Kirgizië - Wandelreis, 22 dagen Langs zilveren rivieren

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie met tenten, groepsreis

Uitgestrekte landschappen in een ongerepte natuur, ver weg van de toeristenmassa. Machtige zevenduizenders, omringd door tientallen gletsjers, weides vol gentianen en edelweiss als contrast, kuddes wilde paarden en vriendelijke nomadenbevolking. De ingrediënten voor een absolute topwandelreis. De hoofdstad Bishkek, met zijn standbeelden en pompeuze gebouwen uit de Sovjettijd, vormt de uitvalsbasis voor twee acclimatisatie-wandelingen voordat de eerste korte trektocht aanvangt rondom het hooggelegen koude Song Kul meer. Het is de opmaat voor een zevendaags wandelavontuur in het Tersky Allatoo hooggebergte. Doorsneden met vele Kaska suu's, oftewel 'zilveren rivieren' die uitmonden in het warmere Yssyk Kul meer. Een echte wandelklassieker voor bikkels én liefhebbers van alpiene hooggebergte, gletsjers, bergmeren, kleurige geërodeerde gebieden, groene valleien en luisterrijke dorpen. Waag je aan de lokale drank koumis, licht gefermenteerde paardenmelk, en ervaar de gastvrijheid van de Kirgiezen. 

Uniek aan deze reis

 • 3-daagse trek bij Song Kull
 • 8-daagse trek door de Terskey Allatoo
 • Unieke dagwandelingen
 • Vervoer per eigen truck
 • Waar je ook bent overal zicht op besneeuwde bergpieken
 • Wandelreis met uitstekende acclimatisatie
Zwaarte
Comfort

Op Pad | Kirgizië: tussen peak Poetin en peak Lenin

In de Kirgizische bergen ontbreken elektriciteit, wc's en warme douches. Maar je komt er wel machtige pieken tegen, galopperende paarden, zilveren rivieren, yurts en wildkampeerplekken om te zoenen. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Kirgizië - Wandelreis

Kirgizië is een bestemming die elke fantasie te boven gaat. In de groene hoofdstad Bishkek lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De oude communistische leiders staan hier nog steeds op hun sokkels. Buiten de hoofdstad domineren de meer dan 7000 meter hoge, besneeuwde toppen van het Tian Shan gebergte het landschap. Ooit liep hier de zijderoute die 'Oost' met 'West' verbond. Tussen de bergen liggen spectaculaire meren zoals Song Kull. ‘s Zomers trekken de nomadische Kirgiezen hierheen met hun vee en slapen er in yurta's: nomadententen. Wij volgen in hun voetspoor en overnachten ook in een yurta om zo het nomadenleven van dichtbij mee te maken.Na een rit door onwezenlijke erosie-landschappen en groene dorpen start een achtdaagse trek in het Terskey Allatoo gebergte, dat doorsneden wordt door vele Kaska suu's ofwel zilveren rivieren. We volgen de sporen van wolven en traverseren twee bijna 4000 meter hoge passen. Hoewel de wolven moeilijk te zien zijn, komen we ze volop tegen in de sterke herdersverhalen. Onze reis eindigt aan het strand van het Issyk Kul meer, de laatste stop voordat in Bishkek de rondreis ten einde komt.

Dag 1

Vertrek vanaf Amsterdam naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, alwaar u de volgende dag aankomt. 

Overnachting in

Bishkek

Dag 2

In de ochtend arriveren we op de luchthaven van Bishkek. Eenmaal door de douane stappen we in de bus om naar ons hotel te rijden alwaar we even uitrusten. Vandaag is er tijd voor een bezoek aan het centrum van de stad met z'n vele parken. De bewoners van Bishkek zijn trots op hun hoofdstad: het zou de groenste hoofdstad zijn die er bestaat. U vindt er communistische invloeden waaronder imposante pleinen met grote Lenin beelden. Op de achtergrond zijn er de altijd eeuwig besneeuwde toppen. Daarnaast zijn er vele terrassen om prettig te vertoeven en musea met culturele bezienswaardigheden.

Overnachting in

Bishkek

Dag 3

Vandaag staat er een dagtocht op het programma die een eerste indruk geeft van het bijzondere landschap van Kirgizië. Daarvoor gaan we naar de Alamedin vallei. Na een transfer van ongeveer een uur bereiken we het sanatorium Teplyye Klyuchi Resort. Voorbij dit resort vangt onze wandeling aan. Besneeuwde reuzen van ruim 4000 meter domineren de horizon. Er volgt een geleidelijke klim over groene graasgronden waar in de zomer vee loopt (13,5 km; 5 uur, 460 meter stijgen en dalen).

Overnachting in

Bishkek

Dag 4

De eerste dag heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar de schoonheid van het Kirgizische landschap. We bezoeken het westelijker gelegen Ala Archa Park met een totaal verschillende vegetatie. Bezat de Alamedin vallei nog de nodige loofbomen, het dal hiernaast is begroeid met dennen. Deze woudreuzen domineren dit dal en geven het een Alpen karakter. De wandeling start met een stijging langs de Aksay rivier. Eenmaal boven het bos wordt het uitzicht imposanter. Via morene wallen en groene weiden stijgen we tot een waterval op 2800 meter (transfer ca. 1,5 uur; wandeling 8 km; 5 uur ; 700m stijgen en dalen)

Overnachting in

Bishkek

Dag 5

Nu we de Kirgisch Allatoo hebben verkend gaan we per truck op weg naar het beginpunt van onze eerste trektocht. We zetten koers richting de Suusamyr vallei, via de Tor-Ashuu pas, over een goed aangelegde weg, die de pas via een tunnel passeert. In de afdaling opent de Suusamyr vallei zich. Dit is een bijzonder mooi landschap: groene rollende heuvels, met op de achtergrond besneeuwde pieken. Onze eigen kok maakt een picknick lunch waarna we over een hobbelige weg verder rijden tot voorbij Kyzyl Oy waar we langs de rivier ons kamp opslaan. We genieten van de rode wanden die hoog boven het bruisende water oprijzen. (ca. 6 uur rijden)

Overnachting in

tentenkamp

Dag 6

Na het ontbijt volgen we eerst de rivier verder per truck en wordt het landschap surrealistischer. Achter populieren duiken sterk geërodeerde bergen op die in kleurschakering wisselen van groen naar bruin naar rood. Na 3 uur rijden zijn we aangekomen bij de Kyzart pas. Vroeg in mei komen de eerste Kirgiezen hier naar boven vanuit de lager gelegen delen. Ze wonen hier in tijdelijke huizing om hun vee te kunnen hoeden. Hier zullen we onze paarden met begeleiders ontmoeten. We volgen een duidelijke route naar een pas op ruim 3000 meter. Boven aangekomen kijken we uit over heuvelachtig landschap, begroeid met groen golvend gras. Deze "heuvels" reiken ruim boven de 3500 meter. U wandelt, de hoogtelijn volgend, langs de contour van de berghelling, nog enkele honderden meters tot de kampeerplaats. (5 km ; 2 uur, 500 stijgen en 50 dalen)

Overnachting in

tentenkamp

Dag 7

Vanaf onze eerste kampement in de bergen volgen we de hoogtelijnen van het glooiende landschap. We dalen af naar een riviertje dat diep door het landschap snijdt. We steken het over en beginnen aan een geleidelijke klim op weg naar het hoogste punt van de wandeling. Van hieruit hebben we, bij helder weer, prachtige vergezichten. Beneden aan het water wacht ons een kop warme thee. Er zijn onderweg veel tapuiten, geelgorzen, leeuweriken en hoenders te zien. We zullen de eerste marmotten zien. Op het eind van de wandeling staan we aan de voet van het massief dat ons scheidt van het Song Kul meer. Na de thee is er de mogelijkheid het dal in te lopen en de stilte op u in te laten werken en te genieten van dit landschap. (10 km; 4 uur, 650 meter dalen en 200 meter stijgen).

Overnachting in

tentenkampen

Dag 8

Het landschap krijgt voor het eerst tijdens deze tocht de allure van het hooggebergte. We gaan langs rotsen omhoog tot we op de graad komen en aan de andere kant het Song Kul meer zien liggen. Op deze hoogte kan het hele jaar door sneeuw liggen en ook aan de overkant van het meer staan de sneeuwpieken in het gelid. We kunnen vanaf de kam optimaal genieten van dit unieke uitzicht. We dalen af richting het meer en ten slotte worden we opgewacht door de truck, die ons meeneemt op een rit langs de noordrand van het meer. We eindigen bij een aantal yurts waar we overnachten (12 kilometer, 5 uur; 800 meter stijgen en 300 meter dalen).

Overnachting in

Yurt Song Kull meer

Dag 9-10

We nemen afscheid van Song Kul en rijden richting het Issyk Kul meer. Onderweg stoppen we voor de lunch (niet inbegrepen) in Kochkor. We rijden door langs de zuidrand van het Issyk Kul meer, dat aan de noordkant ook wel de Costa del Sol van Siberië wordt genoemd. Er komen hier jaarlijks vele badgasten uit Kazachstan en Rusland om te zwemmen en te bruinen. Aan de zuidrand van het meer rijden we door badlands. Deze zijn bijzonder van vorm en maken een desolate indruk. We overnachten de komende twee nachten in een yurt. Vandaag zijn we ca. 7 uur onderweg. 

Morgen hebben we een rustdag bij het meer. We bieden uiteraard een korte (ca. 3 uur) leuke wandeling aan naar de badlands.

Overnachting in

Manjily

Dag 11

Na een vroege start en een rit van 60 km (met misschien een korte stop aan het meer) zijn we bij het startpunt van onze tweede trek op 2160 meter hoogte. We bevinden ons in een ander gedeelte van de Tian Shan, namelijk het Terskey Allatoo gebergte. Al bij de eerste aanblik is duidelijk dat we op een bijzondere plek zijn: het blijkt buitengewoon moeilijk om niet op edelweiss te gaan staan. Ook zijn er veel marmotten. Het te volgen pad wordt al gauw duidelijk en we stijgen tot in ons eerste kamp op 3300 meter. Uitkijkend over veel besneeuwde pieken waant u zich in een ander land dan tijdens de vorige trekking. (4 1/2 uur, 11 km; 1150 meter stijgen)

Overnachting in

tentenkamp (3300m)

Dag 12

Het duidelijke pad van gisteren pikken we vandaag weer op. Terugkijkend zie je het Yssyk Kul meer. Na een geleidelijke stijging bereiken we de Tosor pas op 3894 meter. De omgeving aan de andere kant van de pas is totaal anders dan waar we vandaan komen. Een brede vallei strekt zich voor ons uit. In het voorjaar gaan de Kirgiezen met hun paarden en schapen over deze pas en trekken verder in westelijke richting. Wij gaan naar het oosten. Wolven zijn hier berucht. In de winter, bij voedselschaarste, dalen ze soms af tot in de dorpen en proberen daar iets voedzaams te vinden. In de zomer zijn de natuurlijke prooien ruim voorradig. Met veel geluk hoort u 's avond wolvengehuil. Na een lange dag door vochtig terrein slaan we ons kamp op. (9 uur, 22 kilometer; 750m stijgen en 450m dalen)

Overnachting in

tentenkamp (3625m)

Dag 13

Dit is de dag van de tien gletsjers. Maar voordat je daar langs gaat kun je nog eens goed rondkijken naar de oneindig vele 'maagdelijke' vierduizenders. Bergbeklimmers hebben zich er niet aan gewaagd. De wandeling is een zeer geleidelijke afdaling naar de Barshkoon vallei. De tien gletsjers zijn dichtbij maar niet altijd even duidelijk te zien. Het pad is niet eenduidig en we zullen riviertjes over moeten steken. Halverwege de afdaling wordt de vallei smaller en rotsachtiger. Aan het eind wacht de truck ons op die verse voorraden heeft gebracht. We zijn weer in een omgeving vol met bomen. (5 uur, 17 km; 1000m dalen, 200m klimmen)

Overnachting in

tentenkamp (2800m)

Dag 14

Vandaag staan we vroeg op. Aan de rechterkant van de rivier gaan we steil omhoog. In eerste instantie door het bos, maar al gauw neemt de omgeving een subtiele andere vorm aan. Hier staan bergen die spitser zijn. Ook zijn ze hoger. Na 3 uur wandelen is er geen pad meer. Over gras gaan we eenvoudig maar wel steil omhoog. De pas (3773 meter) geeft een bijzondere blik in het Kirgizische landschap. Rechts een immense muur van gletsjers, achter ons de groene vallei waaruit we komen en voor ons een bergwereld die er veel droger uit ziet. De afdaling is gemakkelijk over een duidelijk paadje. De dag eindigt bij het kamp naast de rivier (6 uur, 12 km; 1100m omhoog en 400m omlaag).

Overnachting in

tentenkamp (3500m)

Dag 15

De afdaling zet zich vandaag voort langs de rivier Dungguromo. Na 3 uur komen we bij een groot kruispunt in de bergen waar de Dungguromo samenvloeit met de Jukuu. Rechts omhoog voert een dal dat we morgen gaan verkennen naar de Arabel hoogvlakte. Wij slaan ons kamp voor 2 nachten op, op een fraai veld naast de rivier. In de middag heb je de tijd om de was te doen, te luieren of een wandelingetje door de vallei te maken. (3 uur, 8 km; 650m dalen en 50m stijgen)

Overnachting in

tentenkamp (2900m) langs de rivier Jukuu

Dag 16

Een dagtocht tijdens de trektocht. Na het ontbijt gaan we omhoog de zijvallei in. Deze heeft een ongelooflijk pure uitstraling. Na 1,5 uur lopen komen we bij het eerste meertje. Nog een uur verder openbaart Djashin Kul, het Groene meer, zich. We kunnen nog verder klimmen naar een pas, Juuku Ashuusu op 3630 meter. Hierachter strekt de Arabel hoogvlakte zich uit. Na de lunch aan het meer dalen we weer af naar onze kampeerplaats (6 uur, 800m meter stijgen en dalen).

Overnachting in

tentenkamp

Dag 17

Het dal dat we geleidelijk naar beneden volgen is vol paarden en af en toe zien we een yurt. Het dal wordt geflankeerd door imposante viereneenhalfduizenders. Ook de eerste bomen en mensen laten zich weer zien. De bergen lijken op onze Alpen, alleen zijn we nu al dagen bijna niemand tegen gekomen. We volgen de Jukuu-rivier. Later komt de Ashuu-Kaska Suu erbij. Kaska Suu betekent helder en bijzonder. Ofwel de zilveren rivier. Een veel voorkomende naam in Kirgizië. Geleidelijk dalen we af en zo maken we ongemerkt toch heel wat kilometers. Ons kamp biedt een laatste fantastische kijk in de Kirgizische bergwereld (5 1/2 uur, 21 km, 550m dalen). We kamperen in een naaldbomen bos langs een rivier.

Overnachting in

tentenkamp (2350m)

Dag 18

We gaan de Terskey Allatoo verlaten. Aan de horizon verschijnen rode rotsformaties. Waar de truck ons oppikt zijn deze formaties van een zeer bijzondere schoonheid. Hier zullen we dan ook de tijd nemen om dit verschijnsel goed te bekijken. We rijden in ruim een uur naar Karakol. Deze 'grootste' stad ten oosten van het Yssyk Kul meer biedt ons het nodige comfort (bijvoorbeeld een warme douche!). (10 km, 2 1/2 uur; 350m dalen)

Overnachting in

Karakol

Dag 19

Vandaag gaan we naar het Issyk Kul meer, daar waar we de hele reis al omheen reizen. Yssyk Kull betekent 'warm meer'. Dit meer bevriest nooit, ook al ligt het op ruim 1600 meter, vanwege opwarming door middel van thermale warmte. Omzoomd door een onophoudelijke keten van besneeuwde pieken, maar liefst 182 km lang en 58 km breed, is dit meer een trekpleister voor vele toeristen uit de regio. Ook wij mogen een middag aan het strand dus niet missen. Eerst komen wij, na een rit van 3 uur, in Cholpon Ata. Hier kunt u een kort bezoek brengen aan ruim 2500 jaar oude petroglyphen. Getuigen van een van de vele culturen uit het verleden, die door deze streek zijn getrokken. Na de lunch rijden we in een uur door naar Tamchy, waar het meer ons wacht. Doordat het meer wordt gevoed door wel 80 grotere en kleinere rivieren, maar geen afvoer kent, anders dan verdamping, is het water zwak zilt. We slapen in een guesthouse.

Overnachting in

Tamchy

Dag 20

Een van de hoogtepunten bij het meer is de zonsopkomst en zonsondergang. Het is dus de moeite waard om vroeg op te staan. Na het ontbijt volgen we de kustlijn en rijden verder naar het startpunt van de dagwandeling naar de Konorchek Canyon. We starten met het volgen van een leeggelopen riviertje. Vervolgens bevinden we onszelf in een diep ingesneden kloof. Dit rode rots labyrint volgen we verder omhoog. Boven opent de kloof zich en staan we oog in oog met kastelen van rood zandsteen. Over een kleine vlakte komt u terecht in een labyrint van torens, pieken en wanden. (2 uur, 8 km, 300m. stijgen en dalen)
Na 3 uur rijden komen we aan in Bishkek.

Overnachting in

Bishkek

Dag 21

Dit weerzien met Bishkek geeft u de gelegenheid deze bijzonder aangename stad beter te leren kennen. In de parken is een levendig uitgaansleven vol terrassen, live muziek en goede eetgelegenheden. Ook een wandeling over een van de vele imposante pleinen geeft u een goede gelegenheid om de sfeer te proeven. Bishkek is een stad die weidsheid uitstraalt op een ontspannen manier.

Dag 22

Vroeg in de ochtend vliegt u terug naar Nederland waar u nog dezelfde dag aankomt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bishkek en Karakol verblijven we in uitstekende middenklasse hotels. In Tamchy slapen we in eenvoudige guesthouses op meerpersoonskamers. Op de dagen 8, 9 en 10 overnachten we in eenvoudige yurts, ronde nomadententen. Tijdens de trektocht slapen we in tenten. Je zet zelf de tent op. Bij het op- en afbouwen van de tenten is het plezierig als je met de crew meehelpt. Houd er rekening mee dat het koud kan worden in de bergen, met name tijdens de overnachtingen op de kampen die op 3500 en 3600 meter hoogte liggen. Nachtvorst is niet uitgesloten.

Indien je accommodaties voor eenpersoonsgebruik wil boeken, dan kan dat in Bishkek. In Karakol waar we een nacht verblijven, is het niet mogelijk om een éénpersoons kamer te verkrijgen. Tijdens beide trektochten krijg je een tweepersoonstent voor alleengebruik.

Over de maaltijden

Tijdens de trekkingsdagen worden de maaltijden verzorgd door een kok en koksmaatje.

Duurzaamheid

De SNP agent is al lang maatschappelijk verantwoord bezig. Zo heeft het een groot aantal homestays in het assortiment opgenomen waardoor lokale bewoners meeprofiteren van het toerisme en de cultuur van de Kirgies tevens met trots wordt uitgedragen. Op het kantoor is het afvalbeleid aangepast dat ten goede is gekomen aan een schonere leefomgeving. Het doel voor de komende jaren is om medewerkers meer informatie te verschaffen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wil de agent overstappen op meer duurzame vervoersmiddelen. Ze blijven alert op nieuwe duurzame initiatieven.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • 20x ontbijt, 12x lunch en 14x diner
 • tien nachten verblijf in tweepersoonstenten
 • alle transfers per eigen bus of per truck
 • bagagevervoer (door paarden) tijdens trektochten
 • entree en roadpermit Alamedin en Ala Archa
 • lokale Engelssprekende berggids
 • kok, paardemannen en chauffeur
 • kampeeruitrusting, tafels en stoelen
 • SNP reisleider
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • overige entrees
 • fooien

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De reis bevat 11 trekking-dagen waarvan zich veel boven de 3000 meter plaatsvindt. De hoogste pas is net onder de 4000 meter. De hoogste overnachtingsplaats is op 3600 meter. De zwaarte wordt mede bepaald door de primitieve omstandigheden, de lengte van de trek en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee u gedurende de trek te maken heeft. Het is duidelijk dat een goede conditie vereist is. Je wandelt door ruig, bergachtig terrein waarin de paden soms ontbreken. Per dag bedragen de zuivere looptijden, dus afgezien van langere pauzes, 4 tot een enkele keer 8 uur. We lopen door een echte wildernis, hetgeen betekent dat we regelmatig obstakels zullen tegenkomen: doorwaden van riviertjes, of voorzichtig traverseren over een puinhelling. De nachten kunnen koud zijn. Het eten, de kampeeruitrusting en je persoonlijke bagage worden vervoerd. Je draagt zelf alleen een dagrugzak. Op enkele momenten tijdens de trektocht kun je zelfs bij de bagage die je achter hebt gelaten in de truck, want deze kan soms op de kampeerplekken komen. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met Turkish Airlines naar Bishkek v.v.

Vluchtschema
TK 1958 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.40 aankomst 19.00 uur
TK 348 Istanbul - Bishkek vertrek 21.00 aankomst 04.55 uur *
TK 345 Bishkek - Istanbul vertrek 10.15 aankomst 13.05 uur
TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 14.45 aankomst 17.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag 

Juni tot en met september zijn de beste maanden om naar Kirgizië af te reizen. Ondanks (of wellicht dankzij) dat er zelden in T-shirts gewandeld kan worden, biedt Kirgizie een fijn wandelklimaat. In zijn algemeenheid is het in de periode juni tot en met september zonnig, warm en overwegend droog. Maar wandelen in de bergen houdt automatisch in dat er een bergklimaat van toepassing is, en niets zo veranderlijk als dit. 's Zomers kan het in Bishkek en in de lagere delen makkelijk 25 tot 30 graden C. worden. Tijdens de trekking in de hoger gelegen delen zal het in de zomer 's nachts koel zijn tot zelfs vriezen. In de eettent kan het 's avonds koud zijn (tot ca. 6 graden C). Omdat je stilzit zijn warme kleren nodig (muts, handschoenen en een donsjas). In de maanden augustus en september is het minder warm, de kans op onweer neemt af maar het kan nog altijd stevig regenen. Goede regenkleding meenemen is dus nodig.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kirgizië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten. De uitgaven die je ter plaatse maakt hebben betrekking op een paar maaltijden die niet zijn inbegrepen (6x diner en 8x lunch), fooien voor de lokele crew (gids, chauffeur en kok) en persoonlijke uitgaven. Reken op een bedrag van minimaal € 150 voor deze uitgaven.

Pinnen kan in Bishkek, in Kochkor en in Karakol, soms alleen mogelijk met credit card. Geld wisselen daarentegen kan altijd. Neem daarom bij voorkeur contante €'s mee vanuit Nederland. Je kunt euro's inwisselen tegen Som in Bishkek en in Karakol. Het betalen met creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, echter het is nog altijd op beperkte schaal. Voor onverwachte uitgaven kan een credit card handig zijn. Alle ingevoerde valuta en kostbaarheden moeten bij binnenkomst aangegeven worden (hier zitten geen kosten aan verbonden). Bij je terugreis moet je aangifte kloppend zijn. Bewaar dus je wisselnota’s.


 

De transfers vinden plaats per minibus en een 4x4 truck (een zogenaamde Kamaz)

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken om je conditie op peil te krijgen. Tevens een mooie gelegenheid om je wandelschoenen in te lopen en te testen of deze nog een goed profiel hebben en lekker zitten. 

 • Dagrugzak (35 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Bergschoenen (hoogsluitend en goed profiel)
 • Lichte wandelschoenen (voor stad en eventueel in het kamp)
 • Waadschoenen
 • Wandelstokken (ivm rivierdoorwadingen)
 • Gamashen
 • Slaapmatje isolerend
 • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
 • Handschoenen
 • Regenjas en regenbroek
 • Muts en sjaal
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldfles (minimaal 2 liter; tevens te gebruiken als kruik)
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Waterdichte zakken (waardoor je hoofdbagage droog blijft)
 • Powerbank (opladen smartphones en camera's)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO diacure
 • EHBO eenvoudige middelen

Al het eten, de kampeeruitrusting en 12 kg (maximaal) van je persoonlijke bagage wordt tijdens de trektocht naar het Song Kull meer, als ook de trektocht door de Terskey Allatoo, vervoerd door paarden. Wij raden je aan om hiervoor een stevige plunjebaal of rugzak mee te nemen met een waterdichte of waterafstotende zak er omheen. Daardoor blijft de hoeveelheid bagage die je zelf moet dragen beperkt: Je loopt zelf alleen met een dagrugzak waarin de dagelijkse benodigdheden zitten (camera, veldfles, regenkleding e.d).

Bij het meenemen van een slaapzak raden wij aan dat deze minimaal geschikt is voor -5° Celsius. Neem beslist thermo ondergoed mee voor de extreem koude nachten. De veldfles die je meeneemt (bijv. een Sigg fles) moet bestand zijn tegen kokend heet water, immers de avond ervoor wordt je veldfles voorzien van gekookt water (heerlijk warm in je slaapzak!). 's Ochtends is het water goed afgekoeld om als drinkwater te dienen. 

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Al onze reizen worden geleid door ervaren SNP-reisleiders. Het zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende Z-scholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis, het werken op hoogte, EHBO in risicogebieden en tijdens trekkings en het werken met local crew management.

Voor een verblijf in Kirgizië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Kirgizië

Voor een verblijf in Kirgizië van maximaal 60 dagen hebt u geen visum nodig. Bij aankomst aan de grens krijgt u een stempel in uw paspoort, waarmee u 60 dagen kunt blijven. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en eventueel een visum voor een eerstvolgend visumplichtig land.

Kirgizië & Oezbekistan

Indien u de Kirgizië & Oezbekistan Vogelreis heeft geboekt dient u vooraf een visum aan te vragen voor Oezbekistan. Voor de aanvraag van dit visum is een uitnodigingsbrief vereist. U ontvangt deze uitnodigingsbrief van SNP nadat de reis garant vertrek heeft gekregen.


N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Kirgizië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Kirgizië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Kirgizië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Kirgizië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Kirgizië van meer dan 2 weken.

Malaria
In Kirgizië komt van juni t/m oktober Malaria voor in het zuiden en westen van het land, grenzend aan Tadjikistan en Uzbekistan - de regio's Batken, Osh, Jalal-Abad en de buitenwijken van Bishkek.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Over het algemeen is Kirgizië een gastvrij, veilig en erg verdraagzaam land, echter de kleine misdaad groeit en daarom zult u enige voorzorgsmaatregelen moeten treffen, net als in ieder ander land. Vermijd ‘s nachts de slecht verlichtte openbare parken om vervelende situaties te vermijden. Verder zijn er in de steden en voornamelijk de bazaars veel bedelaars te vinden, meestal in de vorm van straatkinderen of bejaarden. Houdt verder het geld uit het zicht, met behulp van bijvoorbeeld een ‘money-belt’ en let goed op bij het omwisselen van buitenlandse valuta. Neem vooral al het te wisselen bedrag apart en tel eerst het gekregen geld alvorens uw geld te geven.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

in_het_dal_van_de_zilveren_rivier_op_dag_17.jpg

Kirgizië - Wandelreis

Langs zilveren rivieren

Wandelvakantie met tenten, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten