Nederland - Grenzeloze Veluwe - Noord, 5 dagen Wandelingen door de Veluwse natuur met boswachters

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

5-daagse natuurreis vanuit 2 hotels

Deze natuurreis wordt aangeboden door SNP reizen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kroondomein Het Loo en Geldersch Landschap en Kasteelen. Boswachters en natuurgidsen van deze organisaties laten je het unieke en het mooiste van de Veluwe zien. Zo kom je op plekjes die voor anderen onbereikbaar zijn en keer je na 5 dagen te zijn ondergedompeld in de natuur met bijzondere verhalen huiswaarts. We bieden twee arrangementen aan van elk vijf dagen: één in de noordelijke en één in de zuidelijke Veluwe, beide met één vertrekdatum in het voorjaar en één in het najaar. Tijdens deze noordelijke etappe bezoek je de bossen van Vierhouten, het Leuvenumse Bos en Hulshorster Zand, landgoed Staverden, het Speulderbos en de Ermelose Heide  en Kroondomein het Loo. Verblijf in goede hotels die midden in de natuur van de Veluwe liggen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. 

Uniek aan deze reis

 • Boswachters tonen je de schoonheid van de Veluwe
 • Dwars door het grootste aaneengesloten natuurgebied van het land
 • Unieke samenwerking van de 4 grote natuurbeschermingsorganisaties
 • Verblijf in hotels midden op de Veluwe
 • Vrijwel alles inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Natuurreis 'Grenzeloos Veluwe'

Speciaal voor deze reis van SNP werken vier organisaties uit de Veluwe samen, voor een onvergetelijke natuurreis. Lees er hier meer over...


Deze natuurreis wordt georganiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kroondomein Het Loo en Geldersch Landschap en Kasteelen

Boswachters en natuurgidsen van deze organisaties laten je het unieke en het mooiste van de Veluwe zien. Zo kom je op plekjes die voor anderen onbereikbaar zijn en keer je na 5 dagen te zijn ondergedompeld in de natuur met bijzondere verhalen huiswaarts. We bieden twee arrangementen aan van elk vijf dagen: één in de noordelijke en één in de zuidelijke Veluwe.

Dag tot dag

Nederland - Grenzeloze Veluwe - Noord

Midden in Nederland ligt het grootste aaneengesloten natuurgebied van de Lage Landen, de Veluwe (ruim 80.000 hectare groot). De Veluwe kent een rijke geschiedenis van landschapsontwikkeling door de ijstijden, het ontginnen van woeste gronden, beheer van markebossen, recreatie en de natuur weer de vrije hand geven. De vele landgoederen en natuurgebieden, variërend van stuifzanden en heidevelden, loof- en naaldbossen tot stuwwallen en beekdalen, herbergen een ongekende natuurlijke èn cultuurhistorische en archeologische rijkdom. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, versterken elkaar en geven ons als bezoeker een ongekende beleving van het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap.
Hier op de Veluwe, waar vele terreineigenaren zich inzetten om deze rijkdom te herstellen, behouden en ontwikkelen, nemen wij de bezoeker mee op reis. Dankzij de unieke samenwerking tussen de vier natuurbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch landschap & Kasteelen en Kroondomein Het Loo ervaren we de grenzeloosheid van de Veluwe. En wie anders dan de boswachters die hier werken kunnen dat het beste laten zien? Daarom slaan zij de handen ineen en vertellen ons gezamenlijk het verhaal van de Grenzeloze Veluwe. Zo tonen zij ons dat de Veluwe méér is dan de som der delen...

Noord-Veluwe
Deze reis speelt zich in de noordelijke helft van de Veluwe af. We starten bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, bij het station van Nunspeet. De eerste dag verkennen we de bossen rondom het typische Veluwse dorpje Vierhouten. Hier zijn we twee nachten te gast in een vriendelijk familiehotel. De tweede dag verkennen we met Natuurmonumenten het Leuvenumse bos en het Hulshorster Zand. De dag erna wacht het landgoed Staverden waar de boswachters van Geldersch landschap & Kasteelen ons rondleiden. We slapen dan twee nachten in een hotel dat middenin de bossen bij Garderen ligt. De volgende dag gaan we met de boswachter van Staatsbosbeheer op pad in het Speulder- en Sprielderbos en wandelen we over de Ermelose Heide. De laatste dag wandelen we van Uddel, dwars over de heidevelden en door de bossen van Kroondomein Het Loo en eindigen we deze unieke ontdekkingstocht op het station van Apeldoorn.

Dag 1

Bossen bij Vierhouten – Staatsbosbeheer
Om 10.00 uur verzamelen we bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, dat naast het treinstation van Nunspeet en het Veluwe transferium ligt. Zorg voor een lunchpakketje en dat je je wandelkleding al aan hebt. Terwijl onze bagage naar het hotel in Vierhouten wordt gebracht, maken wij vanaf het bezoekerscentrum samen met een boswachter een wandeling door het geaccidenteerde Zandenbos naar het Mosterdveen.  Dan wandelen we over de Vierhouter heide naar het Hendrik Mouweveld waar nog authentieke Veluwse eikenstrubben bossen te vinden zijn. Hier horen we het verhaal van de  ‘eekschillers’, leerlooierijen, plaggenhutten en zien we hoe de mens zijn in het verleden zijn invloed op deze bossen heeft doen gelden. Hier vlakbij ligt ook Het Verscholen dorp, een zeer bijzonder oorlogsmonument met een tragisch verhaal. Het ‘geheime’ dorp bood schuilgelegenheid aan joden in verschillende eenvoudige ondergrondse hutten. We eindigen de dag bij de Wildarena Hemellootjes, een bijzondere wildobservatieplaats in het Vierhouterbos waar 5 wilde hoefdieren kunnen worden gezien namelijk: damhert, moeflon, edelhert, wild zwijn en ree. De wandeling is ca 13 km. Overnachting en diner in Vierhouten.

 

Overnachting in

Vierhouten

Dag 2

Leuvenumse bos en Hulshorsterzand – Natuurmonumenten
Na het ontbijt worden we naar de werkschuur van Natuurmonumenten in het Leuvenumse bos gebracht, waar we de boswachter ontmoeten.  Dan gaan we te voet het bos in, dat vooral uit grove dennen bestaat, die in de 19e eeuw zijn aangeplant om de uitgestrekte heide en stuifzanden in te tomen. We wandelen langs de Leuvenumse Beek, de langste beek van de Veluwe! Indrukwekkende beuken groeien langs de oevers worden weerspiegeld in het water en geven de beek kleur. Van geel en oranje in de herfst tot frisgroen in het voorjaar. De boswachter vertelt ons over de bewoners van het bos. We zoeken naar sporen van wild, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën. Met wat geluk zien we het wild ook lopen. De boswachter weet precies waar hij moet zijn om de kans op het zien van wild zo groot mogelijk te maken. Ook zijn er marterachtigen zoals boommarters en dassen. In september hebben we ook kans iets mee te pakken van de bronst. We nemen op onze wandeling ook een stuk van het Hulshorsterzand mee. In het stuifzandgebied kunnen bij helder weer relatief grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht ontstaan. Maar weinig plantensoorten kunnen in deze extreme situatie leven. Voor kleine wolfsklauw, kraaiheide, zandzegge, buntgras, stekelbrem en diverse korstmossen is dit een geschikte plek. Ze groeien vooral aan de randen van het stuifzand. Dit is ook het habitat van vogels als de tapuit, klapekster en grauwe klauwier. Op de heide komt de zandhagedis voor, terwijl in de bossen de boommarter profiteert van de holle bomen.
Lengte wandeling ca 12 km. Aan het eind van de middag worden we weer terug naar Vierhouten gebracht. 

 

Overnachting in

Vierhouten

Dag 3

Landgoed Staverden – Geldersch Landschap & Kasteelen
We worden naar het buurtschap Leuvenum gebracht waar een boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen wacht om ons te vergezellen op een wandeling over het mooie Landgoed Staverden. Deze wandeling biedt ons een mix aan cultuurhistorie en verrassend rijke natuur. Staverden ligt tussen twee  stuwwallen in een ondiep beekdal. Hierdoor bestaat de bodem vooral uit veen  dat veelal is afgegraven, maar er zijn nog zeker sporen terug te vinden. Het hart van het landgoed is het ongeveer 100 jaar oude witte landhuis, dat een  veel oudere geschiedenis heeft. Met zijn grote aantal bouwwerken mag Staverden zich een 'kasteel-nederzetting' noemen. De bebouwing en inrichting van het landgoed kreeg vooral in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw vorm. De boerderijen en de meeste andere gebouwen dateren uit die tijd. Enkele boerderijen hebben nog steeds een complete erfinrichting met schuren, bakhuisjes, putten, pompen en zelfs een kleine schaapskooi.  De wandelaar ervaart de overgang van een schitterende kasteeltuin naar een steeds natuurlijker landschap. Staverden vertegenwoordigd in die zin op een hele mooie manier waar de stichting Geldersch Landschap & Kasteelen voor staat: natuurbescherming en behoud van cultuurhistorie. De boswachters zitten vol verhalen over voormalige bewoners, nieuwe activiteiten en de bijzondere planten en dieren die bij het beekdal horen. Lengte van de wandeling: ca 13 km. Na de wandeling worden we naar ons volgende hotel gebracht, dat in de bossen tussen Putten en Garderen verscholen ligt.

 

Overnachting in

Koudhoorn, Putten

Dag 4

Speulder- en Sprielderbos en Boeschoten – Staatsbosbeheer
Vandaag verkennen we met een boswachter van Staatsbosbeheer de bossen tussen Garderen en Putten.  Met de ‘dansende’ bomen behoort het Speulder- en Sprielderbos tot de oudste en mooiste bossen van Nederland. De natuur mag haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groen bemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. In het gebied zijn nog twee andere soorten bos te vinden. Het lichte bos, met grove dennen, berken en eiken. En het donkere bos, waar vooral douglas- en fijnsparren en Amerikaanse eiken groeien. Een deel van deze bossen wordt ook gebruikt voor houtproductie. Elk bostype trekt weer andere bewoners aan. Bij wildarena de Witte Hoogt gaan we onder begeleiding wild spotten op een bijzondere observatieplaats. We nemen ook een kijkje bij het Solse Gat. Deze diepe kuil is in de laatste ijstijd ontstaan door een draaikolk van gletsjerwater. De kuil is verder uitgediept door het graven van leem. Veluwse sagen vertellen een heel ander verhaal… Bij Boeschoten treffen we een authentiek Veluws boerenlandschap. De schaapskooi Boeschoten is een rijksmonument en een oorspronkelijke plaggenkooi. De wandeling is ca 14 km. We overnachten nogmaals in ons hotel bij Garderen.

 

Overnachting in

Koudhoorn, Putten

Dag 5

Van Uddel naar Hoog Soeren – Kroondomein het Loo
We worden vanochtend een klein stukje op weg geholpen en beginnen onze excursie door Kroondomein Het Loo bij het Uddeler Meer, het grootste natuurlijke meer  van de Veluwe en een overblijfsel van de ijstijd, een pingo ruïne. Kroondomein Het Loo bestaat uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Dit is een uitgestrekt bos- en heidegebied dat gekenmerkt wordt door natuurschoon, stilte en rust. Door het ontbreken van bebouwingen en voorzieningen is het een weids gebied dat heel oorspronkelijk oogt. De voornaamste bestemming van de Koninklijke Houtvesterij was in het verleden jacht en bosbouw. Van oudsher is het gebied bekend om zijn wild. Hier hebben we de kans om edelherten, reeën of wilde zwijnen in een bijna natuurlijke omgeving waar te nemen. We maken een wandeltocht dwars door dit gebied en bezoeken onder meer het heidecomplex De Bieze, het bosreservaat de Dassenberg, waar met name beuken en eiken groeien en de uitgestrekte Asselse Heide. We eindigen de dag na ca 15 km wandelen bij het gehuchtje Hoog Soeren, vanwaar we naar het station van Apeldoorn worden gebracht. Daar treft u uw bagage en eindigt de reis rond 17.00 uur.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

Tijdens deze reis verblijf je in twee hotels, die midden op de Veluwe liggen, vlakbij de locaties van de wandelingen en excursies. De eerste 2 dagen verblijf je in het gezellige en gastvrije Hotel De Vossenberg in het kleine dorpje Vierhouten.  Dit hotel bestaat al sinds 1931 en wordt nog altijd gerund door dezelfde familie. Sinds een aantal jaren zwaaien Brenda ten Wolde en Jeroen Vos er de scepter. Het hotel beschikt over een sfeervol en prima restaurant met een gezellig terras.  Ook is er een klein informatiepunt met info over de omgeving. De kamers zijn standaard ingericht, hebben elk een eigen natuurthema in de inrichting verwerkt en zijn voorzien van badkamer. Enkele kamers hebben een eigen terrasje. Klasse ***, 2 nachten.
Vervolgens verblijf je 2 nachten in Fletcherhotel Mooi Veluwe, dat middenin de bossen tussen Garderen en Putten ligt. De kamers zijn verdeeld over 2 complexen. De meeste kamers zijn op de begane grond. Een deel van de kamers heeft een eigen terras. De kamers zijn ruim en hebben een goede badkamer. In een apart gebouw bevindt zich de lounge met open haard, een sauna, het restaurant en een gezellige bar.  Klasse ***, 2 nachten.

 

 

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 5.  In beide hotels bestaat het ontbijt uit een uitgebreid ontbijtbuffet. We dineren in het restaurant van deze hotels. Met name de keuken van Hotel de Vossenberg is erg goed. Lunchen doen we onderweg in het bos of op de hei. Hiertoe krijg je dagelijks vanuit de accommodatie een lunchpakketje mee. In Hotel de Vossenberg maak je zelf tijdens het ontbijt je lunchpakket klaar.  
Noot: de lunch op dag 1 is NIET inbegrepen, neem daarom op de eerste dag van thuis een lunchpakketje mee!

 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m lunch op dag 5 (lunches in de vorm van lunchpakket)
 • alle transfers gedurende het programma in gecharterde bus
 • bagagevervoer op dag 1, 3 en 5
 • 5 x begeleiding door boswachters van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kasteelen of Kroondomein Het Loo (deze excursies/wandelingen duren elk gemiddeld 4 tot 6 uur)
 • diensten 1 SNP reisleider
 • toeristenbelasting
   

Niet inbegrepen

 • heenreis naar station Nunspeet en terugreis vanaf station Apeldoorn
 • lunch dag 1 en diner dag 5
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
   

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je elke dag een wandeling onder begeleiding van een boswachter. De wandelingen zijn gemiddeld 12 tot 14 km lang en gaan over licht glooiend terrein, over bospaden, zandwegen en af en toe een stuk struinen, dwars door het bos, over een zandverstuiving of over de hei. Omdat regelmatig wordt stilgestaan bij een bezienswaardigheid of om een verhaal van de boswachter aan te horen ligt het tempo niet hoog. Maar de dagen zijn toch vrij inspannend omdat deze flink gevuld zijn. Je bent 5 dagen lang de hele dag op pad. Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 10.00 uur bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, dat vlak naast het NS station Nunspeet ligt.

De reizen zijn in mei en in september of oktober gepland. Dit zijn de periodes dat de natuur van de Veluwe op haar mooist is en de meeste dieren actief zijn.  In mei zijn de bossen gehuld in fris groen en beleeft het vogelseizoen zijn hoogtepunt. Begin september staat de hei nog in bloei, midden oktober begint de herfst haar intrede te doen. 

Omdat vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen hoef je behalve persoonlijke uitgaven, zoals drankjes etc, nauwelijks op extra kosten te rekenen. 

De reis begint bij treinstation Nunspeet en eindigt op treinstation Apeldoorn, waar je op eigen gelegenheid naar toe reist en weer vandaan. Tijdens de reis beginnen de meeste dagen met een korte transfer per gecharterde midibus, van het hotel naar het beginpunt van de excursie of wandeling van die dag. Ook is er aan het eind van de dag meestal een kort ritje per gecharterde midibus terug naar het hotel gepland.   

Voor deze reis heb je goede wandelschoenen nodig, luchtige en warme wandelkleding, goede regenkleding en een rugzakje (25 liter volstaat) met daarin ruimte voor een lunchpakketje, waterfles, warme trui, regenkleding etc.  Een verrekijker komt zeker van pas. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

14-7-20: Tijdens de transfers per gecharterde bus die in het programma zijn opgenomen, dien je een mondkapje te dragen.  Het betreft ritjes tot maximaal 30 minuten. 

 


Deze reis wordt begeleid door de ervaren SNP-reisleider Clara Wilken, die de Veluwe op haar duimpje kent en bovendien actief is bij Natuurmonumenten. Clara zorgt er voor dat de reis organisatorisch vlekkeloos verloopt en weet heel veel over de natuur van de Veluwe te vertellen. 
Dagelijks wordt zij vergezeld door een of meerdere boswachters van de verschillende natuurorganisaties die in dit project samenwerken. Zij nemen je mee op wandelingen en excursies in de beschermde natuurgebieden van de Veluwe en laten je dit ongekende natuurgebied in het hart van ons land op een unieke manier zien en ervaren.  Ze vertellen de verhalen van de bewoners van de Veluwe, van de geschiedenis van het cultuurlandschap en laten je via al je zintuigen de natuur in al haar facetten beleven. Met hen kom je op de verborgen plekken van de Veluwe die anderen niet gauw zullen vinden of mogen komen.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kroondomein het loo

Nederland - Grenzeloze Veluwe - Noord

Wandelingen door de Veluwse natuur met boswachters

5-daagse natuurreis vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten