specerijen

Marokko - Centraal, 15 dagen De veelzijdigheid van de Maghreb

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions, hotels en in tenten

Dit is dé wandelvakantie om kennis te maken met de veelzijdigheid van Marokko. Afwisselende wandelingen in de Hoge Atlas, door diepe kloven, imposante hoogvlaktes en onderlangs de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. Dwaal door de eeuwenoude medina’s van de cultuurrijke Koningssteden Fès en Marrakech. Tijdens een kamelentocht door de hoge zandduinen van Merzouga ervaar je de onmetelijke Sahara. De reis eindigt aan de Atlantische kust, in het sfeervolle vestingstadje Essaouira. Een bijzonder afwisselende reis!

Uniek aan deze reis

 • Dagwandelingen in de Hoge Atlas, Erg Chebbi, Midden-Atlas en langs de Atlantische Oceaan
 • Meest veelzijdige wandelreis naar Marokko
 • Minitrektocht in de Rozenvallei
 • Ook aandacht voor de Koningssteden
 • Slot aan de Atlantische Oceaan in de vestingstad Essaouira
Zwaarte
Comfort

Marokko top 5 natuurgebieden

Bij Marokko denk je aan drukke medina's en levendige marktpleinen, maar vergeet ook de natuur niet! Na de hectiek van de stad kom je tot rust in de groene oasen, of in de uitgestrekte cederbossen van de Midden-Atlas. Lees verder...

Dag tot dag

Marokko - Marokko * wandelreis

Deze afwisselende wandelvakantie toont je op een intense manier de ongekende variatie aan landschappen van Marokko, de culturele rijkdom van de steden en de Berbercultuur, en de gastvrijheid van de Marokkanen. Je ziet niet alleen een groot deel van het land, maar leert ook het land en zijn bewoners op een indringende manier kennen, tijdens prachtige wandelingen en korte trektochten, mèt bagagevervoer.

We beginnen onze reis in Fès, een van de Koningssteden van Marokko. Door een labyrint van nauwe straatjes gaan we op zoek naar onder andere de medina en de leerlooierijen. Vervolgens verplaatsen we ons naar Midelt, een groene oase in de ruige, droge uitlopers van het Atlasgebergte. Dit is een prima uitgangspunt voor een schitterende dagwandeling.

Verder reizend naar het zuiden bereiken we de onmetelijke Sahara. Hier start onze avontuurlijke kamelentrek door de zandduinen van Merzouga, waar we overnachten ‘sous les belles étoiles’. Onze reis zet zich voort richting Tineghir om uiteindelijk langs gifgroene palmoases en terracottakleurige burchten, Gorge du Dadès te bereiken. Een tweedaagse wandeltrektocht naar de schitterende Rozenvallei begint hier. We trekken door de groene en brede vallei van de M'goun-rivier, zien schilderachtige, lemen dorpjes en gebruiken de lunch in de schaduw van oeroude notenbomen.

Dan reizen we verder en doorkruisen via Ouarzazate de Hoge Atlas, het hoogste bergmassief van Noord-Afrika. In de groene valleien rondom Imlil, liggen vele fraaie Berberdorpjes. Zij vormen het decor van twee prachtige wandelingen in het hooggebergte, waar we kennismaken met de gastvrijheid van de Atlas-Berbers. We sluiten onze reis af in de levendige Koningsstad Marrakech en in de hippe vestingstad Essaouira, aan de Atlantische Oceaan.

Dag 1

In de loop van de dag vertrekken we vanaf Schiphol naar Casablanca. Per charterbus rijden we aansluitend verder naar de Koningsstad Fès, een ongeveer 4,5 uur durende busreis.

Overnachting in

Fès - Fes Inn

Dag 2

Vandaag maken we kennis met Fès, zonder twijfel een van de mooiste en meest fascinerende steden van Noord-Afrika. De eeuwenoude medina met een labyrint van steegjes nodigt uit tot urenlang dwalen en verdwalen. Maar geen paniek, je komt altijd weer bij een van de stadspoorten uit. Sommige straatjes in de soek zijn zo smal dat je je tegen de muur aan moet drukken om de pakezels door te laten.

Je hebt hier een volle dag de tijd om de stad te verkennen. Het is een belevenis om door de oude stad te lopen, waar elk ambacht een eigen straatje heeft. Indrukwekkend is een bezoek aan de leerlooierijen. De huiden worden in de open lucht gelooid en gekleurd. Overal in de straatjes eromheen liggen huiden te drogen. De leerlooiers werken onder erbarmelijke omstandigheden in grote vaten en de stank is enorm. Vanaf omringende huizen (daken) heb je een goed zicht op het proces: een fascinerend gebeuren.

Overnachting in

Fès - Fes Inn

Dag 3

Vroeg in de ochtend verlaten we Fez en rijden via een mooie route over de beboste bergen van de Midden-Atlas naar Midelt, een kleine oase in de droge vlakte aan de voet van de Atlas. Na een rit van ruim drie uur en een lichte lunch in het hotel, worden we door een weids landschap naar een lage pas gebracht aan de voet van de imposante bergen van de Jbel Ayachi. Hier beginnen we aan onze eerste rondwandeling.

We trekken door de nauwe kloof van het Cirque Jaffaar, waar de rode rotswanden honderden meters boven ons uit rijzen. Daarna wordt het landschap weidser. Wellicht treffen we hier de tenten aan van de nomadische stammen die met hun vee in de zomer door dit gebied trekken. Uiteindelijk bereiken we de pas, waar de landrovers op ons wachten om ons terug naar het hotel te brengen. Lengte 10 km, 300 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Midelt

Dag 4

Vandaag reizen we verder naar het zuiden. De weg kronkelt door de prachtige kloof van de Ziz. Daarna wordt het landschap snel droger en maken de ruige bergwanden plaats voor eindeloze grindvlaktes, waar de palmenoase van de Ziz-vallei als een groen lint doorheen slingert (rit ongeveer vijf uur). Goed onderhouden lemen woonburchten (kasbah’s) omzomen de weg. De dorpjes zien eruit als kleine vestingstadjes, versterkt met lemen muren en torens. Aan het einde van de kloof van de Ziz strekt de Sahara zich voor ons uit.

Vroeg in de middag komen we aan in Merzouga, waar we overnachten in een hotel dat is gelegen aan de voet van de immense, gele zandduinen van de Erg Chebbi. In de namiddag maken we een korte wandeling door de duinen en genieten van het prachtige lijnenspel. De elegante vormen van de duinen komen met name tegen de late namiddag goed tot hun recht. Als de zon ondergaat, zorgen we ervoor dat we op de top van het hoogste duin staan, pal achter het hotel, om van het adembenemende schouwspel te genieten. Dan is het nog even afdalen in het half duister door het mulle zand, voordat we weer in het hotel zijn. Onderweg gaan een paar rij-kamelen mee, voor wie het wandelen door het zand wat te zwaar wordt, of voor wie een keer op de rug van deze vriendelijke dieren wil meerijden. Duur ongeveer 3 uur, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Merzouga - Les Portes du Désert

Dag 5

We verlaten de zandduinen van Erg Chebbi en rijden door de uitgestrekte oase van Tafilalt naar de palmenoases van Tinejdad. Daar zijn we te gast in een unieke en authentieke kasbah: El Khorbat. Na de lunch kunnen we het kleine etnografische museum bezoeken dat bij de kasbah hoort.

's Middags maken we een wandeling door de overdekte steegjes van de kasbah en door de palmenoase die het dorp omringt. Hier waan je je eeuwen terug in de tijd en krijg je een goed beeld hoe de mensen al eeuwen vrijwel onveranderd aan de rand van de Sahara leven. Duur ongeveer 2,5 uur, vlak.

Overnachting in

Tinejdad - El Khorbat

Dag 6

Via het bedrijvige stadje Tinerhir reizen we verder, parallel aan de Hoge Atlas-bergketen, via mooie lemen kasbah-stadjes naar de kloof van de Dadès (ongeveer drie uur rijden). In het brede deel van deze prachtige vallei bevinden zich de ‘hersenen van de Atlas’: bizarre rotsformaties, die worden geflankeerd door de schilderrijke kasbah’s van Ait Arbi. We maken een prachtige rondwandeling onderlangs deze fotogenieke rotsformaties en wandelen een stukje door de vallei. Ook zoeken we het wat hogerop zodat we een mooi uitzicht hebben over de vallei en de verschillende dorpjes daar.  Duur ongeveer 5 uur, 200 m stijgen en dalen. Na de wandeling is het nog een klein stukje rijden naar het vriendelijke hotel, dat midden in de steeds smaller wordende vallei ligt van de Dadès.

Overnachting in

Gorges du Dadès

Dag 7

De bus brengt ons naar het dorpje Ait Youl, het beginpunt van onze tweedaagse voettrektocht die van de Dadès-vallei naar de westelijk gelegen Rozenvallei voert. Vanuit Ait Youl vervolgen we onze weg omhoog. Daarna steken we een weids plateau over en komen uit in de prachtige vallei van de Ouzighimt. Voor de picknick houden we halt in de schaduw van eeuwenoude notenbomen. Aan het einde van de dag passeren we het bergdorpje Tamgallouna en bereiken uiteindelijk onze eenvoudige gîte in het dorpje Bou Thrarar, achter in de Rozenvallei en aan de voet van het immense M'Goun- massief. Wandelduur 6,5 uur, 500 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

Bou Taghrar

Dag 8

We vervolgen onze minitrek door de Rozenvallei. In de ochtend voert de route door de brede vallei van de Mgoun-rivier, langs groene vruchtbare akkers en vele schilderachtige dorpjes, waarbij we in het voorjaar meerdere malen de rivier moeten doorwaden. Na de lunch lopen we door naar El Hadida, waar de bus ons oppikt. Wandelduur 5 uur, 150 m stijgen en 225 m dalen. Via Kelaa Mgouna rijden we naar Skoura over de Route des kasbahs (2 uur). In Skoura verblijven we in een vriendelijke kasbah, in een rustige landelijke omgeving.

Overnachting in

Skoura

Dag 9

We rijden via de grote stad Ouarzazate, groot geworden vanwege de filmstudio's. Vervolgens kiezen we een van de mooiste routes van de reis om de Hoge Atlas over te gaan via de Tizi'n Tichka-pas (2260 meter). Onderweg zijn er geregeld prachtige panorama's. Opvallend is dat de noordzijde van de pas aanmerkelijk groener is. In de namiddag komen we aan in Imlil, een bergdorpje gelegen op 1750 meter hoogte aan de voet van het Toubkal-massief. Rondom Imlil liggen in de groene dalen dorpjes verscholen van de Berbers. Vanaf het dakterras van de gîte heb je een schitterend uitzicht op de omringende hoge bergtoppen. De totale rit is ongeveer zes uur.

Overnachting in

Imlil

Dag 10

Door de vallei van Imlil wandelen we langs dorpen, landbouwvelden en walnootbomen, met uitzicht op toppen van drieduizend meter. Het eerste gedeelte van de wandeling stijgen we langzaam naar de Tizi n' Tamatert-pas op 2279 meter, waarna we afdalen in de Tachdirt-vallei, naar het gehucht Ikiss. De vallei is bezaaid met pittoreske bergdorpjes.

Na de lunch kun je kiezen: of je keert per busje terug naar Imlil, of je zet de wandeling voort, na een welverdiende pauze. Dan volgt de gestage klim naar de Col de Tizi n' Aguersioual, op 2000 meter, waar we worden beloond met een prachtig panorama over de gehele Imlil-vallei. We dalen af naar Village d’Aguersioual, op 1500 meter, en vervolgens terug naar Imlil. De totale wandeling is 1000 m stijgen en dalen, duur 7 uur (korte route 500 m stijgen en dalen, duur 4 uur).

Overnachting in

Imlil

Dag 11

Vandaag maken we een prachtige wandeling met een hoog alpien karakter onder de indrukwekkende wanden van de Toubkal. De Berberdorpjes, aan de rand van bebouwde terrassen, vormen samen met prachtige vergezichten op (soms besneeuwde) toppen het decor van onze wandeling. Tijdens ons verblijf in de Hoge Atlas overnachten we in een eenvoudige gîte (berghut).

Vanuit Imlil lopen we langzaam stijgend via de nederzettingen van Ait Souka naar de bergerie de Tidli op 2000 meter. Het stenige pad slingert verder over morene-ruggen en door gletsjerdalen voordat we afdalen naar het sierlijk op een bergrug gebouwde Aremd, op 1900 meter. Ook hier hebben we na een korte pauze de keuze: afdalen terug naar Imlil, of de wandeling voortzetten, de Himalaya-achtige vallei in. Dan volgt een gestage klim naar Sidi Chemharouch, op 2300 meter, waar we de lunch nuttigen aan de rivier, bij een kleine waterval. Dit is het eerste gedeelte van de tocht naar de top van de Toubkal; we zien bergbeklimmers en wandelaars zich voorbereiden. Totale wandeling: 600 m stijgen en dalen, 6,5 uur (korte variant 250 m stijgen en dalen, 3 uur).

Aan het einde van de dag rijden we in ongeveer twee uur naar Marrakech, waar we overnachten in een klein en sfeervol hotel, midden in de oude stad, op een paar minuten lopen van het beroemde kleurrijke plein Djemaa el Fna, met zijn eetstalletjes, slangenbezweerders en muzikanten.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 12

Marrakech, de 'over de Atlas geworpen parel': in deze Koningsstad komen de sprookjes van duizend-en-een-nacht tot leven. Je kunt je laten betoveren door de souks in de medina, en de prachtige paleizen. Het plein Jemaa el Fna, het kloppende hart van de stad, krioelt op elk moment van de dag van de slangenbezweerders, waterverkopers en muzikanten. Marrakech is de mooiste stad van Marokko om in te verdwalen, want elk straatje zorgt weer voor nieuwe verrassingen!

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 13

Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur naar Essaouira, de door de Portugezen gestichte vestingstad aan de Atlantische Oceaan. We verblijven in een sfeervol hotel midden in de levendige en hippe medina. Essaouira is het perfecte slot van onze reis door Marokko: sfeervol, fotogeniek en relaxed, met levendige terrassen, brede stranden, surfclubs en leuke bars. Vanaf de stadsmuren, waar de golven van de oceaan onafgebroken tegen aan slaan, kun je 's avonds genieten van een fenomenale zonsondergang.

Overnachting in

Essaouira

Dag 14

Vandaag maken we een laatste wandeling langs de Atlantische kust, ten zuiden van Essaouira. Na een korte transfer wandelen we van Sidi Kaouiki, waar vissers hun boten op het strand hebben getrokken, over de stille stranden, lage kliffen en door de duinen naar het kleine kustplaatsje Sidi M'Barek. Er gaan een paar rij-kamelen mee, zodat wie vermoeid is, een stukje mee kan hobbelen op de rug van een van deze vriendelijke dieren. De wandeling heeft weinig hoogteverschillen en duurt ongeveer 5,5 uur.  Aan het einde van de dag worden we naar Essaouira teruggebracht, voor een laatste avond in deze heerlijke stad.

Overnachting in

Essaouira - Fes Inn

Dag 15

Afhankelijk van het uiteindelijke vliegschema, hebben we mogelijk nog een vrije laatste ochtend in Essaouira, voordat we in ongeveer drie uur naar het vliegveld van Marrakech rijden. Van daar vliegen we terug naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft tijdens deze reis in verschillende types accommodaties, van eenvoudige gites met minimale sanitaire voorzieningen tot prima ***-hotels met prima tweepersoonskamers met goede badkamers.
In Fès verblijft u in het Fes Inn hotel. Dit  is een recent gerenoveerd hotel, kleinschalig van opzet, gezellig en aangenaam 3-sterrenhotel. Er is een traditionele lounge, zwembad aan de overkant van de straat, gezellige bar en terras. De 70 kamers hebben airconditioing, t.v., eigen badkamer en telefoon. Het hotel ligt tussen de medina en de nieuwe stad in. Klasse ***, 2 nachten
Dan verblijft u in de buurt van Midelt, in een modern toeristenhotel dat in kasbah stijl is gebouwd. De kamers zijn modern en comfortabel. Klasse ***, 1 nacht.
Les Portes du Désert is een nieuw hotel aan de voet van de duinen van Erg Chebbi, even buiten het dorpje Merzouga. Door deze speciale ligging krijgt het hotel een unieke sfeer. Merzouga is een interessant Sahara-dorp. Het hotel is gedecoreerd met verschillende stijlen, Arabisch, Europees en Andalusisch. De kamers zijn goed, voorzien van badkamer en airco. Het hotel heeft een ommuurde tuin met een zwembad, en een sfeervol ingericht restaurant.. Wie wil kan ook een nachtje in een tent doorbrengen, achter het hotel. Klasse ***, 1 nacht.
El Khorbat is gesitueerd in een eeuwenoude ksar. Hier waant u zich eeuwen terug in de tijd. De ksar is gelegen aan de rand van het dorpje Tinejdad en heeft 10 kamers smaakvol ingerichte kamers, die voorzien zijn van alle comfort. In enkele kamers is er een terras aanwezig. Het hotel zelf heeft ook een eigen restaurant, met tuin en terras en bibliotheek. In de ksar is ook een interessant etnologisch museum gevestigd. Klasse ***, 1 nacht.
In de kloof van de Dadès bent u vervolgens te gast in een klein en eenvoudig hotel: Kasba de la Vallée. Hier wordt u bijzonder gastvrij ontvangen. De kamers zijn eenvoudig maar voorzien van eigen badkamer. De meeste kamers hebben een balkon. Het hotel beschikt over een dakterras en een klein terras aan de straat. De rivier stroomt voor de deur. Klasse **, 1 nacht.
Net buiten Skoura verblijven we in een gastvrije en in kasbah stijl gebouwd hotel: Dar Panorama, die aan de rand van de palmenoase ligt. De kamers zijn sfeervol ingericht. Het hotel beschikt over een dakterras met mooi uitzicht en een goed restaurant. Klasse **, 1 nacht.
Het knusse hotel Sherazade bestaat uit twee herenhuizen, inclusief twee binnenplaatsen. Elk herenhuis heeft zijn eigen verleden. De huizen zijn bovenin met elkaar verbonden via een met planten versierd terras. Elke kamer heeft zijn eigen inrichting. De kamers liggen rondom de koele patio. Het hotel is sfeervol ingericht, de ontvangst gastvrij. Het hotel ligt in een rustig steegje in de oude medina, op enkele minuten lopen van het beroemde plein Djemaa el Fna. Klasse **, 2 nachten.
De laatste 2 nachten verblijven we in een sfeervol hotel in Essaouira op tweepersoonskamers met privébadkamer. Hotel Al Madina ligt in het hart van de levendige medina en op ca 10 minuten wandelen van het strand. Klasse ***, 2 nachten

In Bou Taghrar in de Rozenvallei en in Imlil in de Hoge Atlas verblijft u in totaal 3 nachten in een gite d'etappe, waar we in meerpersoonskamers slapen, deels met eenvoudige bedden en deels met matrassen op de grond. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen (enkele w.c.'s, wastafels en douches, die niet altijd warm water hebben).  In deze accommodaties zijn dunne dekens aanwezig, voor lakenzak, kussensloop en handdoeken die je zelf te zorgen. In het vroege voor- en late najaar zijn de nachten koud en is het aan te bevelen om voor de onverwarmde gites ook een slaapzak mee te nemen.

Over de maaltijden

In de hotels in Fès, Marrakech en Essaouira overnacht u op basis van logies/ontbijt (6 nachten). In de omgeving van de hotels treft u vele restaurantjes waar u de avondmaaltijd kunt gebruiken. In Midelt, Merzouga, Tinejdad, Aït Oudinar, Bou Taghrar, Skoura en Imlil zijn de accommodaties wat meer afgelegen en is het verblijf dan ook op basis van halfpension (8 nachten).
Ook is 7x een picknick of een lichte lunch in een restaurant inbegrepen (1x in Midelt, 1x in Merzouga, 1x in Tinejdad, 2x in de Rozenvallei en 2x in Imlil).
De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten veranderen in smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de bereidingswijze. Er zijn samenstellingen met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zult u ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje 'heet' eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle lokale transfers conform programma
 • verblijf in hotels en gites
 • alle ontbijten, 7x lunch in restaurant of picknick, 8x diner
 • bagagevervoertijdens de minitrek in de Rozenvallei
 • aantal rijkamelen per groep tijdens de wandelingen in Erg Chebbi en langs de Atlantische Oceaan
 • Boekje Te Gast in Marokko;
 • SNP reisleider;
 • Marokkaanse gids tijdens de minitreks

Niet inbegrepen

 • evt. inentingen;
 • verzekeringen;
 • fooigeld;
 • entreegelden;
 • overige maaltijden;
 • persoonlijke uitgaven.

Over de activiteiten

Deze reis is niet echt zwaar, maar u heeft wel wat doorzettingsvermogen nodig. Wandeldagen worden afgewisseld met reisdagen. Het accent van deze reis ligt op de kennismaking met de vele aspecten van Marokko, wat een beperking betekent voor het aantal wandelingen die gemaakt kunnen worden. We lopen maximaal vijf uur per dag, soms minder. Op enkele dagen moeten we stukken klimmen, voornamelijk in de Hoge Atlas (max. 800 meter), maar verder zijn de hoogteverschillen gering. Er zijn enkele dagen dat we hoofdzakelijk over zandduinen lopen. Voor het overige is het terrein stenig, zorg dus voor goede hoog sluitende (berg)wandelschoenen. Het tempo ligt nooit hoog, zodat er voldoende tijd overblijft om van de natuur te genieten.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Casablanca.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Casablanca en terug vanaf Marrakech.

Vluchtschema
HV 5747 Amsterdam - Casablanca vertrek om 10.20 aankomst 13.00 uur
HV 5754 Marrakech - Amsterdam vertrek om 19.00 aankomst 23.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Marokko is een groot land, met dientengevolge grote klimatologische verschillen. Deze reis is zodanig gepland dat we de heetste zomermaanden vermijden, maar toch nog diep de bergen van de Atlas binnen kunnen dringen. In het voor- en najaar is het klimaat over het algemeen aangenaam, maar er zijn beslist een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Op veel neerslag hoeft u in deze periode niet te rekenen, al kan het mn in april met name in de bergen wel regenachtig zijn. In de woestijn valt nauwelijks neerslag.
Ook de temperatuurverschillen zijn groot: In de steden kan de temperatuur in voor en najaar oplopen tot 30°C, terwijl het in de bergen aanmerkelijk koeler is. In de woestijn kan het in juni en september overdag zelfs boven de 30° worden, al is de warmte vanwege de droogte dan toch nog vrij goed uit te houden. In de bergen en in de woestijn kan het ’s nachts zelfs flink afkoelen. U dient mn in april en oktober dan rekening te houden met nachttemperaturen van minder dan 10°C.  Aan de oceaan is het meestal een aantal graden koeler, mede ook door de vrijwel altijd aanwezige zeewind. Hier kan het in het vroege voor- en late najaar zelfs fris zijn.
Al met al betekent dit dat u bij uw kledingkeuze moet denken aan zowel luchtige, makkelijke kleding als aan een dikke trui voor de avonden. Lichte regenkleding kan ook van pas komen. En denk aan een zonnepet of doek om uw hoofd te beschermen. In april en oktober dient u beslist warme kleding mee te nemen.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk op http://feestdagen.nl/2018/ramadan.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens onze reis door Marokko heeft u maar weinig extra kosten. Veel maaltijden zijn in de reisprijs inbegrepen. Uw persoonlijke drankjes komen voor eigen rekening. Misschien wilt u nog een souvenir kopen en voor die uitgave heeft u dan extra geld nodig. In totaal kunt u rekening houden met minimaal € 180,- aan maaltijden, drankjes en persoonlijke uitgaven. In Marokko is het gebruikelijk om degene die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn levert het krijgen van een fooi een belangrijke bijdrage aan de inkomsten. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtinspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Tijdens deze reis dient u daarom rekening te houden met een bedrag aan fooigeld dat ligt tussen de € 45,- en € 60,-.

Na aankomst in Casablanca worden we opgewacht door een gecharterde bus, die ons naar Fez brengt. Deze bus blijft gedurende de reis bij de groep.

We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor uw medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorgt u vooral voor voldoende maatregelen bij voor uzelf bekende gezondheidsstoornissen.
Circa twee weken voor vertrek krijgt u het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' toegestuurd. Bekijk bovendien de landeninformatie op onze website.

 • EHBO immodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Weekendtas
 • Bergschoenen
 • Waadschoenen
 • Lakenzak
 • Slaapzak
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen en zakjes soep)
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Lippencreme met UV-filter

Omdat de wandelingen grotendeels over steenachtig terrein voeren, zijn goede (berg)wandelschoenen belangrijk, hoogsluitend en met stevige zolen. Zorg voor warme en luchtige wandelkleding, eveneens voor regenkleding. Mn tijdens de reizen in voor- en najaar moet in de bergen met koude en dagen rekening gehouden worden en is ook de kans op een regenachtige dag aanwezig. In het voorjaar (en misschien het najaar) is het van belang dat u voor de trektocht in de Rozenvallei goede schoenen heeft om de rivieren te doorwaden en waar u rustig een dag op kunt lopen. We doorwaden de rivieren veelvuldig. Denk hierbij aan oude gymschoenen of goede wandelsandalen.
Tijdens het kamperen zijn er dunne matjes en dekens aanwezig. In het voor- en najaar zijn die voor veel mensen niet afdoende. Zorg dan voor een goede slaapzak (isolerend tot 5°) en eventueel ook voor een opblaasbaar matje.
Uw bagage wordt tijdens de korte trektochten vervoerd door muilezels en kamelen. Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Neemt u hiervoor een aparte (kleinere) tas mee, groot genoeg voor de spullen voor 2 dagen kamperen. Denkt u aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen. Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen, waarin fototoestel, evt. verrekijker, kleding afhankelijk van het weer, EHBO-spullen en veldflessen passen.
Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

Er zijn momenteel geen mededelingen. 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP-reisleider wordt tijdens de 3 minitreks vergezeld door lokale gidsen.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

doorwading_in_de_rozenvallei.jpg

Marokko - Centraal

De veelzijdigheid van de Maghreb

Wandelvakantie vanuit pensions, hotels en in tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten