Kastelenroute bij Diepenheim

Nederland - Sallandse heuvelrug, 4 dagen Kastelen en heuvelland in Salland en Twente

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit sfeervol hotel

Het Sallandse Heuvelrug Nationaal Park is een 35 km2 groot natuurgebied, gelegen tussen Nijverdal en Holten, in de provincie Overijssel. Karakteristiek zijn de 'bergen', met namen als de Grote Koningsbelt, de Noetselenberg en Holterberg. Op de kale toppen, tot 75 meter hoogte, heb je een ongekend weids uitzicht over de heidevelden, zandverstuivingen en bossen. En stil dat het er is.... Zo stil dat je mogelijk de in Europa vrijwel uitgestorven korhoen nog kunt horen of zien. In de omgeving van Diepenheim wandel je door een landgoed landschap langs zes kastelen. Tenslotte volg je een stuk van het Reggepad en Marskramerpad langs de rivier de Regge, tussen Nijverdal en Rijssen.

 

Uniek aan deze reis

 • De kastelen van Diepenheim
 • Heide en bossen Sallandse heuvelrug
 • Hotelrestaurant met Bib Gourmand
 • Natuurontwikkeling Overveen
 • Wandeling langs rivier de Regge
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Sallandse heuvelrug en Twente

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst hotel, korte introductiewandeling, overnachting Holten
 • Dag 2: rondwandeling Sallandse Heuvelrug Nationaal Park, overnachting Holten
 • Dag 3: met trein naar startpunt In Nijverdal, wandeling langs de Regge naar Rijssen, trein naar Holten, overnachting Holten
 • Dag 4: met eigen auto's naar Diepenheim, rondwandeling Diepenheim, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je naar Holten waar we om 15.00 uur afspreken in het hotel. Je auto kun je parkeren bij het hotel. Kom je met de trein dan is het vanaf Holten Station 1 km lopen, of je neemt een taxi. Mogelijk kun je dan nog niet op je kamer. Zorg dus dat je wandelkleren al aan hebt, dan starten we meteen met een korte wandeling van 6,5 km (1,5 uur) door de landerijen tussen Holten en de Holterberg. Na terugkomst wacht ons een heerlijk diner.

Overnachting in

Holten - Hotel Hoog Holten

Dag 2

De wandeling start gewoon bij de voordeur van ons hotel. We lopen langs de Canadese Erebegraafplaats de Holterberg op, onderdeel van de Sallandse heuvelrug. Deze rug vormt de grens tussen Salland in het westen en Twente in het oosten. Het is een zogenaamde stuwwal, die zo'n 150.000 jaar geleden door landijs werd opgestuwd. In de warmere periode na de ijstijden raakte de stuwwal begroeid met bos. Pas vanaf de Middeleeuwen, toen de bewoners het bos kapten, verdween het bos en kwam er heide voor in de plaats. Schapen hielden de hei mede in stand. Ook nu nog zijn schaapskuddes essentieel in het heidebeheer. Vanaf de hoogst gelegen 'toppen' kijken we uit over wel 1000 hectare heidevelden die de heuvelrug rijk is, het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa. Mogelijk zien we de levendbarende zandhagedis, de ringslang en als we echt veel geluk hebben horen en zien we de in Europa vrijwel uitgestorven korhoen. 

Wandeling 17 km, hoogteverschil ongeveer 140 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Holten - Hotel Hoog Holten

Dag 3

Na het ontbijt 'dalen' we af van de Holterberg en lopen in 15 minuten van ons hotel naar het treinstation. Hier nemen we de trein (niet inbegrepen, OV pas meenemen) in 20 minuten naar Nijverdal, startpunt van onze wandeling. We wandelen het stadje uit en pikken al snel het Reggepad op. Dit lange afstandpad volgt de rivier de Regge die ontspringt nabij Diepenheim en afwatert in de Overijsselse Vecht bij Ommen. De route voert ons door nieuw ontwikkelde, vogelrijke natuur. Nabij het buurtschap Notter verlaten we het Reggepad en lopen door een fraai coulissenlandschap langs de restanten van Kasteel Grimbergen. Bij buurtschap Woolderink stuiten we wederom op de Regge, voor de laatste kilometers naar Rijssen. We passeren de Pelmolen, een achtkantige stellingmolen op schuur daterend uit 1752, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van Twente. Aan de rand van het dorp zien we Havezate de Oosterhof, een kasteel met haar wortels in 1332, dat nu dienst doet als museum.

Wandeling: 18,5 km, hoogteverschil ongeveer 85 meter klimmen en dalen

Eind van de middag pakken we de trein terug van Rijssen naar Holten (5 minuten) en lopen 'bergopwaarts' naar ons hotel.

Overnachting in

Holten - Hotel Hoog Holten

Dag 4

Na het ontbjjt check je uit en slaan we de bagage op. Vandaag start onze wandeling in Diepenheim. Daarvoor moeten we eerst met eigen auto in 20 minuten daar naartoe. Ben je niet met de auto gekomen dan stap je bij een ander in.
Diepenheim  was in de Middeleeuwen al een stadje van betekenis. Nu nog steeds zorgen de zes aanwezige kastelen voor een voorname sfeer. We wandelen door schaduwrijke parkbossen, over statige bomenlanen, afgewisseld met kleinschalige akkers en weilanden. We staan stil bij de grandeur van Huis Diepenheim, Het Nijenhuis, Het Wegdam, Het Weldam, Huize Warmelo en de uit de 12e eeuw stammende Den Haller watermolen. Gelukkig is de grootschalige ruilverkaveling hier nauwelijks uitgevoerd en kunnen we genieten van een uniek kleinschalig landschap.

Na de wandeling nemen we afscheid en eindigt dit arrangement.

Wandeling: 15,5 km,ongeveer 65 m klimmen en dalen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Hoog Holten is gehuisvest in een karakteristiek pand, aan de rand van de Sallandse heuvelrug. Het vormt een ideaal uitgangspunt voor onze wandelingen. Voor een uitgebreidere hotelbeschrijving zie dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Er wordt op dag 2 t/m 4 voor een lunchpakket gezorgd.
De diners zijn uitstekend. Het hotelrestaurant heeft een Bib Gourmand gekregen van Michelin, een eervolle vermelding voor een gunstige prijs/kwaliteit verhouding.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoons- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met ontbijt op dag 4
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Holten
 • Trein op dag 3
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we drie dagwandelingen. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van de Sallandse heuvelrug en Twente. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. 
We gebruiken de trein om op dag 3 naar het startpunt van de wandeling te reizen, ongeveer 20 minuten.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Holten is niet inbegrepen. Auto is gratis te parkeren bij het hotel.
Indien je met het openbaar vervoer komt ga je naar Station Holten. Vandaar is het nog 1 km lopen over een mooi pad, er rijden geen bussen, of je neemt een taxi (ongeveer € 10,-).

Reizen worden uitgevoerd in de maanden mei en oktober. In het voorjaar ligt de temperatuur tussen de 15 en 20 graden en komt de natuur mooi op gang. In oktober zijn temperaturen tussen 12-18 graden en begint de herfst het bos te kleuren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Overijssel ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je drankjes, eventuele souvenirs en fooien zijn niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

We gebruiken de trein op dag 3 om aan het beginpunt van de wandeling in Nijverdal te komen en na afloop terug te reizen naar Holten.
Op de laatste dag gaan we met de eigen auto naar het startpunt van de wandeling in Diepenheim.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Holten te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen (liefst hoog ivm nat terrein)
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosfles

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Onweer boven de hei

Nederland - Sallandse heuvelrug

Kastelen en heuvelland in Salland en Twente

Wandelreis vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten