Terug naar Marokko

Minitrek met muilezels, langs gasthuis en eenvoudig familiehuis

Prachtige, korte wandeltrektocht langs de voet van de Toubkal, de hoogste top van Noord-Afrika. Door een contrastrijk berggebied met ongenaakbaar hoge toppen, tot ver in het voorjaar met sneeuw bedekt. Diepe kloven, wilde bergstromen en bloemrijke bergweiden. Leemkleurige dorpjes in vruchtbare valleien. Groene boomgaarden en akkers tegen aardkleurige bergwanden. Een unieke kennismaking met de Hoge Atlas en haar bewoners. Deze minitrektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die u op deze prachtige trektocht langs de hoogste top van de Hoge Atlas begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, het eten en de tenten.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258503
3 dagen

Marokko - Hoge Atlas

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Vanuit Marrakech reist u met de berggids per taxi of minibus naar Imi Oughlad, een bergdorpje gelegen op 1400 m. Hier wordt de bagage op een muildier geladen en dan gaat u van start. Een rustige wandeltocht met niet teveel stijgen (max. 300 m). De tocht gaat door de vallei van Aït Imenane: door en langs dorpjes, groene akkers en overal water. Overnachting in familiehuis in het dorpje Amsakrou (1700m), 4 uur lopen, 300 m stijgen.

Overnachting in

Amsakrou

Dag 2

U blijft nog even in de vriendelijke en mooie vallei van de Ait Imenane. Na het dorpje Tinegherine gaat het pad geleidelijk omhoog tot aan een pas op ca. 2300 m (Col Tamatert) Dan volgt een even geleidelijke afdaling van eveneens ongeveer 550 m. tot Imlil (1750 m). Overnachting in een sfeervol gasthuis in Imlil. 5 uur lopen, 2,5 uur stijgen/ 2,5 uur dalen.

Overnachting in

Imlil - Dar Imlil

Dag 3

's Ochtends een rondwandeling van ca. 4 uur in de omgeving van Imlil, ondermeer naar het hooggelegen dorp Aroumd. Na de lunch per taxi of minibus terug naar Marrakech (1,5 uur)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht logeert u éénmaal (in Imlil) in een comfortabel gasthuis, op een tweepersoonskamer met douche en wc. De andere nacht brengt u door in een eenvoudig familiehuis met minimale sanitaire voorzieningen en matrassen op de grond. Let op; schuimrubberen matjes worden geleverd door onze agent. Neemt u zelf wel een isolerend matje mee, evenals een goed isolerende slaapzak (0°).

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens het arrangement zijn inbegrepen (vanaf picknick op dag 1 t/m ontbijt op dag 3). In Imlil wacht u een prima diner in de accommodatie. De overige maaltijden tijdens de trek worden door de berggids en de muildierdrijver verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neemt u mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Tijdens de minitrek kan in de grotere dorpen die we passeren mineraalwater worden gekocht.

Inbegrepen

 • transfers van en naar start- en eindpunt
 • alle maaltijden (vanaf lunch op dag 1 t/m ontbijt op dag 3)
 • 1 nacht in eenvoudig familiehuis (met minimale sanitaire voorzieningen en matrassen op de grond) en 1 nacht in comfortabel guesthouse op kamer met badkamer
 • diensten lokale berggids
 • bagagevervoer per muildier
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien

Over de activiteiten

Op deze minitrek door de Hoge Atlas wordt uw bagage vervoerd door muilezels en draagt u zelf alleen een dagrugzak. Toch moet u zich niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De hoogte, de intense zonnestraling en de hoogteverschillen, tot 600m stijgen en dalen per dag, vragen om een goede conditie. Per dag lopen we maximaal 5-6 uur.

Praktische informatie

25 april t/m 15 oktober

In het algemeen geldt: neem kleding mee voor warm, koel, nat en koud weer. In mei en oktober kan het weer in de bergen nog behoorlijk wisselvallig zijn en moet u vooral rekening houden met koude nachten!. In deze periode kan het hogerop in de bergen ook sneeuwen. Een warme slaapzak, pyjama, warme sokken en thermo ondergoed is dan echt geen luxe. Voor overdag tijdens het wandelen zijn meerdere laagjes aan te bevelen zodat u kunt 'pellen' of uittrekken, afhankelijk van het de temperatuur (hemd, T-shirts, trui en fleece). 

Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

Uw bagage wordt tijdens de trektocht gedragen door muilezels. Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin u uw slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denkt u ook aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen! De bagage limiet is 12 kg per persoon. Het is handig om een aparte tas of grote plastic zak vanuit Nederland mee te nemen voor de spullen die u tijdens de trektocht nodig heeft, zodat u uw koffer of tas met de rest van de bagage in het hotel kunt achterlaten. Elk hotel heeft een bagagekamer of ruimte daarvoor.

 • rugzakje voor overdag waar o.a. in moet passen (geld, paspoort e.d / veldfles / wandel EHBO / windjack - regenkleding / hoofddeksel, zonnebrand / camera / extra trui of fleece / evt. handdoekje / toiletpapier).
  Overdag kunt u niet bij de andere bagage!
 • moneybelt
 • (wandel)kleding voor warm, koel, koud en evt. nat weer (zie boven bij kleding en temperatuur) / trui en/of fleece/ regenkleding en windjack.
 • stevige wandelschoenen (bergschoenen) die voldoen aan de volgende eisen: een goed profiel; hoogsluitend tot boven de enkels; goed ingelopen anders zijn blaren onvermijdelijk
 • lichte schoenen of sandalen, voor ‘s avonds
 • EVt. uitschuifbare wandelstokken
 • warme pyjama en thermo ondergoed (mei en oktober)
 • hoofddeksel / klein handdoekje / zaklantaarn (reserve batterijen) / zakmes
 • veldfles (minstens 1 liter), twee veldflessen drinkt u trouwens makkelijk leeg tijdens een fikse wandeldag
 • evt. waterzuiveringsmiddelen (zie verderop)
 • GELDIG paspoort / kopie van uw paspoort
 • toiletartikelen. Neem alleen biologisch afbreekbare zeepproducten en shampoo mee. Omdat er tijdens de trekking op de kampeerplek geen sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).
 • goede slaapzak en isolerend slaapmatje  (warme slaapzak in mei en oktober!)
  voor tent en slaapmatje wordt gezorgd.
 • zonnebrandolie,  lippencrème, wetties (vochtige doekjes verkrijgbaar in drogisterijen)
 • toiletpapier en aansteker of lucifers voor het verbranden tijdens de wandeltocht
 • sporttape (breed en zware kwaliteit), norit, antidiarree medicijnen, vitaminen, second skin tegen blaren en andere (wandel)EHBO spullen.
 • Fototoestel, evt. verrekijker

U wordt tijdens de trektocht begeleid door een lokale gids, die tevens kok en muildierdrijver is. Hij zorgt voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. De meeste gidsen spreken prima Engels.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs