Terug naar Marokko

Woestijntrekking met kamelen en tenten

Wandeltocht door de Marokkaanse Sahara. Wandel door de onmetelijke leegte van pastelkleurige rotspartijen en tafelbergen, gouden duinen en groene oases, in gezelschap van voortsjokkende kamelen voor de bagage. Er gaat ook een rijkameel mee, voor het geval de voeten vermoeid raken. Maak kennis met verschillende soorten woestijn en de eeuwenoude leefwijze van de woestijnbewoners. Geniet ’s avonds bij een kampvuurtje met een glas muntthee van de rust, de stilte en de prachtige sterrenhemel. Een echte woestijn-ervaring.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258515
6 dagen

Marokko - Sahara * Zagora trektocht met kamelen

Vanuit Zagora, gelegen aan de rand van de groene Drâavallei waar dadelpalmen het uitzicht bepalen maakt u een prachtige trektocht door een stille uithoek van de Sahara. In het zuidelijkste puntje van de vallei begint uw woestijnexpeditie. Met kamelen voor de bagage, een rijkameel voor het geval de voeten vermoeid raken, en onder deskundige begeleiding van een Berbergids maakt u een vijfdaagse wandeltrektocht door de Marokkaanse Sahara. U maakt kennis met verschillende soorten woestijn: de erg (zandduinen) en de hamada (steenwoestijn). Ver van de bewoonde wereld kampeert u onder prachtige sterrenhemels. Het leven in de woestijn is eenvoudig en verloopt al eeuwen op dezelfde wijze. Tijdens de trektocht door de Sahara bent u uitstekend in de gelegenheid om op een rustige manier kennis te maken met de woestijn en haar oorspronkelijke bewoners. Dit deel van de woestijn is traditioneel het woongebied van de Oulad Yahia en Roha stammen. Regelmatig ziet u hun khaimas (zwarte tenten) en misschien geniet u onderweg wel van de traditionele gastvrijheid van de nomaden. Een trektocht door de Sahara betekent tijdelijk afzien van luxe, maar de bijzondere ervaring compenseert dat ruimschoots.

Dag 1

Vanaf Zagora, de laatste grote stad in het zuiden van Marokko, wordt u naar het beginpunt van de woestijntrek gebracht. Bij aankomst in het eerste woestijnbivak maakt u kennis met de kamelendrijver en gids en de kamelen waarmee u de komende dagen de woestijn in trekt. Het eerste bivak ligt in de buurt van een nog bewoonde ksar (ommuurd dorp). U kunt hier uw tent opzetten of heerlijk onder de blote sterrenhemel slapen ...

Overnachting in

woestijn nabij Ouled Driss

Dag 2

Zodra het ’s ochtends licht wordt, breken we het kamp op. Als de kamelen zijn opgezadeld, gaat de karavaan op weg. Schijnbaar moeiteloos sloffen de kamelen door het mulle zand van de zandduinen van de Erg Smara. De eindeloosheid van het duinengebied is indrukwekkend. Voor de siësta zoeken we de schaduw van een van de acacia’s op de tuintopjes groeien. Aan het eind van de middag bereikt u een vlakte, waarop de waterput van Ouled Naam het enige teken van leven is. Het is de grootste waterput van de streek en de nomaden komen van heinde en verre om hier water te tappen. Niet zelden heeft een familie er zijn tenten opgeslagen en kunnen we er een kopje thee drinken. Vlakbij de put slaan ook wij onze tenten op. De kamelen worden afgeladen en krijgen wat bewegingsvrijheid voor de nacht. De begeleiders toveren met eenvoudige middelen een smakelijke maaltijd te voorschijn. Met twijgjes wordt een klein vuurtje aangelegd en al snel valt de duisternis in en komen een voor een de sterren te voorschijn. Onder het genot van een geurig glaasje muntthee ervaart u de rust en de stilte en kijkt u naar de prachtige sterrenhemel hoog boven u. Wandeling 20 km, 6,5 uur.

Overnachting in

Woestijnbivak bij Ouled Naam

Dag 3

Vandaag steekt u eerst een grote, spaarzaam begroeide grindvlakte over, een zogenaamde hamada. Langzaam komen de eerste heuvels dichterbij. U volgt de droge rivierbedding, van Assif-n-Boutekaoute, en passeert een waterput Tigiiste genaamd, met een mooie oude tamarisk!. Dan loopt u om een afgetopte tafelberg heen, de Taferdoute Mouzarif en verder en volgt de kloof van Oued Azigza, waar u in de luwte van de vallei de tent opzet. Wandelduur 5 uur.

Overnachting in

woestijnbivak bij Bou Tanoult

Dag 4

Vandaag wacht een niet al te lange wandeling. U steekt een lage, rotsachtige bergrug over en bereiken de relatief groene vallei van Tafraoute, met hier en daar een eenzame boerderij en zelfs een schooltje! Kinderen uit de buurt komen dan ook nieuwsgierig een kijkje nemen. We slaan ons kampement op aan de rand van deze vallei. Wandelduur 4 uur.

Overnachting in

woestijnbivak bij Tafraoute

Dag 5

Vandaag wacht de dag met de grootste hoogteverschillen als u geleidelijk aan naar de kam van de eindeloos lange bergketen van de Jbel Bani loopt. Eenmaal op de pas Tizi n'Dijnya kijkt u uit over de hamada van Faija, met aan de overzijde de markante piek van de Djbel Zahora, die boven de van hitte trillende lucht oprijst. Dat is het eindpunt van de trekking. Via een stenig pad zoekt de gids een voorzichtige weg naar beneden en aan de voet van de berg zet u de tenten op. 250m stijgen en dalen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in

woestijnbivak bij Dijnya

Dag 6

In alle vroegte wordt voor de laatste keer het kampement opgebroken en aanvaardt u de lange oversteek van de hamada van Faija. Tegen lunchtijd bereikt u eindelijk de palmenoase van Tilougui en daarmee de bewoonde wereld. Het avontuur in de woestijn zit er op en u neemt afscheid van de drijvers, de kamelen en van de woestijn. U wordt opgehaald door een jeep of taxi die u naar Zagora brengt. Wandelduur 4 uur.

NB Programma

Met het hieronder beschreven dag tot dag programma geven we u een indruk van wat u tijdens uw reis in Marokko kunt verwachten. Realiseert u zich wel dat de exacte dagtrajecten afhankelijk zijn van weer, plaatselijke omstandigheden en uw conditie. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een gelijkmatige verdeling van de looptijden over de verschillende dagen. Maar omdat de route noodzakelijkerwijze moet worden afgestemd op aanwezige waterputten, schaduwplekken en eten voor de kamelen, is een evenwichtige verdeling van de trajecten niet altijd mogelijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trektocht door de woestijn gaat u wildkamperen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. U slaapt in een een- of tweepersoonstent of onder de sterrenhemel. Er wordt voor schuimrubber matrasjes gezorgd. Het is echter raadzaam zelf toch een isolerend matje mee te nemen. Voor een slaapzak moet u zelf zorgen. Er wordt voor een kooktent en een kookuitrusting gezorgd.

Over de maaltijden

Tijdens de woestijntrektocht zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 6. Uw begeleiders tijdens de woestijntocht dragen zorg voor de bereiding van de maaltijden. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt, bestaande uit witbrood, boter, smeerkaas, honing en jam. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis en brood. De kok heeft ook altijd een zak noten, dadels, vijgen of rozijnen mee. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. In Zaogora is het diner inbegrepen en dineert u in het restaurant van het hotel.
De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Er is ook altijd fruit; waar mogelijk vers, en anders gedroogd of uit blik. De gids heeft jodium bij zich waarmee het water veilig kan worden gemaakt voor consumptie. Voor de trek kunt u flessen drinkwater inslaan.

Inbegrepen

 • 5 kampeerovernachtingen
 • alle maaltijden tijdens de woestijntocht (van diner dag 1 t/m lunch dag 6)
 • diensten gids (tevens drijver en kok)
 • kamelen voor bagagevervoer en 1 rijkameel per persoon
 • transfer vanaf Zagora naar begin trek en van eind trek terug naar Zagora (per taxi of landrover)
 • gebruik tent en slaapmat
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • overige transfers
 • overige maaltijden
 • evt. entreegelden en fooien

Over de activiteiten

Deze trektocht door het Marokkaanse deel van de Sahara is niet echt zwaar, maar u heeft wel wat doorzettingsvermogen nodig. De afstand per dag is ongeveer 20 km, 5 à 6 uur lopen. Een enkele keer is de wandeling iets langer en wandelt u 7 uur. Hoogteverschillen zijn nihil of klein, hooguit 250 meter. Het terrein en de warmte zijn echter factoren die verzwarend werken. Zo wandelt u de eerste twee dagen grotendeels over zandduinen, wat tamelijk inspannend is. Voor het overige is het terrein stenig. De intentie is om 's ochtends een grotere afstand af te leggen dan 's middags omdat het 's ochtends wat frisser is. Het tempo ligt echter nooit hoog, zodat er voldoende tijd overblijft om van de natuur te genieten. Bovendien houden we op het heetst van de dag een lange pauze.
Er gaan kamelen mee voor de bagage, plus één rijkameel per persoon.

Praktische informatie

Deze reis kan in het winterhalfjaar worden uitgevoerd, van oktober tot half mei. De winterperiode, herfst en voorjaar zijn de meest geschikte periodes voor een woestijnreis. In de wintermaanden kunnen de nachten echter koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars.

Alle transfers conform het programma worden uitgevoerd per taxi of landrover.

Voor de transfers van uw weekendtas of rugzak op de kameel, is het aan te raden om uw tas of rugzak in een extra beschermhoes te verpakken; tegen het stof en om eventuele beschadiging te voorkomen. Houdt u er rekening mee dat het aardig koud kan worden bij de reizen tussen december en februari: thermo-ondergoed is dan wel aan te bevelen. Ook voor de andere vertrekdata kunt u het beste een dikke fleecetrui meenemen. Zorg ook voor een goed isolerende slaapzak (in de wintermaanden tot 0° isolerend. Ter plaatse zijn schuimrubberen slaapmatjes beschikbaar. De ondergrond in de woestijn is stenig, dus u ligt comfortabeler als u ook nog uw eigen matje meeneemt. De keuze is aan u. Als wandelschoeisel adviseren wij goede, hoogsluitende wandelschoenen. Dit mn vanwege het deels stenige terrein. Laat u bij twijfel adviseren in een buitensportzaak. Omdat er tijdens de wandelingen in de woestijn niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).

algemeen:

 • niet meer dan 12 kg bagage
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
 • desinfecterende zeep
 • zaklamp
 • handdoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’)

voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • lippencrème met UV filter
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

U wordt tijdens de trektocht begeleid door lokale gidsen en kamelendrijvers. Zij zorgen voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. Sommige gidsen spreken gebrekkig Engels, andere Frans.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs