Nederland - Gelderland, 3 dagen Vogelen in de Nijmeegse Ooijpolder en stuwwal

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Korte cursusreis vanuit groepsvilla

Vanuit een prachtige villa in het centrum van het dorp Beek, aan de voet van de Nijmeegse Stuwwal, maken we een wandeling door de hellingbossen van de Heerlijkheid Beek, op zoek naar de 5 spechtensoorten die hier voorkomen. Met name in april, als de bomen nog kaal zijn, maken we kans diverse bosvogels te zien. Ook maken we twee fietstochten door de waterrijke Ooijpolder en naar de uiterwaarden van de Waal, die in de winter tot de belangrijkste ganzengebieden van Nederland behoren. In juni zijn de kolonies zwarte sternen een bezoekje waard!2018

Uniek aan deze reis

 • Beste plek om de zwarte stern te spotten
 • De vijf spechtensoorten op de Stuwwal
 • Ideaal voor beginnende vogelaars
 • Twee compleet verschillende landschappen: vlak rivierenland en steile stuwwal
 • Vanuit groepsvilla in het gezellige hart van Beek
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Ooijpolder en Nijmeegse Stuwwal korte cursusreis Vogels kijken

Korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland

 Tijdens onze korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland maak je kennis met de rijke Nederlandse vogelwereld en verken je de mooiste vogelgebieden van ons land. Er gaat een deskundige SNP- vogelgids/reisleider mee die je alles leert over het herkennen van vogels (beeld en geluid), hun leefwijze en biotopen. Ook leer je de kneepjes van het vogels kijken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kijker of telescoop. Hij of zij wijst je op de beste plekjes om jouw favoriete vogelsoort te zien. Alles wat je leert tijdens de cursus, breng je buiten direct in de praktijk. Je verblijft in een accommodatie midden in de mooiste vogelgebieden. Dat kan een comfortabel hotel zijn, een luxe villa of een eenvoudige groepsaccommodatie. Deze cursusreizen zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende vogelaar en iedereen die benieuwd is naar wat een SNP vogelreis inhoudt. De perfecte opmaat voor een langere vogelreis in Europa of daarbuiten…

Ooijpolder en Nijmeegse Stuwwal

Aan de voet van de steile en bijna honderd meter hoge Nijmeegse Stuwwal ligt het vriendelijke dorp Beek, waar je tijdens deze korte cursusreis vanuit een stijlvolle villa de vogels van twee compleet verschillende landschappen en biotopen leert kennen. De steile Stuwwal is een prachtig, on-Nederlands landschap: diepe valleien, heldere beekjes, bloemenrijke weilandjes en prachtige hellingbossen van eik, beuk en tamme kastanjes. Hier komen verschillende bosvogels voor. In de tuinen van Beek kun je karakteristieke tuinvogels vinden, zoals heggemus, pimpelmees, staartmees en winterkoning. De bossen van de Heerlijkheid Beek huisvesten alle vijf spechtensoorten die in Nederland voorkomen: de groene, zwarte, kleine bonte, grote bonte en de zeldzame middelste bonte specht. In juni vind je hier verschillende broedvogels die aan een bosrijke omgeving gebonden zijn, zoals bijvoorbeeld het vuurgoudhaantje (het kleinste vogeltje van Nederland), de zwartkop en de appelvink. Hier broedt ook de grootste populatie haviken van het land.

Het rivierenlandschap van de Ooijpolder en de Millingerwaard biedt een geheel andere aanblik en ook andere vogelsoorten: weilanden, dijkjes, inlaten, plassen, drassige broekbossen en recentelijk in ere herstelde rivierduintjes. In het gebied van de Millingerwaard is een grootschalig herinrichtingsproject gaande dat de Waal weer meer ruimte moet geven, met verschillende zijarmen en moerassen. Zo krijgen de water- en waadvogels hier weer meer kans. In de winter verblijven in de Ooijpolder talrijke ganzensoorten, waaronder de kolgans, rietgans en de brandgans. Vanaf eind juni strijken de zwarte sternen neer op de speciaal voor hen klaargelegde broedeilandjes. Dit is een van de weinige plekken in ons land waar je deze mooie vogel zo goed kunt zien. Maar ook de blauwborst en de baardman laten zich geregeld zien.

 

Dag 1

Aankomst om 10 uur in de villa in het centrum van Beek. We beginnen met een paar uur theorie over de basisbeginselen van het vogels herkennen en het gedrag en biotoop van de belangrijkste Nederlandse en West-Europese vogelsoorten.

’s Middags maken we een fietstocht van ongeveer vijftien kilometer door de Ooijpolder naar de plassen en uiterwaarden van de Oude Waal en de broekbossen van de Groenlanden. Midden in het gebied staat een uitkijktoren waar je een mooi zicht hebt over de ruige Groenlanden. We kunnen ook  een korte wandeling maken langs de Waalstrandjes bij de Vliedbergen. Tal van eendensoorten, de grote zilverreiger en vele ganzensoorten zoals grauwe ganzen, kolganzen, kleine,  taiga- en toendrarietganzen vind je hier in de wintermaanden in de weilanden en langs de plassen. In het voorjaar vind je hier ooievaars, lepelaars en in de ruige graslanden zien we de roodborsttapuit en soms een tapuit of veldleeuwerik.

’s Avond wordt in de villa een smaakvol diner verzorgd.

Overnachting in

Beek

Dag 2

Na het ontbijt, dat in de villa wordt geserveerd, wijden we de ochtend aan het tweede deel van de theoriecursus. Daarbij komen de kneepjes aan bod van het vogels observeren en tips over aanschaf van apparatuur.

’s Middags nemen we een lunchpakketje mee en gaan we op de fiets naar de Millingerwaard (ongeveer twintig kilometer). Half dichtgegroeide plassen met dichte rietkragen verbergen in de winter baardmannetjes en blauwborstjes. In het voorjaar hoor je hier de snor, rietzanger en kleine karekiet. In juni is een bezoek aan de broedkolonie van zwarte sterns een absolute must. De sternen nestelen op speciaal in de plassen aangelegde kunsteilandjes. In de dichte struwelen van de broekbossen horen we fitissen, tjiftjaffen en fluiters, terwijl in de winter soms een jonge zeearend het gebied aan doet. Kramsvogels zijn op zoek naar voedsel en als de voorjaarstrek op gang komt, komen geregeld groepen kraanvogels over. In het voorjaar wordt af en toe een visarend gesignaleerd. Groepen putters doen zich in de uiterwaarden tegoed doen aan distelzaden. Hier zie je ook vaak de torenvalk bidden. 

‘s Avonds dineren we nogmaals in de villa en kunnen we de opgedane vogelkennis testen in een kwisje.

Overnachting in

Beek

Dag 3

Na het ontbijt nemen we afscheid van de accommodatie en maken we een prachtige wandeling over de hellingen van de Nijmeegse Stuwwal, boven het dorp. Diepe valleitjes zijn in de zachte zand- en lössgrond uitgesleten. In de steile beuken- en eikenbossen gaan we op zoek naar de vier spechtensoorten die Nederland rijk is en die hier alle vier voorkomen: de groene, de zwarte, kleine bonte, grote bonte en de zeldzame middelste bonte specht. Ook zijn de bossen het domein van uilensoorten als de steeds zeldzamer wordende ransuil en de algemenere bosuil. Boomklevers en boomkruipers zien we tegen de stammen van de bomen omlaag en omhoog kruipen. De hellingbossen herbergen ook de grootste dichtheid van broedende haviken van heel Europa. De vogelrijke Ooijpolder vormt voor hen een belangrijke voedselbron. In de tuinen van Beek zien en horen we de algemene tuinvogelsoorten als de koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning, staartmees en heggemus. In het voorjaar broeden in de bossen verschillende zangvogels; ze zijn in het gebladerte lastig te zien, maar horen zullen we ze zeker! Aan het slot van de middag is de cursus ten einde en keren huiswaarts.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Waddeneilanden

Dicht bij huis ligt een van de beste vogelbestemmingen van Europa! Texel is dan ook de plek bij uitstek voor een korte vogelreis voor beginnende vogelaars. Maar, ook voor de meer ervaren ‘birdwatchers’ is er tijdens deze korte reis van alles te beleven. De schorren en slikken van de wadden, de duinen van de Slufter, de Muy en de Hors, de weilanden, plassen en rietkragen van de polders… wandelend en op de fiets bezoeken we de beste observatieplekken. We verblijven in een vermaard hotel, dat pal achter de Waddendijk ligt.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in een ruime, door een grote tuin omgeven villa, die in het centrum van Beek tegen de stuwwal ligt. Je verblijft op smaakvol ingerichte, ruime twee- of éénpersoonskamers met eigen badkamer. De villa beschikt over een grote woonkamer en een grote keuken.  De villa is zeer recentelijk volledig gerestaureerd in nieuw ingericht. Er is een grote tuin en een privéparking. 

Noot: als de groep klein is verblijven we in een klein, gastvrij hotel in het centrum van Beek, op standaardkamers (met eigen badkamer).

Over de maaltijden

Tijdens de cursus zijn alle maaltijden inbegrepen van het diner op dag 1 t/m het lunchpakket op dag 3. Dineren en ontbijten doen we in de villa en deze maaltijden worden verzorgd door de eigenaar van de villa. Op dag 2 en dag 3 kunnen we zelf een lunchpakket in de keuken van de villa klaar maken. Voor de lunch op dag 1 dien je zelf zorg te dragen. Bij aankomst is er koffie en thee met gebak. 

Inbegrepen

 • Verblijf in villa op één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer 
 • Verblijf op basis van volpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag 3
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Gebruik huurfiets op dag 1 en 2
 • Cursusmateriaal
 • Diensten SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis per auto
 • Lunch op dag 1, diner op dag 3
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens deze korte cursusreis zijn er twee dagdelen ingepland waar je mbv een cursuspakket de basiskennis van de Nederlandse vogelwereld leert. Je leert hoe je vogels kunt herkennen, doet tips op over het waarnemen van vogels, over de aanschaf van apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Daarnaast ga je er ook 3 dagdelen op uit, naar de mooiste vogellocaties van het gebied. Daar kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen en ga je samen met de reisleider en je cursusgenoten op zoek naar karakteristieke soorten en misschien spot je ook bijzondere soorten. Tijdens deze reis ga je er 2 middagen per fiets op uit (je fiets per middag 10 tot  20 km). De derde dag maak je een wandeling door de hellingbossen van de Nijmeegse Stuwwal.

Deze cursusreis is bij uitstek geschikt voor beginnende vogelaars en mensen die benieuwd zijn wat een SNP vogelreis inhoudt, maar zich (nog) niet aan een langere reis durven wagen. De cursusreizen zijn de perfecte opstap naar een langere SNP vogelreis buiten Nederland.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 10.00 uur in de villa in Beek. Dan begint het cursusprogramma.

Over de route en parkeergelegenheden

De accommodatie is alleen per auto of bus te bereiken. Beek ligt ca 5 km ten oosten van Nijmegen, aan de rijksweg N325 naar Kleve. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats met beperkte ruimte, vlakbij zijn ook gratis openbare parkeerplaatsen. Per bus is Beek gemakkelijk per bus te bereiken (stadsbus of lijnbus vanaf Nijmegen Station, lijn 57). Er is een bushalte naast het hotel.

We bieden deze cursusreis aan in het voorjaar (april), begin zomer (juni) en nazomer/begin herfst (half september).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Ooijpolder ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Aan ca. € 50,- voor eigen uitgaven heb je wel voldoende.

Twee dagen verkennen we de vogelgebieden per fiets.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

 • Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen, waterdicht (eventueel laarzen)
 • Verrekijker
 • Lunchpakketje voor de eerste dag
 • Rugzakje voor overdag
 • Warme kleding
 • Regenkleding
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)E
 • Eventueel: Veldgidsen
 • Notitieboekje met pen/potlood
 • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
 • Eventueel: telescoop en statief
 • Muggenolie (voorjaar)
 • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld (ca €50,-) of pinpas  

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze cursusreis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider/vogelgids die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De reis met vertrek op 20-4-22 wordt begeleid door Sjoerd Schimmel, de reis met vertrek op 1-6-22 door Pieter Bruijsten en de reis met vertrek op 14-9-22 door Frank van Groen.

Sjoerd Schimmel is sinds zijn vroege jeugdjaren het liefst buiten in de natuur waar hij zich laat verwonderen door alles wat hij ziet, met een voorliefde voor vogels, en uilen in het bijzonder. Inmiddels heeft hij als bioloog veel veldervaring in zowel binnen- als  buiteland. Dit en de verwondering deelt hij graag middels verhalen aan eenieder die onder zijn vleugels mee het veld in gaat.   

Na eerst door heel Europa rondgezworven te hebben, ontdekte Pieter Bruijsten op zijn 24e Afrika op een avontuurlijke tocht langs de Nijl, van Egypte tot diep in Congo en zelfs Boeroendi. Grasduinen in de natuur was altijd al zijn grote passie, maar na de kennismaking met het IVN en de opleiding tot natuurgids koppelt hij dat buiten zijn aan het opdoen van steeds meer kennis over die natuur. Dat is begonnen met vogels, vlinders en zoogdieren en heeft zich inmiddels uitgebreid tot alles wat vliegt, kruipt, groeit en bloeit. Met groot enthousiasme en veel aandacht voor een goede sfeer in de groep begeleidt Pieter zowel wandel- als vogelreizen voor SNP. Hij heeft veel in Afrika rondgereisd en zijn hart verpand aan dat continent. Spanje is voor hem het spannendste vogelland van Europa.

Frank van Groen is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zwarte stern ooijpolder

Nederland - Gelderland

Vogelen in de Nijmeegse Ooijpolder en stuwwal

Korte cursusreis vanuit groepsvilla

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten