SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 143036 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Marokko * wandelreis, 15 dagen

De veelzijdigheid van de Maghreb, wandelvakantie vanuit pensions, hotels en in tenten

Dit is dé wandelvakantie om kennis te maken met de veelzijdigheid van Marokko. Afwisselende wandelingen in de Hoge Atlas, door diepe kloven, imposante hoogvlaktes en onderlangs de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. Dwaal door de eeuwenoude medina’s van de cultuurrijke koningssteden Fès en Marrakech. Tijdens een kamelentocht door de hoge zandduinen van Merzouga ervaart u de onmetelijke Sahara. Een bijzonder afwisselende reis!

 
Deze rondreis gaf ons een uitstekend beeld van de veelzijdigheid van Marokko. Ruige rotsbergen, zandduinen in de woes...
Bekijk alle reviews (20)
Uniek aan deze reis
 • meest veelzijdige wandelreis naar Marokko
 • ook aandacht voor de Koningssteden
 • minitrektochten in de Hoge Atlas; Erg Chebbi en de Rozenvallei
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
Deze afwisselende wandelvakantie toont u de ongekende variatie aan landschappen van Marokko, de culturele rijkdom van de steden en de Berbercultuur, en de gastvrijheid van de Marokkanen op een intense manier. U ziet een groot deel van het land, maar tegelijkertijd leert u het land en haar bewoners op een indringende manier kennen, tijdens prachtige wandelingen en korte trektochten, mèt bagagevervoer.
We beginnen onze reis in Fès, één van de koningssteden van Marokko. Door een labyrint van nauwe straatjes gaan we op zoek naar onder andere de medina en de leerlooierijen. Vervolgens verplaatsen we ons naar Midelt, een groene oase in de ruige, droge uitlopers van het Atlasgebergte en een prima uitgangspunt vormt voor een schitterende dagwandeling.
Verder reizend naar het zuiden bereiken we de onmetelijke Sahara. Hier start onze avontuurlijke kamelentrek door de zandduinen van Merzouga waar we overnachten ‘sous les belles étoiles’. Onze reis zet zich voort richting Tineghir om uiteindelijk langs gifgroene palmoases en terracottakleurige burchten Gorge du Dadès te bereiken. Een tweedaagse wandeltrektocht naar de schitterende Rozenvallei vangt hier aan. We trekken door de groene en brede vallei van de M'goun rivier, zien schilderachtige, lemen dorpjes en gebruiken de lunch in de schaduw van oeroude notenbomen.
Dan reizen we verder en doorkruisen via Ouarzazate de Hoge Atlas, het hoogste bergmassief van Noord-Afrika. In de groene valleien rondom Imlil, liggen vele fraaie Berberdorpjes. Zij vormen het decor van twee prachtige wandelingen in het hooggebegte en waar we kennis maken met de gastvrijheid van de Atlasberbers. We sluiten onze reis af in de levendige koningsstad Marrakech.
boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Marokko

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

 • kaart

 1. De stadspoort van Fes
De stadspoort van Fes
Programma
In de loop van de dag vertrekt u vanaf Schiphol naar Casablanca. Per charterbus rijdt aansluitend verder naar de Koningsstad Fès, een ca 4,5 uur durende reis.

Overnachting in
Fès, Fes Inn

 1. Leerlooiers in de souk
Leerlooiers in de souk
Programma
Vandaag maken we kennis met Fès, zonder twijfel één van de mooiste en meest fascinerende steden van Noord-Afrika. De eeuwenoude medina met een labyrint van steegjes nodigt uit tot urenlang dwalen en verdwalen. Maar geen paniek, u komt altijd weer bij een van de stadspoorten uit. Sommige straatjes in de soek zijn zo smal dat u zich tegen de muur aan moet drukken om de pakezels door te laten. U heeft hier een volle dag de tijd om de stad te verkennen. Het is een belevenis om door de oude stad te lopen, waar elke ambacht een eigen straatje heeft. Indrukwekkend is een bezoek aan de leerlooierijen. De huiden worden in de open lucht gelooid en gekleurd. Overal in de straatjes rondom liggen huiden te drogen. De leerlooiers werken onder erbarmelijke omstandigheden in grote vaten en de stank is enorm. Vanaf omringende huizen (daken) heeft u een goed zicht op het proces; een fascinerend gebeuren.

Overnachting in
Fès, Fes Inn

 1. Meknès
Meknès
Programma
Vandaag bezoeken we Meknès, één van de vier koningssteden met fraaie stadsmuren, indrukwekkende poorten en een authentieke medina, waar u op uw gemak kunt dwalen door de nauwe straatjes. Onderweg bezoeken we de Romeinse opgravingen van Volubilis en het pelgrimssstadje Moulay Idriss. Hier ligt de stichter van de Marokkaanse staat begraven.

Overnachting in
Fès, Fes Inn

 1. Auberge Al Jaafar
Auberge Al Jaafar
Programma
We verlaten het glooiende heuvelland rondom Fes en rijden richting Midden Atlas (ongeveer 4 uur). Hier vind je de beste bewaarde cederbossen van Marokko. Veel van dit cederhout werd gebruikt voor de bouw van moskeeën en paleizen. In de buurt van het stadje Azrou, een typisch berberstadje, maken we een korte wandeling met picknick. Een korte wandeling door dichte ceder- en eikenbossen, over hoogvlaktes en langs sappige groene weidegronden. Na de wandeling (wandelduur 1 uur, 100 m stijgen en dalen) vervolgen we onze reis. Langzaam wordt het landschap droger. Via een uitgestrekt plateau dat de scheiding vormt tussen de Midden- en de Hoge Atlas bereiken we het stadje Midelt (1488) gelegen van de voet van de berg Ayachi (3737m), een van de hoogste toppen van dit oostelijke deel van de Hoge Atlas. We nemen onze intrek in een auberge gelegen in een klein gehucht, ca 6,5 km buiten Midelt.

Overnachting in
Midelt

 1. de groene vallei van Tatiouinem
de groene vallei van Tatiouinem
Programma
Vanuit onze accommodatie, een kleine oase in de droge vlakte aan de voet van de Atlas, maken we een rondwandeling. We lopen heel geleidelijk omhoog door een weids landschap naar een lage pas en dalen daarachter af in een brede vallei, waarachter de bergen van de Jbel Ayachi oprijzen. Wellicht treffen we hier de tenten aan van de nomadische stammen die met hun vee in de zomer door dit gebied trekken. We gebruiken de lunch in een kleine oase van populieren. Een bron, een klein stuwmeer de zeer eenvoudige Maraboet van Sidi Youssef zijn hier niet ver vandaan. Via de groene vallei van Tatiouinem, met zijn kleine akkertjes, keren we weer terug in onze herberg. Wandelduur 5,5 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in
Midelt

 1. kampement in de zandduinen van Erg Chebbi
kampement in de zandduinen van Erg Chebbi
Programma
Vandaag reizen we verder naar het zuiden. De weg kronkelt door de prachtige kloof van de Ziz. Daarna wordt het landschap snel droger en maken de ruige bergwanden plaats voor eindeloze grindvlaktes, waar de palmenoase van de Zizvallei als een groen lint doorheen slingert (rit ongeveer 5 uur). Onderweg kunt u genieten van prachtige voorbeelden van Marokkaanse architectuur. Goed onderhouden lemen woonburchten (kasbah’s) omzomen de weg. De dorpjes zien er uit als kleine vestingstadjes, versterkt met lemen muren en torens. Aan het eind van de kloof van de Ziz strekt de Sahara zich voor u uit. Aan het eind van de middag komen u aan in Merzouga. Bij een hotel, gelegen aan de voet van de zandduinen, staan de kamelen klaar en kan het woestijnavontuur beginnen. We nemen de spullen voor één nacht mee, de rest van de bagage zien we morgen terug in het hotel.  Het prachtige lijnenspel en de elegante vormen van de duinen komen met name tegen de late namiddag goed tot hun recht. Tegen zonsondergang bereiken we de bivakplaats en slapen we in tenten of ‘sous les belles étoiles’.

Overnachting in
Kampement woestijn Erg Chebbi

 1. Als echte nomaden...
Als echte nomaden...
Programma
Hooggezeten op kamelen (of wandelend ernaast) trekken we een hele ochtend door het prachtige woestijnlandschap van golvende zandheuvels, afgewisseld met hier en daar vlakke stukjes. Sommige duinen zijn wel 200 m hoog. Aan het eind van de ochtend komen we in een aangenaam hotel, aan de voet van de immense zandduinen. U kunt een wandeling maken naar Merzouga, een zanderig woestijndorpje of een duik nemen in het zwembad van het hotel.

Overnachting in
Merzouga, Les Portes du Désert

 1. oase in de Thodravallei
oase in de Thodravallei
Programma
We verlaten de zandduinen van Merzouga en langs palmoases, ksour (lemen burchten) en uitgestrekte woestijnvlaktes, geflankeerd door de bergen van de Hoge Atlas en de Djebel Saghro reizen we verder naar het bedrijvige stadje Tineghir. In de nabijheid van Tineghir maken we een korte wandeling door de Todhra-kloof. U wandelt over slingerende paadjes en aarden walletjes. In de schaduw van de palmbomen en allerlei fruitbomen worden diverse groenten en granen verbouwd. Daarna reizen we verder, parallel aan het Hoge Atlasbergketen via mooie lemen kasbahstadjes naar de kloof van de Dades. U rijdt vandaag ongeveer 5,5 uur. In het brede deel van de kloof bevinden zich de ‘hersenen van de Atlas’, bizarre basaltformaties, die geflankeerd worden door de schilderrijke kasbah’s van Ait Arbi. Het hotel ligt middenin de diepe kloof van de Dades.

Overnachting in
Gorges du Dadès

 1. dorpje in de Rozenvallei
dorpje in de Rozenvallei
Programma
De bus brengt ons naar het dorpje Ait Youl, het beginpunt van onze tweedaagse voettrektocht die van de Dadesvallei naar de westelijk gelegen Rozenvallei voert De bagage gaat op muilezels. Vanuit Ait Youl volgen we onze weg omhoog. Daarna steken we een weids plateau over en komen uit in de prachtige vallei van de Ouzighimt. Lunch in de schaduw van eeuwenoude notenbomen. Aan het einde van de dag slaan we ons kamp op in de buurt van het bergdorpje Tamgallouna. Wandelduur 5,5 uur, 500 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in
Tamgallouna.

 1. Rozenvallei
Rozenvallei
Programma
In de ochtend voert de route door de brede vallei van de Mgoun rivier, langs groene vruchtbare akkers en vele schilderachtige dorpjes, waarbij we in het voorjaar meerdere malen de rivier moeten doorwaden. Na de lunch lopen we door naar El Hadida waar de bus ons oppikt. Wandelduur 5 uur, 150 m stijgen en 225 m dalen. Via Kelaa Mgouna en Skoura rijden we over de 'Kasbah-straat' (met 1001 Kasbah's) naar Ouarzazate (3 uur).

Overnachting in
Ouarzazate, Hotel Le Riad

 1. de vallei van Imlil
de vallei van Imlil
Programma
We rijden een van de mooiste routes van de reis, over de Tizi'n Tichkapas (2260 m) met uitzichten op de Hoge Atlas (reisduur 6 uur). Halverwege de middag komen we aan in Imlil, een bergdorpje gelegen op 1750 m aan de voet van het Toubkal massief. Rondom Imlil liggen in de groene dalen dorpjes verscholen van de Berbers. Vanaf het dakterras van de gîte heb je een schitterend uitzicht op de omringende hoge bergtoppen.

Overnachting in
Imlil

 1. Hoge Atlas
Hoge Atlas
Programma
Door de vallei van Imlil wandelen we langs dorpen, landbouwvelden en walnootbomen, met uitzicht op toppen van 3000 meter. Het eerste gedeelte van de wandeling stijgen we langzaam naar de Tizi n'Tamatert pas op 2279 meter, waarna we afdalen in de Tachdirt vallei, naar het gehucht Ikiss. De vallei is bezaaid met pittoreske bergdorpjes. Na een welverdiende pauze volgt de gestage klim naar de col de Tizi n Aguersioual, op2000 m waar we beloond worden met een prachtig panorama over de gehele Imlil vallei. We dalen af naar Village d’Aguersioual, op 1500m en vervolgens terug naar Imlil.

Overnachting in
Imlil

 1. berberdorp in de Hoge Atlas
berberdorp in de Hoge Atlas
Programma

Vandaag maken we een prachtige wandeling met hoog alpien karakter onder de indrukwekkende wanden van de Toubkal.  De Berberdorpjes, aan de rand van bebouwde terrassen, vormen samen met prachtige vergezichten op (soms besneeuwde) toppen het decor van onze wandeling. Tijdens ons verblijf in de Hoge Atlas overnachten we in een eenvoudige gîte (berghut). Vanuit Imlil lopen we langzaam stijgend via de nederzettingen van Ait Souka  naar de bergerie de  Tidli  op 2000 m. Het stenige pad slingert verder over moreneruggen en door gletsjerdalen voordat we afdalen naar het sierlijk op een bergrug gebouwde Aremd, op 1900 m. Na een korte pauze trekken we de Himalaya achtige vallei in en volgt een gestage klim naar Sidi Chemharouch, op 2300 m waar we de lunch aan de rivier bij een kleine waterval nuttigen. Dit is het eerste gedeelte van de tocht naar de top van de Toubkal, en we zien bergbeklimmers en wandelaars zich voorbereiden.  Klimmen en dalen 550m, 6,5 uur lopen.. an het eind van de dag rijden we naar Marrakech. U heeft tijd voor een kennismaking met de stad die natuurlijk zal beginnen met een bezoek aan het kleurrijke plein Djemaa el Fna.
Klimmen 850, dalen 800, 6 ½ uur looptijd.  Overnachting in
Marrakech, Hotel Sherazade

 1. Koutoubia moskee
Koutoubia moskee
Programma
Marrakech, de over de Atlas geworpen parel. In deze koningsstad komen de sprookjes van duizend-en-een-nacht tot leven. U kunt zich laten betoveren door de souks in de medina, en de prachtige paleizen. De Jemaa el-Fna, het kloppende hart van de stad, krioelt op elk moment van de dag van de slangenbezweerders, waterverkopers en muzikanten. Marrakech is de mooiste stad van Marokko om te verdwalen, want elk straatje zorgt weer voor nieuwe verrassingen!

Overnachting in
Marrakech, Hotel Sherazade

 1. Marokko * wandelreis
Programma

Terugvlucht vanaf Marrakech naar Nederland.

Je kunt je reis ook uitbreiden met een van onze korte arrangementen. Zie onder 'extra mogelijkheden'.Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

U verblijft tijdens deze reis in verschillende types accommodaties, van tentenkampen zonder sanitaire voorzieningen tot prima ***-hotels met prima tweepersoonskamers met goede badkamers.
In Fès verblijft u in het Fes Inn hotel. Dit  is een recent gerenoveerd hotel, kleinschalig van opzet, gezellig en aangenaam 3-sterrenhotel. Er is een traditionele lounge, zwembad aan de overkant van de straat, gezellige bar en terras. De 70 kamers hebben airconditioing, t.v., eigen badkamer en telefoon. Het hotel ligt tussen de medina en de nieuwe stad in. Klasse ***, 3 nachten
Dan verblijft u in de buurt van Midelt, in de sfeervolle, afgelegen Auberge Jaafar Kasbah Ito, een authentiek tot herberg verbouwd boerderijcomplex, met gezellig restaurant. Klasse **, 2 nachten.
Les Portes du Désert is een nieuw hotel aan de voet van de duinen van Erg Chebbi, even buiten het dorpje Merzouga. Door deze speciale ligging krijgt het hotel een unieke sfeer. Merzouga is een interessant Sahara-dorp. Het hotel is gedecoreerd met verschillende stijlen, Arabisch, Europees en Andalusisch. De kamers zijn goed, voorzien van badkamer en airco. Het hotel heeft een ommuurde tuin met een zwembad, en een sfeervol ingericht restaurant.. Wie wil kan ook een nachtje in een tent doorbrengen, achter het hotel. Klasse ***, 1 nacht
In de kloof van de Dadès bent u vervolgens te gast in een klein en eenvoudig hotel: Kasba de la Vallée. Hier wordt u bijzonder gastvrij ontvangen. De kamers zijn eenvoudig maar voorzien van eigen badkamer. De meeste kamers hebben een balkon. Het hotel beschikt over een dakterras en een klein terras aan de straat. De rivier stroomt voor de deur. Klasse **, 1 nacht.
Hotel Le Riad is een groot en comfortabel hotel in het centrum van Ouarzazate. De kamers zijn goed, comfortabel en voorzien van airco, tv, minibar en telefoon. Het hotel beschikt over een grote, rustige en schaduwrijke binnentuin, met een groot zwembad, terras en bar. Het hotel beschikt eveneens over een restaurant. Klasse ***, 1 nacht.
Het knusse hotel Sherazade bestaat uit twee herenhuizen, inclusief twee binnenplaatsen. Elk herenhuis heeft zijn eigen verleden. De huizen zijn bovenin met elkaar verbonden via een met planten versierd terras. Elke kamer heeft zijn eigen inrichting. De kamers liggen rondom de koele patio. Het hotel is sfeervol ingericht, de ontvangst gastvrij. Het hotel ligt in een rustig steegje in de oude medina, op enkele minuten lopen van het beroemde plein Djemaa el Fna. Klasse **, 2 nachten.

Tijdens het verblijf in de Sahara wordt in groepstenten overnacht (1x) en tijdens de trektocht in de Rozenvallei kampeert u in tweepersoonstenten (1x). In de Hoge Atlas verblijft u twee nachten in een gite d'etappe, waar we in meerpersoonskamers slapen, deels met eenvoudige bedden en deels met matrassen op de grond. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen (enkele w.c.'s, wastafels en douches, die niet altijd warm water hebben). Tijdens het kamperen zijn er dunne matjes en dekens aanwezig. In het voor- en najaar zijn die voor veel mensen niet afdoende. Zorg dan voor een goede slaapzak (isolerend tot 5°) en eventueel ook voor een opblaasbaar matje.Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
In de hotels in Fès, Ouarzazate en Marrakech overnacht u op basis van logies/ontbijt (6 nachten). In de omgeving van de hotels treft u vele restaurantjes waar u de avondmaaltijd kunt gebruiken. In Midelt, Merzouga en Aït Oudinar zijn de hotels wat meer afgelegen en is het verblijf dan ook op basis van halfpension en wordt hert diner in het hotel verzorgd (4 nachten).
Op dag 6 in de woestijn van Merzouga, evenals in Tamgallouna op dag 9 en tijdens de trek in de Hoge Atlas (dag 11 en 12) is zijn de diners inbegrepen. De kamelen- en muildierdrijvers bereiden dan de maaltijden. Ook is 6x een picknick tijdens deze treks inbegrepen (1x in Midelt, 1x in Merzouga, 2x in de Rozenvallei en 2x in het Toubkalmassief).
De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten veranderen in smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de bereidingswijze. Er zijn samenstellingen met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zult u ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje 'heet' eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.


Inbegrepen
 • alle lokale transfers conform programma
 • verblijf in hotels, gites en tenten
 • alle ontbijten, 6x picknick, 8x diners (op dag 4-9, 11 en 12)
 • bagagevervoer door ezels in de Dadesvallei en Hoge Atlas
 • bagagevervoer door kamelen in de Sahara;
 • Boekje Te Gast in Marokko;
 • SNP reisleider;
 • Marokkaanse gids tijdens de minitreks


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • evt. inentingen;
 • verzekeringen;
 • fooigeld;
 • entreegelden;
 • overige maaltijden;
 • persoonlijke uitgaven.


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
Deze reis is niet echt zwaar, maar u heeft wel wat doorzettingsvermogen nodig. Wandeldagen worden afgewisseld met reisdagen. Het accent van deze reis ligt op de kennismaking met de vele aspecten van Marokko, wat een beperking betekent voor het aantal wandelingen die gemaakt kunnen worden. We lopen maximaal vijf uur per dag, soms minder. Op enkele dagen moeten we stukken klimmen, voornamelijk in de Hoge Atlas (max. 800 meter), maar verder zijn de hoogteverschillen gering. Er zijn enkele stukken waar we over zandduinen lopen. Voor het overige is het terrein stenig, zorg dus voor goede hoog sluitende (berg)wandelschoenen. Het tempo ligt nooit hoog, zodat er voldoende tijd overblijft om van de natuur te genieten. Rekening houdend met de lengte van de wandelingen, de wandelduur, hoogteverschillen en vereiste wandelervaring en conditie, hebben wij deze reis geclassificeerd met **.


Reisleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP-reisleider wordt tijdens de 3 minitreks vergezeld door lokale gidsen.


Minimum aantal deelnemers
6


Maximum aantal deelnemers
16


Geschikte reisperiode

Marokko is een groot land, met dientengevolge grote klimatologische verschillen. Deze reis is zodanig gepland dat we de heetste zomermaanden vermijden, maar toch nog diep de bergen van de Atlas binnen kunnen dringen. In het voor- en najaar is het klimaat over het algemeen aangenaam, maar er zijn beslist een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Op veel neerslag hoeft u in deze periode niet te rekenen, al kan het mn in april met name in de bergen wel regenachtig zijn. In de woestijn valt nauwelijks neerslag.
Ook de temperatuurverschillen zijn groot: In de steden kan de temperatuur in voor en najaar oplopen tot 30°C, terwijl het in de bergen aanmerkelijk koeler is. In de woestijn kan het in juni en september overdag zelfs boven de 30° worden, al is de warmte vanwege de droogte dan toch nog vrij goed uit te houden. In de bergen en in de woestijn kan het ’s nachts zelfs flink afkoelen. U dient mn in april en oktober dan rekening te houden met nachttemperaturen van minder dan 10°C.
Al met al betekent dit dat u bij uw kledingkeuze moet denken aan zowel luchtige, makkelijke kleding als aan een dikke trui voor de avonden. Lichte regenkleding kan ook van pas komen. En denk aan een zonnepet of doek om uw hoofd te beschermen. In april en oktober dient u beslist warme kleding mee te nemen.

 

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar, kijk onder de Landeninformatie bij het tabblad  “Ontdekken – feesten & festivals”. Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een paspoort nodig, dat geldig is tot 3 maanden na uw verblijf.


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor MarokkoGezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.Vaccinatie

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
 • EHBO immodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Frameloze rugzak
 • Weekendtas
 • Bergschoenen
 • Waadschoenen
 • Lakenzak
 • Slaapmatje isolerend
 • Slaapzak
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen en zakjes soep)
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • WC-papier
 • Lippencreme met UV-filter


Bagage mee op reis
Omdat de wandelingen grotendeels over steenachtig terrein voeren, zijn goede (berg)wandelschoenen belangrijk, hoogsluitend en met stevige zolen. Zorg voor warme en luchtige wandelkleding, eveneens voor regenkleding. Mn tijdens de reizen in voor- en najaar moet in de bergen met koude en dagen rekening gehouden worden en is ook de kans op een regenachtige dag aanwezig. In het voorjaar (en misschien het najaar) is het van belang dat u voor de trektocht in de Rozenvallei goede schoenen heeft om de rivieren te doorwaden en waar u rustig een dag op kunt lopen. We doorwaden de rivieren veelvuldig. Denk hierbij aan oude gymschoenen of goede wandelsandalen.
Tijdens het kamperen zijn er dunne matjes en dekens aanwezig. In het voor- en najaar zijn die voor veel mensen niet afdoende. Zorg dan voor een goede slaapzak (isolerend tot 5°) en eventueel ook voor een opblaasbaar matje.
Uw bagage wordt tijdens de korte trektochten vervoerd door muilezels en kamelen. Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Neemt u hiervoor een aparte (kleinere) tas mee, groot genoeg voor de spullen voor 2 dagen kamperen. Denkt u aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen. Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen, waarin fototoestel, evt. verrekijker, kleding afhankelijk van het weer, EHBO-spullen en veldflessen passen.
Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.


Geld mee op reis
Tijdens onze reis door Marokko heeft u maar weinig extra kosten. Veel maaltijden zijn in de reisprijs inbegrepen. Uw persoonlijke drankjes komen voor eigen rekening. Misschien wilt u nog een souvenir kopen en voor die uitgave heeft u dan extra geld nodig. In totaal kunt u rekening houden met minimaal € 180,- aan maaltijden, drankjes en persoonlijke uitgaven. In Marokko is het gebruikelijk om degene die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn levert het krijgen van een fooi een belangrijke bijdrage aan de inkomsten. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtinspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Tijdens deze reis dient u daarom rekening te houden met een bedrag aan fooigeld dat ligt tussen de € 45,- en € 60,-.


Hoe verplaatst u zich ter plekke
Na aankomst in Casablanca worden we opgewacht door een gecharterde bus, die ons naar Fez brengt. Deze bus blijft gedurende de reis bij de groep.


Voorbereiding op uw reis
We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor uw medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorgt u vooral voor voldoende maatregelen bij voor uzelf bekende gezondheidsstoornissen.
Circa twee weken voor vertrek krijgt u het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' toegestuurd. Bekijk bovendien de landeninformatie op onze website.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws

Er zijn momenteel geen mededelingen.  • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Casablanca.


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Casablanca en terug vanaf Marrakech.

Vluchtschema
HV 5747 Amsterdam - Casablanca vertrek om 09.45 aankomst 12.30 uur
HV 5754 Marrakech - Amsterdam vertrek om 19.00 aankomst 01.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • november 2016
 • Deze rondreis gaf ons een uitstekend beeld van de veelzijdigheid van Marokko. Ruige rotsbergen, zandduinen in de woestijn, fascinerende steden als Fès, Meknes en Marrakech met hun cultuuraspectenen prachtige sfeervolle soeks en medina's, schitterende oases, lieflijke bergdorpjes, vriendelijke bevolking, slapen onder de sterrenhemel in het Midden-Atlas, de besneeuwde toppen van het Hoge Atlas en dit alles onder een goede SNP- en lokale begeleiding. Kortom: aanrader voor wie compleet kennis wil maken met Marokko!
 • oktober 2016
 • Avontuurlijke reis met af en toe mooie wandelingen. Een sterke maag is aan te bevelen want het eten wordt vaak minder hygienisch bereid dan we in Nederland gewend zijn. De busreizen zijn soms aan de (te) lange kant.
 • oktober 2016
 • een mooie, intensieve en zeer gevarieerde manier om met Marokko kennis te maken
 • oktober 2016
 • Deze reis geeft een goed beeld van Marokko. Een mooie afwisseling tussen cultuur en natuur. Zeker een aanrader voor wie van deze afwisseling houdt.
 • oktober 2016
 • Goede reis om Marokko te leren kennen. niet een zuivere wandelreis, dus ook veel busritten; maar wel door mooie streken. De wandelingen zelf zijn wel pittig. Naar mijn idee soms meer dan 2 blokjes.
 • mei 2015
 • De wandelreis Marokko was fantastisch! Een heerlijk land. Prima afwisseling tussen cultuur en natuur. Tussen primitief en luxe overnachtingen. Tussen wandelen in de prachtige natuur en slenteren in de steden. Al met al een vakantie die ons nog heel lang doet glimlachen en die we absoluut niet gaan vergeten.
 • mei 2015
 • Mooie, complete reis door Marokko. Intensief, gevarieerd ivm cultuur en overweldigende natuur, vriendelijke mensen, charmante locaties (van alles wat..) en vergeet je waterschoenen niet, want er kan ontzettend veel water door de rivierbeddingen stromen!
 • mei 2015
 • Leuke afwisselende reis, goede kennismaking met niet alleen de steden, maar ook verschillende landschappen van Marokko.
 • april 2015
 • Prachtige, afwisselende reis in een gevarieerd landschap. Ik had zelf meer en langere wandelingen willen maken en minder en kortere busritten.
 • april 2015
 • Mooi overzicht van een stukje Marokko, zeer afwisselende en leuke locaties. Veel contact met de mensen onderweg, die overigens beter Frans kunnen praten dan wij op school leren.
 • oktober 2014
 • Prima reis om Marokko te verkennen. Veelzijdig aanbod. Slaapmatje meenemen is niet nodig. Neem waadschoenen mee met een stevige zool, teva's of sportschoenen, anders heb je het zwaar te verduren.
 • oktober 2014
 • Mooi, afwisselend, verrijkend!
 • mei 2014
 • Leuke, afwisselende reis. Goede mix tussen cultuur en wandelen wat een goede impressie geeft van wat Marokko heeft te bieden. Aanrader!
 • mei 2014
 • Mooie afwisselde reis, geeft goede indruk van wat marokko heeft te bieden, reis is zoals beschreven. Een aanrader!
 • april 2014
 • Een prachtige reis met veel afwisseling, mooie wandelingen, leuke en sfeervolle accommodaties!
 • juni 2013
 • Super mooie en afwisselende reis door Marokko. Goede mix van natuur en cultuur. In de hotels waan je je in een sprookje van 1000 in 1 nacht.
 • mei 2013
 • Echt een fantastische reis, een echte aanrader! (volg svp de kledingvoorschriften op)
 • mei 2013
 • Een mooie afwisselende reis. Heel veel gezien en gedaan en daarvoor moet vroeg opstaan. Maar dat was het waard.
 • mei 2013
 • Zeer afwisselende reis. Tassen met frame is geen probleem. Slaapmatjes zijn niet nodig geweest.
 • sportieve wandelreis, niet al te zwaar, door afwisselende omgeving

Data en prijzen

12 mei 2017 - 26 mei 2017 (Garant vertrek)
€ 1180 / € 1495* eenpersoonskamer
€ 1060 / € 1375* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

geslacht (in %)
man vrouw
42 58
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 0 50 50
status reizend (in %)
alleen samen
71 29
15 september 2017 - 29 september 2017 (Garant vertrek)
€ 1180 / € 1495* eenpersoonskamer
€ 1060 / € 1375* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

geslacht (in %)
man vrouw
42 58
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 0 0 100
status reizend (in %)
alleen samen
14 86
6 oktober 2017 - 20 oktober 2017
€ 1190 / € 1575* eenpersoonskamer
€ 1070 / € 1455* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen
 • als u een éénpersoonstoeslag heeft geboekt, dient u er rekening mee te houden dat deze NIET geldt voor de 2 overnachtingen in tenten in Erg Chebbi en in de Rozenvallei; dan slaapt u respectievelijk in ene groepstent en een tweepersoonstent.
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Bij vluchten met Transavia of Sundio is bij SNP Groepsreizen 20kg ruimbagage en 10kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen.

Extra mogelijkheden bij Marokko * wandelreis

U kunt dit arrangement uitbreiden met een verblijf in de badplaats Essaouira. Als u langer in Marrakech wilt verblijven, kunt u ook een kort arrangement in een luxe riad boeken.

Andere SNP reizen die bij deze reis aansluiten

Atlantische Kust * Essaouira

Code 258502 P avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 57,- per persoon
select

Atlantische Kust * Essaouira de luxe * Riad Minouna

Code 258511 P avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 88,- per persoon
select

Hoge Atlas * Marrakech de luxe * Riad Bougainvilliers

Code 258512 P avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 180,- per persoon
select

Atlantische Kust * Casablanca * overnachting in hotel Diwan

Code 258519 P avontuur op maat, 2 dagen
vanaf € 41,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden