermonnikoog

Het definitieve programma hangt echter af van de weersverwachtingen, de eb/vloed getijden en je eigen wensen. Zo is het dorpje ook ontzettend mooi en verder is er nog het bezoekerscentrum.

Tijdens het weekend wordt elke dag een stukje fotografische theorie behandeld. Dit wordt afgestemd op de voorkennis , ervaring en wensen van de deelnemers. De volgende cursusonderwerpen kunnen aan bod komen:

• Natuurlijke landschappen
• Natuurdetail en Macro
• Nachtfotografie

Overige onderwerpen als basiskennis fotografie, dierfotografie, etc. kunnen in het veld aan bod komen. In het veld is ruimschoots de gelegenheid voor vragen en uitleg.

Dag 1

Programma
Heenreis en Westerplas en klein Zwitserland

We verzamelen op vrijdagmorgen om 9:00uur bij de boot naar Schiermonnikoog voor de boot van 9:30 uur. Op de boot kunnen we gedurende de tocht van iets meer dan een half uur genieten van waddenluchten en de vele zeevogels die de boot begeleiden. Dus houdt je camera bij de hand, want de reis begint vanaf het moment dat we op de boot stappen!

Na aankomst aan de kade staat het bagagevervoer voor ons klaar dat onze bagage naar pension Westerburen zal vervoeren. Wij nemen op de kade de huurfiets en vervolgen onze weg  langs de wadkant, genietend van het wad, de vogels en de dijk.

In het pension starten we met de eerste instructie en na de lunch gaan we op pad richting het westen: een wandeling rond de Westerplas met vogelkijkhut en daarna naar klein Zwitserland, de duinvalleien in de noordwest hoek.

Als het weer ons goed gezind is beleven we een intens kleurrijke zonsondergang die, afhankelijk van de tijd, vóór of na het diner plaatsvindt. Als het helemaal donker is fietsen we naar de vuurtoren voor een adembenemende sessie nachtfotografie.

Overnachting in

Schiermonnikoog

Dag 2

Fietstocht over de kwelders en door het duin

Vandaag gaan we op ontdekkingstocht naar de oostkant van het eiland. De vroege vogels onder ons hebben de zon al zien opkomen boven het strand. Na het ontbijt gaan we verder met het tweede stuk theorie waarna we op de fiets stappen richting het oosten. Via de prachtige kwelderplasjes komen we aan op de Kobbeduinen voor een uitzicht rondom. In de middag vervolgen we onze weg via de noordkant terug naar het dorp en doen eventueel de Wassermannbunker aan of gaan op zoek naar de zeehonden.

Na het diner is het tijd om de resultaten van de afgelopen twee dagen na te bespreken. Eventueel kunnen we nog op zoek naar een mooie plek om de zon te zien ondergaan of zelfs aan de slag met nachtfotografie in het dorp of de kwelders.

 

Overnachting in

Schiermonnikoog

Dag 3

Keuze onderwerp en terugreis

Wellicht dat ook de andere fotografen de zon al vóór het ontbijt gaan begroeten. Na het ontbijt gaan we de ochtend besteden aan datgene waar de interesse ligt, wat we nog niet hebben kunnen doen wegens weersomstandigheden of waar we nog graag naar terug willen. Bewapend met lunchpakket zwerven we over het eiland en genieten voor de laatste dag van de heerlijk frisse waddenlucht.

Onze bagage wordt weer naar de kade vervoerd

Blader door het programma

Reisdetail

Accommodatie

We overnachten in klein pensionnetje in het centrum van het historische dorpje Schiermonnikoog: pension Westerburen. Hier overnachten we in eenvoudige twee- of driepersoonskamers. Ontbijt zal plaatsvinden in het pension, lunchpakketten krijgen we vanaf het pension mee. De avondmaaltijden zullen plaatsvinden in één van de restaurants van het dorp. In de serre van het pension is gelegenheid voor de cursusmomenten en foto-nabespreking.

Inbegrepen

• Fotografisch reis- en cursusleider
• Overnachting in pension Westerburen op tweepersoons kamer
• Maaltijden op basis van volpension van lunch vrijdag tot en met lunch zondag
• Huur fietsen
• Bagagevervoer op Schiermonnikoog van en naar het pension
 

Niet inbegrepen:

  • Bootreis
  • Verzekeringen
  • Persoonlijke uitgaven
  • Alcoholische consumpties, koffie en thee tussendoor

Over de zwaarte van de reis:

De lengte van de wandelingen en fietstochten bedragen zo'n 2 tot 4 uur van continu wandelen. Bedenk echter dat dit een fotografiereis is en dat er nooit alleen maar gelopen zal worden. Er is juist voldoende ruimte en gelegenheid om in alle rust te concentreren op het fotograferen. De hoogteverschillen zijn minimaal (duingebieden), fietspaden zijn uitstekend en het terrein is onregelmatig: geregeld verlaten we het pad. Wel heeft de wind soms goed vat op het eiland waardoor de fietstocht als pittig kan worden ervaren. Rekening houdend met de lengte van de tochten, de duur, de vereiste wandelervaring en conditie, hebben wij deze reis geclassificeerd met niveau 1 tot 2.


Tijdens de wandelingen heb je alleen een fotorugzak of dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor je camera, lenzen en andere fotobenodigdheden, voor een lunchpakket en regenkleding. Je tas met fotografiespullen en je schoeisel moeten goed tegen vocht bestand zijn.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep?

Maak je geen gebruik van de gezamenlijke heen- en/of terugboot maar reis je op eigen gelegenheid, ga je al eerder naar het eiland of blijf je langer, dan ontmoet je het reisgezelschap in het pension Westerburen rond lunchtijd. Je dient dit van te voren te regelen met je reisleider Johan van der Wielen i.v.m. de huur van de fiets en vervoer van bagage.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Schiermonnikoog ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We verplaatsen ons het gehele weekend per fiets over het eiland.

De volgende materialen dien je mee te nemen, buiten je standaard bagage:

Camera met objectieven. Als je deze hebt, neem dan een telelens, groothoeklens en macrolens mee. Heb je verder nog attributen als filters, macrohulpstukken, flitser, etc., neem die dan gerust mee. Neem ook de handleiding(en) mee!

• Een OpTech regenhoes (ca. 10 euro) zorgt ervoor dat je ook in mindere weersomstandigheden gewoon door kan fotograferen!

• Voldoende lege kaartjes

• Neem een reserve accu mee en de lader: ervaring leert dat in het veld de accu sneller op is dan gehoopt en het is zonde als daarmee voor jou de dag ten einde komt.

• Als je hebt: grijsverloop filters (zgn. ND-gradiënt filters) en/of een polarisatiefilter.

• Een statief, noodzakelijk voor nachtfotografie. Zorg voor een stevig statief waar je je dure camera aan toevertrouwd; geen oud, gammel statiefje.

EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape

Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes

Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen

• Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding

Verrekijker en klein zaklamp

• Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermosfles

• Als je wil een laptop om foto’s op te slaan of te bekijken. Bedenk wel dat je die tussentijds ergens kwijt moet, bijv. op de hotelkamer.

• Wat je verder nog nodig hebt tijdens het verblijf.

Moet ik een spiegelreflex hebben?
Nee, dat is niet perse nodig, een goede compact camera is ook prima. Het is echter wel belangrijk dat je zaken als diafragma en sluitertijd zelf in kan stellen. De eenvoudige compacts kunnen dat niet. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met SNP.

Ken je apparatuur

Deze cursus is geen basiscursus waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Er zullen tijdens de presentatie op diverse momenten technische tips worden gegeven. Deze zijn bedoeld voor diegenen die de achterliggende techniek reeds kennen. Als je hiermee niet bekend bent betekent dat echter niet dat je niet deel kan nemen, integendeel, de cursus focust zich namelijk vooral op het ‘kijken’ (compositie, kleurgebruik, etc.) en dat is ook zonder technische achtergrond prima te volgen en te gebruiken.

Op het gebied van apparatuur wil ik twee zaken adviseren:

• Gebruik de camera waarmee je gewend bent te fotograferen. Als je een camera leent, zorg dan dat je ruim van te voren de tijd hebt genomen om deze goed te leren kennen. Het is erg jammer als een groot deel van je tijd in beslag wordt genomen door de onwetendheid van hoe het apparaat werkt. Leen daarom bij voorkeur geen camera.

• Zorg dat je bekend bent met de werking van je statief. Probeer hem van te voren goed uit, schroef het koppelingsplaatje alvast aan je camera en kijk hoe je hem het prettigst vindt te hanteren.

Tijdens de wandelingen heb je alleen een fotorugzak of dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor je camera, lenzen en andere fotobenodigdheden, voor een lunchpakket en regenkleding. Je tas met fotografiespullen en je schoeisel moeten goed tegen vocht bestand zijn.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Schiermonnikoog fotoworkshop

Nederland - Schiermonnikoog fotoworkshop

Op ontdekkingstocht naar de diversiteit van Schiermonnikoog

Natuurfotografie en landschapsfotografie

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten