Terug naar Namibië

Verzorgde wandeltocht met bagagevervoer

Wandelen in de woestijn saai? Allerminst! Er is geen betere manier om te voet al je zintuigen aan te spreken bij het zien van de surrealistische schoonheid van de woestijn in de Namib Rand Nature Reserve. Ontdek hoe Tok-tokkie kevers hun water verkrijgen, hoe gecko-hagedissen zich hebben aangepast aan de hitte overdag en de kou ’s nachts. Wandel door het rulle rode zand langs magische ‘fairy circles’ en spaarzame acacia's die soms lijken te bezwijken onder het gewicht van de kunstzinnig gemaakte nesten van kwetterende wevervogels. Deze driedaagse wandeltocht is volledig verzorgd, je bagage wordt vervoerd en de lokale gids is je bron van informatie. Geen comfort? Wat dacht je van een geurend bakje koffie of thee ’s ochtends bij je bed, voedzame en gevarieerde maaltijden, gedekte tafels en zelfs een nachtkastje waar je je wandelschoenen op kunt zetten. Zo komen de schorpioenen er niet in. Wandel samen in een groepje van maximaal acht gelijkgestemden, hoe leuk om andere reizigers te leren kennen op deze voettocht door een van de mooiste woestijnen ter wereld.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 536
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis Reiscode 286022
3 dagen

Namibië - Tok Tokkie Trail

Hoogtepunten van deze driedaagse trail:

 • prachtige natuur en vergezichten
 • gezellig samenzijn met gids en groep
 • wilde dieren om je heen
 • overal tracks van dieren
 • gids die je meeneemt naar het verborgen leven in de woestijn

Dag 1

Met de SNP-beschrijving op zak rijd je over een privé terrein naar de rand van het Namib Rand Nature Reserve. Nadat je de huurauto veilig hebt geparkeerd word je hartelijk welkom geheten door de gids en maak je kennis met de andere wandelaars. Nadat je alle bagage hebt afgegeven, je waterfles hebt gevuld en een dagrugzakje in ontvangst hebt genomen (voor spullen die je mee wilt nemen voor tijdens de wandeling) stap je in een ‘bakkie’ (terreinwagentje) om in een klein half uur naar het begin van de trail bij NaDEET (Namib Desert Environmental Education Trust). Deze non-profit organisatie ondersteunt locale bewoners in het duurzaam toerisme. De gids legt ter plaatse uit wat deze organisatie allemaal doet. 

De komende dagen wandel je met dezelfde gids die overdag en ’s nachts bij de groep blijft. Op gepaste momenten geeft de gids tekst en uitleg over van alles wat we tegenkomen, zoals bijvoorbeeld over de mysterieuze ‘fairy circles’. In de tussentijd is het genieten van de stilte met enkel het doffe geluid van je voetstappen in het rulle zand. Na ongeveer twee uur wandelen komen we ana in het Horseshoe Camp en staat er een lekker borrelhapje klaar, een biertje, wijn of fris. Met de poncho-dekens om je heen - handig voor de frissse avonden - geniet je volop van de ondergaande zon die haar steeds langer wordende schaduwen vooruitwerpt. Je begint het woestijnlandschap te ‘voelen’ voordat het diner in de open lucht wordt geserveerd. We worden door ontelbare sterren gadegeslagen die langzaam zichtbaar worden bij het vallen van de nacht. Met de veelzeggende status van “International Dark Sky Reserves”, neemt de gids ons 's avonds mee met een leerzame 'astronomieles' over het universum. ’s Avonds lig je op je stretcher in een donzen slaapzak (met plastic hoes die je eventueel ook over je hoofd kunt trekken) opgewarmd door een kruik. Verbaas je maar over de omgeving waar je in slaap valt. 

Wandelinfo: 1 a 2 uur

Overnachting in

kamperen Namib Rand Nature Reserve

Dag 2

Bij het krieken van de dag word je gewekt met een heerlijk kopje koffie of thee. Ondertussen wordt je waterbak gevuld met warm water, heerlijk om je mee op te frissen. Na het ontbijt (maismeel pap, warm bruin brood, salami, tomaten, komkommer, kaas, yoghurt, jam, appel, muesli en koffie, thee en sinaasappelsap) ben je weer opgeladen voor de tweede wandeldag. Vroeg uit de veren dus ook lekker vroeg beginnen met de wandeling als 't nog niet zo warm is. De kans is groot dat je ze al van verre hoort, de wevervogeltjes die massaal aan een kant van de boom hun kunstzinnige nesten bouwen.  Na een uur verandert het terrein waarbij we een pas oversteken en wandelen over losse stenen. Je sportschoenen zijn hierbij nog steeds afdoende. Op het hoogste punt van de pas maken we een stop voor koffie, thee én iets lekkers.

Na ruim 9 km arriveren we bij een canvas overkapping waar de lunch wordt genuttigd. Brood met salami, kaas en salade, taartje met groenten, energy bars, cola, appelsap, mandarijn, alles staat klaar. Drinken in de koelbox. Er is zelfs een toilet. Na een goede siësta in comfi strandstoelen gaan we weer op pad. Na nog een uurtje wandelen komen we aan bij het Schapenbek Camp (ca 4,5 km). De wandeldag erop. Douchen doe je weer onder de bush shower die door de campmanager met warm water is gevuld. Knijp weer even in je armen om te beseffen dat je je temidden van dit oude woestijnlandschap bevindt. Met nootjes, chips en een drankje vergeet je haast de tijd. Met een diner van drie gangen komt iedereen aan zijn trekken, zelfs de meest eetlustige wandelaar.

Wandelinfo: 4-4,5 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags

Overnachting in

kamperen Namib Rand Nature Reserve

Dag 3

Bij dag en douw sta je weer op, hetzelfde ritueel als gisterochtend. Nog voor acht uur gaan de wandelschoenen weer om voor het laatste gedeelte van de Tok Tokkie Trail. We komen rond 10 uur aan bij het einde, tevens begin van de trail. Na koffie/thee en versgebakken taart neem je afscheid en gaat iedereen zijns weegs.

Wandelinfo: 2 uur ‘s ochtends

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De twee overnachtingen kun je als comfortabel omschrijven voor zover dat kan met in de open lucht kamperen en een bush-douche. Beide kampen waar je overnacht bestaan uit een bar/keuken met daarnaast een lange tafel, een douche op enige afstand, twee long drop toiletten, vier groepjes van twee bedden (op een stretcher) op afstand van elkaar zodat er enige privacy is. De bedden zijn opgemaakt met warme dekens en een slaapkusssen. Er ligt een handdoek voor je klaar en een bagagerek voor je weekendtas/rugzak. Naast je stretcher tref je voorts twee krukjes aan die je o.a. als nachtkastje kan gebruiken en waarop een lamp staat (op zonne-energie) en een waterbak, handig voor het tandenpoetsen. In deze waterbak zit een blikje met gaatjes waardoor deze als een soort kraan functioneert.

Maaltijden

Aan gevarieerd en lekker eten kom je met deze trail niets tekort. Het ontbijt bestaat uit maismeel pap, warm bruin brood, salami, tomaten, komkommer, kaas, yoghurt, jam, appel, muesli en natuurlijk koffie, thee en sinaasappelsap. Het diner bestaat uit drie gangen en kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • zoete aardaapel soep, kudu steak, riijst, groenten, uiensaus en een pudding
 • tonijnkroket, oryx gulash met pasta, salade, roasted butternut en caramel crunch

Het voor- en nagerecht wordt opgediend en het hoofdgerecht staat als buffet op de bar. Er is voldoende om een 2e keer op te scheppen. De lunch op dag twee kan bestaan uit een broodje met salami, broodje met kaas en salade, taartje met groenten, energy bar, cola, appelsap, mandarijn. Alles staat keurig klaar, drinken lekker koel in de koelbox.

Inbegrepen

 • Alle maaltijden (2x ontbijt, 1x lunch en 2x diner)
 • Kampeeruitrusting (stretcher, tafeltjes, kofferrekje)
 • Dekens en lakens (afgestemd op het seizoen)
 • Drankjes (koffie, thee, sapjes, bier, wijn en frisdrank)
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Kok, campmanager
 • Bagage transport
 • entree Namib Rand Nature Reserve

Over de activiteiten

De Tok Tokkie Trail is niet moeilijk maar wel degelijk een uitdaging. Temperaturen variëren van overdag tot maximaal 35 °C en 's nachts tot soms beneden het vriespunt. Houd dus rekening met extreme temperatuurschommelingen. Natuurlijk moet je in staat zijn om te wandelen en voor de duur van de trail het mindere comfort voor lief te nemen. Je bevindt je in een uitzonderlijk desolaat maar prachtig woestijngebied. Bij de dag tot dag beschrijving lees je het aantal km's en de ingeschatte wandelduur af. Je wandelt niet meer dan 10 km per dag en het tempo wordt bepaald zodanig dat iedereen zich er comfortabel bij voelt. Je bagage die je 's avonds nodig hebt wordt voor je vervoerd. De trail wordt al jarenlang uitgevoerd en begeleid door een professioneel team met o.a. een Engelssprekende gids (altijd bij de groep aanwezig), een kok, een chauffeur (voor de bagage en als back-up mocht je tijdens de wandeling niet meer verder willen wandelen) en een campmanager. Zelf draag je alleen je dagrugzak met daarin je drinkwater, een lunchpakketje, wellicht wat snacks en wat persoonlijke items.

Geschikt voor kinderen

Aan de de Tok Tokkie trail kan worden deelgenomen door kinderen vanaf 8 jaar. Mochten zij in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar zijn (op de dag van aanvang van de trail), dan is er voor hen een kinderkorting van toepassing. 

Praktische informatie

Met deze trail wandel je door de woestijn in het Namib Rand nature Reserve. Er is een back-up voertuig ter beschikking. 

Tijdens de twee nachten slaap je op een stretcher waarop je bed wordt opgemaakt. Afgestemd op het seizoen gaan er extra dekens mee of niet. OP de paklijst staat het advies om thermo ondergoed mee te nemen voor het geval dat. In het uitzonderlijke geval dat het regent, gaan er tenten mee voor je droge nachtrust!

 • luchtige kleding voor overdag 
 • fleece (voor 's avonds en de vroege ochtend)
 • winddicht jack (voor 's avonds en de vroege ochtend)
 • thermo-ondergoed
 • Veldflessen (bij voorkeur 1,5 liter, dan wel 2 van 1 liter) 
 • eventueel verrekijker
 • camera
 • comfortabele ingelopen wandelschoenen
 • dichte schoenen voor de avonden
 • zonnebrand (minimaal factor 30)
 • zonnenbril
 • zonenenhoed 
 • anti-muggenspul
 • hoofdlamp (bijv. Petzl)
 • regenjas
 • sjaal, handschoenen en muts (voor wintermaanden)

Januari 2020: voor de maand augustus is het niet meer mogelijk de Tok Tokkie Trail te boeken en voor de maand juli zijn ook bijna alle plaatsen geboekt

Voor een verblijf in Namibië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na afloop van je voorgenomen verblijfsduur. Bij aankomst in Namibië moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juli 2018 van de Namibische autoriteiten in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Ook indien je via Zuid-Afrika of Botswana naar Namibië vliegt, het is te allen tijde verplicht om voor deze landen te beschikken over officiële geboorteakte's van minderjarige meereizende kinderen. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Namibië (of Zuid-Afrika of Botswana indien je daar eerst overnacht) dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door één van de volgende instanties:

 1. de gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem je identiteitspapieren mee); OF
 2. een erkende notaris. 

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie beambtes in Namibië, Zuid-Afrika en Botswana.   

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je originele paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is alijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Namibië (zie nuttige adressen). Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Namibië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Namibië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Namibië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Namibië zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Namibië is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Gele koorts
In Namibië komt geen gele koorts voor. De vaccinatie gele koorts is wel verplicht indien je komt uit een land met hoog risico op gele koorts. Indien je via Luanda op Windhoek vliegt (KLM) is er geen gele koorts vaccinatie noodzakelijk. Je gaat immers Angola niet in, je blijft in transit. 

Polio
Informatie van het Ministerie van Volksgezondheid van Namibië: in sommige delen van Namibië is Polio geconstateerd. Hoewel volgens internationale gezondheidsregels vaccinatie tegen Polio in Namibië niet verplicht is (DTP = Difterie Tetanus Polio wordt aanbevolen), adviseert het ministerie alle reizigers naar Namibië zich te laten vaccineren tegen Polio. Voor actueel advies hierover, zie de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR).

Malaria
Malaria komt in het uiterste noorden van Namibië en in het grensgebied met Angola voor gedurende het hele jaar. Op andere plaatsen komt malaria seizoensgebonden (van november tot en met juni) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in de wereld moet u ook in Namibië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op uw geld en waardevolle spullen.

Prijsinformatie

15 februari 2021 - 31 oktober 2021
Tok Tokkie Trail € 536

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs