Dades palmenoase

Marokko - fietsvakantie, 11 dagen De Kashbaroute

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsen langs hotels, kasbahs, herbergen en woestijnkampement

Fietsvakantie waarbij je de uiteenlopende landschappen van Marokko vanaf de fiets van nabij ontdekt. Van de Koningsstad Marrakech word je over de Hoge Atlas gebracht en fiets je langs de uitlopers van deze bergen, door palmenoases, diepe valleien van de Dades, door de rotswoestijn van de Djebel Saghro, langs ontelbare lemen kasbahs en ksars en door kleine dorpjes waar de mensen en kinderen zwaaien naar die vreemde westerlingen op de fiets. Geniet van couscous en muntthee. Onderweg overnacht je in gastvrije en comfortabele onderkomens. Je bagage wordt vervoerd en drukke en saaiere stukken weg kunnen worden vermeden door transfers per minibus. Zo kun je eventueel ook routes naar believen inkorten of verlengen.

Uniek aan deze reis

 • Gastvrije overnachtingsplekken
 • Gehele reis bagagevervoer
 • Prachtige fietsroutes door de uitlopers van de Hoge Atlas; de vulkaanbergen van de Djbel Sarhro; de woestijn; de Draavallei en de Dadesvallei
 • Prima en door onze agent zelf onderhouden mountainbikes te huur
 • Transfer per privé-auto om de drukke en saaiere stukken weg te vermijden en zo kun je naar believen ook routes inkorten of verlengen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Marokko top 5 natuurgebieden

Bij Marokko denk je aan drukke medina's en levendige marktpleinen, maar vergeet ook de natuur niet! Na de hectiek van de stad kom je tot rust in de groene oasen, of in de uitgestrekte cederbossen van de Midden-Atlas. Lees verder...

Dag tot dag

Marokko - fietsvakantie

Deze fietsreis voert je door de mooiste landschappen van Marokko. Je begint in Marrakech, de stad van duizend-en-één-nacht. Dit is een eerste 'oase' en een uitstekend startpunt voor een verkenningstocht door de kleurrijke soeks in de medina en naar het fascinerende plein Jemaa el Fna. Na een spectaculaire transfer over de Hoge Atlas met uitzicht op besneeuwde bergtoppen stap je op de fiets en rij je door de Ounila vallei naar Ouarzazate, beroemd van de filmstudios oen de mooie kasbahs van Ait Benhaddou en Taourirt. Via de route van de 1000 Kasbahs en de Rozenvallei bereik je de spectaculaire rode rotsmassieven van de Gorges du Dades. Nabij Tinerhir kun je  een uitstapje maken naar de 300m hoge imposante wanden van de Gorges de Todhra. Dan wacht de stilte van de woestijn. Dwars door het desolate rotslandschap van het vulkanische gebergte van de Djbel Sarhro en ben je één nacht te gast in een kampement in de woestijn. Tenslotte fiets je een dag door de palmenoases (de ‘palmeraie’), die een kilometers lang groen lint door de rode woestijn  trekken: dit is de Vallée du Drâa, Marokko op haar mooist….. Tenslotte wordt je per auto weer over de Hoge Atlas heen terug naar Marrakech gebracht.
Je volgt prachtige, rustige wegen en onverharde zand en grindweggetjes door een indrukwekkend berglandschap met steile hellingen en veelal droog liggende rivierbeddingen. Onderweg waan je je in vervlogen tijden terwijl je langs pittoreske, lemen dorpen en sprookjesachtige zandkastelen ofwel kashba’s fietst. Geniet van overheerlijke couscous en een verfrissend glas muntthee. Ook de bevolking verplaatst zich hier vaak per ezel of per fiets, kortom; een echt land om te onthaasten. De drukste, steilste en saaiere stukken weg vermijden we; dan wordt je met je fiets door een privéauto (die op de andere dagen ook je bagage vervoert) een stuk op weg gebracht. Zo blijven de afstanden beperkt en kun je ook naar believen je dagtochten inkorten of verlengen. Je verblijft afwisselend in goede stadshotels, sfeervolle lemen kasbahs en ksars, vaak in traditionele stijl gebouwd. Een nacht slaap je in een kampement in de woestijn, waar je in tenten met opgemaakte bedden slaapt en waar sanitaire voorzieningen en een warme douche aanwezig zijn. De fietstocht is middelzwaar, door de afstanden en de klimmende wegen. De tochten voeren voor een groot deel over asfalt, maar je kunt regelmatig ook kiezen voor alternatieve routes waarbij je op onverharde weggetjes door dorpen en plantages fietst, en er is ook een speciale bergroute op dag 5 op een stenige piste die door een prachtig landschap voert. Vanwege die alternatieve routes over onverharde wegen zijn onze huurfietsen dan ook mountainbikes. Optimaal genieten in de Mahreb.

Dag 1

Je vliegt naar Marrakech, de stad van Duizend-en-een-nacht. Op het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. In het hotel wordt je gebrieft over het programma van de komende week. Indien je niet te laat aankomt en nog honger hebt na de vliegtuigmaaltijd kun je gaan eten op het plein Djemaa el Fna. In een uitbundige wervelende Marokkaanse sfeer met houtvuurtjes en muziek kun je tot diep in de nacht eten bij tientallen eetstalletjes met vis en vlees.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 2

's Ochtends wordt je (met je huurfiets) door de chauffeur bij het hotel opgepikt. Er wacht een spectaculaire tocht van 3 uur over het hoge Atlasgebergte met schitterende uitzichten op besneeuwde bergtoppen. Na de pas Tiz n'Tichka, de hoogste pas van Noord Afrika, verlaten we de N9 en stappen we uit bij een oude asfaltweg, de P1506. We stappen op onze prima hybride fietsen. Je fietst meest dalend over een stille maar aanvankelijk erg versleten asfaltweg door de fotogenieke Ounila vallei. Vanaf Anmiter is er nieuw asfalt. We komen langs prachtige dorpjes, met oude en nieuwe kasbahs. Alle bewoners groeten je en kinderen zwaaien naar je. Langs de rivier is een lint van vele felgroene akkertjes met granen en er staan duizenden Amandelbomen. Uiteindelijk passeer je het beroemde en veel gefotografeerde plaatsje Ait Benhaddou, waar veel films zijn opgenomen, en een UNESCO World Heritage Site. Daar kun je je door het busje laten ophalen, of je fiets je door naar Tazentoute, aan de hoofdweg N9, waar je je door de chauffeur laat oppikken. Het laatste stuk over de drukke hoofdweg naar Ouarzazate doe je het beste per auto.
Lengte 63 km, 72 of 92,5 km, max. 460m stijgen en 1420m dalen, geheel asfaltweg.

Overnachting in

Ouarzazate

Dag 3

In Ouarzazate kun je ’s ochtends je door de chauffeur naar de filmstudio’s laten brengen. Waan je even in het oude Egypte, in Game of Thrones of in een scene van Asterix, Er staan enorme steden en tempels gewoon van bordkarton en gips... Een gids is erg handig om je te laten rondleiden. Ook zeer aan te raden is een rondleiding in de prachtige goed onderhouden museum-kasbah van Taourirt in Ouarzazate. Een paartje Slechtvalken nestelen in een gat in de muur en zij vliegen schreeuwend om de torens. Daarna ga je vandaar op weg voor de fietstocht over de N10 die je langs de rand van de woestijn naar het dorpje Skoura brengt, dat in een fraaie oase ligt. Onderweg heb je steeds mooi zicht op de toppen van de Hoge Atlas en aan je rechter hand ligt het blauwe stuwmeer van Ouarzazate.  Om niet alleen asfalt te fietsen zijn er optioneel een paar routes bijgevoegd die over zandwegen lopen door mooie dorpen in de palmenoase, en we eindigen tussen de “1000 kashba's van Skoura”. Lengte 38 km of 41,5 km, 200 m stijgen en 140 m dalen, geheel geasfalteerd (of optioneel deels zandwegen door dorpjes).

Overnachting in

Skoura

Dag 4

Vandaag is de keuze is aan jou, er zijn meerdere opties. Voor de stoere fietser die de rechte wegen door de woestijn trotseert, ga je over de N10, over reusachtige verlaten plateau's, met hier en daar een klein dorpje. Deels een dorre steenwoestijn met zwarte en rode glimmende stenen, stenen met de “lak” van de woestijn. De weg verdwijnt in een punt aan de horizon. En komt uiteindelijk door de groene vallei van Mgoun, de Rozenvallei, in maart en april roze gekleurd. Je komt uit in El Kelaal M'Gouna en bereikt het hotel dat net voorbij dit dorp op een heuvel links ligt. Lengte 57 km, 350 m stijgen en 85 m dalen, geheel geasfalteerd.
Een andere keuze: je gaat eerst ontspannen dwalen in de prachtige palmenoase van Skoura en de 1000 kasbahs (18 km). Daarna neem je het busje over de N10 naar het eerste Berberdorp ná de vlakte. Hier vervolg je je weg over de N10 en kun je een tocht starten naar het dorpen als Aït Ihya (Aït Sedrate). Deze route leid je ingenieus langs weggetjes met plantages, bloeiende fruitbomen, irrigatiekanalen en kasbahs, we zien allerlei vogels: ooievaars, tortels, valken, en de grauwe buulbuul zingt overal welluidend. Lengte totaal, inclusief beide extra's, 84,5 km, 520 m stijgen en 260 m dalen.

Overnachting in

El Kelaa Mgouna

Dag 5

Vandaag wacht een heuse 'bergetappe'. Een prachtig maar soms best steile weg leidt je door de prachtige Vallée des Roses naar het dorpje Bou Thrarar. Als een groene oase slingert de vallei met zijn akkertjes en dorpjes zich omhoog door het rode berglandschap van de Hoge Atlas. De reusachtige rotsformaties langs de weg bestaan uit zand- kalk- en conglomeraat gesteentes. Na de welverdiende koffie in Bou Thrarar kun je daarna een prachtige vooral vlakke zandpiste fietsen die door een stenige en zandige brede vallei naar Dades loopt. Eigenlijk is dit een MTB traject, maar ook met onze hybride fietsen prima te doen. Ervaar de stilte en de pracht van de vormen en kleuren van de woestijn; rood zwart wit groen en geel…
Als je de zandpiste liever niet neemt stap je in Bou Thrarar in het busje en rij je terug via El Kelaa Mgouna naar Dades. In de Dadeskloof stap je dan weer op de fiets voor een prachtig fietstraject. Door de Dadesvallei kom je bij Tammelalt bij de prachtige conglomeraat rotsformaties Doits des Cinges (de Apenvingers). Naarmate de dag vordert wordt de kloof smaller en uiteindelijk bereik je het pension. Lengte 44,5 km, 400m stijgen, 200m dalen, geheel geasfalteerd. Als je de gehele route fietst, incl 14,5 km onverharde weg, met daarin 200m stijgen en dalen extra wordt het totaal van vandaag 59 km.

Overnachting in

Gorges du Dades

Dag 6

Begin op tijd aan deze etappe want het is een lange en pittige route. Eerst fiets je door de prachtige Gorges du Dades terug naar de N10. Je volgt hierbij de Dadesrivier en fietst door vruchtbaar gebied met vele akkertjes. De weg slingert door het fraaie landschap. Na 20 km kom je in het stadje Boumalne-Dades. Een levendige stad met vele restaurantjes, markten, tapijtwinkels, en handwerkplaatsen. Vanaf Boumalne fiets je door een steenwoestijnlandschap waar de Berbers van de Aït ‘Atta stammen wonen. Via Imedir, waar zilvermijnen zijn, fiets je naar Tinghir, waar je in een prachtig hotel verblijft.

Ook vandaag zijn er meerdere extra mogelijkheden Je kunt voordat je terugfietst de vallei uit naar Boulmalne ook eerst nog verder de kloof infietsen. Voor de stoere fietser een uitdaging om door de nauwe kloof via haarspeldbochten naar boven en terug te fietsen! Daarna kun je het busje in Boulmalne bestellen opm het lange asfalt stuk over N10 naar Tinghir te vermijden. Verderop kun je dan een bijzondere en avontuurlijke zandpiste nemen door een stuk steenwoestijn met Bedoeïenen, die uiteindelijk langs een paar stoffige dorpjes loopt met kleurige mensen en kinderen, maar ook moderne irrigatievelden en zonnecollectoren.
Lengte 77,5 km, 220 m stijgen en 580 m dalen, geheel geasfalteerd, optioneel met onverharde weg door woestijn: 81,5 km, 220 m stijgen en 580 m dalen.

Overnachting in

Tinghir

Dag 7

Vandaag kun je eerst een tocht fietsen in de Todra kloof. Je wordt door de chauffeur omhoog gereden en afgezet bij het begin van de kloof. De bodem van de kloof is op het nauwste stuk maar een meter of 30 breed, met wanden van kalksteen die een paar honderd meter naast de weg oprijzen. Het is gelukkig in het begin helemaal niet steil fietsen. Je fietst zover als je wilt de kloof in, je kunt zelfs naar Tamtattouchte! Daar kun je  bijkomen met een koffie alvorens in 1 uur terug naar beneden te fietsen. Daar staat het busje weer, of je kunt terug naar Tinghir fietsen. In Tinghir aangekomen ga je met de N10 de brug over, die je spoedig weer verlaat voor een kleine asfaltweg door dorpen en akkers, die uiteindelijk uitkomt bij de weg,  die dwars door de Jbel Saghro naar Alnif voert. Naar Alnif is het nog ver en daarom staat onze chauffeur klaar om je over een mooi pasje naar Alnif en daarna naar het hotel te brengen. Dit hotel is een bedrijvige plek midden in de woestijn langs de N12. 
Lengte 83 km, 300 m stijgen en 650 m dalen of 84 km, 200 m stijgen en 650 m dalen, of 137 km 830 m stijgen en 1420 m dalen.

Overnachting in

Alnif - Kasbah Meteorites

Dag 8

Je fietst vandaag heerlijk zonder veel stijging en zonder veel verkeer langs de zuidkant van de Djebel Saghro, door een maanlandschap van zwarte kalkrotsen en veel rode zwarte en groene stenen met de lak van de Sahara. Er staan veel acacia’s met reusachtige witte stekels. In de bermen bloeien stekelige gele en paarse bloemen en er staat heel veel rare knoedels van de uitgebloeide Roos van Jericho. Je passeert een enkel gehucht. In Tazzarine kun je lekkere Omelet Berber eten. Na de palmenoase van Tazzarine verlaat je de hoofdweg N12 en volg je een klein zandweggetje de woestijn in tot je het kampement van Erg Serdrar bereikt, waar je de nacht doorbrengt. Hier verblijf je in een kamer of in een eenvoudige comfortabele tent met opgemaakte bedden en er zijn ook sanitaire voorzieningen, inclusief door zonnewarmte verwarmd grondwater wat van 250 m diepte opgepompt wordt. Er is ook WIFI! Hier beleef je het echte woestijngevoel: 's nachts zie je  miljoenen sterren die in het uitspansel staan, zonder veel moeite kun je  sterrenbeelden herkennen en vallende sterren zien.
Lengte 65,5 km, 160 m stijgen en 270 m dalen; laatste 6 km onverhard.

Overnachting in

Erg Serdrar Desert Camp

Dag 9

Na het ontbijt kun je fossielen gaan zoeken in de berg bij het gehuchtje Serdar. Het is 9 km over zandwegen daar naartoe. Als je de fossielensite gevonden hebt kijk je je ogen uit: álle rotsen bevatten fossielen van de belemniet, een inktvissoort uit het Devoon. Duizenden! Er is dan ook een groeve waar grote blokken uitgezaagd worden om later te polijsten. Prachtig zwart marmer!
Daarna keer je terug naar het kampement, waar je in de auto stapt of eerst nog dwars door de woestijn naar Tazzarine fietst. Vanaf Nkob kun je weer verder fietsen, maar omdat de route de eerste kilometers vals plat omhoog gaat, ben je het snel zat om over die eindeloze weg te fietsen. Dus kun je je beter af laten zetten na de vlakte, bij de prachtige Vallée du Drâa. Dit is een 100 km lang snoer van dorpjes en prachtige palmenoases. Je gaat vlak voor de vallei over een klein bergje naar rechts via kleine weg de P 1519. Een route met korte klimmetjes, korte afdalinkjes. Je rijdt langs lemen dorpjes, eeuwenoude burchten en langs akkertjes en palmentuinen. Steeds fietsen we onderlangs imposante kalkkliffen. Dan komen we in het dorpje Tamnougalt. Hier eindigt je fietstocht en overnacht je in een prachtige Kasbah, met tuinen, serres, loungebanken en zingende palmtortels en buulbuuls in de palmen! Een koning zou het zich niet mooier kunnen wensen!
Lengte: 24,5 km, 60 m stijgen en 10 m dalen of 60,5 km, 280 m stijgen en 400 m dalen. U kunt u ook naar Zagora laten brengen en vandaar uit via een porachtige route naar Tamnougalt laten brengen. Ook hier zijn weer afsnijdmogelijkheden aanwezig. De totale route is 100 km lang, waarbij er 470 m gestegen en 290 m gedaald wordt.

Overnachting in

Agdz

Dag 10

Je wordt met je fiets en bagage teruggebracht met de auto via de een prachtige route met enorme uitzichten over de kale uitlopers van de Djebel Saghro naar Ouarzazate en van daar over de Hoge Atlas via de Tichkapas weer naar Marrakech, waar de eventuele huurfietsen weer worden ingenomen. Na de stilte van de woestijn, kun je je weer onderdompelen in de heerlijke chaos van de souq en dineren op het Djema-el-Fna plein. Duur autorit: ca. 5 uur ex pauze.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 11

Je wordt naar het vliegveld van Marrakech gebracht. Hier eindigt het arrangement.

U kunt uw reis ook verlenging met een verblijf in de ommuurde kustplaats Essaouira. U kunt hier kiezen tussen een verblijf in een standaard strandhotel of een De Luxe verblijf in een mooie riad in de oude medina.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht afwisselend in eenvoudiger standaard hotels en goede, sfeervolle en veelal fraai gelegen accommodaties. Soms in een hotel, vaak in een kashba of een chambre d’hôtes. Alle kamers hebben eigen badkamer. Enkele accommodaties beschikken over een zwembad, tuin of dakterras. Een nacht verblijf je een een woestijnkampement, waar ingerichte tenten zijn (met opgemaakte bedden) en waar ook een sanitairruimte is met warme douches. Hier zijn ook handdoeken aanwezig.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van halfpension, met uitzondering van de overnachtingen in Marrakech en Ouarzazate (op dag 1,2 en 10). In deze steden is alleen het ontbijt inbegrepen en laten we de keuze voor het diner graag aan jou over.
De lunch koop je onderweg zelf in of je vraagt een lunchpakket aan je accommodatie. Ook kom je op een aantal dagen onderweg restaurantjes tegen waar je kunt lunchen.

Info kindvriendelijkheid

De fraai gelegen en gastvrije accommodaties van deze fietsreis zijn tevens aan te raden voor gezinnen met tieners (12+). De meeste hotels beschikken namelijk over een dakterras, tuin of zwembad. Daarnaast maakt de afwisseling van diverse hotels – en met name het woestijnkampement – het voor kinderen extra avontuurlijk!

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in hotels, guesthouses en 1 nacht in desert camp
 • Alle ontbijten
 • diners op dag 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9
 • Transfers volgens programma (incl vervoer fietsen), incl pick up en drop off Marrakech airport
 • bagagevervoer
 • meet and greet op vliegveld Marrakech of in het hotel in Marrakech
 • Nederlandstalige routebeschrijving en overzichtskaart

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele entreegelden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
 • Fietshuur (optioneel)

Over de activiteiten

De fietstochten voeren over het algemeen over goede, verharde wegen door deels verlaten landschap. De fietstocht is middelzwaar, door de afstanden en de klimmende wegen. Je dient over een goede fietsconditie te beschikken om het programma te kunnen uitfietsen.
De tochten voeren voornamelijk over asfalt. Op een aantal dagen zijn er ook stukken over onverharde wegen. Je kunt namelijk regelmatig kiezen voor extra opties, waarbij je op onverharde weggetjes (“pistes”) door dorpen en plantages fietst, en er is ook een speciale bergroute op dag 5 over een stenige piste die door een prachtig landschap voert. Doordat je regelmatig door open terrein fietst, kan je te maken krijgen met stevige (tegen)wind. 
N.B. tijdens de extra opties zal het zoeken van je weg door de dorpen soms lastig zijn. Wij raden ten zeerste aan om een GPS mee nemen.

Bagagevervoer is inbegrepen en tijdens de reis zijn er meerdere transfers per minibus mogelijk om drukkere wegen, steile trajecten of saaiere stukken te vermijden. Deze transfers worden uitgevoerd door de volgauto die ook je bagage vervoert. De chauffeur is dus dagelijks beschikbaar en bereikbaar en zo kun je overleg met de chauffeur routes uitbreiden of inkorten.

Als je een fiets huurt, krijg je standaard bij deze reis een moutainbike mee. De alternatieve onverharde routes zijn namelijk niet geschikt voor hybride fietsen. Als je besluit een eigen fiets mee te nemen, raden we eveneens een moutainbike aan.

Geschikt voor kinderen

Deze prachtige fietsreis is ook geschikt voor actieve gezinnen met tieners (12+). De fietstochten zijn afwisselend en middelzwaar. Een goede fietsconditie is dus belangrijk. De routes zijn fantastisch en avontuurlijk en daardoor zeker de moeite waard voor sportieve tieners!

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement alleen in Marrakech (voor of na de trekking) extra nachten bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Extra's

Fietshuur

Huur Moutainbike (vanaf € 193,- per persoon)

Uw huurfiets is een uitstekende mountainbike met hydraulische schijfremmen en 27 versnellingen. De fiets heeft normale pedalen, indien SPD pedalen of anderszins gewenst: zelf meenemen. Helm en bidons ook zelf meenemen.

Voorwaarden:

Je ontvangt de huurfiets op de ochtend van dag 2, voor de transfer naar de eerste fietstocht. Op dag 10 wordt je met je fiets naar Marrakech teruggebracht, waar je de fiets weer inlevert.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Marrakech

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

Fiets mee in het vliegtuig
Indien je geen fiets huurt, maar je eigen fiets meeneemt in het vliegtuig, dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je kan het beste kiezen voor een vlucht met Transavia. Je kan vooraf bij boeking ruimbagage kopen. Daarnaast betaal je voor  het meenemen van je fiets € 40,- per enkele reis per fiets, te betalen op het vliegveld bij de check-in. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Transavia.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld volgt er een transfer (evt. met je eigen fiets) naar het hotel. Op de laatste dag word je ook weer met je fiets naar het vliegveld gebracht.

Je kunt deze reis starten van 1 maart t/m 15 juni en van 15 september t/m 31 december. Dit is de meest geschikt periode voor een woestijnreis op de fiets want de zomermaanden zijn te heet. In de wintermaanden kunnen de nachten koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars. 

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk dan hier


 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de reis zijn er meerdere transfers per privé-auto, om drukkere wegen, steile trajecten of saaiere stukken te vermijden. Deze transfers worden uitgevoerd door de volgauto die ook je bagage vervoert. De chauffeur is dus dagelijks beschikbaar en zo kun je eventueel ook fietstrajecten in overleg met de chauffeur uitbreiden of inkorten.

Je bagage wordt door de volgauto vervoerd, die nooit ver weg is. Met hem kun je dus ook je dag bagage meegeven, al gaan er wel kleine fietstas mee achterop de fiets (eigenlijk een grote zadeltas, voor wat water en lunchpakket, vest of jasje. Aan te raden is om zelf een rugzakje (15-20 liter inhoud) op je rug te nemen voor je telefoon, fototoestel, reparatieset, en extra (regen-) kleding.
De chauffeur heeft ook een reparatiekit en bandenpomp.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Je dient deze zelf mee te nemen, ook als je een huurfiets hebt geboekt: een helm behoort namelijk niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets. Als je gewend bent met klikpedalen te fietsen en fietsschoenen dien je die zelf mee te nemen. Een achteruitkijkspiegeltje op je helm is ook een goede toevoeging op de hoofdwegen waar meer verkeer is. Er zit één bidonhouder op de fiets, als je er nog één wilt moet je die zelf meenemen.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

dag_4_Kalaa_Mgouna_Otto_2.jpg

Marokko - fietsvakantie

De Kashbaroute

Fietsen langs hotels, kasbahs, herbergen en woestijnkampement

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten