Terug naar Maleisië

Verblijf in wildernislodges

Borneo behoort tot een van 's werelds meest biodiverse regio's. Vanwege de grote verscheidenheid in landschappen en daarmee samenhangende ecologische zones kun je hier een enorme hoeveelheid soorten flora en fauna aantreffen. Dit arrangement start in de plaats Sandakan, in het oosten van de deelstaat Sabah. Je reist naar het eiland Selingan, dat net voor de kust ligt. Hier is het heerlijk zwemmen en snorkelen en in de avond zie je zeeschildpadden aan land komen. Daarna bezoek je het Sepilok Sanctuary om de Orang Oetan in zijn natuurlijke habitat te zien. Tenslotte verken je per boot het regenwoud aan de Kinabatangan River, op zoek naar groot wild, vele apensoorten en prachtige vogels.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 534
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 225149
3 dagen

Maleisië - Sabah * Natuursafari Selingan en Kinabatangan

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Rond 8.00 uur in de morgen word je in je hotel in Sandakan opgehaald, of indien je met het vliegtuig arriveert, op het vliegveld. Vanaf de jetty van Sandakan vaar je in 45 minuten naar Selingan Island. De middag is ter eigen besteding op het prachtige 'bounty' eiland. Je kunt gaan zwemmen of heerlijk snorkelen. Na het avondeten wacht je een teken van de Park Ranger af om er in kleine groepjes op uit te trekken, om op zoek te gaan naar schildpadden. Vaak komen er iedere avond wel tien schilpadden aan land om eieren te leggen (geen garantie!). Als de aanstaande moederschildpad weer vertrokken is, worden de eieren uitgegraven en in een emmertje meegenomen naar een speciaal afgezet en beschermd stuk strand, waar de eieren weer worden begraven en goed bewaakt tot de kleintjes uitkomen. Als ze uitgekomen zijn, worden ze 's avonds uitgezet, omdat dan hun overlevingskansen het grootst zijn. Een geweldige belevenis, om dit van zo dichtbij mee te maken.

Maaltijden inbegrepen
Lunch en diner 

Optionele verlenging
Mocht je de avond van tevoren al in Sandakan willen zijn dan kunnen wij een hotel voor je boeken.

Overnachting in

Selingan Island - Selingan Island Resort

Dag 2

Na het ontbijt neem je een vroege boot rond 07.00 uur terug naar Sandakan, vanwaar je overland naar Sepilok Sanctuary reist. Hier worden ontheemde Orang Oetans opgevangen en 'klaargestoomd' om weer terug te keren in de wilde natuuur. In de sanctuary zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen in een stuk natuurlijke jungle. Bij het bijvoederen heb je de gelegenheid om mooie foto's te maken. Hierna brengt de chauffeur je in 2 uur naar de Gomantong Caves. In de enorme 60 m hoge grotkamer nestelen zwaluwen en hangen vleermuizen. Hier wordt nog op verantwoorde wijze de 'birdsnests' geoogst, waarvan soep getrokken wordt, een delicatesse (volgens de Chinezen).
Niet ver hier vandaan arriveer je bij de Kinabatangan River, waar het menselijke cultuurlandschap overgaat in een ongestoorde jungle. Vanuit een natuurlodge aan de rivier maak je rond 16.00 uur een namiddagexcursie, op zoek naar al het wild dat voorkomt in de jungle van Borneo: olifanten, krokodillen, neusapen, makaken, langoeren, en talrijke soorten vogels, waaronder de neushoornvogel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch en diner

 

Overnachting in

Kinabatangan River - Billi Rainforest Lodge

Dag 3

Je wordt wakker bij de geluiden van de jungle. Om 06.00 uur, als de zon net opkomt, maak je opnieuw een bootexcursie. De lokale gidsen vertellen je over de natuur en met hun arendsogen zien ze al het wild. Terug in de lodge kun je genieten van een ontbijt waarna je je kamer verlaat en uitcheckt. 
Het is wederom ongeveer 2,5 uur rijden richting Sandakan, waarbij je onderweg het Borneo Sun Bear Conservation (BSBC) bezoekt, waar je kennis maakt met de Maleise honingbeer.
Na de lunch wordt je op het vliegveld of bij je hotel wordt afgezet. Overnachting is niet inbegrepen. Indien je aansluitend wilt vliegen, plan je vlucht vanaf 16.00 uur.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt en lunch

Optionele verlenging
Omdat arrangement begint en eindigt in Sandakan kunnen we een hotel aldaar voor je boeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • twee overnachtingen
 • transfers en excursies volgens programma
 • maaltijden volgens programma


Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven, fooien en drankjes
 • transfers van en naar Sandakan

Ter plaatse te betalen

 • camerapermits Selingan, Gomangon Gaves

Praktische informatie

Dit arrangement is het hele jaar boekbaar. Temperaturen zijn gemiddeld 27-32 graden en in ieder jaargetijde valt er regen.  De maanden mei-september zijn relatief droog, de maanden oktober-april wat natter. Riveren kunnen dan tijdelijk buiten hun oevers treden waardoor programmaonderdelen in het nauw komen. Maar dit kan dus eigenlijk het gehele jaar door gebeuren en enige flexibiliteit is dan ook vereist. Van een echte natte moessontijd zoals aan de oostkust van het vasteland van Maleisië kun je niet spreken in Sabah en Sarawak. 

15-3-2018 Sinds geruime tijd staat op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken betreffende reisadviezen dat de oostkust van Sabah zoveel mogelijk vermeden dient te worden in verband met veiligheidsproblemen. Er hebben in het verleden kidnappingen plaats gevonden in de toeristenresorts. Deze informatie is enigszins verouderd en onvolledig. Naar aanleiding van deze problemen heeft de Maleise overheid de oostkust aangemerkt als Eastern Sabah Security Zone.Samen met de overheden van de Filipijnen en Indonesië zijn afspraken gemaakt om de veiligheid te waarborgen. Zo zijn er op diverse plaatsen waar SNP arrangementen aanbiedt, waaronder Sandakan, Sukau en de Kinabatangan en op de eilanden waar resorts zijn (waaronder Selingan), permanente politieposten ingericht. Zowel op land als op zee wordt continue gepatrouilleerd waardoor de kans op herhaling van de veiligheidsproblemen uit het verleden minimaal is.

Voor een verblijf in Maleisië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Maleisië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Prijsinformatie

28 november 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 534
3 personen (driepersoonskamer) € 534
3 personen (één- en tweepersoonskamer) € 589
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 534

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs