Landschap in Nederland

Nederland - Kampina en Drunense Duinen, 4 dagen natuurparels van het Brabantse land

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit sfeervol hotel

Te midden van de stedendriehoek Eindhoven-Tilburg-Den Bosch ligt het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een 35.000 hectare groot gebied waar gewoond en gewerkt wordt maar volop ontwikkelingskansen liggen voor natuur en landschap. Dé natuurparels van het Groene Woud zijn de Kampina, de Oisterwijkse Vennen en de Loonse en Drunense Duinen.

Wandelen door deze bijzondere natuur is ontdekken hoe Brabant er vroeger uit zag. Met uitgestrekte zandduinen alsof je in de Sahara bent, langs verstilde vennetjes met een rijk vogelleven, de oevers volgend van  de meanderende beekjes Beerze, Rozep en Kleine Aa, struinend over gras- en heidevelden met grote grazers. En natuurlijk neerploffen op een leuk terras in het alleraardigste stadje Oisterwijk, want 'Het leven is goed in het Brabantse Land'.

 

Uniek aan deze reis

 • Landgoed Baest
 • Landgoederen-vennen-heide-riviertjes-stuifzand
 • Natuurparels Kampina Drunense Duinen en Oisterwijke Vennen
 • Sfeervol stadje Oisterwijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Kampina en Drunense Duinen

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst hotel, introductiewandeling Oisterwijkse Vennen, overnachting Oisterwijk
 • Dag 2 :met fiets naar Udenhout, rondwandeling Brand en Drunense Duinen, overnachting Oisterwijk
 • Dag 3 :met fiets naar startpunt, rondwandeling Kampina, overnachting Oisterwijk
 • Dag 4 :met fiets naar Spoordonk, rondwandeling Landgoed Baest, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je af naar Oisterwijk waar we om 14.00 uur verzamelen in het hotel. We stallen de bagage, maar kunnen de kamers nog niet innemen, dus zorg dat je de wandelkleren aan hebt. Ter introductie maken we een korte wandeling door de Oisterwijkse Vennen.De meeste vennen zijn ontstaan doordat in de laatste ijstijd het stuifzandek verwaaide tot duinen en laagten. Toen het klimaat warmer werd vulde de laagten zich tot meertjes met planten en ontstond op den duur veen. Sinds de middeleeuwen werd dit veen gestoken als brandstof. Na de ruilverkaveling vorige eeuw daalde de waterstand aanzienlijk en ging de kwaliteit van het water zienderogen achteruit. Al sinds 1950 wordt getracht het water van de vennen weer schoon te krijgen en gezien de rijkdom aan planten en amfibieën is dat goed gelukt!

Terug in het hotel kunnen we de kamers innemen en ons klaarmaken voor het diner.

Wandeling 6,5 km; hoogteverschil nihil

Overnachting in

Oisterwijk - Fletcherhotel Boschoord

Dag 2

Indien je een fiets hebt gehuurd via het hotel staat ie klaar. We fietsen in 25 minuten naar het kasteel Strijdhoeve nabij het dorp Udenhout waar we de fietsen stallen (niet bewaakt). Hier begint onze rondwandeling. Eerst over het kasteellandgoed en door een agrarisch landschap maar al spoedig bereiken we het natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen. We gaan kriskras door laatstgenoemde over kleine paadjes. Soms door bos, dat de taak heeft het losse stuifzand in bedwang te houden, dan weer door mul zand zonder begroeiing: een woestijnachtige omgeving waar de temperatuur zo 10 graden hoger ligt als in het bos. Bij Café De Rustende Jager kunnen we onze dorst lessen alvorens we het laatste stuk van de wandeling door het moerasgebied van De Brand ondernemen. De waterloopjes, broekbossen en vochtige weitjes vormen een groot contrast met 'de hel' van de stuifduinen.

Eind van de wandeling fietsen we wederom 45 minuten terug naar het hotel.

Wandeling 16 km, hoogteverschil ongeveer 70 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Oisterwijk - Fletcherhotel Boschoord

Dag 3

Na het ontbijt pakken we de fiets en trappen we in 15 minuten naar het startpunt van de wandeling. Vandaag staat geheel in het teken van natuurgebied de Kampina. Onbekender dan vorige dagen, maar zeker zo mooi en lekker stil. We wandelen door het overstroomgebied van de rivier de Beerze, dat zo'n 100 dagen per jaar onder water staat, een uniek natuurgebied! We passeren de voormalige boerenenclave Balsvoort, waarna de heidevelden en vennen van de Kampina in zicht komen. Bij het Meeuwenven zijn vogelkijkhutten gebouwd, dus hopelijk krijgen we wat moois te zien.
Na de wandeling weer in een kwartiertje per fiets terug naar het hotel.

Wandeling: 18 km, hoogteverschil ongeveer 60 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Oisterwijk - Fletcherhotel Boschoord

Dag 4

Indien je wilt kun je op eigen gelegenheid het mooie stadje Oisterwijk gaan verkennen, de 'parel van Brabant'. 
Met de liefhebbers zet de reisleider een laatste wandeling op touw over het Landgoed Baest. Maar omdat dat best een eindje weg ligt moet er eerst 30 minuten gefietst worden naar het landgoed.
We wandelen over statige bomenlanden, zo karakteristiek van een landgoed, en volgen kronkelige paadje langs de Kleine Beerze door het bos. Onderweg passeren we de Kapel van de Heilige Eik, waar natuurlijk een mooi verhaal bij hoort.Het Landgoed Baest heeft zijn oorsprong in 1317, gesticht door de Abdij van Tongerlo, nu in particuliere handen. We steken het Wilhelminakanaal over, dat gegraven werd in 1923 en moest zorgen voor een gemakkelijke afvoer van de turf uit de Peel.

Na de wandeling fietsen we in een half uurtje terug naar het hotel en nemen afscheid.

Wandeling: 11 km, vrijwel geen hoogteverschil.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Fletcherhotel Boschoord is gehuisvest in een karakteristiek pand, midden in de natuur. Het vormt een ideaal uitgangspunt voor onze wandelingen. Voor een uitgebreidere hotelbeschrijving zie dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 voor een lunchpakket gezorgd.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoons- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met ontbijt op dag 4
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Oisterwijk
 • Fietshuur (ter plaatse uitsluitend elektrisch)
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we drie dagwandelingen en een korte introductie wandeling. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van de Kampina, Oisterwijkse Vennen, Drunense Duinen en Landgoed Baest.. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. 
We gebruiken een fiets om op 3 dagen naar het startpunt van de wandeling te fietsen, ongeveer 15-30 minuten fietsen over gewone wegen. Indien je met eigen auto komt zou je een eigen fiets kunnen meenemen. Daarnaast kun je via SNP ook een fiets laten reserveren via het hotel (uitsluitend elektrisch) voor een toeslag.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Oisterwijk is niet inbegrepen. Indien je met de auto komt kun je eventueel zelf een fiets meenemen. Auto is gratis te parkeren bij het hotel.
Indien je met het openbaar vervoer komt ga je naar Station Oisterwijk. Vandaar is het nog 30 minuten lopen, er rijden geen bussen, of je neemt een taxi (ongeveer € 10,-).

Reizen worden uitgevoerd in de maanden april, mei, september en oktober. In het voorjaar ligt de temperatuur tussen de 15 en 20 graden en komt de natuur mooi op gang. In september kun je nog genieten van de nazomer met temperaturen rond en boven 20 graden. In oktober zijn temperaturen tussen 12-18 graden en begint de herfst het bos te kleuren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Brabant ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je drankjes, eventuele souvenirs en fooien zijn niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

We gebruiken een fiets om aan het beginpunt van een wandeling te komen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Oisterwijk te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen (liefst hoog ivm nat terrein)
 • evt. verrekijker
 • eigen fiets of huurfiets (ter plaatse alleen elektrisch)
 • kettingsslot voor fiets
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosfles

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen Oisterwijk Nederland

Nederland - Kampina en Drunense Duinen

natuurparels van het Brabantse land

Wandelreis vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 880 klanten