Nederland - IJsselmeer, 8 dagen Het mooiste van de Zuiderzee fietsroute

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Je snoept tijdens deze Ronde om het IJsselmeer van 2 walletjes, west en oost. Fiets over binnenwegen, dijken en fietspaden langs voormalige Zuiderzeestadjes. Laat je verrassen door natuurgebieden waar niet alleen is gevochten tegen wind en water. Start in Muiderberg, op de zuidoever van wat ooit de Zuiderzee was. Stap in Enkhuizen op de boot naar Fries Stavoren. Via de Wieden-Weerribben en historisch Kampen fiets je terug naar Muiderberg.

Uniek aan deze reis

 • Eén van de mooiste fietstochten van Nederland
 • Met de boot van Enkhuizen naar Stavoren
 • Fiets door natuurgebieden Broek in Waterland, Weerribben en Veluwe
 • Historische stadjes als Enkhuizen, Hoorn, Stavoren en Kampen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Rondje IJsselmeer

In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Muiderberg, overnachting Muiderberg
 • Dag 2: fietsen Muiderberg - Edam, overnachting Edam
 • Dag 3: fietsen Edam- Enkhuizen, overnachting Enkhuizen
 • Dag 4: boot naar Stavoren en fietsen naar Lemmer, overnachting Lemmer
 • Dag 5: fietsen Lemmer - Giethoorn, overnachting Giethoorn
 • Dag 6: fietsen Giethoorn - Kampen, overnachting Kampen
 • Dag 7: fietsen Kampen - Harderwijk, overnachting Harderwijk
 • Dag 8: fietsen Harderwijk - Muiderberg, einde arrangement
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Aankomt in Muiderberg. Als je vroeg bent kun je nog even naar het prachtige zandstrand aan het IJmeer slenteren.

Overnachting in

Muiderberg

Dag 2

Al na een paar kilometer bereik je Muiden met zijn befaamde Muiderslot. Als je wilt kun je bij Amsterdam even de route verlaten voor een bezoek aan de hoofdstad. Peddel langs de grachten, door het Vondelpark, over het Museumplein en pik onderweg een leuk terrasje. Door het waterland gaat het verder naar Volendam. Dit mooie vissersdorp wordt door vele toeristen bezocht, maar heeft toch wat van zijn authentieke sfeer weten te behouden. Je overnacht even verderop in het leuke kaasdorp Edam.
Fietstocht: ca. 48 km

Overnachting in

Edam

Dag 3

Eerst gaat het langs 'Het Hoornse Hop', een baai ontstaan door landafslag toen de Zuiderzee hier nog tekeer ging. Je trapt ontspannen verder door het fraaie Hoorn, ooit een belangrijke zeehaven van de VOC. Enkhuizen, je bestemming van vandaag, was voor de Afsluitdijk dé haringstad van Nederland. Veel schepen van de 'bruine vloot' hebben hier nog steeds hun thuishaven. In het historische centrum of aan de haven is het hier lekker vis eten.
Fietstocht: 45 km

Overnachting in

Enkhuizen

Dag 4

Wil je even terug in de tijd? Bezoek dan, voor je op de fiets stapt, het Enkhuizer Zuiderzeemuseum. Hier vertrekt ook de veerboot die je in 1.5 uur over het IJsselmeer naar het Friese Stavoren brengt. Vanuit deze prachtige Hanzestad fiets je door door licht glooiend landschap, soms door bos, naar je volgende overnachtingsplaats: Lemmer. Strijk hier neer op een gezellig terrasje aan de kade.
Fietstocht: 30 km

NB Let op: je dient zelf de boot Enkhuizen-Stavoren vooraf te boeken op veerboottickets

Overnachting in

Lemmer

Dag 5

Vandaag verken je Nationaal Park 'De Weerribben-Wieden', het grootste laagveenmoeras van Noord-Europa. Het is hier schitterend fietsen langs veenkanaaltjes, drassige velden en moerasbos. Bezoek het bijbehorende informatiecentrum of maak een tochtje met de fluisterboot. Via de kop van Overijssel gaat het door naar Blokzijl, een plaatsje wat in het verleden aan de oever van de Zuiderzee lag. In Blokzijl verlaat je de traditionele Zuiderzee-route, maar niet zonder goede reden. Je overnacht in Giethoorn, ooit ware vrijplaats voor arme turfstekers, nu het Venetië van het Noorden. Nog niet zo lang geleden ging in Giethoorn alles per punter of andere lokale boot. Gelukkig blijkt deze traditie niet helemaal overboord gezet. 
Fietsafstand: 39 km

Overnachting in

Giethoorn

Dag 6

Langs Nationaal Park de Wieden fiets je via Belt-Schutsloot naar Zwartsluis, kruispunt van verschillende waterwegen. Hier pik je de traditionele Zuiderzee-route weer op .Per boot steek je het Zwarte Water over naar de fraaie Hanzestad Kampen.
Fietstocht: 44 km

Overnachting in

Kampen

Dag 7

Bewonder eerst nog de historische stadspoorten en stadskerken van Kampen. Vervolgens fiets je via het pittoreske Elburg naar de Veluwe. Door Veluws bos en hei peddel je verder naar het mooie, gezellige Harderwijk. Vlak vóór Harderwijk kun je nog een extra lusje maken via zandverstuiving Beekhuizerzand.
Fietstocht: 47-52 km

Overnachting in

Harderwijk

Dag 8

Vandaag hopelijk geen wind tegen! Je fietst namelijk over historische binnendijken door het 'Nationale Landschap Arkemheen-Eemland'. Het is een uniek veen ontginningsgebied waar vrijwel elke bebouwing en zelfs bomen ontbreken. Het is één van de mooiste landschappen van Nederland. Vervolgens bereik je fraai Bunschoten-Spakenburg, met ooit zo'n 200 botters in de haven. Toch leeft men hier nog grotendeels van de vishandel, brood en koek. Tenslotte fiets je via Huizen en het mooie vestingstadje Naarden terug naar Muiderberg waar je begonnen bent.
Fietstocht: 62 km

Wil je na de laatste fietsrit niet meteen naar huis, dan boek je een extra nacht Muiderberg na afloop. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele drie- en viersterrenhotels. Soms slaap je midden in het historische centrum van dorp of kleine stad; een andere keer heerlijk buitenaf in het groen. Je beschikt overal over een kamer met eigen douche en toilet.

Maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in de buurt.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7x ontbijt
 • Bagagevervoer ((1 stuk pp, max 20 kg)
 • Toeristenbelasting
 • digitale reisinformatie
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal (ontvang je ter plaatse)
 • Fietsroutes in route-app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele parkeerkosten auto
 • overige maaltijden
 • evt. pontjes (Marken-Volendam en bij Eemdijk)
 • persoonlijke uitgaven en entrees
 • huurfiets (bij te boeken)

Ter plaatse te betalen

 • bootticket Enkhuizen - Stavoren (ca. EUR 20,- p.p.). Boek dit ticket direct na bevestiging van je boeking op tickets.veerboot.info

Over de activiteiten

Je fietst tussen de 30 en 50km per dag m.u.v. dag 8. Op deze laatste fietsdag leg je ruim 60km af. Je fietst over vlakke wegen en fietspaden. Op sommige stukken kan de wind een verzwarende factor zijn, maar echt lang zijn de etappes niet. Je komt onderweg genoeg plekken tegen waar je even lekker kunt uitrusten.

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht boeken. Wil je na de laatste fietsrit op dag 8 niet meteen naar huis, dan boek je een extra nacht Muiderberg na afloop.

Speciale verzekering

Bij deze reis kun je aanvullend een Fietspechpas afsluiten waardoor je bij pech onderweg geholpen wordt. Zie bij 'Aanvullende opties'.
Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. Of je sluit een aanvullende fietsverzekering af via SNP, zie bij 'Aanvullende opties'.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel het Rechthuis (Muiderberg)

Wil je na de laatste fietsrit op dag 8 niet meteen naar huis, dan boek je een extra nacht Muiderberg na afloop. Het Rechthuis is gevestigd in een sfeervolle monumentaal pand aan de Brink in Muiderberg.

Fietshuur

E-bike (vanaf € 168,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike. Een zeer comfortabele fiets met voorvering, verende zadelpen, 10 versnellingen en krachtige middenmotor. De fiets is voorzien van 1 fietstas, verlichting, reparatiesetje en slot. 

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan.

Hybride fiets (vanaf € 84,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride fiets met 21 versnellingen. De fiets is voorzien van 1 fietstas, verlichting, reparatiesetje en slot. 

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan.

Aanvullende opties

De FietsPechPas (vanaf € 28,- per persoon)

De FietsPechPas: zeg maar een Wegenwacht service voor fietsers. Bij pech bel je een nummer en binnen een uur is iemand ter plaatse om ofwel het probleem te verhelpen, ofwel als dat niet lukt, je naar het volgende hotel te brengen met je fietsen zodat je daar zelf naar een lokale fietsenmaker kunt gaan om het probleem te verhelpen. Alleen af te sluiten voor de hele boeking, dus voor alle dagen van het arrangement, en niet voor 1 of enkele personen uit de boeking. Ook geldt de pas ongeacht of je een huurfiets hebt of eigen fiets gebruikt en ongeacht gewone fiets of e-bike.

Diefstalverzekering hybride fiets (vanaf € 24,- per persoon)

In een reisverzekering is meestal diefstal van een fiets niet gedekt. Je kunt daarom deze aanvullende Diefstalverzekering afsluiten indien je ook een hybride (standaard) fiets bij SNP huurt, die de gehele restwaarde van de fiets vergoed. Belangrijk bij diefstal is dat je kunt aantonen dat fiets op slot stond, dus het sleuteltje moet kunnen overhandigen. 

Diefstalverzekering e-bike (vanaf € 48,- per persoon)

In een reisverzekering is meestal diefstal van een fiets niet gedekt. Je kunt daarom deze aanvullende Diefstalverzekering afsluiten indien je ook een elektrische fiets huurt bij SNP, die de gehele restwaarde van de fiets vergoed. Belangrijk bij diefstal is dat je kunt aantonen dat fiets op slot stond, dus het sleuteltje moet kunnen overhandigen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kunt de auto gratis parkeren in de omgeving van het hotel in Muiderberg of betaald (€ 7 per dag) op het parkeerterrein van het hotel.

Je kunt de reis starten op elke dag van de week tussen 1 mei en 23 september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het IJsselmeer ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Fietsenstalling: de hotels hebben een afgesloten plek waar je de fiets veilig kunt parkeren. De ene keer is dit echter een ‘echte’ fietsenstalling, soms is het ook een zaaltje in het hotel of een binnenplaats. In de meeste hotels staan de fietsen droog, maar soms is de ruimte of het afdak beperkt en zal de fiets toch nat kunnen worden.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

Per 29 mei 2020:
 • Je bootticket Enkhuizen - Stavoren dien je vooraf zelf te boeken op http://www.veerboot.info/

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Rondje IJsselmeer

Nederland - IJsselmeer

Het mooiste van de Zuiderzee fietsroute

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten