Madagascar - Vogel- en natuurreis, 17 dagen Land van lemuren, baobabs, kameleons en endemische vogels

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogel- en natuurreis langs hotels

Madagascar is simpelweg uniek en in alle opzichten een topbestemming voor natuurbeleving van wereldklasse. In deze enerverende reis bezoeken we natuurparken van een zo groot mogelijke diversiteit. Van uitbundig regenwoud tot ondoordringbare 'spiny' euphorbia-bossen, soortenrijke wetlands, groene rijstvelden tot zonnige mangroves en zandstranden. Overal zien we dieren en planten die we nergens anders ter wereld kunnen tegenkomen. Hiertoe behoren de ruim 100 endemische vogels, die prachtig tropisch gekleurd zijn en verbazingwekkend veel afwijken van welke vogel ook in Afrika of Europa. We verblijven in accommodaties die midden in of vlakbij deze natuurpracht liggen, zodat we maximaal en ontspannen deze bijzondere wereld kunnen ervaren. Tel daar de vriendelijke en authentieke bevolking bij op en je begrijpt dat deze vogel- en natuurreis een onvergetelijke belevenis is.

Uniek aan deze reis

 • 90% van de flora en 70% van de fauna is endemisch
 • Directe en actieve bijdrage aan lokale natuurbescherming
 • Frank van Groen SNP-reisleider & vogelkenner
 • Vanaf 4 deelnemers garant vertrek
 • Unieke vogels (o.a. endemische families Vangas, Groundrollers, Mesites en Asities)
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven op Antananarivo (Tana) worden we door de chauffeur en onze Malagassische vogel- en natuurgids opgewacht. Deze gids zal ons tijdens de gehele reis met zijn kennis  boeien en verrassen. We rijden met onze eigen bus naar een goed middenklasse hotel in de buurt van het vliegveld.

Overnachting in

Antananarivo

Dag 2

We vertrekken naar het vlakbij in de stad gelegen Parc de Tsarasaotra, waar we ontspannen onze eerste vogels kunnen zien. Op en bij het water zoeken we naar Madagascar Pond-heron, White-throated Rail en de prachtig onder zijn eigen parasol vissende Black Heron. In het park hopen we op endemische schoonheden als Red Fody en Madagascar Kingfisher. Omdat het volop lente is, zijn alle vogels in hun fraaiste broedkleed gestoken. Na deze relaxte introductie rijden we met onze bus naar Antsirabe, een mooi in de rijstvelden gelegen stadje op een kleine 5 uur rijden ten zuiden van Tana. Het is een fraaie rit door het 'rijkere' deel van Madagascar, met leuke authentieke dorpjes, veel bedrijvigheid met sterke ossen (zebu’s) op de velden en overal kleurrijke mensen. Het is een mooie dag om wat meer op te snuiven van de cultuur die uit een intrigerende mix van Afrikaanse en Aziatische invloeden bestaat. Na het diner gaan we op tijd naar bed om de vele indrukken van deze eerste dag te verwerken.

Overnachting in

Antsirabe

Dag 3

Na een rustig ontbijt rijden we richting Ranomafana. Onderweg kijken we onze ogen uit. Korte stops bij een pannengieterij en een zijdewever geven een indruk van hoe deze ambachtslui aan de kost komen. In de loop van de middag komen we aan in onze gastvrije lodge waar we maar liefst vier nachten verblijven. We hebben veel tijd om van al het moois dat het indrukwekkende park te bieden heeft te genieten. Op de middag van aankomst beperken we ons tot een rustige wandeling op de weg bij het bezoekerscentrum waar we zoeken naar de wat gewonere soorten als Madagascar Black Bulbul, Souimanga Sunbird, Madagascar Crested Drongo en de onnavolgbaar mooie Madagascar Paradise-flycatcher. Maar misschien dat we al het geluk hebben om een groepje Common Sunbird-Asity’s te vinden die met hun fluoriserende kleuren de bloemen van de boom bij de ingang bezoeken. In de avond laten we ons bijpraten over de historie van dit pas in 1991 opgerichte park ter gelegenheid van de ontdekking van de Golden Bamboo Lemur. Het is een mooi verhaal van passionele bescherming van de natuur en het voelt dankbaar om daar met ons bezoek een kleine bijdrage aan te leveren.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 4

Vandaag maken we al vroeg onze eerste wandeling om niets te missen van het dampende oerwoud dat met vele soorten lemuren en endemische vogels op ons ligt te wachten. We kiezen voor de Talatakely trail, waar we op zoek gaan naar de legendarische Golden Bamboo Lemur en uitzonderlijke vogels als Pitta-like Ground-roller, Brown Mesite en Pollen’s Vanga. Ondanks de toenemende hitte houden we onze armen bedekt en de broekspijpen in de schoenen om de bloedzuigers geen feestmaal aan te bieden. Onderweg hebben we kans op Ring-tailed Vonsira bij het uitzichtspunt en we rusten uit bij een fraaie waterval. We gaan genieten van bijzondere endemische bamboesoorten, de ondergroei van weelderige boomvarens en wellicht de plotselinge ontmoeting met een groepje Black-and-white Ruffed Lemurs. Ook kunnen we ons richten op Short-legged en Scaly Ground-rollers, doch dit vereist wel enig zoekwerk. Mooie vogels die hier verder voorkomen zijn Nuthatch Vanga, Velvet Asity en Blue Coua. Misschien dat onze gidsen tijdens de picknick-lunch ter plekke tussen al het groen een bizar gekleurd minuscuul gifkikkertje of girafnekkever opduikelen. Het is altijd een verrassing wat we precies zullen aantreffen, maar zeker is dat de sfeer en geluiden van deze magische wildernis een diepe indruk zullen maken.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 5

Op onze tweede volle dag in Ranomafana gaan we de hoogte in om een wandeling te maken op de bijzonder fraaie Vohiparara trail. Eerst gebruiken we onze telescopen om langs de weg in de toppen van de bomen naar de uitbundig zingende specialiteiten Cryptic Warbler, Rand’s Warbler en Stripe-throated Jery te zoeken. In het bos zoeken we naar de vele soorten die zich op deze hoogte thuis voelen, zoals Dark Newtonia, Wedge-tailed Tetraka en Madagascar Yellowbrow. We klimmen verder op de trail en gaan op zoek naar zeldzaamheden als Yellow-bellied Sunbird-asity en Rufous-headed Ground-roller, die hier hun laagste punt van voorkomen hebben. Maar uiteraard houden we onze ogen ook gericht op de vele soorten spectaculaire kameleons en de bizar gecamoufleerde bladstaartgekko’s. Het moet raar lopen om de Red-bellied Lemur of Peyrieras’ Woolly Lemur te gaan missen. Onze gidsen houden hun ogen open voor de prachtige Collared Nightjar die zo goed als onzichtbaar op de grond tussen de bladeren de dag doorbrengt. Na ons opgeknapt te hebben in de lodge, gaan we in het eerste donker naar een speciale plek langs de weg, waar meestal de minuscule Rufous Mouse Lemur te zien is en we ook zeker de ene na de andere bijzondere kameleon of kikker in de lantaarn van de gids te zien krijgen (het blijft een raadsel hoe ze deze weten te vinden).

Overnachting in

Ranomafana

Dag 6

Vandaag is het alweer de laatste dag in Ranomafana. In de ochtend maken we een korte rit naar een wetland dat op de rand van het park ligt. Daar zoeken we naar specialiteiten als Madagascar Flufftail, Madagascar Rail en Madagascar Snipe. Ook kleinere soorten als Madagascar Swamp Warbler en Madagascar Grassbird proberen we op te sporen. In deze wetlands kunnen we uiteraard ook weer nieuwe bijzondere kikkers en kameleons tegenkomen. In de middag maken we een laatste wandeling door het geheimzinnige regenwoud. Wellicht dat we onze lijst kunnen aanvullen met schoonheden als Red-breasted Coua, Madagascar Blue-pigeon, White-throated Oxabyles, Madagascar Pygmy-kingfisher of Crosley’s Vanga. Als we ze nog niet gezien hebben, doen we extra moeite voor een ontmoeting met groepjes van de Milne-Edwards’s Sifaka of de Greater Bamboo Lemur. Maar vooral genieten we nog één keer van de mysterieuze duisternis van het eeuwenoude bos, dat alle beroering van de moderne tijd ongeschonden doorgekomen is.

 

Overnachting in

Ranomafana

Dag 7

Na het ontbijt nemen we nog even de tijd om afscheid te nemen van het mooie uitzicht over de rivier in het dal beneden. Met een beetje geluk zien we een jagende Eleonora’s Falcon, die hier haar wintergebied gevonden heeft, of groepjes Black Parrots die luidruchtig oversteken. Daarna nemen we de bus voor de ca. drie uur durende rit naar het Anja Community Centre. Bij aankomst maken we een mooie wandeling waarbij de grote attractie de makkelijk te benaderen en te fotograferen ringstaartmaki's zijn. Met hun lange zwart-wit gebandeerde staarten zijn ze waarschijnlijk de beroemdste inwoners van het eiland. De onvergetelijke Koning Julien uit de Madagascar-tekenfilm zal de populariteit van deze maki's nog meer hebben vergroot.

In de middag rijden we door een prachtig heuvellandschap verder naar het indrukwekkende Nationale Park Isalo, met de passende bijnaam Jurassic Park. Hier zijn we op tijd om te genieten van het verfrissende zwembad en de prachtige zonsondergang op de grillige rotsen. Het uitstekende diner gebruiken we in onze eigen lodge die midden in de natuur ligt aan de rand van het park.

Overnachting in

Nabij Isalo National Park

Dag 8

Vandaag hebben we de gehele dag om rustig het park te verkennen. Het staat niet direct bekend als een vogelbestemming maar het landschap is adembenemend. Om de volle zon en de drukte van overdag te vermijden, gaan we in de vroege ochtend wandelen naar Piscine Naturel. We kijken in het open landschap uit naar specifieke vogels als Forest Rock-thrush (de Benson’s ondersoort), Madagascar Partridge en Madagascar Marsh-harrier. Hierna maken we een eenvoudige wandeling achter de picknickplaats om de prachtige Verreaux’s Sifaka en Red-fronted Brown Lemur te gaan zoeken. Het landschap doet het meest denken aan Arizona en de kloven zijn diep en vol met unieke planten, insecten, slangen, kameleons en kikkers. Tussen de hoge rotsen speuren we naar Madagascar Kestrel en Grey-headed Lovebird en bij het water in de schaduw hopen we een Hook-billed Vanga of Madagascar Coucal te verrassen. Op het einde van de dag wacht weer het zwembad en de relatieve luxe van onze lodge. De weldadige stilte en overweldigende sterrenhemel vormen de mooie afsluiting van deze prachtige dag.

Overnachting in

nabij Isalo National Park

Dag 9

Deze dag staan we zeer vroeg op om op tijd te zijn voor een wandeling door één van de meest onderschatte parken van Madagascar. We rijden in ca. anderhalf uur naar het Parc National Zombitse-Vohibasia. De voornaamste attractie voor de echte vogelaars is hier Appert’s Tetraka. Deze vogel is niet alleen endemisch voor Madagascar maar zelfs voor dit park. Daarmee is het een vogel met één van de kleinste verspreidingsgebieden ter wereld. Uiteraard is er nog veel meer te zien en met wat geluk krijgen we White-headed Vanga, Giant Coua of White-browed Owl in de kijker en het is ook het park waar de unieke Cuckoo-Roller het best te bewonderen is. Maar we nemen ook uitgebreid de tijd voor de schitterende groepen Verreaux’s Sifaka’s die zich meestal goed laten bekijken. Ook de zeer locale Zombitse Sportive Lemur (de naam zegt het al), krijgen we vaak in de kijker. We genieten rustig van al dit fraais, totdat de zon de natuur in slaap sust en wij terug de bus in gaan voor de kleine vier uur die we nog nodig hebben om Ifaty te bereiken. In de middag brengen we vervolgens ons eerste bezoek aan het even bizarre als prachtige 'spiny forest', waar de baobab-bomen omsloten worden door de doornige begroeing van cactussen en wolfsmelkachtigen. Onze plaatselijke gidsen leiden ons door de wildernis en hopelijk lukt het ze uitzonderlijke vogels als Long-tailed Ground-roller, Subdesert Mesite of Running Coua te vinden. In de avond dineren we in het restaurant aan het strand terwijl de nachtzwaluwen over het zwembad suizen en de Gray Mouse Lemur van de bananen komt snoepen.

 

Overnachting in

Ifaty

Dag 10

Vroeg op voor een nieuw bezoek aan het spiny forest, waar de vogels in het begin van de dag het meest actief zijn. We kijken uit naar specialiteiten als Thamnornis, Archbold’s Newtonia en Lafresnay’s Vanga. Ondertussen zullen de camera’s hard aan het werk zijn om de intrigerende plantenwereld vanuit alle hoeken vast te leggen. Op het heetst van de dag zoeken we de schaduw en rust van onze hoteltuin weer op. We kunnen gaan snorkelen in de zee, een duik nemen in het zwembad of onze stijve spieren laten masseren in de spa. Het lijkt wel vakantie. In de middag bezoeken we enkele meertjes in de buurt, waar we op zoek gaan naar watervogels als Hottentot Teal, Baillon’s Crake (Kleinst Waterhoen) en Red-knobbed Coot. In het struikgewas hebben we kans op Madagascar Cisticola, Subdesert Brush-warbler en de fraai in broedkleed getooide Sakalava Weaver. Ook houden we onze ogen open voor de prachtig getekende Madagascar Buttonquail, die op de dorre bodem nog verrassend lastig te vinden is. Ook kijken we uit naar de Madagascar Harrier-Hawk, Madagascar Cuckoo en de schitterende Olive-capped Coua.

Aan het einde van de dag zoeken we onze bungalows weer op. Een drankje aan zee bij de ondergaande zon zal ons extra goed smaken.

Overnachting in

Ifaty

Dag 11

Na het vroege ontbijt pakken we onze spullen op en rijden terug naar Tulear. Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht van Tulear naar Antananarivo kunnen we eventueel tijd inruimen om te stoppen bij de moddervlakten en meertjes die direct naast de weg liggen. Langs de kust zien we de eerste steltlopers die net als wij de Euraziatische koude ontvlucht zijn. Daar kunnen we dan ook gewoon de Nederlandse namen van gebruiken, zoals zilverplevier, regenwulp, groenpootruiter, herdersplevier, steenloper en woestijnplevier. We hopen hierbij ook de speciale Black-banded, Madagascar Three-banded en White-fronted Plovers te kunnen onderscheiden. 

Via twee binnenlandse vluchten, met een overstap in Antananarivo, komen we in de loop van de middag aan in Mahajanga waar we de komende twee nachten verblijven.

Overnachting in

Mahajanga

Dag 12

Na het ontbijt rijden we naar de haven van Mahajanga die bol staat van de bedrijvigheid. We stappen aan boord van een boot voor een bijzondere excursie op de delta van de Betsiboka rivier. Het is ongeveer anderhalf uur varen om de delta te bereiken, waar het bij laag tij op de modderbanken een waar feest is van steltlopers en andere bijzondere vogels. Lesser Crested Tern, Crab Plover en Terek Sandpiper zijn talrijk en uiteraard proberen we de alleen hier te vinden Madagascar Sacred Ibis en Magagascar Teal op de weidse vlaktes te vinden. Gebrand door de zon keren we naar Mahajanga terug voor een goede lunch. De middag is ter vrije besteding. 

Overnachting in

Mahajanga

Dag 13

Na het ontbijt rijden we het binnenland in. Na een rit van ongeveer drie uur komen we aan in het Ankarafantsika Nationaal Park, waar we de komende drie nachten midden in het unieke habitat van droge tropische bossen zullen verblijven. Met een beetje geluk zien we de schitterende Coquerel’s Sifakas al, die gewoonlijk rondom de hoofdingang van het park rondhangen.

Overnachting in

Ankarafantsika Nationaal Park 

Dag 14

Bij het eerste licht gaan we op stap voor een ontspannen wandeling door het compleet nieuwe habitat. We krijgen daarbij weer hulp van de in dit gebied geboren en getogen plaatselijke gidsen die van hun vaders geleerd hebben elk vogelgeluid perfect na te bootsen en zeer goed gecamoufleerde beestjes toch te vinden. Prachtige vogels die we kunnen zien zijn Sickle-billed Vanga, Madagascar Green-pigeon en Crested Coua. In deze tijd van het jaar zijn normaal gesproken de eerste regens gevallen. Hierdoor neemt het zicht op het aantal reptielen enorm toe. Buitenaards gekleurde kameleons, vervaarlijk uitziende (maar niet giftige) slangen en zeer zeldzame en bedreigde landschildpadden kunnen onze weg kruisen. Door het vlakke terrein en de relatief open ondergroei, is het makkelijk om veel soorten goed in de kijker en voor de lens te krijgen. Rondom de lunch houden we vanwege de warmte een siësta, waarna we in de loop van de middag onze wandelingen weer hervatten. Onze gidsen staan te popelen om ons ook de meest bijzondere specialiteiten van het gebied te laten zien, zoals Van Dam’s Vanga, White-breasted Mesite en de halucinerend gekleurde Schlegel’s Asity. Maar ook zullen we waarschijnlijk weer nieuwe lemuren tegenkomen, waarvan Golden-brown Mouse Lemur en de Milne-Edwards’ Sportive Lemur fraaie voorbeelden zijn.

Overnachting in

Ankarafantsika Nationaal Park 

Dag 15

Vandaag weer een enerverende dag in de natuur. We wandelen rustig in de vroege ochtend en zien wel wat we tegenkomen. Chabert Vanga, Broad-billed Roller en de uitzonderlijke Vasa Parrot zijn mogelijk maar ook de Rufous Vanga, Coquerel’s Coua en Common Newtonia laten zich regelmatig zien. Ook houden we een blik omhoog voor bijzondere roofvogels als de Madagascar Sparrowhawk, Banded Kestrel en Madagascar Buzzard. In de middag concentreren we ons op het fraaie meer waarop we per boot naar de overkant varen. We gaan rustig genieten van de watervogels en de krokodillen. Madagascar Jacana, Allen’s Gallinule en Madagascar Heron zijn hier aantrekkelijke soorten. Het voornaamste waar we naar op zoek zijn is de bedreigde majestueuze Madagascar Fish-eagle, die aan de rand van het meer zijn nest heeft. We wandelen een stukje in het woud langs de oever en keren met de boot weer terug. In de schemering zoeken we naar de op dit moment van de dag meest actieve lemuren, zoals de Common Brown Lemur.

Overnachting in

Ankarafantsika

Dag 16-17

Vandaag staan we vroeg op voor de bijna 450 km lange rit naar het zuiden. We rijden door eindeloze glooiende rijstvelden en kleine dorpjes waar de lokale bevolking opvallend goedlachs is. Hoewel de afstand nog wel meevalt, zijn we bijna de gehele dag onderweg, ook omdat we regelmatig stoppen om aandacht te besteden aan de cultuurland vogels die we onderweg tegen kunnen komen. Mogelijkheden zijn Madagascar Munia, Madagascar Lark, Madagascar Wagtail en Mascarene Martin. Onderweg stoppen we bij een grote brug over een woest kolkende rivier, waar op de rotsen gewoonlijk Madagascar Pratincoles te vinden zijn en dat is dan ook waarschijnlijk de laatste soort die we aan onze lijst kunnen toevoegen. In de vroege avond, komen we aan in Tana, waar we ons nog kunnen opfrissen in een hotel. Daarna sluiten we de reis af met een gezamenlijk diner waar we stil staan bij alle belevenissen die we met deze reis hebben meegemaakt. De laatste rit vindt met de bus plaats naar de luchthaven voor de incheck en de vlucht naar huis. De volgende dag landen we in Nederland.

Verlenging naar Nosy Be of Ile Sainte Marie! Verleng je reis naar een van de tropische eilanden Nosy Be of Ile Sainte Marie en geniet na van je reis. De SNP-reisleider gaat alleen met de reguliere reis mee.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Nosy Be * Parfumeiland

Verblijf vanuit strandhotel

4 dagen v.a. € 290
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

 • Wijzigingen met de binnenlandse vluchten van Air Madagascar kunnen voorkomen, waardoor dit invloed zal hebben op het dagschema. Soms wijzigen de vluchttijden nog nadat de tickets al zijn geprint. Het hebben van de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen maakt het reizen in Madagascar een stuk plezieriger.
 • Een goede vogelgids voor Madagascar is het vogelboek van Sinclair en Langrand (Birds of the Indian Ocean Islands).
 • Omdat met name de vogels in de vroege ochtend met meest actief zijn, staan we met deze reis meestal tussen 04.00-05.00 uur 's ochtends op. 's Avonds dus vroeg naar bed.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnachten we in middenklasse hotels en een eenvoudige accommodatie in Ankarafantsika National Park. Meestal staat je een tweepersoonskamer ter beschikking. Alle accommodaties en hun locaties zijn met zorg geselecteerd door SNP en haar lokale agent. In alle hotels is elektriciteit om o.a. accu's en oplaadbare batterijen weer op te laden. Houd er rekening mee dat de stroom af en toe kan uitvallen of dat deze (accommodatie in Ankarafantsika National Park) in de nacht wordt afgesloten.

Eenpersoonskamers zijn in de meeste kleinschalige accommodaties beperkt aanwezig, dus wees er snel bij. In het Ankarafantsika Nationaal Park (dag 13-15) zijn er geen eenpersoonskamers. Hier deel je de kamer met iemand van gelijke sexe. Bij de reissom voor een eenpersoonskamer is hiermee rekening gehouden.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Transfers volgens programma
 • Twee binnenlandse vluchten
 • 13 overnachtingen o.b.v. half pension
 • 3 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt (Antananarivo en Tulear)
 • Transport met eigen bus
 • Reisbegeleiding door een SNP-reisleider
 • Lokale Malagassische vogelgids

Niet inbegrepen

• Maaltijden en drankjes voor zover niet inclusief
• Entrees en excursies
• Lokale gidsen
• Inentingen
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis zijn de meeste activiteiten erop gericht om vogels waar te nemen. Daar waar we lemuren, kameleons, orchideeën en andere bijzondere dier- en plantsoorten tegenkomen, maken we hier ook beslist ruimte voor om hiervan te genieten. We begeven ons in het dichte regenwoud en gaan dwars door de jungle. Over het algemeen zijn de excursies goed te doen voor een geoefende wandelaar. De ene dag is gemakkelijker dan de andere dag. Onderschat de wandelingen dus niet, zeker ook in combinatie met vroeg uit de veren, klimatologische omstandigheden, klimmen en dalen en het sjouwen van je dagrugzak en wellicht je zware fotoapparatuur. Maak hierin ook voor jezelf duidelijke keuzes wat je wil meenemen en wat niet. Het verblijf op wisselende hoogtes in droger en soms wat vochtige regio’s wordt als zwaarder ervaren vanwege de klimaatverschillen.

Alle bagage wordt vervoerd. Op deze reis zitten een paar lange verplaatsingen die we met de bus - speciaal voor onze groep - en twee binnenlandse vluchten maken.

In de nationale parken maken maken we ook gebruik van lokale gidsen. De SNP-reisleider is natuurlijk behulpzaam bij het inzetten van de eventuele verschillende gidsen. In Ranomofana kan het wat steil, vochtig en warm zijn. Er is echter zoveel te doen en te zien dat er vaak stilgestaan wordt. Uiteraard houden we met alle observaties zoveel mogelijk rekening met iedereen. We raden je in ieder geval aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Antananarivo. Houd er wel rekening mee dat, indien je wel de binnenlandse vluchten via SNP wilt boeken, hiervoor extra kosten kunnen gelden.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Air France via Parijs naar Antananarivo v.v. De binnenlandse vluchten vinden plaats met Air Madagascar.

 

Vluchtschema
AF 8227   Amsterdam – Parijs            07.20 - 08.45 uur

AF 934     Parijs –Antananarivo          10.40 - 23.25 uur

MD 713    Tulear - Antananarivo         12.10 - 13.15 uur

MD 822    Antananarivo - Mahajunga 16.30 - 17.30 uur 

AF 935     Antananarivo- Parijs            01.45- 10.55 uur
AF 1740   Parijs- Amsterdam               12.40 - 14.00 uur 

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn.

Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35 of US$ 37 per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. Maar u dient hiertoe uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Dit kan alleen via de volgende  website:

http://www.evisamada.gov.mg/en/

Je hebt geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagascar ontvang je een ‘arrivalcard’ en een formulier voor douaneformaliteiten. Je dient bij aankomst ook je retourticket te tonen.  

 

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. De zomerperiode loopt van september tot en met april/mei waarbij het dan zeer warm kan worden. De regenperiode loopt van november tot en met maart, waarbij de meeste regen valt in de maanden december tot en met februari. Deze vogelreis vindt plaats in november, de periode waarop het volop lente is. Veel vogels zijn dan aan het baltsen of aan het broeden in hun mooiste verenkleed. Ook zijn er in deze periode trekvogels uit Europa. Met de regen valt het mee omdat een aanzienlijk deel van de reis zich in droge gebieden afspeelt. Alleen in Ranomafana dienen we rekening te houden met wat langduriger regen, maar in de andere gebieden is het beperkt tot een bui op het einde van de dag (Ankarafantsika) of meestal helemaal niets (Ifaty). De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 30° C  waarbij de maanden november en december de 'natte maanden' zijn, maar zelfs dan regent het weinig. In het zuiden valt er slechts 50 mm regen per jaar.

Over onze lokale partner

De partner van SNP zet zich in Madagascar in om milieubewuste reizen te organiseren, met respect voor de Malagassische cultuur, de flora en de fauna. Madagascar staat bekend om haar natuurlijke rijkdom. Vele plant- en diersoorten zijn endemisch. Helaas is het ook een van de armste landen ter wereld. De inzet van onze partner is van groot belang om de hoge biodiversiteit in Madagascar te behouden, aangezien toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland is. 

Onze lokale partner draagt haar steentje bij aan herbebossing. Om de CO2-uitstoot van de met onze lokale partner reizende toeristen te compenseren, planten ze bomen voor, met name, het huisvesten van dieren. Er zijn inmiddels al ruim 5000 bomen geplant. Daarnaast werken ze altijd samen met lokale leveranciers en zorgen ze voor duurzame activiteiten tijdens de reizen. Hierbij kun je denken aan gebruik maken van lokale, ecovriendelijke lodges/hotels, natuur georiënteerde excursies, wandelingen, fietstochten en traditionele boottochten om het gebruik van auto’s en bussen te verminderen. 

Ook committeert onze partner zich aan een aantal certificeringen waarbij continue commitment vereist is door jaarlijkse controles. De standaarden zijn hoog. Ze zijn o.a. Travelife Certified. Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.

Onze partner is tevens lid van The Code, een internationale organisatie die seksuele uitbuiting van kinderen wil voorkomen - en ze ondersteunen ABECOLE, een organisatie die zorgt voor kinderen in een armoedesituatie door het bieden van onderwijs en gezondheid.

CO2 voetafdruk

Een reis naar Madagaskar heeft natuurlijk een – helaas - onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Wij hebben voor je uitgerekend hoe groot dat is bij deze reis. Zoals je in bijgaand diagram kunt zien heeft met name de vlucht het grootste aandeel.

Bij het landarrangement is de CO2 compensatie bij ons standaard inbegrepen. Wanneer je ook de vlucht bij SNP geboekt hebt, dan zorgen wij voor een volledige compensatie van je CO2 uitstoot. Om je een idee te geven: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2.

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 4090 Ariary (mei 2019). Kijk voor een actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.
Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo, kun je Ariary’s pinnen of euro’s wisselen;
 • je kunt pinnen met je bankpas in de grotere steden (vergeet niet je bankpas vooraf in Nederland te autoriseren voor pinnen buiten Europa);
 • omdat het pinnen met bankpas slechts bij één bankinstelling mogelijk is, of omdat pinautomaten wel eens ‘leeg’ kunnen zijn, adviseren we je beslist een credit card mee te nemen (bij voorkeur Visa, Mastercard is in opkomst) én een reservepotje contante Euro’s (kun je vrijwel overal makkelijk wisselen);
 • als je contante euro’s meeneemt, neem dan geen grotere coupures mee dan € 50 en zorg ervoor dat alle biljetten intact/onbeschadigd zijn;
 • de banken zijn geopend van 08.00 tot 16.00 uur en gesloten in het weekend en de middag voor een feestdag;
 • het is verboden de Ariary Malagasy (MGA) in Madagascar in en uit te voeren.

Voor entrees en gidsen dien je te rekenen op ca. € 300 per persoon. Voor overige kosten (drankjes, souvenirs en fooien) dien je te rekenen op ca.€ 300 per persoon

 

Tijdens de gehele reis staat ons een comfortabele bus ter beschikking. De trajecten Tulear- Antananarivo en Antanarivo - Mahajunga leggen we af met een binnenlandse vlucht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al wandel je tijdens deze reis weinig, het is wel erg prettig dat je schoenen goed zijn ingelopen. Op deze manier geniet je meer van de reis. Bereid je ook mentaal voor op de reis. Een arm land als Madagascar kent naast charmes natuurlijk ook ongemakken. Je bent te gast in een andere cultuur met andere gewoonten en gebruiken. Op onze website kan je via deze reis doorklikken naar de 'webshop boeken & kaarten' voor een overzicht aan reisgidsen en overzichtskaarten die bij deze rondreis behoren. In goed gesorteerde reisboekenwinkels zijn verschillende boeken over Madagascar te koop.

• EHBO diacure
• EHBO: eenvoudige middelen
• Dagrugzak
• Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
• Fleece-jack
• Luchtige kleding
• Regenkleding
• Warme kleding
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Anti-insectenmiddel
• Verrekijker
• Zaklamp
• Veldfles
• Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
• Lippencrème met UV-filter

Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen. Wij adviseren bagage mee te nemen in een weekendtas, zachte koffer of rugzak. Een harde koffer kan wel, maar het maakt het stapelen in de bus wat lastiger. Een dagrugzakje voor een veldfles, regencape, je verrekijker en fototoestel is voldoende.

23 oktober 2019

Tot op heden functioneert de website voor de elektronische registratie nog steeds niet naar behoren. De autoriteiten op Madagascar zijn zich hiervan bewust. Tot nader bericht accepteert de immigratie op Madagascar de aanvraag van een visum zonder elektronische vooraanmelding. Probeer wel vanuit Nederland/België je aan te melden via de link http://www.evisamada.gov.mg/en/ . Mocht dat niet lukken, geen probleem. Zonder bewijs van elektronische registratie en autorisatie blijft het tot nader order mogelijk om ter plaatse op de luchthaven van Antananarivo een visum aan te schaffen. Betaal in dat geval ook NIETS online, maar alleen bij aankomst op de luchthaven.

Deze reis wordt begeleid door SNP-reisleider en vogelaar Frank Terstappen. Frank is erg begaan met vogels. In zijn vrije tijd is hij veel buiten in de natuur te vinden waar hij meestal aan het fotograferen is. Frank werkte vroeger voor Vogelbescherming Nederland en heeft zichzelf lange tijd geleden een duidelijke missie gesteld: de natuur dichter bij de mensen brengen. Frank is sociaal, gedreven en heeft een brede interesse in de natuur en natuurreizen. Er is hem veel aan gelegen dat iedereen het tijdens de reis naar zijn zin heeft. Frank is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle SNP reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geassisteerd door een lokale vogelgids.

Voor een verblijf op Madagascar heb je een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van het paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor reizigers met de Nederlandse- of Belgische nationaliteit is een visum voor Madagascar vereist voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit visum kun je vooralsnog op de luchthaven bij aankomst in Antananarivo aanschaffen en betalen in cash (€ 35 pp of US$ 37 pp). Daarnaast dien je uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische registratie” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Klik op deze LINK om je elektronisch te registreren.

Deze registratie is onlangs (juli 2019) ingevoerd en behelst o.a. een snellere doorstroming bij aankomst op de luchthaven. Deze  registratie dien je uiterlijk 72 uur voor aankomst in Madagascar aan te vragen. Wij raden je aan dit ruim op tijd te doen en niet tot het laatste moment te wachten.

Je paspoort dient minimaal 1 lege pagina te bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Ook wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade van Madagascar in Brussel. 

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
Zorg ervoor dat je met een goede ziektekosten- en/of reisverzekering afreist naar Madagascar.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Let op mogelijke invoervoorwaarden van de medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Mocht er (plaatselijke) reisleiding zijn, licht hen dan in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs en geschild fruit. Vaak wordt gefrituurd eten in vervuilde palmolie bereid, iets waar je erg ziek van kunt worden. Voorzichtigheid geboden! Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om je hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Het boekje 'Hoe blijf ik gezond in de tropen’  verstrekt praktische informatie over hoe gezond te blijven in het buitenland. De boekjes zijn te koop bij website winkels, betere boekhandels en buitensportzaken. 

Verplicht

Als je een overstapt hebt via een land waar gele koorts voorkomt dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Een cholera stempel is altijd vereist. 

Aanbevolen

Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden. Laat je informeren over de risico's op o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, dengue (knokkelkoorts), rabies, mazelen en builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria

In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet je op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de hoofdstad Antananarivo, extra goed op je geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kun je het beste in een kluisje in je hotelkamer achterlaten.

Recente reisinformatie

Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we je naar www.minbuza.nl.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Land van lemuren, baobabs, kameleons en endemische vogels

Vogel- en natuurreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten