Madagascar - rondreis, 12 dagen koninkrijk van lemuren, baobabs en orchideeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Natuurrondreis met chauffeur en auto langs hotels

Deze natuurreis brengt je langs de hoogtepunten van Madagascar. Je reist met een privé-chauffeur door het land van lemuren, baobabs, olifantsbomen en orchideeën en je ontdekt - in dit continent op zich - de unieke planten- en dierenwereld tijdens de mooie wandelingen die je maakt.  Je bezoekt de prachtige Nationale Parken zoals Andasibe, Ranomafana en Isalo, en maakt kennis met de vriendelijke Malagassys.

Uniek aan deze reis

 • Engelssprekende privé chauffeur/gids
 • Fascinerende natuur
 • Indri indri & sifaka: tot de verbeelding sprekende lemuren
 • Optioneel verlengen strandverblijf Nosy Be of Ile Saint Marie
 • Orchideeën en baobabs
 • Reis met een privé chauffeur
 • Spot walvissen voor de kust van Ifaty
Zwaarte
Comfort

Blog - Rondreis Madagascar

Een nieuw avontuur wacht ons; Madagascar! Vanuit de hoofdstad Antananarivo, maken we een rondreis van twee weken met een snoepje van een auto. Lees verder...

Dag tot dag

Madagascar - rondreis

Vanaf de hoofdstad Antananarivo, het begin van deze rondreis met eigen chauffeur, vertrek je naar Andasibe. In het gelijknamige reservaat maakt je zowel ’s nachts als overdag een wandeling om o.a. de Indri Indri te spotten (de grootste lemuur), vele endemische orchideeën (bloei okt-nov), kameleon’s en vogels. Via de hooglanden rijd je zuidwaarts naar Antsirabe en Ambositra, de stad bekend om zijn ambachtelijk houtsnijwerk. Met een bezoek aan het Ialantsara privé park – alwaar je de bruine lemuren aantreft – word je naar het Ranomafana National Park gereden. Dit park verwierf zijn bekendheid in 1986 toen de Gouden Halfmaki werd ontdekt. Relax na de wandeling in het tropisch regenwoud in één van de thermale warmwaterbronnen. Voordat je de langgerekte rotsformaties in het Isalo National Park verkent, bezoek je Ambalavao, een middeleeuws dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Isalo herbergt o.a. de fretkat en de dansende lemuur, de sifaka. Natuurliefhebbers kunnen nog een bezoek brengen aan het privé park Anja om de cattalemuur (ringstaartlemuur) te observeren. Het verblijf aan de kustplaats Ifaty doet zeer Afrikaans aan! Van juli tot en met half september kun je walvissen spotten (alleen in de wateren rondom het eiland Sainte Marie zie je ze gegarandeerd), een schooltje bezoeken of heerlijk aan het strand verblijven.

Dag 1

Op het vliegveld van Antananarivo word je opgehaald met een privé transfer en in ca. 1 uur naar een comfortabel middenklasse hotel gereden.

Antananarivo, ook wel Tana genoemd, is de hoofdstad van Madagascar. De stad, die ook wel 'de stad op de duizend heuvels' wordt genoemd, ligt daadwerkelijk op 'maar' 12 heuvels temidden van een prachtig landschap met tropisch aandoende rijst sawah's. Van de stad heb je een magnifiek uitzicht op de in de verte liggende blauwgrijze bergen waarvan die het Palais de la Reine wel het mooist is.

Overnachting in

Antananarivo

Dag 2

Na het ontbijt staat je privé chauffeur/gids voor je klaar om je veilig over de soms drukke en hier en daar wat slechte wegen te leiden. Natuurlijk vormt je chauffeur ook een bron van informatie om je te interesseren en mee te nemen in de verhalen over de diversiteit van de Malagassy en de endemische flora en fauna op dit 4e grootste eiland ter wereld.

Na een korte stadstour door Tana rijd je door naar Andasibe. Hoe verder oostwaarts hoe groener het landschap en hoe weelderiger de begroeiiing. Onderweg stop je in Marozevo om een bezoek te brengen aan het Pyereras Reserve bekend om de vele kameleonsoorten. In een rustig tempo bedraagt de rijafstand vandaag 3,5 - 4 uur. Je overnacht in Andasibe.

Overnachting in

Andasibe

Dag 3

In de ochtend bezoek je het Special Reserve van Andasibe dat bekend staat om de Indri Indri, de grootste lemuren van het eiland. De endemische flora en fauna in het reservaat (ca. 810 hectare) bestaat uit vele orchideeën, kameleons en vogels. In de middag bezoek je in Andasibe een typisch Betsimisaraka dorpje waarin je kennismaakt met de 2e grootste etnische groep in Madagascar. Je kunt er ook voor kiezen nog een wandeling te maken door het Mantadia park (ca. 14.500 hectare) dat naast het Andasibe reservaat deel uitmaakt van hetzelfde tropisch regenwoud met dit verschil dat je hier nog een stuk primair regenwoud aantreft.

Overnachting in

Andasibe

Dag 4

Na het ontbijt rijd je via Tana zuidwaarts naar Antsirabe. Tegen de achtergrond van hoge bergen en geërodeerde hellingen (ter plaatse 'lavaka'genoemd) rijd je langs rijstvelden. In de loop van de middag kom je aan in Antsirabe, de stad van zout, thermale baden en loopriskja's. Het koele klimaat en de thermale bronnen maken dit tot een prettige stad. De totale rijafstand vandaag bedraagt ca. 7,5 uur.

Overnachting in

Antsirabe

Dag 5

In de ochtend heb je de keuze uit twee excursies. Je brengt of een bezoek aan het meer van Andraikiba waarna je tot aan Betafo rijdt waar je een korte wandeling maakt rond het Tritriva meer (een kratergat) en door Betafo met wellicht kans op een speciale markt. Of je gaat een halve dag op stap met een gids om de achterlanden van Antsirabe te verkennen.

In de middag vervolg je de rit door het hoogland met zijn rijstvelden en pijn- en eucalyptusbomen naar Ambositra. Voordat je Ambositra inrijdt, rijd je over de 'col de tapia', een boomsoort die bestand is tegen bosbranden. Ambositra is het centrum van de houtsnijwerk industrie op Madagascar en vrijwel alle huizen hebben houten balkons en luiken in mooie kleuren. De rijafstand in de middag bedraagt 2,5 - 3 uur.

Overnachting in

Ambositra

Dag 6

Onderweg naar Ranomafana, is er 's ochtends nog tijd om Ambositra te verkennen. Door het groene landschap wordt de reis vervolgt naar Ranomafana. Onderweg passeer je bamboebossen en bergen met vele rivieren en beekjes. De totale rijafstand vandaag bedraagt 4,5 - 5 uur. De komende twee nachten overnacht je in een aangenaam middenklasse hotel op enkele minuten loopafstand van het centrum. Ook is een bezoek aan het zwembad en de warmwaterbaden, met een paar mooie koloniale gebouwen in de nabijheid, de moeite van een bezoek waard. Ranomafana stond in koloniale tijden bekend als thermaal oord.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 7

Vandaag bezoek je het Ranomafana Nationaal Park, gelegen in een diep dal tussen met groen bedekte bergen. Het park bestaat uit tropisch regenwoud met goed aangelegde paden om een of meerdere van de in totaal 12 lemuursoorten waar te nemen. Een hiervan is de gouden bamboe-lemuur die pas in 1986 ontdekt is. Maast de lemuren vind je er vele vogelsoorten, kameleons, bijzondere kikkers en orchideeën. Net even buiten het park is het mogelijk een begeleide avondwandeling te maken om met name kameleons te observeren. Deze zijn in het donker met lampen wat makkelijker te spotten dan overdag, waarop ze door hun camouflage lastig te zien zijn.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 8

Onderweg naar de bergreeks Isalo breng je een bezoek aan Fianarantsoa, de hoofdstad van de Betsileo stam. Daarna verken je Ambalavao, het centrum van de wijnindustrie op Madagascar en Ihosy, hoofdstad van de Bara stam. Je passeert de bergketen van Andringitra die de scheiding vormt tussen het groene hoogland en het droge zuiden en het 'plateau de Horombe'. Het Isalo Nationaal Park staat bekend om zijn spectaculaire landschap van geërodeerde zandstenen formaties. Je verblijft in het plaatsje Ranohira in een mooi en rustig gelegen accommodatie met fijne bungalowtjes in een tuin, in het seizoen bezaaid met plumeria-bloemen. Er is een klein zwembad waar het na een lange wandeling heerlijk is je even op te frissen. De totale rijafstand vandaag bedraagt ca. 7 uur.

Nabij Ambalavao is het de moeite waard om het mooi opgezette privé Anja Park te bezoeken waar je de Catta ringstaart lemuur kunt spotten. Tevens kun je een papierfabriekje en een zijdeatelier bezoeken. Hiervoor dien je wel een extra overnachting in Ambalavao in te lassen, bijvoorbeeld in het aangename hotel Aux Bougainvillées.

Overnachting in

Ranohira

Dag 9

Vandaag verken je het Isalo Nationaal Park, een indrukwekkend natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waaraan planten en dieren zich hebben aangepast. Wandel door een bizar landschap vol grillige rotspartijen en bezoek de natuurlijke zwemvijver. Onderweg maak je kans o.a. sifakas, bruine lemuren en ringstaart lemuren te zien. Hoe heerlijk zal het zwembad zijn bij de accommodatie na terugkomst.

Overnachting in

Ranohira

Dag 10-11

Je verlaat Isalo op weg naar Mangily, nabij Ifaty. Je rijdt door een gebied met doornige begroeiing zoals cactussen en wolfsmelkachtigen. Het landschap is dor en je komt er de eerste baobabbomen tegen. De kustlijn wordt gedomineerd door mangrovebossen. Ifaty ligt aan een baai achter één van de grootste koraalriffen ter wereld. Een heerlijke plek om te ontspannen aan het water maar ook om met de boot het water op gaan op zoek naar walvissen (seizoen juli-sept). De totale rijafstand vandaag bedraagt ca. 6,5 uur.

Overnachting in

Mangily, nabij Ifaty

Dag 12

Afhankelijk van het tijdstip van de binnenlandse vlucht Tulear naar Tana, vindt de transfer plaats in ca. 45 minuten naar de luchthaven van Tulear. Na aankomst in Tana word je opgehaald voor de transfer naar een aangenaam hotel waar je de beschikking hebt over een dagkamer om je lekker op te frissen. Vanaf dit hotel word je weer opgehaald voor de rit naar de internationale luchthaven voor je terugvlucht naar huis of doorvlucht als je reis verlengt met een van de korte reisarrangementen.

Verlenging reis! Verleng je actieve rondreis naar het unieke karststeengebergte in het Tsingy de Bemaraha Nationaal Reservaat. Of verleng je reis naar het exotische eiland Ile Sainte Marie om walvissen te observeren (juli tot september) of relax op het tropische eiland Nosy Be, een eiland met een van de beste duikplaatsen op Madagascar. Op een kwartier per boot vanaf Nosy Be ligt het eilandje Sakatia. Met een verblijf in een mooie ecolodge kun je bij een duikschool vele soorten duikbrevetten halen. Zowel Ile Sainte Marie als Nosy Be worden aangevlogen met vluchten vanaf Tana de hoofdstad.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Nosy Be * Parfumeiland

Verblijf vanuit strandhotel

4 dagen v.a. € 290
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

 • Dit programma is mogelijk mits er plaatsbeschikbaarheid is op de binnenlandse vlucht op dag 12 (Tulear-Antananarivo). De vlucht op dag 12 wordt door de luchtvaartmaatschappij Tsaradia (100% dochter van Air Madagascar) op alle dagen uitgevoerd, eventueel met een extra overstap in Fort Dauphin. De meeste vluchten komen in de middag of in het begin van de avond in Tana aan. Mochten de binnenlandse vlucht vol zijn, dan adviseren wij je graag hoe de rondreis aan te passen.
 • Indien je minimaal 6 weken voor vertrek boekt, heb je de beschikking over een Engelstalige chauffeur. Bij boeking binnen 6 weken voor vertrek kunnen wij dit niet meer garanderen, maar we doen wel onze uiterste best.
 • Wijzigingen in het vluchtschema van Tsaradia voor de binnenlandse vluchten kunnen voorkomen en invloed hebben op het dagschema en zelfs op de heen- of terugreis. Soms wijzigen de vluchttijden nog nadat je ticket al is geprint. Het hebben van de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen maakt het reizen in Madagascar een stuk plezieriger.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze rondreis verblijf je in een mix aan eenvoudige en goede middenklasse sfeervolle hotels met privé sanitair. Drie- en vierpersoonskamers zijn niet overal beschikbaar. In de nationale parken zijn geen accommodaties toegestaan, om die reden liggen deze er vlakbij. 

Inbegrepen

 • 9 nachten accommodatie o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 nachten accommodatie o.b.v. half pension (Isalo Nationaal Park)
 • gebruik dagkamer op dag 12
 • privé-transport met chauffeur
 • transfers van en naar vliegveld
 • entrees nationale parken volgens programma
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • visa
 • parkgidsen (Andasibe, Ranomafana NP en Isalo NP)
 • overige excursies en maaltijden
 • binnenlandse vlucht Tulear - Antananarivo (indicatie vanaf € 250 pp)
 • uitgaven van persoonlijke aard

Extra dagen

Je kunt deze rondreis op elke overnachtingslokatie uitbreiden met extra nachten naar eigen wens. Houd er rekening mee dat er naast de meerprijs voor de extra nachten accommodatie ook kosten bijkomen voor de dagen dat je langer gebruik maakt van de auto, de privé-chauffeur en de entree van nationale parken als je hierin verblijft, dan wel hier naartoe gaat met de extra dagen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Antananarivo. Indien je een strandverlenging op Mauritius wilt, dan is het een optie om met Turkish Airlines te vliegen. Via Istanbul en Mauritius vlieg je door naar Antananarivo. Met de terugvlucht vlieg je weer via Mauritius terug naar Istanbul en Amsterdam. Je kunt hiermee een strandverlenging op Mauritius vooraf of na afloop van je Madagascarreis plannen. De vlucht vindt 3x per week plaats. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn.

Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35 of US$ 37 per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. Maar u dient hiertoe uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Dit kan alleen via de volgende  website:

http://www.evisamada.gov.mg/en/

Je hebt geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagascar ontvang je een ‘arrivalcard’ en een formulier voor douaneformaliteiten. Je dient bij aankomst ook je retourticket te tonen.  

De beste tijd om deze reis te maken is van half april tot en met eind november. Madagascar ligt binnen de tropen. Elke uithoek kent echter een ander klimaat met eigen droge en natte tijden. Zelfs in het regenwoud is er een periode die je de droge tijd zou kunnen noemen alhoewel een tropische bui nooit is uit te sluiten. Hoewel Madagascar tropisch is, kent het duidelijk een koelere tijd, waarin augustus de koudste maand is. In de kustgebieden stijgen de temperaturen in september overdag tot rond de 25°C bij een hoge luchtvochtigheid. Bij wind en bewolking koelt het echter af. ‘s Nachts ligt de temperatuur rond de 15-20°C. Het zuiden kenmerkt zich door het droge klimaat, er valt slechts 50 mm regen per jaar. In Tana, op een hoogte van rond de 1300 meter, is het koeler. In de periode december tot en met medio april is deze reis ook te maken, maar je hebt dan wel een risico op een behoorlijke tropische regenbui met de maanden februari en maart als natste maanden. Tijdens deze regenperiode zijn alle nationale parken ‘gewoon’ open en de wegen begaanbaar.

Een reis naar Madagascar heeft natuurlijk een – helaas - onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Wij hebben voor je uitgerekend hoe groot dat is bij deze reis. Zoals je in bijgaand diagram kunt zien heeft met name de vlucht het grootste aandeel.

Bij het landarrangement is de CO2 compensatie bij ons standaard inbegrepen. Wanneer je ook de vlucht bij SNP geboekt hebt, dan zorgen wij voor een volledige compensatie van je CO2 uitstoot. Om je een idee te geven: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2.

Over onze lokale partner

De partner van SNP zet zich in Madagascar in om milieubewuste reizen te organiseren, met respect voor de Malagassische cultuur, de flora en de fauna. Madagascar staat bekend om haar natuurlijke rijkdom. Vele plant- en diersoorten zijn endemisch. Helaas is het ook een van de armste landen ter wereld. De inzet van onze partner is van groot belang om de hoge biodiversiteit in Madagascar te behouden, aangezien toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland is. 

Onze lokale partner draagt haar steentje bij aan herbebossing. Om de CO2-uitstoot van de met onze lokale partner reizende toeristen te compenseren, planten ze bomen voor, met name, het huisvesten van dieren. Er zijn inmiddels al ruim 5000 bomen geplant. Daarnaast werken ze altijd samen met lokale leveranciers en zorgen ze voor duurzame activiteiten tijdens de reizen. Hierbij kun je denken aan gebruik maken van lokale, ecovriendelijke lodges/hotels, natuur georiënteerde excursies, wandelingen, fietstochten en traditionele boottochten om het gebruik van auto’s en bussen te verminderen. 

Ook committeert onze partner zich aan een aantal certificeringen waarbij continue commitment vereist is door jaarlijkse controles. De standaarden zijn hoog. Ze zijn o.a. Travelife Certified. Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst. 

Onze partner is tevens lid van The Code, een internationale organisatie die seksuele uitbuiting van kinderen wil voorkomen - en ze ondersteunen ABECOLE, een organisatie die zorgt voor kinderen in een armoedesituatie door het bieden van onderwijs en gezondheid.  

 

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 4090 Ariary (mei 2019). Kijk voor een actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.
Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo, kun je Ariary’s pinnen of euro’s wisselen;
 • je kunt pinnen met je bankpas in de grotere steden (vergeet niet je bankpas vooraf in Nederland te autoriseren voor pinnen buiten Europa);
 • omdat het pinnen met bankpas slechts bij één bankinstelling mogelijk is, of omdat pinautomaten wel eens ‘leeg’ kunnen zijn, adviseren we je beslist een credit card mee te nemen (bij voorkeur Visa, Mastercard is in opkomst) én een reservepotje contante Euro’s (kun je vrijwel overal makkelijk wisselen);
 • als je contante euro’s meeneemt, neem dan geen grotere coupures mee dan € 50 en zorg ervoor dat alle biljetten intact/onbeschadigd zijn;
 • de banken zijn geopend van 08.00 tot 16.00 uur en gesloten in het weekend en de middag voor een feestdag;
 • het is verboden de Ariary Malagasy (MGA) in Madagascar in en uit te voeren.

De entree voor nationale parken bedraagt € 10 per persoon per dag (pppd) indien je één dag in het park bent. Bij twee dagen is het € 15 pppd, bij drie dagen € 17 pppd en bij vier dagen € 20 pppd. Voor de gidsen die je inhuurt (verplicht) in de nationale parken betaal je een totaalprijs. Tot maximaal 4 personen betaal je per gids per wandeling de volgende bedragen waarbij het bedrag hoger is naarmate de wandeling zwaarder is:

 • Andasibe Nationaal Park € 7-25 
 • Ranomafana Nationaal Park € 11-32
 • Isalo Nationaal Park € 11-38

Een nachtwandeling kost € 10 voor de gids. Het betreft hier richtlijnen die van park tot park enigszins kunnen verschillen.

Als richtlijn voor de lunch met een drankje, denk aan ca. € 6 (onderweg kan er lokaal veel goedkoper gegeten worden of als je een picknick zelf koopt met behulp gids/chauffeur). Voor de diners hangt de prijs natuurlijk af waar je gaat eten en hoeveel menu-gangen. Reken op ca. € 10 per diner en je zit ruim. 

Voor de maaltijden die niet zijn inbegrepen, entrees en gidsen in de nationale parken en optionele excursies adviseren wij minimaal € 700 mee te nemen aan zakgeld. 

 

Transfers worden uitgevoerd per huurauto met chauffeur. Er wordt met personenauto's gereden bij kleine reisgezelschappen (2-3 personen). Vanaf 4 personen wordt er een minibusje ingezet. Tijdens het verblijf in Ifaty is er geen auto noch gids ter beschiking. 

 • rugzakje voor overdag
 • stevige wandelschoenen met goed profiel, hoogsluitend tot boven de enkels, goed ingelopen (anders zijn blaren onvermijdelijk)
 • lichte schoenen, voor ‘s avonds of in de steden
 • zomerkleding
 • dun windjack
 • warm (fleece) vest
 • zwemkleding
 • klamboe. Waar nodig is deze aanwezig, maar niet altijd van even goede kwaliteit en doorgaans niet geimpregneerd. 
 • eventueel duikbril & snorkel
 • zaklantaarn
 • zakmes
 • veldfles (minstens 1 liter)
 • GELDIG paspoort
 • zonnebrandolie, hoed, zonnebril en lippencrème
 • eventueel verrekijker, fototoestel met telelens en voldoende geheugenkaartjes
 • sporttape (breed en zware kwaliteit), norit, antidiarree medicijnen, vitaminen, second skin tegen blaren en andere EHBO spullen.

23 oktober 2019

Tot op heden functioneert de website voor de elektronische registratie nog steeds niet naar behoren. De autoriteiten op Madagascar zijn zich hiervan bewust. Tot nader bericht accepteert de immigratie op Madagascar de aanvraag van een visum zonder elektronische vooraanmelding. Probeer wel vanuit Nederland/België je aan te melden via de link http://www.evisamada.gov.mg/en/ . Mocht dat niet lukken, geen probleem. Zonder bewijs van elektronische registratie en autorisatie blijft het tot nader orde mogelijk om ter plaatse op de luchthaven van Antananarivo een visum aan te schaffen. Betaal in dat geval ook NIETS online, maar alleen bij aankomst op de luchthaven.

Voor een verblijf op Madagascar heb je een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van het paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor reizigers met de Nederlandse- of Belgische nationaliteit is een visum voor Madagascar vereist voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit visum kun je vooralsnog op de luchthaven bij aankomst in Antananarivo aanschaffen en betalen in cash (€ 35 pp of US$ 37 pp). Daarnaast dien je uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische registratie” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Klik op deze LINK om je elektronisch te registreren.

Deze registratie is onlangs (juli 2019) ingevoerd en behelst o.a. een snellere doorstroming bij aankomst op de luchthaven. Deze  registratie dien je uiterlijk 72 uur voor aankomst in Madagascar aan te vragen. Wij raden je aan dit ruim op tijd te doen en niet tot het laatste moment te wachten.

Je paspoort dient minimaal 1 lege pagina te bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Ook wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade van Madagascar in Brussel. 

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
Zorg ervoor dat je met een goede ziektekosten- en/of reisverzekering afreist naar Madagascar.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Let op mogelijke invoervoorwaarden van de medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Mocht er (plaatselijke) reisleiding zijn, licht hen dan in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs en geschild fruit. Vaak wordt gefrituurd eten in vervuilde palmolie bereid, iets waar je erg ziek van kunt worden. Voorzichtigheid geboden! Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om je hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Het boekje 'Hoe blijf ik gezond in de tropen’  verstrekt praktische informatie over hoe gezond te blijven in het buitenland. De boekjes zijn te koop bij website winkels, betere boekhandels en buitensportzaken. 

Verplicht

Als je een overstapt hebt via een land waar gele koorts voorkomt dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Een cholera stempel is altijd vereist. 

Aanbevolen

Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden. Laat je informeren over de risico's op o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, dengue (knokkelkoorts), rabies, mazelen en builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria

In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet je op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de hoofdstad Antananarivo, extra goed op je geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kun je het beste in een kluisje in je hotelkamer achterlaten.

Recente reisinformatie

Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we je naar www.minbuza.nl.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

madagaskar-vallei.jpg

Madagascar - rondreis

koninkrijk van lemuren, baobabs en orchideeën

Natuurrondreis met chauffeur en auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten