Terug naar Marokko

Trekking met muildieren, met tenten en langs gîte

Een van de mooiste korte trektochten die men vanuit Marrakech door de prachtige bergwereld van de Hoge Atlas kan maken voert door het massief van de M’Goun. Deze 4068 meter hoge berg is de Heilige berg voor de Berbers. Deze trektocht brengt u dan ook in het hart van de wereld van de Atlas-Berbers, een wereld waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Met eigen gids en muildierdrijver gaat het naar het hoge M’Goun massief, waar u op fraaie plekken kampeert en de 4068 meter hoge top van deze voor de Berbers heilige berg kunt proberen te bedwingen. De bagage wordt door muildieren vervoerd, dus geen extra gesjouw!

Zwaarte
Comfort
vanaf € 684
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258517
8 dagen

Marokko - Hoge Atlas * M'Goun trekking met muilezels

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

U rijdt per taxi van Marrakech naar La Vallée Heureuse (de gelukkige vallei), gelegen aan de voet van het M’gounmassief. Een mooie rit van ca. 5 uur. U rijdt een pas over van 2200 meter met mooi uitzicht op de meer dan 3000 meter hoge toppen. Daarna dalen we af naar de vallei. Daar aangekomen neemt u uw intrek in een van de dorpjes, in een gîte gerund door een Berberfamilie. Diner in de gîte en overnachting in eenvoudige tweepersoonskamer met gedeelde faciliteiten.

Overnachting in

Tabant

Dag 2

U begint aan de korte trektocht door de bergen van het M'Goun massief. Wanneer alle proviand, bivakspullen en bagage op muildieren zijn geladen, gaat u van start. U volgt een tijdje de rivier door de hier nog vruchtbare vallei tot aan het dorpje Agouti. Onderweg ziet u diverse kleine berbernederzettingen en overal wordt op de veldjes gewerkt. Het graan dat hier verbouwd werd, was vroeger voor Marrakech bestemd. Na de lunch bij een klein theehuis onder een grote notenboom, wordt de vallei smaller en steiler, en via een ezelpaadje gaat het snel bergop. In de verte kunt u de top van de M’goun zien liggen. Bivak bij de zomerschuren van Azib n’Ikkis, op ca 2200 meter hoogte. Wandelduur 5 uur. Lengte 18 km, Stijging 600 m.

Overnachting in

de omgeving van Azib n'Ikkis

Dag 3

U wandelt geleidelijk verder omhoog over een smal pad naar de col Tarkeddid (3450 meter), een lange en inspannende klim, die beloond wordt met een prachtig uitzicht op het omringende landschap van glooiende bergweiden met grazende kuddes, omringd door hoge bergtoppen. Dan daalt u af naar de weidse hoogvlakte van Tessaout (2940 meter), het domein van de nomadenstammen van de Aït Atta-Berbers met hun schapen, geiten en zelfs dromedarissen. Een ideale plek om ons voor te bereiden op de beklimming van de M’Goun. We kamperen op het plateau, op 2900 meter hoogte. Er is hier een kleine bron en drinkbakken voor het vee dat hier ’s zomers graast. Wandelduur 5,5 uur. Lengte 10 km, Stijging ca. 1100 m en daling 500 m.

Overnachting in

op de hoogvlakte van Tessaout

Dag 4

Vandaag kunt u, als de weersomstandigheden het toelaten, naar de hoogste top van deze regio: de M’Goun, 4068 meter. Voor de Berbers is deze top heilig en bedevaartgangers komen hierheen om vruchtbaarheid over hun velden af te smeken. De laatste paar honderd meter voor de top loopt u over de kam. Hier staat vaak een harde wind. Het is een inspannende tocht, maar het uitzicht is adembenemend. Met helder weer kunt u het Djebl Sagro-gebergte zien liggen. Via hetzelfde pad bovenlangs het ‘cirque’ van de M’Goun keert u terug naar ons kampement. Wandelduur 9 uur. 1400m stijgen en dalen.
Als u niet naar de top wilt of kunt, kunt u op het plateau van Tessaout een mooie dagwandeling maken (ca. 5-6 uur).

Overnachting in

op de hoogvlakte van Tessaout

Dag 5

Vandaag wacht u een rustige wandeling. U steekt het plateau van Tessaout over en lopen klimt dan naar een kleine col van ca. 3000 meter hoogte, Oumsoud. Daarna volgt een gemakkelijke afdaling, onderlangs de imposante noordwand van de M’Goun. U wandelt door een ruig morenelandschap naar de kampeerplek in de mooie vallei van Oulilimt. Onderweg ziet u, naarmate u verder afdaalt, steeds meer ‘azibs’, de zomerhuisjes van de halfnomaden halfnomaden Hier overnacht u vlakbij een bron, op ca 2600 meter. Wandelduur 5 uur. Lengte 10 km. Stijging 400 m en 800m dalen.

Overnachting in

de omgeving van de bron van Oulilimt

Dag 6

Vandaag blijft u in de schilderachtige vallei van Oulilimt. U wandelt langs steile rotswanden met hier en daar prachtige kleuren. Dan bereikt u een indrukwekkende oude lemen voorraadburcht, gelegen op 2300 meter aan de voet van de gelijknamige pas, de Col Aït Ahmed (3100 meter). De burcht werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor de oogst, maar diende ook als schuilplaats. Het is een historische plek, want hier liep vroeger een van de karavaanroutes van de Sahara in het zuiden naar de in het noorden gelegen sultanstaat Fès. U kampeert bij de burcht, op ca 2230 m hoogte. Wandelduur 4 uur. lengte 10 km, 200m stijgen en 400m dalen.

Overnachting in

de omgeving van de Aït Ahmed-burcht

Dag 7

Deze laatste wandeling brengt u eerst na een fikse klim op de 2905 meter hoge Ayt Imi pas. Hier kijkt u nogmaals uit over het indrukwekkende M’Goun massief en de omringende eindeloze bergwereld van de Hoge Atlas. Dan wacht u een laatste lange afdeling terug naar de bewoonde wereld van de Vallée Heureuse en eindigt u weer in het lemen Berberdorp Tabant. Hier neemt u afscheid van het Berber team en geniet van een prima laatste maaltijd. Overnachting in een gîte. Wandelduur ca 7 uur, 600m klimmen en 1200m dalen.

Overnachting in

Tabant

Dag 8

Na het ontbijt neemt u afscheid van de Berbers en brengt de taxi u in ca 5 uur langs de noordzijde van de Hoge Atlas terug naar Marrakech.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aan het begin en het eind van de trektocht slaapt u in een gîte op kamers met gedeelde faciliteiten. Tijdens de trektocht brengt u de nachten door in tweepersoonstenten. De plekken waar u kampeert hebben geen sanitaire voorzieningen, maar voor waswater en drinkwater wordt gezorgd. U slaapt op prachtige plekken, hoog in de bergen, op hoogtes die variëren van 1800 tot 2900 meter. Zelfs in de zomer kunnen de nachten er koud zijn. Let op; schuimrubberen matjes worden geleverd door onze agent. Neemt u zelf wel een isolerend matje mee, evenals een goed isolerende slaapzak (0°, in het voorjaar en najaar tot -10° geïsoleerd).

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens de trektocht zijn inbegrepen (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8). Deze worden door de berggids en de muildierdrijver verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neemt u mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Tijdens de reis kan in de grotere dorpen die we passeren mineraalwater worden gekocht.

Inbegrepen

 • transfers in taxi of minibus van Marrakech naar Tabant en terug
 • alle maaltijden tijdens trektocht (van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • overnachtingen tijdens de trek: 5 x kamperen en 2 x in eenvoudige gite
 • diensten lokale berggids/kok/muilezeldrijver (Engelssprekend)
 • bagagevervoer op muilezels
 • tent en slaapmatje
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Op deze trek door de Hoge Atlas wordt uw bagage vervoerd door muilezels en draagt u zelf alleen een dagrugzak. Toch moet u zich niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De hoogte, de intense zonnestraling en de hoogteverschillen, die tijdens de (facultatieve) beklimming van de M’Goun tot 1200 meter kunnen oplopen, vragen om een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Per dag lopen we maximaal 7 uur, meestal minder. De beklimming van de M'Goun is 9 uur, maar deze is optioneel. Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Vroeg in het seizoen kan er op de hoogste flanken nog sneeuw liggen, en kan het voorkomen dat de beklimming van de M’goun niet door kan gaan.

Praktische informatie

U kunt deze reis dagelijks starten van 25 april t/m 31-oktober. Tijdens deze wandeltocht verblijft u op grote hoogte. Op hoogtes tussen de 2000 en 4000 meter is de temperatuur 10 tot 20° lager dan in Marrakech. In juli en augustus zijn de dagtemperaturen in Marrakech circa 40 a 45°(!) en is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Maar in september is de temperatuur op hoogte aanzienlijk gedaald tot een schrale 5 à 10 graden. Dan is het in Marrakech nog steeds 30 graden. In deze maand kan het 's nachts zelfs vriezen. In zijn algemeenheid geldt dat met elke 1000 meter die u stijgt, de temperatuur gemiddeld met 7° C daalt. In mei bestaat de kans dat er nog teveel sneeuw op de top van de M’goun ligt, dat u deze niet kunt beklimmen. In de zomermaanden kunt u op droog en zonnig weer rekenen, maar zelfs in deze droge periode moet u in het hooggebergte altijd rekening houden met een kans op een bui.

Alle transfers conform het programma worden uitgevoerd per taxi.

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen. Fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en vooral water moet u daarin kunnen meenemen. Omdat er tijdens de trekking niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier). Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Ook adviseren we het gebruik van uitschuifbare wandelstokken. Ook regenkleding en warme kleding zijn, naast luchtige wandelkleding en goede bescherming tegen de zon, noodzakelijk. Houdt u er rekening mee dat u zich tijdens de trekking tussen de 2000 en 4000 meter hoogte bevindt, en dat het daardoor wel 15 tot 20 graden kouder kan zijn dan in Marrakech. Zorg voor een goed isolerend slaapmatje en dito slaapzak (0°C, in mei en oktober isolerend tot –10°). Uw bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Het gewicht van uw bagage tijdens de trek mag niet meer dan 12 kg bedragen (eventuele overtollige bagage kunt u eventueel in het hotel in Marrakech achterlaten). Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin u uw slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denkt u ook aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen!Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

algemeen:

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
 • desinfecterende zeep
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding en handdoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’)

voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • lippencrème met UV filter
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • tijdens de reizen in het voorjaar: waadschoenen of gymschoenen (voor beekdoorwadingen)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

U wordt tijdens de trektocht begeleid door een lokale gids, die tevens kok en muildierdrijver is. Hij zorgt voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. De gidsen spreken prima Engels.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

19 september 2020 - 31 oktober 2020
2 personen € 684
3 personen € 590
4 personen € 590

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs