Mongolië - Wandelreis, 21 dagen Land van extremen en adembenemende vergezichten

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit gers en tenten

Avontuurlijke wandelvakantie door het weidse Mongolië. Ontdek de verrassende en gevarieerde landschappen die Mongolië te bieden heeft. Verken te voet beschermde natuurgebieden als het Gurvan Saikhan National Park en het vogelrijke Yoliin Am National Park. Maak een vierdaagse trektocht met yaks in het Hangai Mountains National Park, langs prachtige meren, door berkenbossen en bloemrijke valleien. Ga in het Hustai National Park op zoek naar het przewalskipaard. Struin over de zingende zandduinen van Hongor Sands. Het Ikh Gazriin Chuluu Nature Reserve, met zijn gepolijste bergen van miljoenen jaar oud, is de plek waar argali schapen en siberische steenbokken zich thuisvoelen. In het Ikh Nart Nature Reserve zijn de fossiele resten de stille getuigen van een lang bewoonde geschiedenis, hoe bijzonder om hier ‘door de tijd’ te wandelen. Tijdens deze reis, met maar liefst 9 wandeldagen, verblijven we het merendeel in gers, dé manier om de Mongoolse cultuur te beleven.

Uniek aan deze reis

 • 10 dagen wandelen
 • 12 overnachtingen in gers
 • Bijna alle maaltijden inclusief
 • Kennismaking cultuurgeschiedenis Dzjengis Khan
 • Ruig geërodeerd landschap van Ikh Nart
 • Surrealistische duinlandschappen in de Gobi
 • Twee vertrekdata Nadaam-festival
 • Driedaagse kampeertrektocht Hangai Mountains NP met yaks
 • Wandelen door Hustai NP met kans op przewalskipaarden
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Mongolië - Wandelreis

Mongolië roept beelden op van uitgestrekte graslanden, woestijnen, kleurige bergmassieven en witte nomadententen die afsteken tegen een helderblauwe lucht. Minder bekend is misschien dat het land ook rijk is aan wilde dieren, waaronder gazellen, herten, steenbokken, beren en natuurlijk het beroemde przewalskipaard. Mongolië is een droom voor natuurliefhebbers en wordt door velen gezien als het laatste land in Azië waar zich nog veel ongerepte natuur bevindt. Maar liefst 13,5% van het land bestaat uit beschermde natuurgebieden en het doel is dit uiteindelijk uit te breiden tot 30%. U beleeft het uitgestrekte Mongolië tijdens deze reis vooral middels verschillende wandelingen. Vrijwel elke dag overnachten we in een traditionele ‘ger’ (nomadentent) en tijdens de trektocht in de Hangai bergen overnachten we in tenten.

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam naar Ulaanbaatar. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Dag 2

Na aankomst in Ulaanbaatar worden we naar ons hotel gebracht. Hierna is er tijd om kennis te maken met de hoofdstad van Mongolië. Ulaanbaatar is met zijn ca. 1,4 miljoen inwoners veruit de grootste plaats van Mongolië. Desondanks ademt het een vrij gemoedelijke sfeer. In het centrum wordt het straatbeeld nog grotendeels gedomineerd door grote, logge gebouwen uit het communistische tijdperk. Interessant is een bezoek aan het Bogd Khan Paleis, het National Museum of History of het Zanabazar Museum of Fine Arts. Daarnaast kent Ulaanbaatar een groot aantal goede cafés en restaurants die uitstekend internationaal eten serveren. ’s Avonds bestaat er de mogelijkheid om een show met traditionele zang en dans bij te wonen. We overnachten in een goed hotel.

Overnachting in

Ulaanbaatar

Dag 3

Vandaag beginnen we echt aan ons avontuur in Mongolië. We vertrekken met onze eigen bus met chauffeur richting het Hustai National Park, gelegen op ruim 100 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. Onderweg hier naar toe brengen we een bezoek aan het beroemde boeddhistische Gandan Khiid. Dit is het grootste klooster van Mongolië en het heeft de communistische "zuiveringen" uit de jaren dertig van de vorige eeuw redelijk ongeschonden doorstaan. Na 1990 werden het klooster en de tempels weer in ere hersteld en zo’n 500 monniken voeren er nu dagelijks religieuze ceremoniën uit. Als we in het park aankomen overnachten we in een eenvoudige accommodatie in oude Russische bouwsels, die vroeger als boerderijtjes hebben gediend. Dit is een mooie rustige plek waar we in de namiddag nog een korte wandeling kunnen maken.

Het Hustai National Park is bekend geworden vanwege de herintroductie van het Mongoolse wilde paard, de takhi of het przewalskipaard. De takhi is het enige nog bestaande wilde paard ter wereld en eind jaren zestig kwam dit dier in Mongolië niet meer voor. Dankzij speciale fokprogramma’s leven er buiten Mongolië nu ongeveer 1500 przewalskipaarden (allemaal afstammend van drie hengsten) en in 1992 zijn ze, op initiatief van de Stichting tot Behoud en ter Bescherming van het Przewalskipaard Paard te Rotterdam en met financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid, in drie parken in Mongolië geherintroduceerd. In Hustai leven nu zo’n 150 paarden. Deze herintroductie wordt beschouwd als een van de succesvolste projecten op het gebied van bescherming van een met uitroeiing bedreigde soort.

Overnachting in

kamp in Hustai National Park

Dag 4

Vandaag rijden we in ca. 6 uur door het weidse Mongoolse landschap naar Hogno Khan Uul. Onderweg wandelen we naar het verwoeste Erdene Khombo-klooster dat in een oase ligt van Högnö Khan Uul. Het woord ‘khogno’ betekent 'gecastreerd' en de legende wil dat de monniken van dit klooster in de 17e eeuw gecastreerd werden door legers van Oirat-Mongolen. Het klooster werd opnieuw geopend in 1992 en wordt langzaam gerestaureerd. Er wonen nu een paar monniken uit Ulaanbaatar met een vrouwelijke lama die het klooster runt. In het gebied waarin we wandelen leven steenbokken, wolven en haviken. 

Vanavond verblijven we in ons eerste echte gerkamp van onze reis. Bijna de helft van de Mongoolse bevolking is in meer of mindere mate nomadisch en woont nog steeds in een ger. Een ger is een traditionele ronde tent, bestaande uit één ruimte en bekleed met vilten kleden. De inrichting van de gers is bijna altijd gelijk: drie bedden langs de kanten, een kist met religieuze voorwerpen achterin, een lage tafel en in het midden een kachel. De vrouwen zitten rechts hiervan en de mannen links. Hele families leven in deze ene ruimte en het idee van privacy is de meeste Mongolen dan ook vreemd. Vanwege het nomadenbestaan moeten gers redelijk eenvoudig afgebroken en opgebouwd kunnen worden en dat gebeurt meestal in minder dan drie uur.

Overnachting in

gerkamp Högnö Khan Uul

Dag 5

We rijden in ca. 2 uur naar Kharkhorin en bezoeken daar het Erdene Zuu en Kharkhorin, het vroegere Karakorum. In 1220 verplaatste Dzengis Khan de hoofdstad van het Mongoolse rijk naar Karakorum. Al in 1260 besloot Kublai Khan, de kleinzoon van Dzengis, de hoofdstad wederom te verplaatsen en wel naar het huidige Beijing. Karakorum werd verlaten en later grotendeels verwoest. Het huidige Kharkhorin dateert uit de Sovjettijd. De belangrijkste reden voor een bezoek aan Kharkhorin, behalve het Nadaam-festival, is het nabijgelegen Erdene Zuu-klooster. In 1586 werd begonnen met de bouw van dit immense klooster en ooit bestond het uit meer dan 60 tempels waar zo’n 1000 monniken woonden. Ook dit klooster werd echter verwoest en er zijn nu nog slechts drie tempels over. Het gehele complex is nog wel steeds ommuurd en ook de 108 stoepa’s die om de 15 meter langs de muren staan, zijn er nog. Ondanks de verwoestingen is een bezoek aan het klooster zeer zeker de moeite waard, ook al omdat er verrassend veel beelden, tsam-maskers en thangka’s (religieuze doeken) bewaard zijn gebleven. Tijdens de verwoestingen werden deze voorwerpen in de bergen en in huizen verstopt. Daarnaast wordt Erdene Zuu beschouwd als het belangrijkste klooster van het land en wordt restauratie van het klooster gezien als een belangrijk cultureel project. Vanaf 1990 wonen er ook weer monniken in het complex.

Vandaag is de eerste nacht dat we in tenten slapen in plaats van in gers. Op de kampeerplek ontmoeten we de yaks en begeleiders die ons de komende drie dagen zullen vergezellen.

Totale lengte wandeling ca. 6 km.

Overnachting in

kamperen Orkhon-vallei

Dag 6

We rijden door naar de mooie Orkhon-waterval die ongeveer 20.000 jaar geleden ontstond ten gevolge van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Vlak bij de watervallen kunnen we afdalen naar een boomrijke en pittoreske kloof. In de drogere tijd van het jaar is de waterval minder spectaculair. Aan het eind van de dag zetten we onze tenten op in het hogere deel van de Orkhon-vallei, bij Horgoi-Hurem. Deze vallei is historisch belangrijk, omdat ze gezien wordt als de plaats waar de Mongoolse beschaving ontstond.

De Hangai-bergketen is ongeveer 800 km lang en loopt van oost naar west in Centraal-Mongolië. De hoogste bergtoppen zijn rond de 2500 meter hoog. We lopen dwars door dit prachtige gebied van noord naar zuid. Per dag leggen we een afstand van ruim 15 km af, met pauzes ongeveer vijf uur wandelen per dag. De yaks worden gezadeld met de uitrusting en het proviand voor de trek van de komende dagen.

Totale lengte wandeling: 10-15 km

Overnachting in

kamperen Horgoi-Hurem

Dag 7

We lopen verder het Naiman Nuur-gebied in. Naiman Nuur betekent ‘acht meren’, maar eigenlijk zijn het negen kleine meren. Dit merengebied is ooit ontstaan ten gevolge van vulkanische erupties en is nu een beschermd natuurgebied. De vulkanen die er nog te vinden zijn, zijn niet meer actief. Het mooie, heuvelachtige landschap bestaat uit naaldbossen, grasland, zandgronden en valleien waar veel wilde bloemen groeien. Aan het eind van de dag slaan we onze tenten op bij een vogelrijk meer, het Khuis Nuur.

Totale lengte wandeling 17 km, 250 meter klimmen, 90 meter dalen. Wandelhoogte 1800 - 2000 m.

Overnachting in

kamperen nabij Khuis Nuur

Dag 8

Vandaag lopen we door de bergen over drassige vlaktes naar het grootste meer van de Naiman Nuur, het Shireet Lake. Met een beetje geluk zien we hoe de ondergaande zon het meer roze kleurt.

Totale lengte wandeling 14 km, 450 meter klimmen, 260 meter dalen. Wandelhoogte 2000 - 2400 m.

Overnachting in

kamperen voorbij Shireet Davaa

Dag 9

Deze trekkingsdag klimmen we het merengebied weer uit met als einddoel Uyanga. We  nemen afscheid van de yaks en de begeleiders en rijden richting Hujirt. 

Totale lengte wandeling 15 km, 350 meter klimmen, 500 meter dalen. Wandelhoogte 2200 - 2500 m.

 

Overnachting in

kamperen nabij Uyanga

Dag 10-11

Vandaag een pittige rijdag voor de boeg over onverharde wegen. We verlaten de provincie Ovorkhangai en rijden naar Avaikheer waar de grote 4x4 bus (noodzakelijk voor de onverharde wegen in het eerste gedeelte van de reis) worden vervangen door kleinere en snellere auto's waar maximaal 5 personen in worden vervoerd. We rijden via de provincie Dundgov naar het zuiden. Dundgov betekent ‘middenwoestijn’ en het gebied bestaat voornamelijk uit droog, woestijnachtig gebied en rotsen. Het zuidelijke gedeelte van Dundgov is kurkdroog en dit gebied werd zeer hard getroffen tijdens de strenge winters van 1999-2002. Als we uiteindelijk in de Gobi woestijn arriveren rijden we naar het dorpje Saikhan Ovoo in het bergachtige zuidwesten. Dit gebied is groener dan de rest van Dundgov dankzij de Ongiin Gol die hier stroomt. Langs de rivier liggen de resten van twee kloosters, de Barlim Khiid en Khutagt Khiid, samen Ongiin Khiid genoemd (een ‘khiid’ is een boeddhistisch klooster). Vroeger woonden hier meer dan 3000 monniken en na jaren van leegstand en verval wonen er nu weer een handjevol monniken. De volgende dag bezoeken we de ruïnes van dit kloostercomplex en maken we een lange wandeling in de omgeving. We verblijven hier twee nachten in een gerkamp.

Overnachting in

gerkamp in Saikhan Ovoo

Dag 12

Vandaag een lange rijdag westwaarts naar Hongor Sands (Khongoryn Els). Hier vinden we prachtige zandduinen waar we morgen een wandeling gaan maken.

Overnachting in

gerkamp Hongor Sands

Dag 13

De Hongor Sands worden ook wel de 'zingende duinen’ genoemd. Hier bevindt zich een aantal van de grootste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolië. De duinen zijn in totaal zo’n 180 km lang en soms wel 300 meter hoog. Na een korte rit met onze bus komen we aan bij de duinen. We zullen dit gebied de hele dag al wandelend verkennen en de immens hoge zandduinen beklimmen. Na de zware klim naar boven zult u beloond worden met een schitterend uitzicht over de woestijn en de duinen. U kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de dag een kamelentocht te maken.

Totale lengte wandeling 15-20 km, 385 meter klimmen en dalen. Wandelhoogte 1300 - 1550 m.

Overnachting in

gerkamp Hongor Sands

Dag 14

Een rit van ongeveer 210 km brengt ons in Dungenee, gelegen in het Gurvan Saikhan National Park. Dit park ligt in de provincie Omnogov in de Gobi. Gobi betekent ‘woestijn’. Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit rotsachtige vlaktes, kale bergen en struikgewas. Slechts een heel klein deel van de Gobi bestaat uit zandduinen. Hoewel er zeer weinig mensen in dit gebied wonen, leeft er wel veel wild. Steenbokken, vogels en gazellen komen hier in grote getale voor.

Totale lengte wandeling 12,5 km, 310 meter klimmen, 310 meter dalen. Wandelhoogte 1900 - 2200 m.

Overnachting in

gerkamp in Gurvan Saikhan National Park

Dag 15

Vandaag maken we een wandeling door het Gurvan Saikhan National Park. Gurvan Saikhan betekent ‘drie schoonheden’ en refereert aan drie bergkammen. Het landschap van het park is verrassend gevarieerd en spectaculair, met bergen (tot 2600 m), rotsachtige vlakten, zandduinen, kliffen en ravijnen, zoutpannen en oases. In het park komen meer dan 200 soorten vogels voor en meer dan 600 verschillende soorten planten die alleen na zeer zware regenval bloeien. Vanwege de schaarse vegetatie is de kans groot dat u hier wild te zien krijgt, zoals gazellen, steenbokken, het grootste wilde schaap ter wereld, het argalischaap, en misschien zelfs de zeer zeldzame sneeuwluipaard. We maken een wandeling van zo’n zes uur door de Yoliin Am (‘Bek van de Gier’). Dit is een prachtige kloof van zo’n 10 kilometer lang, waar zelfs in de vroege zomer nog ijs kan voorkomen, iets wat men totaal niet verwacht in een woestijn. We worden op ca. 2400 meter afgezet met de bus en wandelen omlaag naar het eindpunt (op ca. 1800 meter) alwaar de bus ons ophaalt en terugbrengt naar ons gerkamp.

Totale wandeltijd ca. 6 uur, afstand 10 km, wandelhoogte 1800 - 2400 m.

Overnachting in

gerkamp in Gurvan Saikhan National Park

Dag 16

Na de verkenning van het zuidelijk gedeelte van de Gobi woestijn, koersen we verder noordoostwaarts naar Dundgobi het gebied dat bekend staat om zijn vele granieten afzettingen. Zoals de naam Ikh Gazriin Chuluu al zegt, bestaat het uit grote rotsformaties in een uitgestrekt gebied. We overnachten weer in een gerkamp. 

Overnachting in

gerkamp Ikh Gazriin Chuluu

Dag 17

Deze ochtend verkennen we het rotsachtige landschap van de uitgestrekte Gobi-woestijn. Ikh Gazriin Chuluu zijn bergen, van west naar oost ca. 20 km lang, van graniet met prachtige vormen die in miljoenen jaren door wind- en zanderosie zijn ontstaan. De hoogste berg reikt zelfs tot 1706m. hoogte. Bestond de levendige geschiedenis destijds uit mensen die hier een woon- of schuilplaats in grotten vonden, wier namen vaak zijn afgeleid van de bewoners van weleer, tegenwoordig zijn het meer de beesten die de dienst uitmaken. Geniet al wandelend van de argali schapen en siberische steenbokken die zich thuis voelen in dit labyrint aan rotssculpturen. Na deze ochtendwandeling rijden we verder naar het oostelijk gedeelte van de Gobi-woestijn in de Dornogobi provincie. De komende twee dagen verblijven we in het Ikh Nart Nature Reserve.

Overnachting in

gerkamp Ikh Nart Nature Reserve

Dag 18

Behalve dat  'Ikh Nart' mooi zonlicht betekent, is het gebied van grote antropologische waarde. Van alle belangrijke (pre)historische periodes kun je in dit immense gebied fossiele resten vinden die getuigen van een periode van bewoning die ver terug voert. Stenen werktuigen, potscherven en metalen gebruiksvoorwerpen, je kunt het er allemaal vinden en .... laten liggen. Bij wet zijn ze beschermd, helaas toen jammerlijk al veel voorwerpen verdwenen of vernield waren. In Ikh Nart hebben we een volle dag om van al dit moois te genieten, waarbij we wederom de kans hebben argali-schapen en Siberische steenbokken te zien. Aan het einde van dag 18 overnachten we in het Red Rock Gerkamp, een seizoenskamp dat na de zomer wordt afgebroken waarbij de ecologische voetafdruk niet meer zou zijn dan van een lokale herdersfamilie. In alle mooi ingerichte gers met handgemaakte meubels in Mongoolse stijl liggen houten vloeren en geeft een soort houtkachel een aangename warmte. 

Overnachting in

gerkamp Ikh Nart Nature Reserve

Dag 19

Een groot gedeelte van deze dag hebben we de tijd om het Ikh Nart nature Reserve weer te verkennen. In de namiddag keren we terug naar ons gerkamp voor een heerlijk avondmaal. Daarna rijden we ca. 40 km naar Dalanjargalan waar we aan boord gaan van de Trans Mongolian Railway (tussen Beijing en Ulaanbaatar). We stappen hier op de (nacht)trein naar Ulaanbaatar. We overnachten in vierpersoons compartimenten. 

Overnachting in

Trans Mongolian Railway naar Ulaanbaatar

Dag 20

's Ochtends bij aankomst op het treinstation van Ulaanbaatar rijden we naar ons hotel voor een lekker ontbijt. De verdere dag is ter vrije besteding. Ons hotel ligt op wandelafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden.

Overnachting in

Ulaanbaatar

Dag 21

Transfer vanaf het hotel naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam, aankomst dezelfde dag.

NB Programma

Naadam festival

Het Naadam festival is het nationale festival van Mongolië, waarbij families overal vandaan komen en vaak traditionele kleding dragen.Tijdens dit festival wordt er geworsteld, is er boogschieten en worden paardenraces gehouden door kinderen. De vrouwen doen tegenwoordig ook mee aan boogschieten en paardenraces.

Bij de groep met vertrek op 4 juli, hebben we een grote kans om het Nadaam festival in Kharkhorin te zien (dag 6). Bij de groep met vertrekdatum 4 augustus besteden we een extra dag in Ulaanbaatar om het Nadaam-festival op 6 augustus mee te maken. De extra dag in Ulaanbaatar wordt gecompenseerd met een dag minder in Saikhan Ovoo of Hongor Sands. Voor het meemaken van het Naadam festival geldt wel dat deze moet doorgaan op de aangegeven data, zodat deze perfect valt in te passen in deze wandelreis. Festivaldata kunnen kort van te voren gewijzigd worden en soms wordt het festival geannuleerd omdat de (toegezegde) financiering van de overheid ontbreekt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Wij verblijven tijdens deze wandelreis in een mix aan hotels (2 nachten in Ulaanbaatar), gerkampen (12 nachten) en tenten (4 nachten). 

Een gerkamp bestaat uit een aantal gers, met daarnaast aparte ruimtes voor het sanitair en het restaurant. Hoewel de meeste gerkampen eenvoudig zijn qua inrichting, zijn ze zeer comfortabel. De gerkampen waar we verblijven zijn geselecteerd op hun klasse en uiteraard de ligging. In de reis zijn twee gerkampen opgenomen die zo klein zijn dat we er eigenlijk alleen met onze groep zijn, soms aangevuld met individuele reizigers. In elke ger staan bedden (twee tot vier) met linnengoed en handdoeken. Verder zijn ze ingericht met een lage tafel, lage stoeltjes en een houtkachel. Soms is er elektriciteit in de gers. Was- en toiletfaciliteiten bevinden zich buiten de ger en zijn gedeeld. Gers zijn groter dan hotelkamers. In de 'restaurant gers', restaurant met katoenen dak, eten alle gasten op een aangewezen tijdstip.

Tijdens de trektocht in Hustai overnachten we in tenten en wordt de bagage met yaks vervoerd. Yak-begeleiders en uiteraard een kokkin gaan mee.

Indien je gebruik wilt maken van een eenpersoonkamer in Ulaanbaaatar én eenpersoonsgebruik van een ger en een tent, dan is dat mogelijk. Indien je hebt geboekt op indeling, dan deel je de kamer/ger/tent met iemand van gelijke sexe uit de eigen SNP-groep. Op dag 3 is er geen éénpersoonskamer mogelijk in het Hustai National Park.

Over de maaltijden

Tijdens onze reis zullen de maaltijden u positief verrassen! We kopen producten van de lokale bevolking en er zal een voorraad uit Ulaanbaatar worden meegenomen. Een Mongoolse kok, getraind in het koken in westerse stijl, zal met ons meegaan. Het eten tijdens onze rondreis is smakelijk, gevarieerd en - tijdens de trekking - van uitstekende kwaliteit! In de hoofdstad zoeken we één van de vele leuke restaurantjes op.
Echter, de Mongoolse keuken staat niet bekend om haar culinaire hoogstandjes. Vlees en vet (van schaap, geit of rund) zijn het belangrijkste onderdeel van een Mongoolse maaltijd, samen met meelproducten, rijst en zoutige melkthee. Een typisch Mongoolse drank is ‘airag’, gefermenteerde paardenmelk. In de steden worden steeds meer groenten gegeten, maar deze zijn op het platteland minder geliefd. Aardappels, kool, wortel en ui zijn veelal verkrijgbaar. In de zomer eet men minder vlees en meer zuivelproducten. Typisch Mongoolse gerechten zijn ‘guriltai shul’ (schaap- en noedelsoep), ‘bootz’ (gestoomd deeg gevuld met gehakt, ui, kool en knoflook) en ‘khushuur’, de gebakken variant van bootz. Gekookt schaap wordt vaak uit een gemeenschappelijke schaal gegeten.

Duurzaamheid

De SNP agent uit Mongolië biedt sinds jaar en dag duurzame reizen aan. Zo werkt men samen met lokale herder families die de gasten meenemen op reis door het Changaigebergte en het Naiman Nuur gebied. Nog niet zo lang geleden is er een partnership opgezet met het WWF. Daarnaast participeert de agent ook in het TAKH project waarin wilde przewalskipaarden worden beschermd en men deze wilde paarden kan adopteren. Voor meer informatie, klik op de volgende link http://www.takh.org/en/ 

Inbegrepen

 • alle transfers en vervoer met 4x4 bus en busjes
 • nachttrein 'Trans Mongolian Railway' (dag 19/20)
 • 2 nachten verblijf hotel Ulaanbaatar o.b.v. logies en ontbijt
 • 4 nachten tenten (incl. matrassen)
 • 12 nachten gers
 • volpension (dag 3 t/m diner dag 19)
 • bagagevervoer tot 12 kg door yaks tijdens de driedaagse trektocht door Naiman Nuur
 • entrees nationale parken
 • juni en juli-reis: kans op Nadaam-festival
 • lokale gids en kok(s)
 • SNP-reisleider 
 • kaart Mongolië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden en entrees
 • visumkosten Mongolië
 • fooien (ongeveer € 60,- per persoon)
 • meerkosten voor overgewicht op binnenlandse vlucht

Over de activiteiten

De zwaarte van de reis is niet alleen afgemeten aan de wandelingen. Deze zullen over het algemeen rond de 5 tot 6 uur per dag zijn, met niet al te grote hoogteverschillen. Het niveau is tevens gerelateerd aan de lange ritten per bus over de slecht begaanbare wegen, met name in het Naiman Nuur gebied. Reisdagen en wandeldagen worden zoveel mogelijk afgewisseld. Bovendien moet je er rekening mee houden dat we tijdens de kampeertocht soms te maken krijgen met koude nachten. Een warme douche nemen zal niet altijd mogelijk zijn, alhoewel we geregeld kabbelende beekjes en rivieren tegenkomen waarin we het stof van ons af kunnen spoelen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Ulaanbaatar.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul naar Ulaanbaatar v.v.

Vluchtschema

TK 1952 Amsterdam - Istanbul vertrek 11.10 aankomst 15.40 uur

TK 0342 Istanbul - Ulaanbaatar vertrek 19.10 aankomst 10.05* uur

TK 0343 Ulaanbaatar - Istanbul vertrek 11.05 aankomst 17.25 uur

TK1955 Istanbul - Amsterdam vertrek 19.30 aankomst 22.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat je de volgende dag aankomt

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Vanaf 1 januari 2016 is de vrijstelling voor een visum voor Nederlanders opgehevenen geldt er een visumplicht.

In Ulaanbaatar zijn pinautomaten, maar neem ook euro's (of Amerikaanse dollars) in contanten mee voor het geval de pinautomaten niet werken. Buiten de grote steden kun je geen geld opnemen. Omdat nagenoeg alle kosten in de reisprijs zijn opgenomen, maak je ter plaatse niet veel extra kosten. Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, alleen in Ulaanbaatar komen deze voor eigen rekening. Reken voor maaltijden/drankjes in de hoofdstad op ca. € 20 per dag. Verder zul je geld nodig hebben voor kaarten, telefoontjes, souvenirs, entrees in de steden en fooien.

Het grootste gedeelte van de reis zullen we afleggen met een vierwielaangedreven truck of bus. Ook reizen we een klein stukje met de nachttrein - de Trans Mongolian Railway - van Dalanjargalan naar Ulaanbaatar. Reizen in Mongolië is niet te vergelijken met reizen in westerse landen. Rondom de steden zijn de wegen enigszins geasfalteerd, maar daarbuiten zijn er enkel zandwegen, al dan niet ‘geplaveid’ met rotsblokken. De gemiddelde afstand die per uur kan worden afgelegd, ligt soms dan ook slechts rond de 30 tot 40 kilometer. De weg loopt veelal dwars door rivieren; bruggen zijn vaak slecht of niet aanwezig. Door een fikse regenbui verandert het mulle zand al snel in modder. Alhoewel de chauffeurs zeer ervaren zijn, zijn dit voldoende ingrediënten om vast te kunnen lopen met de truck of bus. Van de route zoals beschreven in het dag tot dagprogramma kan aldus worden afgeweken. Een reis door Mongolië is een avontuur op zich. Een flexibele instelling is een absolute vereiste.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de tochten zijn we zelfvoorzienend. We nemen dan ons hele hebben en houden mee. Houd bij het bepalen van je bagage rekening met het gewicht en maak een kritische selectie. Neem op de trektocht niet meer dan 12 kg mee. De rest van je bagage kun je tijdens de trekking veilig achterlaten in de bus en deze krijg je weer terug aan het einde van de trek. Een warme trui of fleece jack, een dunne trui, een winddicht jack en twee broeken (die je over elkaar kunt aantrekken) zijn voldoende tegen de kou. Verder natuurlijk shirts, waarbij je overdag veel plezier zult hebben van zogenaamde polypropyleen shirts, die van transpiratie niet of nauwelijks vochtig worden. Een goede slaapzak is een vereiste. Houd rekening met temperaturen tot beneden het vriespunt. Een lakenzak kan handig zijn voor in de slaapzak tijdens de koudste nachten, of juist als het te warm is.
De kampeeruitrusting wordt verzorgd door de lokale organisatie, inclusief schuimmatrasjes. Deze liggen niet zo zacht als een opblaasbaar matje maar kunnen niet lek raken, wat wel het geval is bij opblaasbare matjes. Wil je toch wat comfortabeler slapen dan raden wij je aan zelf een thermarest-matje mee te nemen die je op de schuimmatrasjes kunt leggen.

 • EHBO diacure
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Wandelschoenen
 • Lakenzak
 • Slaapzak
 • Slaapmatje (optioneel)
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Lippencreme met UV-filter
 • Hoofdlamp
 • Handdoek
 • vuilniszak voor het waterdicht verpakken van kleding en slaapzak tijdens trekking
 • gamashen
 • extra tas voor opbergen overtollige bagage tijdens trekking (bv linnen tas)
 • eventueel thermosfles

Tijdens de reis wordt je bagage vervoerd in de truck/bus. Tijdens de trektocht wordt de grote bagage door yaks of paarden vervoerd en loop je zelf slechts met een dagrugzak.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Al onze reizen worden geleid door ervaren SNP-reisleiders. Het zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

Voor een verblijf in Mongolië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Mongolië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

De tijdelijke visumvrijstelling voor Nederlanders eindigt op 1 januari 2016. Vanaf deze datum is een visum voor Mongolie verplicht. Dit visum is voor maximaal 30 dagen geldig. Voor het verkrijgen van een visum voor Mongolië dient u verplicht een Engelstalige brief van uw reisverzekeraar mee te sturen waarin staat aangegeven dat u bent verzekerd voor uw reis naar Mongolië. 

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via de VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Mongolië

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Mongolië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Mongolië komen ziekten voor die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. Maar vanwege het droge, vrij koele klimaat bestaat er weinig kans infectieziekten op te lopen. Bovendien kunt u met eenvoudige voorzorgsmaatregelen de risico’s aanzienlijk verminderen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Maar ook dan blijven risico's op besmetting bestaan. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Mongolië van meer dan 2 weken.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Meningokokken.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Mongolië is een veilig land om te reizen. U reist altijd onder begeleiding van een SNP reisleider en/of gids die u, indien nodig, zal informeren over de betrachten veiligheidsmaatregelen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

mongolie-yurt.jpg

Mongolië - Wandelreis

Land van extremen en adembenemende vergezichten

wandelvakantie vanuit gers en tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen