Terug naar Maleisië

Verblijf in boomhut en natuurlodges

Een reis naar Maleisië is niet compleet zonder een bezoek aan de staat Sarawak op Borneo. Dit overzeese gebiedsdeel van Maleisië herbergt de mooiste natuurgebieden en interessante culturen. Het arrangement start en eindigt in Kuching, makkelijk te bereiken per binnenlandse vlucht vanaf het vastland. Na aankomst reis je naar het Kuching Wetlands National Park waar je in een boomhut overnacht. Excursie op zee en door de mangroven staan op het programma. Per auto reis je af naar het grensgebied met Kalimantan. Hier wonen de Dayaks, de oorspronkelijke bewoners van het land. Sommige onderhouden hun tradities levend in ver afgelegen nederzettingen, waarvan je er een bezoekt. Een mooie afwisseling van cultuur en natuur in een tropisch jasje.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 668
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 225150
6 dagen

Maleisië - Sarawak * Sarawak Secrets

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Op het vliegveld van Kuching wordt je opgewacht door je gids/chauffeur die je in een uurtje naar Damai Beach brengt. Hier verblijf je in een bijzondere accommodatie aan het strand, midden in het regenwoud. Indien je vroeg bent kun je op eigen gelegenheid het Sarawak Cultural Village bezoeken, waar de culturele en etnische diversiteit van de staat wordt gepresenteerd. Het centrum ligt op 5 minuutjes lopen. (entree niet inclusief).

Maaltijden inbegrepen
Diner

Overnachting in

Damai Beach - Permai Rainforest Resort

Dag 2

Na het ontbijt vertrek je voor een dagexcursie per boot. We varen door de mangrovebossen van het Kuching Wetlands National Park en hopen de aparte neusapen (proboscis) in de bomen te zien. Bij de monding van de Salak River houden zich zeldzame Irrawaddy dolfijnen op. Dan varen we de zee op voor een bezoek aan Satang Island waar je kunt zwemmen en snorkelen in de tropische zee. Hier bezoek je een reservaat waar de eieren van zeeschilpadden worden uitgebroed en kleine schildpadjes worden uitgezet.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunchpakket, diner

Overnachting in

Damai Beach - Permai Rainforest Resort

Dag 3

Vroeg vertrek zodat je op tijd aankomt in het Semenggoh Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden deze mensapen opgevangen, die ontheemd zijn door aantasting van hun leefgebied, of die gevangen gehouden werden bij de bevolking. In het 300 hectare grote gebied leren ze weer te leven in vrijheid en hun eigen voedsel te zoeken.
In de ochtend wordt er voedsel klaargezet waar sommige apen op afkomen. Prima gelegenheid om ze te fotograferen.
Dan vertrek je voor een rit van ongeveer 5 uur naar Batang Ai National Park, op de grens met het Indonesische Kalimantan. Onderweg passeer je rijstvelden, palmolieplantages, kleine dorpjes. Aangekomen bij het grote stuwmeer wordt je in 30 minuten per boot naar de prachtig gelegen lodge gebracht.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Aiman Batnag Ai - Aiman Batang Ai Longhouse Resort

Dag 4

Na het ontbijt vertrek je per boot en vaar je de Lemanak River op, om een bezoek te brengen aan een Iban Longhouse. Ooit waren de Iban beruchte piraten en koppensnellers, nu lecven ze als boeren en jagers. In het longhouse, de traditionele manier van samenwonen voor de Iban, wordt je ceremonieel welkom geheten. Je krijgt hier een lunch aangeboden.
De middag is vrij te besteden in de lodge. Er zijn wat kleine wandelingen te maken, een kayak te huur, of gewoon lekker aan het zwembad.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Aiman Batnag Ai - Aiman Batang Ai Longhouse Resort

Dag 5

Na het ontbijt checkout en vertrek per boot. Zelfde rit terug naar Kuching waar je in de middag aankomt. De rest van de dag kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen. Kuching is een prettige stad met een fraaie wandelboulevard langs de Sarawak River en een mooie Chinese wijk.
Een groot deel van de bevolking van Kuching is Chinees en één van plekken waar je zeker moet gaan kijken is de oudste Chinese tempel van de stad. Daarnaast zie je oude overheidsgebouwen, Fort Margherita en de Main Bazar. Naast het imposante Fort Margherita en de State Mosque zie je ook het contrast tussen modern Kuching aan de ene kant van de rivier en het traditionele eenvoudige plattelandsleven op de andere oever.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Kuching - Lime Tree Hotel

Dag 6

Op een afgesproken tijdstip wordt je naar het vliegveld gebracht voor een aansluitende vlucht. Einde programma.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • vijf overnachtingen
 • maaltijden volgens programma
 • alle transfer en excursies volgens programma

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven, fooien en drankjes
 • vluchten van en naar Kuching

Praktische informatie

Dit arrangement is het hele jaar boekbaar. Temperaturen zijn gemiddeld 27-32 graden en in ieder jaargetijde valt er regen.  De maanden mei-september zijn relatief droog, de maanden oktober-april wat natter. Riveren kunnen dan tijdelijk buiten hun oevers treden waardoor programmaonderdelen in het nauw komen. Maar dit kan dus eigenlijk het gehele jaar door gebeuren en enige flexibiliteit is dan ook vereist. Van een echte natte moessontijd zoals aan de oostkust van het vasteland van Maleisië kun je niet spreken in Sabah en Sarawak. 

Voor een verblijf in Maleisië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Maleisië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Prijsinformatie

31 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 668
3 personen (driepersoonskamer) € 642
3 personen (twee- en éénpersoonskamer) € 732
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 668

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs