Marokko - Toubkal, 8 dagen Rond de Djebel Toubkal, de berg der bergen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met muildieren, langs familiehuizen, berghut en guesthouse

Een volledig verzorgde trektocht, met Marrakech als start- en eindpunt, rond de hoogste top van Noord-Afrika. Op pad met eigen gids en muildierdrijver door het land van de legendarische Chleuh-Berbers. Langs fotogenieke bergdorpen, over hoge passen en pieken met verre uitzichten. Alles zonder het gesjouw met bagage. Liefhebbers kunnen de 4167 meter hoge Toubkal beklimmen. Overnachten in berghut, guesthouse en 'chez l'habitan'.

Uniek aan deze reis

  • Begeleid door deskundig Berber-team
  • Trektocht door de bergwereld van de Hoge Atlas
  • Optionele klim naar top Toubkal
  • Slot in Marrakech
Zwaarte
Comfort

Marokko top 5 natuurgebieden

Bij Marokko denk je aan drukke medina's en levendige marktpleinen, maar vergeet ook de natuur niet! Na de hectiek van de stad kom je tot rust in de groene oasen, of in de uitgestrekte cederbossen van de Midden-Atlas. Lees verder...

Dag tot dag

Marokko - Toubkal

Deze trektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die je op deze prachtige trektocht naar de hoogste top van de Hoge Atlas begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, de kookuitrusting en  het eten. Je verblijft in eenvoudige familiehuizen in kleine Berberdorpjes. Eenmaal slaap je in een comfortabel gasthuis en eenmaal in een eenvoudige berghut onder de top van de Toubkal. De eerste wandeldagen stijg je geleidelijk en aanschouwt de kleurrijk bebouwde terrassen van de Berbers.

Na een bezoek aan levendig Marrakech reis je naar het bergdorpje Imi Oughlad in de Atlas, het startpunt van de trektocht rond de Djebel Toubkal, met 4167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika. Eerst een geurig glaasje mintthee en dan begint je avontuurlijke trektocht. Samen met een lokale berggids, de drijver en een muildier - voor het dragen van proviand en bagage - trek je vijf dagen lang door een bijzonder indrukwekkend berglandschap, het domein van de legendarische Chleuh-Berbers. Op de derde dag bereik je Imlil, een lemen dorp, heerlijk gelegen in de schaduw van eeuwenoude notenbomen. Daarna volgt een klim over een geleidelijk stijgend pad zigzaggend omhoog naar een berghut op 3200 meter. Vanuit hier kun je de volgende ochtend optioneel de top van de Toubkal beklimmen. Onderweg beschermt de 'Baraka', het wakend oog van de heilige, je tegen de 'djinns', de boze geesten.

De reis eindigt in Marrakech, de betoverde stad, met zijn prachtige oude stadspoorten, de kasbah, de levendige soek, de beroemde Koutoubia-moskee en de muzikanten, slangenbezweerders en verhalenvertellers op het plein Jemaa el Fna.

Dag 1

Aankomst in Marrakech. Transfer naar het hotel, een rit van ongeveer vijftien minuten.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 2

Na het ontbijt ga je per taxi of minibus naar het bergdorpje Imi Oughlad, gelegen op veertienhonderd meter hoogte, een transfer van ongeveer een uur. Je maakt kennis met de berggids en muildierdrijver. De bagage gaat op het muildier. Na een glaasje mintthee ga je van start. Via loofboombossen kom je uit op een col van tweeduizend meter, met een mooi uitzicht op de eerste bergtoppen. Halverwege de afdaling lunch je in de schaduw van een groepje notenbomen. Aan het einde van de wandeling bereik je het Berber-gehuchtje Tizzi Oussem, waar je in een eenvoudig guesthouse slaapt. Wandelduur 5 uur, 650 m stijgen, 550 m dalen.

Overnachting in

Guesthouse Tizzy Oussem

Dag 3

Een stijging van ongeveer drie uur brengt je op de top van de Mezzik (2500 meter). Van hier af heb je een schitterend uitzicht op de schilderachtige vallei van de Ait Mizane en de omringende hoge bergtoppen. Dan volgt een lange afdaling naar het dorpje Imlil, gelegen in de reeds genoemde vallei, op 1750 meter hoogte. Deze vallei is traditioneel het woongebied van de Chleuh-Berbers, taaie boeren die landbouw bedrijven in de rivieroasen. Imlil is een belangrijke uitvalsbasis voor tochten naar de Toubkal. Overnachting in een prima gasthuis in Imlil, waar je ook dineert. Wandeling: 950 m stijgen en 900 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Imlil

Dag 4

Vanaf Imlil loop je in een uur naar Aremd, het laatste dorpje op de route naar boven. De huizen zijn door het gebruik van grote breukstenen een typisch voorbeeld van de bouwwijze van deze streek. Na Aremd (2000 meter) loop je langzaam zigzaggend verder omhoog. Onderweg passeer je de Koubba van Sidi Chamharouch, een belangrijk bedevaartsoord. Na een korte pauze hervat je – onder het wakend oog van de hier begraven islamitische heilige – je weg naar boven. Eindpunt is de eenvoudige berghut op 3200 meter aan de voet van het Toubkal-massief. Wandeling: 1450 m stijgen, 6,5 uur.

Overnachting in

Berghut onder de top van de Toubkal

Dag 5

Nog voor het ochtendgloren begin je, gehuld in warme kleren, aan de (facultatieve) klim naar de top (4167 meter). Een pittige tocht van ongeveer 3,5 uur. Bij goed weer en als er geen sneeuw ligt, kent deze klim geen technische moeilijkheden. Tot half juni is dat echter meestal wel het geval en zijn stijgijzers nodig. Deze zijn via de lokale gids tegen betaling te regelen. Op de top heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sahara in het zuidoosten, de vulkanische hellingen van de Siroua in het zuiden en de tweede top van Marokko, de M'Goun, in het noordoosten. Na de afdaling (ongeveer drie uur) kom je terug bij de hut. Via hetzelfde pad als je omhoog bent gekomen, daal je af door de vallei in de richting van Imlil. Na een lange afdaling bereik je het gehuchtje Aremd, waar je in een eenvoudig guesthouse overnacht. Heb je geen zin om naar de top te gaan of is het te slecht weer, dan kun je een rondwandeling maken van ongeveer vijf uur. Inclusief beklimming: 950 m stijgen en 2150 m dalen, totaal 9 tot 10 uur lopen (inclusief de beklimming van de top).

Overnachting in

Guesthouse in Aremd

Dag 6

Na het ontbijt vervolg je het dalende pad tot je weer in Imlil bent. Dan volgt een geleidelijke klim langs diverse mooie bergdorpjes over de top van de Tamatert, op 2300 meter hoogte. Dan wacht een afdaling door een mooie vallei met kleine dorpjes, terrassen en akkertjes. Je overnacht op ongeveer 1850 meter in het fraaie Berberdorpje Tineghrine in een eenvoudig guesthouse. Wandeling: 550 m stijgen en 650 m dalen, wandelduur 6 uur.

Overnachting in

Guesthouse in Tineghrine

Dag 7

Na het ontbijt volgt nog een mooi stuk door de prachtige vallei van Amssakrou, langs verschillende dorpjes. Geleidelijk aan daal je verder af en laat je de hoge bergtoppen achter je. Naarmate de wandeling vordert, vernauwt de vallei zich tot een mooie kloof. In het dorpje Imsker volgt nog een laatste kleine klim naar een pasje voordat je afdaalt naar het dorp Imi Oughlad, waar de tocht begon. Hier neem je afscheid van de drijver(s).

Per taxi of minibus reis je samen met de gids in ongeveer een uur terug naar Marrakech, de 'over de Atlas geworpen parel'. Ter afscheid een laatste wandeling over het magische plein of een consumptie op een van de omringende dakterrassen met uitzicht op het plein. Wandeling: 100 m stijgen, 950 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 8

Einde van het arrangement. Je wordt naar het vliegveld van Marrakech gebracht.

Je kunt je reis ook verlengen met een verblijf in de ommuurde kustplaats Essaouira. Je kunt hier kiezen tussen een verblijf in een standaard strandhotel of een De Luxe-verblijf in een mooie riad in de oude medina.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht verblijf je in een goed hotel in Marrakech. Het vriendelijke en sfeervolle hotel ligt middenin de medina op slechts enkele minuten lopen van het plein Jemaa el Fna.
Tijdens de trektocht logeer je éénmaal (in Imlil) in een comfortabel gasthuis, op een tweepersoonskamer met douche en wc. Onder de top van de Toubkal verblijf je in een zeer eenvoudige berghut/refuge met minimale sanitaire voorzieningen. Hier slaap je op een slaapzaal. Drie nachten breng je door in eenvoudige privéhuizen, waar minimale sanitaire voorzieningen zijn en meestal geen bedden, alleen matrasjes.  We proberen hier een tweepersoonskamer te regelen, maar dat kan hier niet gegarandeerd worden. Neem zelf een goed isolerende slaapzak (tot 0°geïsoleerd) en een lakenzak mee.

Over de maaltijden

De diners en lunches in Marrakech zijn voor eigen rekening. Alle maaltijden tijdens de trektocht zijn inbegrepen (vanaf picknick op dag 2 t/m de lunch op dag 7). In Imlil wacht je een prima diner in de accommodatie. De overige maaltijden tijdens de trek worden door de berggids en de muildierdrijver verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neem mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zul je ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Tijdens de reis kan in de grotere dorpen die je passeert mineraalwater worden gekocht.

Inbegrepen

  • alle transfers in taxi of minibus conform programma
  • 2 overnachtingen hotel Marrakech op basis van logies/ontbijt
  • alle maaltijden tijdens trektocht (van picknick op dag 2 t/m picknick op dag 7)
  • overnachting en diner in luxe accommodatie in Imlil  (dag 3)
  • overnachtingen tijdens de trek in eenvoudige gites en berghut op meerpersoonskamers
  • diensten lokale berggids/kok/muilezeldrijver (Engelssprekend)
  • bagagevervoer op muilezels
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • fooien en uitgaven van persoonlijke aard
  • evt. huur stijgijzers (ter plekke te huren voor 30,- EUR)

Over de activiteiten

Op deze trek door de Hoge Atlas word je bagage vervoerd door muilezels en draag je zelf alleen een dagrugzak. Toch moet je je niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De hoogte, de intense zonnestraling en de hoogteverschillen, die tijdens de beklimming van de Toubkal tot ruim 1300 meter oplopen, vragen om een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Per dag lopen we maximaal 5-7 uur, soms minder. De eerste dagen zijn het rustigst, zodat je aan de hoogteverschillen, afstanden en de hoogte kunt wennen. Als je op dag 5 de topbeklimming doet, dan is deze dag de zwaarste uit de reis en daal je die dag in totaal 2400 meter. Houd er rekening mee dat er vaak vroeg gestart wordt met wandelen, zodat je rond lunchtijd al op de plaats van overnachting bent. Vroeg in het seizoen kan er op de top van de Toubkal nog sneeuw liggen en is het gebruik van stijgijzers (ter plekke te huren) noodzakelijk.

Extra dagen

Extra dagen zijn tijdens deze reis alleen in Marrakech, voor of na de trek, mogelijk.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Marrakech

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

Je kunt deze reis boeken van eind april tot eind oktober. Omdat je tijdens deze trektocht op verschillende hoogtes verblijft, lopen de temperaturen sterk uiteen. Op hoogtes tussen de 2000 en 4000 meter is de temperatuur 10 tot 20° lager dan in Marrakech. In juli en augustus zijn de dagtemperaturen in Marrakech circa 40 a 45°(!) en is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Maar in september en oktober is de temperatuur op hoogte aanzienlijk gedaald tot een schrale 5 à 10 graden. Dan is het in Marrakech nog steeds 30 graden. Tijdens je verblijf bij de Toubkalhut kan het 's nachts zelfs vriezen. In zijn algemeenheid geldt dat met elke 1000 meter die je stijgt, de temperatuur gemiddeld met 7° C daalt. In mei bestaat de kans dat er nog teveel sneeuw op de top van de Toubkal ligt, zodat je deze niet kunt beklimmen. Houd in de voor- en najaarsmaanden altijd rekening met een regenachtige dag. Zelfs 's zomers kan in de bergen een warmteonweer tot ontwikkeling komen.

Omdat je naar een Moslimland reis dien je rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor foerageren zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk hier.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Alle transfers conform het programma worden uitgevoerd per gecharterde minibus of taxi’s.

Voor de wandeltochten moet je een dagrugzakje meenemen. Fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en vooral water moet je daarin kunnen meenemen. Omdat er tijdens de trekking niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier). Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Ook adviseren we het gebruik van uitschuifbare wandelstokken. Ook regenkleding en warme kleding en handschoenen zijn, naast luchtige wandelkleding en goede bescherming tegen de zon, noodzakelijk. Houd er rekening mee dat je je tijdens de trekking tussen de 2000 en 4000 meter hoogte bevindt, en dat het daardoor wel 15 tot 20 graden kouder kan zijn dan in Marrakech. Zorg voor een goed isolerende slaapzak (tot 0°C) en lakenzak (slaapmatje is niet nodig omdat overal matrassen aanwezig zijn).

De bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Het gewicht van je bagage tijdens de trek mag niet meer dan 12 kg pp bedragen (eventuele overtollige bagage kun je eventueel in het hotel in Marrakech achterlaten). Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin je je slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denk ook aan een goede stofdichte verpakking van je spullen!

Stem voorts je kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

algemeen:

  • niet meer dan 20 kg bagage
  • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
  • desinfecterende zeep
  • zaklamp
  • eventueel zwemkleding en handdoek
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’)

voor de wandelingen:

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij de wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in de handbagage te vervoeren)
  • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
  • handschoenen
  • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
  • lippencrème met UV filter
  • dagrugzakje (min. 30 liter)
  • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • tijdens de reizen in het voorjaar: waadschoenen of gymschoenen (voor beekdoorwadingen)

Je wordt tijdens de trektocht begeleid door een lokale gids, die tevens kok en muildierdrijver is. Hij zorgt voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. De gidsen spreken prima Engels.

Ga je binnenkort op reis naar Marokko bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/marokko. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/marokko/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
  • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxx

Marokko - Toubkal

Rond de Djebel Toubkal, de berg der bergen

Wandelvakantie met muildieren, langs familiehuizen, berghut en guesthouse

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).