Wandelen IJsselvallei

Nederland - IJsselvallei, 4 dagen Wandelen langs IJssel en Hanzesteden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en herberg

Wandel langs de Hanzesteden Deventer en Zutphen, steden met een rijke historie en een mooie en gezellige binnenstad. Door de vogelrijke uiterwaarden van de meanderende IJssel en via de landgoederen van Vorden met hun fraaie landhuizen en beukenbossen naar het Gelderse museumdorpje - en kleinste stadje van Nederland - Bronkhorst. De volgende dag bereik je het coulissenlandschap aan de westkant van de IJssel, ooit een geliefde plek van de rijke adel die hier hun landhuizen bouwden, en wandel je terug naar het eindpunt Zutphen. De perfecte combinatie van natuur en cultuur.

Uniek aan deze reis

 • Het museumdorpje Bronkhorst
 • Landgoederen en coulissenlandschap aan weerszijden van de IJssel
 • Uiterwaarden van de mooiste rivier van Nederland, de IJssel
 • Verblijf in het historische centrum van de Hanzesteden Deventer en Zutphen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelen door de IJsselvallei

We lopen vijftien kilometer van Olst naar Deventer, over landgoederen en door de uiterwaarden van de IJssel. Lekker even uitwaaien en je hoofd leegmaken! Lees verder...

Dag tot dag

Nederland - IJsselvallei

In het kort ziet het programma voor de 4 dagen van deze reis er als volgt uit:

Dag 1: ’s ochtends aankomst in Deventer, per trein naar Olst en wandeling naar Deventer
Dag 2: wandeling van Deventer naar Zutphen
Dag 3: per trein naar Vorden, wandeling van Vorden naar Bronkhorst
Dag 4: wandeling van Bronkhorst naar Zutphen. Einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Deventer. Zorg dat je ’s ochtends al in Deventer bent, zodat je de trein naar Olst kunt nemen en vandaar een mooie wandeling van 4,5 uur (lengte 15,5 km) langs de IJssel en over twee landgoederen terug naar Deventer kunt maken. Verblijf in het prachtige centrum van deze historische Hanzestad, waar de Brink en de Bergkerk, de mooie IJsselkade en vele eeuwenoude panden de aandacht trekken.

Overnachting in

Deventer

Dag 2

Via het voetpontje of de brug ga je naar de westzijde van de IJssel en wandel je over de IJsseldijk, langs strangen (oude rivierlopen) en door de uiterwaarden richting Zutphen. Slechts een enkele boerderij en steenfabriek tref je langs je route op weg naar Zutphen. De uiterwaarden zijn in het voorjaar en de winter belangrijke vogelgebieden. Je verblijft in het fraaie centrum van Zutphen, vlakbij de indrukwekkende St.Walburgiskerk en de stadsmuren. De vele hofjes in deze Hanzestad zijn ook de moeite van een kleine verkenning waard. Wandeling: 19,5 km, 5,5 uur.

Overnachting in

Zutphen

Dag 3

Vandaag een verandering van decor: je neemt de trein naar Vorden, met zijn mooie kasteel, en begint daar de wandeling naar Bronkhorst. Hier tref je een heel ander landschap dan langs de IJssel: een prachtig parklandschap met indrukwekkende bomen, mooie boerderijen, fraaie kastelen en landgoederen. De wandelroute voert je in 4,5 uur (16,5 km) over het Landgoed Hackfort terug naar de uiterwaarden van de IJssel. Bronkhorst is een prachtig soort museumdorpje met louter gerenoveerde, historische panden en beschikt al sinds 1482 over stadsrechten. Daarmee is het het kleinste stadje van Nederland!

Overnachting in

Bronkhorst

Dag 4

Met het pontje steek je de IJssel over en wandel je via Brummen en de gehuchtjes Oeken en Voorstonden terug naar Zutphen (5,5 uur, 19 km).  Het afwisselende coulissenlandschap bestaat uit stukken oud loofbos en met heggen omgeven weilanden. In Zutphen eindigt het arrangement. Je bagage is vandaag vervoerd van Bronkhorst hotel naar Zutphen hotel.

Optionele uitbreiding
Wil je je trektocht relaxed eindigen, zorg dan dat je een extra nacht bijboekt in het hotel in Zutphen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Deventer ben je te gast in een sfeervol ***-stadshotel in het historische centrum van de stad.  In Zutphen ben je te gast in een comfortabel en luxe ****-hotel in het historische centrum . In Bronkhorst verblijf je in een historische herberg of in een sfeervolle bed&breakfast in het historische dorpje. In deze laatste kunnen we geen kamer met gescheiden bedden garanderen indien je hebt aangegeven dat je dat wilt.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd. In Zutphen is dat in de vorm van een uitgebreid ontbijtbuffet. Het diner is niet inbegrepen.  In of nabij de accommodatie is er gelegenheid om te dineren. In Bronkhorst is het restaurant van de herberg waar je verblijft de enige mogelijkheid om te dineren. De lunch kunt je zelf inkopen of bestellen in de accommodatie (in Deventer en in Bronkhorst).

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4 (max 1 stuks bagage p.p.)
 • digitale reisinformatie
 • toeristenbelasting op dag 2

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers per trein tijdens het arrangement
 • oversteken per veerpont
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting Deventer (€ 1,55 per persoon)
 • toeristenbelasting Bronkhorst (€ 3,95 per persoon)

Over de activiteiten

Je wandelt afstanden van 14 tot 19 km per dag over graspaden, dijken, bospaden en (on)verharde wegen. Er zijn geen hoogteverschillen.  Bij regenachtig weer kunnen de paadjes modderig zijn.  Bij hoogwater (m.n. in de wintermaanden en het vroege voorjaar mogelijk) kan het een enkele keer voorkomen dat stukken van de wandelingen in de uiterwaarden op dag 1 en dag 2 niet mogelijk zijn. Je kunt dan over de dijk wandelen. 

Extra dagen

Je kunt overal een nacht bijboeken. Als je het arrangement wat rustiger aan wil beginnen is een extra nacht aan het begin van het arrangement in Deventer aan te raden.  Wil je na de laatste wandeling niet meteen naar huis reizen, dan kun je nog een nacht in Zutphen bijboeken.

 

Extra's

Verlengingshotels

Hampshirehotel 's Gravenhof Zutphen

Hampshirehotel 's Gravenhof ligt in het historische centrum van de Hanzestad Zutphen, aan het gelijknamige plein en tegenover de Walburgiskerk. Het ****-hotel is gesitueerd in een historisch pand en een deel van de kamers ligt in de modernere vleugel van het hotel. Iedere hotelkamer beschikt over comfortabele bedden, airco, een flatscreen TV en een ruime badkamer met douche en/of bad en een toilet. Daarnaast heeft u in het gehele hotel gratis Wi-Fi. Het hotel beschikt over een goed restaurant en een gezellig terras. Het hotel heeft ook een restaurant en een museumcafe voor een uitgebreide lunch of een culinair diner. Bezoek het gezellige Brasserie 6 om uitgebreid à la carte te eten. Geniet van een uitgebreide lunch of culinair diner.

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Indien je met je eigen auto reist kun je via ons een parkeerplaats bij de eerste accommodatie reserveren voor de duur van de reis.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kunt de auto in overleg met de eerste accommodatie (betaald) bewaakt parkeren. Je kunt dit bij boeking aangeven en betaalt hier een toeslag voor.  Het tarief dat je via het hotel betaalt ligt iets lager dan betaald parkeren nabij het station van Deventer.  Aan de overzijde van de IJssel kun je ook betaald parkeren, voor een lager tarief.

Omdat we er van uit gaan dat je in principe met openbaar vervoer naar dit arrangement reist, wordt de bagage aan het eind van het arrangement standaard naar het hotel in Zutphen gebracht, waar de wandeling eindigt. Zodoende kun je dan direct terug naar huis met het OV. Ben je wel met eigen auto naar Deventer gekomen , dan moet je dus terug naar Deventer om de auto op te halen.

Trein informatie

Je reist per trein naar Deventer. De accommodatie is op loopafstand van het station.
De laatste wandeling eindigt in Zutphen, waar je je bagage bij het hotel ophaalt dat ook op loopafstand van het station ligt. Vanaf Zutphen reis je trein terug naar huis.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar door dagelijks starten. Hou er rekening mee dat de meeste accommodaties voor overnachtingen op vrijdag of zaterdag een wat hoger tarief rekenen, en voor overnachtingen op zondagen juist een lager tarief.  Deze prijsverschillen zijn in de verkoopprijzen verwerkt zoals die in de reiskalender getoond worden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de IJsselvallei ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens het arrangement zijn er 2 korte transfers per trein, die niet bij de reissom zijn inbegrepen. Tweemaal maak je gebruik van een pontje over de IJssel, eveneens niet in de reissom inbegrepen.

Op dag 2, 3 en 4 wordt je bagage vervoerd. Per persoon is 1 stuks bagage toegestaan.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen IJsselvallei

Nederland - IJsselvallei

Wandelen langs IJssel en Hanzesteden

Wandelvakantie langs hotels en herberg

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.