Terug naar Maleisië

Verblijf in berghut en hotel

Voeg een stuk avontuur toe aan je reis en beklim de hoogste berg tussen de Himalaya en Irian Jaya: Gunung Kinabalu. Dit is het beste en meest pittige wandelarrangement dat je in Borneo kunt ondernemen. Een relatief makkelijke vierduizender met een ongelooflijke variëteit aan inheemse flora: 1200 soorten orchideeën, 24 soorten rhododendrons en 10 soorten vleesetende bekerplanten. Je klimt door fantastisch regenwoud naar de kale granieten rotsen, tot de top van deze 'berg der dwalende geesten' op 4095 meter hoogte. Letterlijk het hoogtepunt van je reis door Borneo. Onderweg slaap je 2 nachten op een slaapzaaltje in berghutten. Na de klim komen je spieren bij in de minerale bronnen aan de voet van de berg waar je in een private cottage op een theeplantage overnacht.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 225602
4 dagen

Maleisië - Sabah * Trekking Mount Kinabalu

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Rond 08.00 uur word je bij je hotel in Kota Kinabalu opgepikt en reis je in 2 à 3 uur naar de voet van de berg. Hier, op 1625 meter hoogte kun je acclimatiseren, ga je naar het Education Centre en de Mountain Garden, en maak je een korte wandeling door het montane woud. Overnachting in een mooi gelegen parkchalet.

Maaltijden inbegrepen
Lunch en diner

Overnachting in

Kinabalu national Park - Hill lodge

Dag 2

Na registratie bij de Park officer begin je samen met je gids en tegelijk met vele andere wandelaars aan je klim naar de hoogste top van Zuidoost-Azië, Mount Kinabalu.  Je start vanaf een hoogte van 1830 m. door verschillende vegetatiegordels met onder meer vele orchideeën, bamboes en bekerplanten naar een goed geoutilleerde berghut op 3350 m, ongeveer 5 uur lopen. Door het terrein (steil en glibberig) en het vochtige klimaat een behoorlijk zware onderneming. Overnachting in de berghut Laban Rata op een meerpersoons slaapzaal, warm water aanwezig.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunchpakket en diner

Overnachting in

Berghut Kinabalu national park

Dag 3

Midden in de nacht gaat de wekker en vertrek je (03:00 uur) om over de kale granieten rotsen naar de top te klimmen, waar je de zon ziet opkomen. Delen zijn gezekerd met touwen om je vast te houden. Op een hoogte van 4095 meter kan het behoorlijk koud zijn en door de snelle stijging is het mogelijk dat je last van hoofdpijn krijgt. Terwijl de zonnestralen het graniet in vuur en vlam zetten, kijk je uit over de schaduw van de berg op het laagland van Sabah en op de eilanden van de Zuidelijke Filippijnen. Onvergetelijk....
Na enige tijd daal je weer af naar de berghut waar je  geslapen hebt, voor een ontbijt. Daarna daal je verder af naar het Power Station op 1830 meter, waar je gisteren de klim begon. Kortom, een afdaling van 2265 meter die behoorlijk in de knieën gaat zitten! 
Vanaf hier gaat het per busje naar Poring Hot Springs. Tijd voor een ontspannend bad in het hete bronnen en een mooie 'Canopy Plank Walk', door de boomtoppen.
Na een korte verplaatsing check je in bij de Sabah Tea Garden waar je overnacht.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunchpakket en diner.

Overnachting in

Kinabalu national park

Dag 4

Na het ontbijt kun je genieten van een eenvoudige 'stroll' door de Sabah Tea Plantation, de grootste in Sabah. Neem een gegidste tour en leer over het proces hoe de thee wordt gemaakt.
Op zondag, maandag en feestdagen is de theeplantage gesloten en kan er dus geen rondleiding gegeven worden. Dat wordt dan vervangen door een video en een presentje.
Transfer naar Kota Kinabalu waar je arrangement eindigt.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

NB Programma

Het is sterk aan te bevelen deze reis zo ver mogelijk vooruit te boeken. Tijdens het hoogseizoen (juli/augustus en december/januari) is de accommodatie onder de top van Mt. Kinabalu snel volgeboekt, wat de beklimming van de top in de praktijk onmogelijk maakt. Echter, mocht dit het geval zijn dan kunt u in plaats van de beklimming, dagtochten maken in het lagere gedeelte van Mt. Kinabalu National Park.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Alle transfers volgens programma
 • Alle accomodaties volgens programma op basis van volpension
 • Entrees, vergunningen en verzekeringen voor de beklimming van Gunung Kinabalu en voor de hete baden van Poring Hotsprings
 • Engelssprekende gids op dag 1 en 4 en berggids op dag 2 en 3

Niet inbegrepen

 • Een drager voor uw persoonlijke bagage (kosten circa 15 per dag, maximaal 12 kg)
 • Kosten van de opslag van uw bagage in Kinabalu park (circa 4,- per tas/koffer)
 • Entrees voor optionele excursies naar de mountain garden en natural history gallery bij Gunung Kinabalu en de boomtoppenwandeling, vlindertuin, tropische tuin en orchideeëntuin in Poring Hot Springs
 • Kosten voor eventuele excursie naar rafflesia onderweg naar Poring Hot Springs
 • Overnachting in Kota Kinabalu op dag 4

Over de activiteiten

De persoonlijke bagage zul je tijdens de trekking zelf moeten dragen. Alles wat je niet tijdens de trekking nodig heeft, kun je opslaan in het hotel ter plaatse. Je kunt een drager inschakelen tijdens de klim.

Over de groepssamenstelling

Individueel. Voor delen van het programma worden soms kleine internationale groepjes gevormd.

Praktische informatie

Het hele jaar

Voor een verblijf in Maleisië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Maleisië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs