Madagascar - Vogel- en natuurreis, 17 dagen Land van lemuren, baobabs, kameleons en endemische vogels

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

vogel- en natuurreis langs hotels

Madagascar is simpelweg uniek en in alle opzichten een topbestemming voor natuurbeleving van wereldklasse. In deze enerverende reis bezoeken we natuurparken van een zo groot mogelijke diversiteit. Van uitbundig regenwoud tot ondoordringbare 'spiny' euphorbia-bossen, soortenrijke wetlands, groene rijstvelden tot zonnige mangroves en zandstranden. Overal zien we dieren en planten die we nergens anders ter wereld kunnen tegenkomen. Hiertoe behoren de ruim 100 endemische vogels, die prachtig tropisch gekleurd zijn en verbazingwekkend veel afwijken van welke vogel ook in Afrika of Europa. We verblijven in accommodaties die midden in of vlakbij deze natuurpracht liggen, zodat we maximaal en ontspannen deze bijzondere wereld kunnen ervaren. Tel daar de vriendelijke en authentieke bevolking bij op en je begrijpt dat deze vogel- en natuurreis een onvergetelijke belevenis is.

Uniek aan deze reis

 • 90% van de flora en 70% van de fauna is endemisch
 • Directe en actieve bijdrage aan lokale natuurbescherming
 • Frank van Groen SNP-reisleider & vogelkenner
 • Vanaf 6 deelnemers garant vertrek
 • Veel endemische vogels
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven op Antananarivo (Tana) worden we door de chauffeur en onze Malagassische vogel- en natuurgids opgewacht. Deze gids zal ons tijdens de gehele reis met zijn kennis  boeien en verrassen. We rijden met onze eigen bus naar een goed middenklasse hotel in de buurt van het vliegveld.

Overnachting in

Antananarivo

Dag 2

Direct bij het ontbijt vertrekken we naar het vlakbij in de stad gelegen Parc de Tsarasaotra waar we op zoek gaan naar onze eerste vogels. Op en bij het water zoeken we naar Madagascar Pond-heron, White-throated Rail en de prachtig onder zijn eigen parasol vissende Black Heron. In het park hopen we op endemische schoonheden als Red Fody en Madagascar Kingfisher. Omdat het volop lente is, zijn alle vogels in hun fraaiste broedkleed gestoken. Na deze relaxte introductie, rijden we met onze bus naar Ambositra, een mooi in de rijstvelden gelegen klein stadje op een kleine 5 uur rijden ten zuiden van Tana. Het is een fraaie rit door het “rijkere” deel van Madagascar, met leuke autentieke dorpjes, veel bedrijvigheid met krachtige ossen (zebu’s) op de velden en overal kleurrijke mensen. Het is een mooie dag om wat meer op te snuiven van de unieke cultuur, die een intrigerende mix inhoudt van Afrikaanse en Aziatische invloeden. Na het diner gaan we op tijd naar bed om de vele indrukken van deze eerste dag te verwerken.

Overnachting in

Ambositra

Dag 3

In de ochtend hebben we de kans dat we de eerste Indri’s al kunnen horen. De roep van deze prachtige halfapen is tot op 3 km hoorbaar en Andasibe is de beste plek om ze te kunnen zien. Vandaag laten we de bus zoveel mogelijk staan om optimaal te kunnen genieten van de natuur. We bezoeken het Réserve Spéciale d’Amalamazaotra waar we met de hulp van lokale gidsen op zoek gaan naar de halfapen. Uiteraard staat de Indri bovenaan ons verlanglijstje, maar ook Eastern Woolly Lemur, Grey Bamboo Lemur en Diademed Sifaka zijn mogelijk en meer dan de moeite waard. Tijdens de makkelijke wandelingen zien we natuurlijk ook veel vogels, waaronder met wat geluk fraaie endemen als Blue Vanga, Cuckoo Roller en Red-fronted Coua. In de middag rijden we een heel klein stukje, om in het vlakbij gelegen moeras van Torotorofotsy te zoeken naar specialiteiten als Madagascar Grebe en Madagascar Flufftail. We gebruiken hierna het invallen van de duisternis om te zoeken naar kleurrijke kameleons en amfibieën en met wat geluk stuiten we op een op insecten jagende Madagascar Nightjar. Dan is het tijd voor het diner en het met een drankje nagenieten van al het moois dat we gezien hebben.

Overnachting in

nabij Perinet-Mantadia Nationaal Park

Dag 3

Vandaag gaat de reis naar het zuiden en wel naar het op ongeveer 400 km afstand gelegen Ranomafana. Het is een mooie dag om wat meer op te snuiven van de unieke cultuur, die een intrigerende mix inhoudt van Afrikaanse en Aziatische invloeden. Onderweg kijken we onze ogen uit en korte stops bij een pannengieterij en zijdewever geven een indruk van hoe de mensen hier op oorspronkelijke wijze aan de kost komen. Tegen de avond komen we aan in onze vlakbij het Ramonafana Nationaal Park gelegen lodge. In de avond laten we ons bijpraten over de historie van dit pas in 1991 ter gelegenheid van de ontdekking van de Golden Bamboo Lemur opgerichte park. Het is een mooie verhaal van passionele bescherming van de natuur en het voelt dankbaar om daar met ons bezoek een kleine bijdrage aan te leveren.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 4

Na het ontbijt maken we onze eerste wandeling om niets te missen van het dampende oerwoud dat met vele soorten lemuren en endemische vogels op ons ligt te wachten. We kiezen voor de Talatakely trail, waar we op zoek gaan naar de legendarische Golden Bamboo Lemur en uitzonderlijke vogels als Pitta-like Ground-roller, Henst’s Goshawk en Pollen’s Vanga. Ondanks de opkomende hitte, houden we onze armen bedekt en de broekspijpen in de schoenen, om de bloedzuigers geen feestmaal aan te bieden. Onderweg hebben we kans op Ring-tailed Mongoose bij het uitzichtspunt en we rusten uit bij een fraaie waterval. Na het ontbijt kiezen we voor de vogelrijke Vohiparara trail, waar het hoogteverschil zorgt voor pittige omstandigheden. Maar de overvloed aan orchideeën, kameleons en natuurlijk vogels houdt ons gaande. Madagascar Groundhunter, Wedge-tailed Jery, Common Sunbird-asity en Short-billed Tetraka zijn maar een paar van de vele mogelijkheden. Ook kan het haast niet missen dat we nog meer lemuren tegenomen, zoals Red-bellied Lemur of Peyrieras’ Woolly Lemur. Onze gidsen houden hun ogen open voor de prachtige Collared Nightjar, die zo goed als onzichtbaar op de grond tussen de bladeren de dag doorbrengt. Voor het diner gaan we in het donker naar een speciale plek langs de weg, waar meestal Striped Civet (Fanaloka) en de minuscule Brown Mouse Lemur te zien zijn.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 4

Vandaag staat in het teken van het serieuze werk. We rijden in alle vroegte over een beroerde hobbelweg in ruim een uur naar de ingang van het Mantadia reservaat. Hier is het bos nog geheel onaangetast en we zullen de hele dag de trails verkennen van dit primaire regenwoud. De twee specialiteiten hier zijn de zeldzame en schuwe Short-legged en Scaly Ground-rollers. We genieten van de in deze tijd van het jaar prachtig bloeiende orchideeën, de ondergroei van bijzondere boomvarens en wellicht de plotselinge ontmoeting met een Black-and-white Ruffed Lemur. Mooie vogels die hier voorkomen zijn Nuthatch Vanga, Velvet Asity en Blue Coua. Misschien dat onze gidsen tijdens de picknick-lunch ter plekke tussen al het groen de bizar gekleurde Painted Mantella (een minuscuul gifkikkertje) voor ons opduikelen. Het is altijd een verrassing wat we precies zullen aantreffen, maar zeker is dat de sfeer en geluiden van deze magische wildernis een diepe indruk zullen maken. Tegen het einde van de middag keren we terug naar onze lodge, waar we nog even de tijd nemen om te kijken of we een Madagascar Scops-owl of een Madagascar Long-eared Owl op hun roestplek kunnen verrassen.

Overnachting in

nabij Perinet-Mantadia Nationaal Park

Dag 5

Op onze tweede volle dag in Ranomafana gaan we de hoogte in om een wandeling te maken op de bijzonder fraaie Vohiparara trail. Eerst gebruiken we onze telescopen om langs de weg in de toppen van de bomen naar de uitbundig zingende specialiteiten Cryptic Warbler, Rand’s Warbler en Stripe-throated Jery te zoeken. In het bos zoeken we naar de vele soorten die zich op deze hoogte thuis voelen, zoals Dark Newtonia, Wedge-tailed Tetraka en Madagascar Yellowbrow. We klimmen verder op de trail en gaan op zoek naar zeldzaamheden als Yellow-bellied Sunbird-asity en Rufous-headed Ground-roller, die hier hun laagste punt van voorkomen hebben. Maar uiteraard houden we onze ogen ook gericht op de vele soorten spectaculaire kameleons en de bizar gecamoufleerde bladstaartgekko’s. Ook kan het haast niet missen dat we nog meer lemuren tegenomen, zoals Red-bellied Lemur of Peyrieras’ Woolly Lemur. Onze gidsen houden hun ogen open voor de prachtige Collared Nightjar, die zo goed als onzichtbaar op de grond tussen de bladeren de dag doorbrengt. Na ons opgeknapt te hebben in de lodge, gaan we in het eerste donker naar een speciale plek langs de weg, waar meestal de minuscule Rufous Mouse Lemur te zien is en we ook zeker de ene na de andere bijzondere kameleon of kikker in de lantaarn van de gids te zien krijgen (het blijft een raadsel hoe ze deze weten te vinden).

Overnachting in

Ranomafana

Dag 6

Vandaag is het alweer de laatste dag in Ranomafana. In de ochtend maken we een korte rit naar een wetland dat op de rand van het park gelegen is. Daar zoeken we naar specialiteiten als Madagascar Flufftail, Madagascar Rail en Madagascar Snipe. Ook kleinere soorten als Madagascar Swamp Warbler en Madagascar Grassbird proberen we op te sporen. In deze wetlands kunnen we uiteraard ook weer nieuwe bijzondere kikkers en kameleons tegen komen. In de middag maken we een laatste wandeling door het geheimzinnige regenwoud. Wellicht dat we onze lijst kunnen aanvullen met schoonheden als Red-breasted Coua, Madagascar Blue-pigeon, White-throated Oxabyles, Madagascar Pygmy-kingfisher of Crosley’s Vanga. Als we ze nog niet gezien hebben, doen we extra moeite voor een ontmoeting met groepjes van de Milne-Edwards’s Sifaka of de Greater Bamboo Lemur. Maar vooral genieten we nog één keer van de mysterieuze donkerte van het eeuwenoude bos, dat alle beroering van de modern tijd ongeschonden doorgekomen is.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 7

Na het ontbijt nemen we nog even de tijd om afscheid te nemen van het mooie uitzicht over de rivier in het dal beneden. Met een beetje geluk zien we een jagende Eleonora’s Falcon die hier haar wintergebied gevonden heeft of steken groepjes Black Parrots luidruchtig over. Daarna nemen we de bus voor de kleine drie uur durende rit naar het Anja Community Centre, waar we de tijd nemen voor een mooie wandeling en een ontspannen lunch. De grote attractie hier is de makkelijk te benaderen en te fotograferen ringstaartmaki's, die met hun lange zwart-wit gebandeerde staarten waarschijnlijk de beroemdste inwoners van het eiland zijn (vanwege de onvergetelijke Koning Julien uit de Madagascar-tekenfilm). In de middag rijden we door een prachtig heuvellandschap verder naar onze volgende bestemming, het indrukwekkende Nationale Park Isalo (met de passende bijnaam Jurassic Park). Hier zijn we op tijd om te genieten van het verfrissende zwembad en de prachtige zonsondergang op de grillige rotsen. Het uitstekende diner gebruiken we in onze eigen lodge, die midden in de natuur gelegen is aan de rand van het park.

Overnachting in

Nabij Isalo National Park

Dag 8

Vandaag hebben we de gehele dag om rustig het park te gaan verkennen. Het staat niet direct bekend als een vogelbestemming, maar het landschap is adembenemend en we zullen weer veel nieuwe fascinerende zaken ontdekken. In de vroege ochtend nemen we de hike naar Piscine Naturel, om de volle zon en de drukte van overdag te vermijden. We kijken in het open landschap uit naar specifieke vogels als Forest Rock-thrush (de Benson’s ondersoort), Madagascar Partridge en Madagascar Marsh-harrier. Hierna maken we een eenvoudige wandeling achter de picknickplaats waar we kans hebben op de prachtige Verreaux’s Sifaka en Red-fronted Brown Lemur. Het landschap doet het meest denken aan Arizona en de kloven zijn diep en vol met unieke planten, insecten, slangen, kameleons en kikkers. Tussen de hoge rotsen speuren we naar Madagascar Kestrel en Grey-headed Lovebird en bij het water onder in de schaduw hopen we een Hook-billed Vanga of Madagascar Coucal te verrassen. Op het einde van de dag wacht weer het zwembad en de relatieve luxe van onze lodge. De weldadige stilte en overweldigende sterrenhemel vormen de logische afsluiting van deze prachtige dag.

 

Overnachting in

nabij Isalo National Park

Dag 9

We staan vroeg op om in ongeveer anderhalf uur naar het Parc National Zombitse-Vohibasia te rijden. In dit onderschatte park in Madagascar maken we een wandeling om op zoek te gaan naar de Appert’s Tetraka. Deze vogel is niet alleen endemisch  voor Madagascar, maar zelfs voor dit park en daarmee een vogel met één van de kleinste verspreidingsgebieden ter wereld. Uiteraard is er nog veel meer te zien en met wat geluk krijgen we White-headed Vanga, Giant Coua of White-browed Owl in de kijker. Ook is de kans groot om de unieke Cuckoo-Roller te bewonderen. Uiteraard nemen we ook de tijd om te genieten van de schoonheid van de flegmatieke Verreaux’s Sifaka’s en de zeer lokale Zombitse Sportive lemuren. Zodra de zon de natuur in slaap sust, keren wij terug naar de bus om in ca. vier uur naar de kustplaats Ifaty te rijden.

 

In de namiddag brengen we ons eerste bezoek aan het even bizarre als prachtige “spiny forest”, waar de baobab-bomen omsloten worden door de doornige begroeing van cactussen en wolfsmelkachtigen. Onze plaatselijke gidsen leiden ons door de wildernis en hopelijk lukt het ze om ons oog in oog te laten staan met uitzonderlijke vogels als Long-tailed Ground-roller, Subdesert Mesite of Running Coua. In de avond dineren we in het restaurant aan het strand terwijl de nachtzwaluwen over het zwembad suizen en de Gray Mouse Lemur van de bananen komt snoepen.

 

Overnachting in

Ifaty

Dag 10

Vroeg op voor een nieuw bezoek aan het spiny forest, waar de vogels in het begin van de dag het meest actief zijn. We kijken uit naar specialiteiten als Thamnornis, Archbold’s Newtonia en Lafresnay’s Vanga. Ondertussen zullen de camera’s hard aan het werk zijn om de intrigerende plantenwereld vanuit alle hoeken vast te leggen. Op het heetst van de dag zoeken we de schaduw en rust van onze hoteltuin weer op. We kunnen gaan snorkelen in de zee, een duik nemen in het zwembad of onze stijve spieren laten masseren in de spa. Het lijkt wel vakantie. In de middag bezoeken we enkele meertjes in de buurt, waar we op zoek gaan naar watervogels als Hottentot Teal, Baillon’s Crake (Kleinst Waterhoen) en Red-knobbed Coot. In het struikgewas hebben we kans op Madagascar Cisticola, Subdesert Brush-warbler en de fraai in broedkleed getooide Sakalava Weaver. Ook houden we onze ogen open voor de prachtig getekende Madagascar Buttonquail, die op de dorre bodem nog verrassend lastig te vinden is. Aan het einde van de dag zoeken we onze bungalows weer op en een drankje aan zee bij de ondergaande zon zal ons extra goed smaken.

Overnachting in

Ifaty

Dag 11

Deze ochtend begeven we ons voor de laatste keer in de wonderlijke wereld van het spiny forest, waar we merken dat geen enkele dag in de natuur gelijk is aan de vorige. Wellicht dat we deze keer het geluk hebben om Madagascar Harrier-Hawk, Madagascar Cuckoo of de schitterende Olive-capped Coua in de kijker te krijgen. Hierna pakken we onze spullen en gaan op weg terug naar Tulear. Het is maar een kort ritje van niet meer dan een uur, maar we nemen uitgebreid de tijd om te stoppen bij de moddervlakten en meertjes die direct langs de weg toegankelijk zijn. Langs de kust zullen we de eerste steltlopers zien, die net als wij de Euraziatische koude ontvlucht zijn. Daar kunnen we dan ook gewoon de Nederlandse namen van gebruiken, zoals Zilverplevier, Regenwulp, Groenpootruiter, Herdersplevier, Steenloper en Woestijnplevier. We hopen hierbij ook de speciale Black-banded, Madagascar Three-banded en White-fronted Plovers te kunnen onderscheiden. We lunchen in Tulear en rusten wat uit bij het zwembad van ons hotel. Vervolgens laten we ons door onze plaatselijke gidsen naar het onherbergzame La Table brengen, waar we kans hebben om twee van de meest zeldzame specialiteiten van deze streek te ontmoeten. Het betreft Verreaux’s Coua en de pas in 1997 (!) voor het eerste waargenomen Red-shouldered Vanga. In de avond komen we aan bij ons hotel in Tulear.

Overnachting in

Tulear

Dag 12

In de ochtend staat de binnenlandse vlucht gepland van Tulear naar Mahajunga met een overstap in de hoofdstad Tana. Bij aankomst in Mahajunga staat de bus ons op te wachten voor een transfer naar ons hotel dat bekend staat om zijn gastvrijheid, verkoelend zwembad, relaxte sfeer, privé strandje en om zijn Franse keuken.

Overnachting in

Mahajunga

Dag 13

Na het ontbijt rijden we naar de op een film lijkende haven van Mahajanga, om onze ogen uit te kijken naar de intrigerende bedrijvigheid en de boot in te gaan voor een bijzondere excursie in de delta van de Betsiboka rivier. Het is ongeveer anderhalf uur varen om de delta te bereiken, waar het bij laag tij op de modderbanken een waar feest is van steltlopers en andere bijzondere vogels. Lesser Crested Tern, Crab Plover en Terek Sandpiper zijn talrijk en uiteraard proberen we de alleen hier te vinden Madagascar Sacred Ibis en Magagascar Teal op de wijdse vlaktes te vinden. Gebrand door de zon keren we naar Mahajanga terug voor een goede lunch, om daarna het binnenland in te rijden. Na een rit van ongeveer drie uur komen we op het einde van de dag aan in het Ankarafantsika Nationaal Park, waar we de komende drie nachten midden in het unieke habitat van droge tropische bossen zullen verblijven. Met een beetje geluk zien we de schitterende Coquerel’s Sifakas al, die gewoonlijk rondom de hoofdingang van het park rondhangen.

 

Overnachting in

Ankarafantsika Nationaal Park 

Dag 14

Bij het eerste licht gaan we op stap voor een ontspannen wandeling door het compleet nieuwe habitat. We krijgen daarbij weer hulp van de in dit gebied geboren en getogen plaatselijke gidsen, die van hun vaders geleerd hebben elk vogelgeluid perfect na te bootsen om ook de best gecamoufleerde beestjes te vinden. Prachtige vogels die we kunnen zien zijn Sickle-billed Vanga, Madagascar Green-pigeon en Crested Coua. In deze tijd van het jaar zijn normaal gesproken de eerste regens gevallen, wat het aantal zichtbare reptielen enorm doet toenemen. Buitenaards gekleurde kameleons, vervaarlijk uitziende (maar niet giftige) slangen en zeer zeldzame en bedreigde landschildpadden kunnen onze weg kruisen. Door het vlakke terrein en de relatief open ondergroei is het makkelijk om veel soorten goed in de kijker en voor de lens te krijgen. Rondom de lunch houden we vanwege de warmte een siesta, waarna we in de loop van de middag onze wandelingen weer hervatten. Onze gidsen staan te popelen om ons ook de meest bijzondere specialiteiten van het gebied te laten zien, zoals Van Dam’s Vanga, White-breasted Mesite en de halucinerend gekleurde Schlegel’s Asity. Maar ook zullen we waarschijnlijk weer nieuwe lemuren tegenkomen, waarvan Golden-brown Mouse Lemur en de Milne-Edwards’ Sportive Lemur fraaie voorbeelden zijn.

 

Overnachting in

Ankarafantsika Nationaal Park 

Dag 15

Vandaag weer een enerverende dag in de natuur. We wandelen rustig in de vroege ochtend en zien wel wat we tegenkomen. Chabert Vanga, Broad-billed Roller en de uitzonderlijke Vasa Parrot zijn mogelijk, maar ook Rufous Vanga, Coquerel’s Coua en Common Newtonia laten zich regelmatig zien. Ook richten we onze blik omhoog voor bijzondere roofvogels als de Madagascar Sparrowhawk, Banded Kestrel en Madagascar Buzzard. In de middag concentreren we ons op het fraaie meer, waar de plaatselijke bevolking op een eeuwenoude manier opgaat in de leven brengende natuur. We nemen de boot en varen naar de overkant, zodat we rustig kunnen genieten van de watervogels en de krokodillen. Madagascar Jacana, Allen’s Gallinule en Madagascar Heron zijn hier aantrekkelijke soorten. Het voornaamste waar we echter naar op zoek zijn is de kritiek bedreigde majestueuze Madagascar Fish-eagle, die aan de rand van het meer zijn nest heeft. We wandelen een stukje in het woud langs de oever en keren met de boot weer ontspannen terug. In de schemering zoeken we naar de op dit moment van de dag meest actieve lemuren, zoals de Common Brown Lemur.

Overnachting in

Ankarafantsika

Dag 16

Vroeg op voor een nieuw bezoek aan het spiny forest, waar de vogels in het begin van de dag het meest actief zijn. We kijken uit naar specialiteiten als Thamnornis Warbler, Archbold’s Newtonia en Lafresnay’s Vanga. Ondertussen zullen de camera’s hard aan het werk zijn om de intrigerende plantenwereld vanuit alle hoeken vast te leggen. Op het heetst van de dag zoeken we de schaduw en rust van onze hoteltuin weer op. We kunnen gaan snorkelen in de zee, een duik nemen in het zwembad of onze stijve spieren laten masseren in de spa. Het lijkt wel vakantie. In de middag bezoeken we enkele meertjes in de buurt, waar we op zoek gaan naar watervogels als Hottentot Teal, Baillon’s Crake (Kleinst Waterhoen) en Red-knobbed Coot. In het struikgewas hebben we kans op Madagascar Cisticola, Subdesert Brush-warbler en de fraai in broedkleed getooide Sakalava Weaver. Ook houden we onze ogen open voor de prachtig getekende Madagascar Buttonquail, die op de dorre bodem nog verrassend lastig te vinden is. Aan het einde van de dag zoeken we onze bungalowtjes weer op en een drankje aan zee bij de ondergaande zon zal ons extra goed smaken.

Overnachting in

Ifaty

Dag 16-17

Vandaag staan we vroeg op voor de bijna 450 km lange rit naar het zuiden. We rijden door eindeloze glooiende rijstvelden en kleine dorpjes waar de lokale bevolking opvallend goedlachs is. Hoewel de afstand nog wel meevalt, zijn we bijna de gehele dag onderweg, ook omdat we regelmatig stoppen om aandacht te besteden aan de cultuurland vogels die we onderweg tegen kunnen komen. Mogelijkheden zijn Madagascar Munia, Madagascar Lark, Madagascar Wagtail en Mascarene Martin. Onderweg stoppen we bij een grote brug over een woest kolkende rivier, waar op de rotsen gewoonlijk Madagascar Pratincoles te vinden zijn en dat is dan ook waarschijnlijk de laatste soort die we aan onze lijst kunnen toevoegen. In de vroege avond, komen we aan in Tana, waar we ons nog kunnen opfrissen in een hotel. Daarna sluiten we de reis af met een gezamenlijk diner, waar we stil zullen staan bij alle belevenissen die we met deze reis hebben meegemaakt. De laatste rit vindt met de bus plaats naar de luchthaven voor de incheck en de vlucht naar huis. De volgende dag landen we in Nederland.

 

Verlenging naar Nosy Be of Ile Sainte Marie! Wil je je reis nog (de SNP-reisleider gaat niet mee), dan raden wij je de volgende eiland-arrangementen aan: Nosy Be - Parfumeiland (reiscode 287721) of Ile Sainte Marie - Pirateneiland (reiscode 287731).

 

Dag 18-19

Op deze laatste ochtend van de reis, hebben we nog iets bijzonders in petto. Als eerste laten we ons door onze plaatselijke gidsen naar een plek brengen, waar we kans hebben om twee van de meest zeldzame specialiteiten van deze streek te ontmoeten. Het betreft Verreaux’s Coua en de pas in 1997 (!) voor het eerste waargenomen Red-shouldered Vanga. Daarna gaan we naar de mangroves van Honko, waar een boardwalk van een kilometer lengte ons de kans geeft om dit bijzondere habitat van binnenuit te bekijken. We krijgen uitleg over de bescherming van dit gebied, met directe bemoeienis van en profijt voor de lokale gemeenschap. Vanuit de uitkijktoren verkennen we de horizon en de verlaten zoutpannen werken als een magneet op de vele soorten steltlopers. In de middag nemen we de binnenlandse vlucht naar Tana (mocht deze vlucht onverwacht eerder vertrekken, dan maken we de hier beschreven ochtendexcursie in de middag van de vorige dag).

NB Programma

 • Wijzigingen met de binnenlandse vluchten van Air Madagascar kunnen voorkomen, waardoor dit invloed zal hebben op het dagschema. Soms wijzigen de vluchttijden nog nadat de tickets al zijn geprint. Het hebben van de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen maakt het reizen in Madagascar een stuk plezieriger.
 • Een goede vogelgids voor Madagascar is het vogelboek van Sinclair en Langrand (Birds of the Indian Ocean Islands).
 • Omdat met name de vogels in de vroege ochtend met meest actief zijn, staan we met deze reis meestal tussen 04.00-05.00 uur 's ochtends op. 's Avonds dus vroeg naar bed.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnachten we in middenklasse hotels. Meestal staat je een tweepersoonskamer ter beschikking. Alle accommodaties en hun locaties zijn met zorg geselecteerd door SNP en haar lokale agent. In alle hotels is elektriciteit om o.a. accu's en oplaadbare batterijen weer op te laden. Houd er rekening mee dat de stroom af en toe kan uitvallen. Eenpersoonskamers zijn in de meeste kleinschalige accommodaties beperkt aanwezig, dus wees er snel bij. In het Ankarafantsika Nationaal Park (dag 13-15) zijn er geen eenpersoonskamers. Hier deel je de kamer met iemand van gelijke sexe. Bij de reissom voor een eenpersoonskamer is hiermee rekening gehouden.

Inbegrepen

 • Transfers volgens programma
 • Twee binnenlandse vluchten
 • 13 overnachtingen o.b.v. half pension
 • 3 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt (Antananarivo en Tulear)
 • Transport met eigen bus
 • Lokale Malagasy vogelgids
 • Reisbegeleiding door een SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Maaltijden en drankjes voor zover niet inclusief
• Entrees en excursies
• Lokale gidsen
• Inentingen
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis zijn de meeste activiteiten erop gericht om vogels waar te nemen. Daar waar we lemuren, kameleons, orchideeën en andere bijzondere dier- en plantsoorten tegenkomen, maken we hier ook beslist ruimte voor om hiervan te genieten. We begeven ons in het dichte regenwoud en gaan dwars door de jungle. Over het algemeen zijn de excursies goed te doen voor een geoefende wandelaar. De ene dag is gemakkelijker dan de andere dag. Onderschat de wandelingen dus niet, zeker ook in combinatie met vroeg uit de veren, klimatologische omstandigheden, klimmen en dalen en het sjouwen van je dagrugzak en wellicht je zware fotoapparatuur. Maak hierin ook voor jezelf duidelijke keuzes wat je wil meenemen en wat niet. Het verblijf op wisselende hoogtes in droger en soms wat vochtige regio’s wordt als zwaarder ervaren vanwege de klimaatverschillen.

Alle bagage wordt vervoerd. Op deze reis zitten een paar lange verplaatsingen die we met de bus - speciaal voor onze groep - en twee binnenlandse vluchten maken.

In de nationale parken maken maken we ook gebruik van lokale gidsen. De SNP-reisleider is natuurlijk behulpzaam bij het inzetten van de eventuele verschillende gidsen. In Ranomofana kan het wat steil, vochtig en warm zijn. Er is echter zoveel te doen en te zien dat er vaak stilgestaan wordt. Uiteraard houden we met alle observaties zoveel mogelijk rekening met iedereen. We raden je in ieder geval aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Antananarivo. Houd er wel rekening mee dat, indien je wel de binnenlandse vluchten via SNP wilt boeken, hiervoor extra kosten kunnen gelden.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Air France via Parijs naar Antananarivo v.v. De binnenlandse vluchten vinden plaats met Air Madagascar.

 

Vluchtschema
AF 8227   Amsterdam – Parijs            07.25 - 08.50 uur

AF 934     Parijs –Antananarivo          10.40 - 23.40 uur

MD 822    Antananarivo - Mahajunga 16.30 - 17.30 uur 

MD 713    Tulear - Antananarivo         12.10 - 13.15 uur

AF 935     Antananarivo- Parijs            01.50- 11.15 uur
AF 1740   Parijs- Amsterdam               12.40 - 14.00 uur 

 

Het definitieve vluchtschema ontvang je in de week voor vertrek.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. De zomerperiode loopt van september tot en met april/mei. Het kan dan zeer warm worden en het regent veel van november tot maart. De winterperiode duurt van mei/juni tot september. De winter is koeler en droger dan de zomer. Van gebied tot gebied zijn er echter grote verschillen. Tropisch heet en vochtig is het langs de groene oostkust. De regen valt hier veelal in de morgen. Van december tot maart komen er ook cyclonen voor. Relatief drogere maanden zijn hier mei, september, oktober en november. In het hoogland is het een stuk koeler met gemiddelde temperaturen rond 14° C. ’s Nachts kan het zelfs vriezen. Regenen doet het vooral in de zomerperiode. De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. De temperaturen kunnen oplopen tot 35° C . De maanden november en december zijn de 'natte maanden' maar zelfs dan regent het weinig. Dit zijn echter ook de heetste maanden. Het zuiden kenmerkt zich door het droge klimaat. Er valt slechts 50 mm regen per jaar. De beste periode om Madagascar te bezoeken is van april tot en met oktober.

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 3700 Ariary (november 2017). Kijk voor een actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.

 

Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • je kunt pinnen met je bankpas in de grotere steden; na aankomst in Antananarivo en ook daarna zijn we regelmatig in de gelegenheid om hiervan gebruik te maken (vergeet niet je bankpas vooraf in Nederland te autoriseren voor pinnen buiten Europa),
 • omdat het pinnen met bankpas slechts bij één bankinstelling mogelijk is, is het veilig om ook een credit card mee te nemen (bij voorkeur Visa) en een reservepotje contante Euro’s (kun je vrijwel overal makkelijk wisselen),
 • voor entrees en gidsen dien je te rekenen op ca. € 300 per persoon
 • voor de overige kosten (drankjes, souvenirs en fooien) dien je te rekenen op ca.€ 300 per persoon.

Tijdens de gehele reis staat ons een comfortabele bus ter beschikking. De trajecten Tulear- Antananarivo en Antanarivo - Mahajunga leggen we af met een binnenlandse vlucht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al wandel je tijdens deze reis weinig, het is wel erg prettig dat je schoenen goed zijn ingelopen. Op deze manier geniet je meer van de reis. Bereid je ook mentaal voor op de reis. Een arm land als Madagascar kent naast charmes natuurlijk ook ongemakken. Je bent te gast in een andere cultuur met andere gewoonten en gebruiken. Op onze website kan je via deze reis doorklikken naar de 'webshop boeken & kaarten' voor een overzicht aan reisgidsen en overzichtskaarten die bij deze rondreis behoren. In goed gesorteerde reisboekenwinkels zijn verschillende boeken over Madagascar te koop.

• EHBO diacure
• EHBO: eenvoudige middelen
• Dagrugzak
• Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
• Fleece-jack
• Luchtige kleding
• Regenkleding
• Warme kleding
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Anti-insectenmiddel
• Verrekijker
• Zaklamp
• Veldfles
• Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
• Lippencrème met UV-filter

Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen. Wij adviseren bagage mee te nemen in een weekendtas, zachte koffer of rugzak. Een harde koffer kan wel, maar het maakt het stapelen in de bus wat lastiger. Een dagrugzakje voor een veldfles, regencape, je verrekijker en fototoestel is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Deze reis wordt begeleid door SNP-reisleider en vogelaar Frank van Groen. Frank is een liefhebber van reizen, eilanden en een echte vogelaar. Hij is al ruim 30 jaar werkzaam als reisleider voor SNP. Frank begeleidde (vogel)reizen in vele landen waaronder diverse Afrikaanse landen, Sri Lanka en India. Hij vindt het leuk zijn passie voor natuur en vogels in het bijzonder te delen met anderen. Een telescoop op reis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om dieren in al hun glorie aan deelnemers op reis te laten zien. Frank werkt verder bij een ecologisch adviesbureau, telt als vrijwilliger voor Sovon-vogelonderzoek en verzorgt jaarlijks een goed bezochte cursus vogels kijken in zijn woonplaats. Frank is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle SNP reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geassisteerd door een lokale vogelgids.

Voor een verblijf op Madagascar hebt u een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Madagascar hebt u een visum nodig. U kunt deze op vertoon van een bevestigd retourvliegticket bij aankomst op de luchthaven verkrijgen voor Ariary 80.000 p.p. (ca. € 21-24). Betaal dit zo gepast mogelijk in cash €, het wisselgeld krijgt u in Ariary's. Uw paspoort dient minimaal 1 lege pagina bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen. Omdat de VisumCentrale CIBT de regels van het consulaat van Madagascar in Rotterdam volgt, adviseert het CIBT een visum (single entry ca. € 60 pp plus bemiddelingskosten) in Nederland aan te vragen. Wij raden u aan uw visum te regelen bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gele koorts-gebied op Madagascar aankomt, is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Als u over land Madagascar binnenkomt, is een cholera-verklaring vereist.
Aanbevolen
Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden.
Bijzonderheden: laat u informeren over de risico's op oa. Buiktyfus,  Hepatitis B, Tuberculose, Dengue (Knokkelkoorts), Rabies, Mazelen en Builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria
In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet u ook op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in Antananarivo, extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op in Tana; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kunt u het beste in de hotelkluis achterlaten.

Stormseizoen
Van januari t/m maart kunnen tropische stormen over Madagascar trekken.

Recente reisinformatie Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we u naar www.minbuza.nl.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

MD_FranktS_vogels-kijken_WEB.jpg

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Land van lemuren, baobabs, kameleons en endemische vogels

vogel- en natuurreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen