Kirgizië - Tian Shan, 16 dagen Wandelen door Hemelse Bergen

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandel- en cultuurvakantie vanuit hotel, guesthouses, tenten en yurt

Kirgizië, een land van tradities, eeuwenoude sporten, gastvrijheid en (semi-)nomaden. Een land ingesloten tussen China, Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Een land met het immense Tian Shan hooggebergte en het grote Yssyk Kul meer waar langs appel- en abrikozenbomen goed gedijen. Dit land leer je het beste te voet kennen. Met twee totaal verschillende trektochten wandel je tezamen 80 km door de ruige natuur zwevend onder en boven de boomgrens. Met bagage gezadeld op paarden en dragers geniet je van bergmeren, waanzinnige uitzichten, glinsterende zilveren rivieren en een immense stilte. Nog niet overlopen door toeristen is het heerlijk inspannen, bijkomen, ontspannen en eten. Een tafel, of je nu aan het kamperen bent of in guesthouses of hotels dineert, is altijd vol! Proef laghman, ashlyanfu, barachek, monty of een traditionele borscht, de Russische bietensoep die de invloedssfeer van de grote bovenbuur Rusland verraadt. Na deze volledig verzorgde wandelreis met een privé gids (tevens je chauffeur) heb je beslist Kirgizië en haar bewoners in je hart gesloten.

Uniek aan deze reis

 • Turquoise bergmeer Süttuu-bulak, oase van rust op 2565 m
 • Reis met privé gids (Engelssprekend) en privé chauffeur in SUV-auto
 • Keuken van Kirgizië: voedzaam, gezond en héél lekker
 • Twee volledig verzorgde trekkings door alpien hooggebergte
 • Veel verblijf in B&B's gerund door gastvrije Kirgiezen
 • Warmwaterbronnen en sauna's, dé activiteit na trekkings
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Kirgizië - wandelreis

In het kort ziet je programma voor de komende 16 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Bishkek, citytour, overnachting Bishkek
 • Dag 2: wandeling Ala-Archa NP, overnachting Bishkek
 • Dag 3: Transfer naar vallei Chon Kemin, overnachting Chon Kemin
 • Dag 4: start vierdaagse trekking Kungei Ala-Too, kamperen
 • Dag 5: trekking Kungei Ala-Too, kamperen
 • Dag 6: trekking Kungei Ala-Too, kamperen
 • Dag 7: einde trekking Kungei Ala-Too, transfer naar Tamchy, overnachting Tamchy
 • Dag 8: transfer naar Karakol, wandeling Süttuu-Bulak meer, overnachting Karakol
 • Dag 9: start trekking Ala-Kul, kamperen
 • Dag 10: trekking Ala-Kul, kamperen
 • Dag 11: einde trekking bij Altyn Arashan, transfer naar Karakol, overnachging Karakol
 • Dag 12: transfer naar Tamga, wandeling rondom Jety Oguz, overnachting Tamga
 • Dag 13: transfer naar Kochkor, bezoek dorp Kyzyl-Tuu voor yurt maken, overnachting Kochkor
 • Dag 14: transfer naar bergmeer Son-Kyl, overnachting yurt
 • Dag 15: transfer naar Bishkek, overnachting Bishkek
 • Dag 16: transfer naar luchthaven

 • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

  Dag 1

  Bij aankomst op de internationale luchthaven Manas, word je verwelkomd door een Engelssprekende gids. Vanwege het vroege tijdstip waarop vluchten van Turkish Airlines of Aeroflot aankomen, is de weg van ca. 40 km naar het centrum van Bishkek (850m) nog relatief autoluw . Je overnacht de komende nachten in een aangenaam modern kleinschalig middenklasse hotel. Gezien het tijdsverschil van ca. 4-5 uur met Nederland/België, doen we het rustig aan deze dag. Op een tijdstip die jijzelf bepaalt, word je opgehaald door de Engelssprekende gids die je de hele reis zal vergezellen. Bishkek is een aangename stad met veel groen, imposante gebouwen en standbeelden. Wandelend door de Chuy Avenue word je direct gewaar van de multiculturele samenleving in Bishkek, waar naar schatting 1 miljoen mensen wonen. Met in totaal 6 miljoen inwoners in een land ter grootte van 6x Nederland, is al snel duidelijk dat de rest van Kirgizië dunbevolkt is. In Bishkek zal het je al opvallen dat alle opschriften in het Kirgies en Russisch zijn, een verwijzing naar de periode dat Kirgizië vanaf 1917 een satellietstaat was van de USSR. Nadat de Sovjetunie in 1990 uiteenviel, verkreeg Kirgizië zijn onafhankelijkheid in 1991.

  Na de lunch, je eerste kennismaking met de heerlijke Kirgiese keuken (ook voor vegetariërs!), verken je het plezante Oak Park en het Ala-Too plein dat door zijn ruime opzet en omliggende bombastische gebouwen iets vervreemdend werkt. Hoe groot is de tegenstelling op de Osh-bazaar waar het wemelt van de mensen en waar je alles kunt kopen, hoe gek je het ook verzint. Het is even wennen aan gerechten met namen als ‘boso laghman’ en ‘besh-barmak’, de gids maakt je snel wegwijs in de Kirgiese gastronomie. Echt smullen in het restaurant, dat schuin tegenover het hotel ligt. Een lange dag komt ten einde.

  Overnachting in

  Bishkek

  Dag 2

  Na een goede nachtrust en het ontbijtbuffet, trek je erop uit. Bergschoenen en wandelstokken mee in de auto om 30 km naar het zuiden te rijden. Vanaf Bishkek kun je op een heldere dag het bergmassief Ala-Too al zien liggen. Bij de entree van het nationale park Ala Archa verruil je de stadsschoenen voor je bergschoenen, wandelstokken mee én de eerste dagwandeling vangt aan. De alpiene vallei vernauwt zich langzaam. Je wandelt gestaag omhoog met de zilvergrijze rivier Ala Archa aan je rechterhand. Met oneindig veel sparren en jeneverbessen (Archa, de naamgever van het park) wandel je naar een waterval (2810 m). Met de meegebrachte lunchbox is het heerlijk genieten van het uitzicht en de rust. Terug wandel je dezelfde route. Wie weet word je onderweg in de gaten gehouden door de Berkut, de steenarend.  ’s Avonds vindt het diner weer plaats, wederom met de gids die graag behulpzaam is bij de vertaling  en uitleg van alle gerechten en drankjes.

  Wandeling: 8,1 km, ca. 3 uur, aanvang 2087 m, hoogste punt 2810 m

  Overnachting in

  Bishkek

  Dag 3

  Na het ontbijt en de check-out is het tijd om Bishkek gedag te zeggen. We laten de drukte achter ons en rijden naar het oosten langs de grens met Kazachstan. Even ten zuiden van de stad Tokmok ligt de Burana toren, een minaret als enig overblijfsel (tezamen met antropomorfe petrogliefen) als onderdeel van een moskee die in de stad Balasagun lag. Net zoals het huidige Samarkand (Oezbekistan) werd Balagasun in de 9e eeuw opgericht door de Karakhanids, een cultuur met Turkse invloedsferen. De eens bijna 50 meter Burana hoge toren is door een aardbeving in 1970 een kopje kleiner gemaakt.  De beklimming via een nauwe trap 24 meter omhoog geeft je een panoramisch beeld van de deze Unesco-site. Een korte rondleiding over deze opgravingsplek en een bezoek aan het kleine museum geeft je een idee hoe rijk deze cultuur eens was. Na de lunch in Den-Aryk bij een Kirgieze familie thuis, rijden we de lange Chon Kemin vallei in. We komen aan bij een guesthouse in eigendom van een jonge Kirgies waarin zijn hele familie werkzaam is. Mocht er nog wat tijd in de middag zijn, dan is het leuk om te zien hoe eeen aantal families in deze vallei hun forelkwekerijen runnen.

  Overnachting in

  Chon Kemin-vallei

  Dag 4

  Na het ontbijt rijden we in ca. drie kwartier dieper de Chon Kemin vallei in. Over een karrespoor komen we uiteindelijk bij een van de laatste geitenstallen (koshara) aan waar de paardenmannen klaar staan om de bagage op te zadelen voor de vierdaagse wandeltocht. De wandeling vangt aan over en goed pad en licht stijgend. De vallei wordt steeds smaler, het pad kan wat drassig zijn en hier en daar wat losse stenen. De nodige bergstroompjes steek je over door gebruik te maken van houten boomstammen. Bij goed weer wandel je deels in de schaduw, deels in de zon, het pad gaat wat steiler omhoog. De eerste kampeerplek ligt op een prachtige vallei ingeklemd aan de ene kant met een helling met ontelbare sparren en aan de andere kant een grazige heuvel die zich heerlijk laat beklimmen om naar het noorden te genieten van een weids uitzicht! Bij aankomst op de kampeerplek is je tent al opgezet en niet veel later na aankomst is de thee klaar en de ‘tafel’ gedekt. ’s Avonds een heerlijke warme maaltijd om daarna in je warme slaapzak alle geluiden in je op te nemen voordat je in slaap valt.

  Wandeling: 9,75 km, ca. 3-3,5 uur, aanvang 1745m, einde op 2480m

  Overnachting in

  Kampement - 1e dag trekking Kungei Ala-Too

  Dag 5

  De wandeling van vandaag gat golvend op en neer tussen de 2500 en 2800 meter. Je geniet van veel vergezichten op een landschap op de hoogte van de boomgrens. Je wandelt afwisselend door graslanden en heerlijk beschaduwde bossen. Roofvogels zullen je al lang hebben gespot. Grote groepen van los lopende paarden kleuren het landschap. De lunch (broodje worst/kaas, komkommer, fruit, yoghurtje, sapje, energierepen en wat nootjes) geven je weer de energie voor de middag. Het tentenkamp ligt aan de oever van het kleine Kel-Kogur meertje omgeven door veel naaldbomen. Vroeg en laat in het wandelseizoen heb je ’s avonds de kans om de wolven te horen huilen, hoe gaaf is dat!

  Wandeling: 10,75 km, aanvang 2480m, einde op 2480m

  Overnachting in

  Kampement - 2e dag trekking Kungei Ala-Too

  Dag 6

  Met als ontbijt griesmeelpap, koffie/thee, brood, sinaasappelpartjes en wat chocola voor de nodige energie, ga je weer op pad. Aan de onderkant van een berg gaat het pad gestaag omhoog. Kijkend over je schouder naar beneden zie je het bergmeertje langzaam tot postzegelformaat verkleinen. Met de laatste sparren achter je is het even 6 km omhoog buffelen naar de pas op 3345 meter hoogte. De wind kan hierbij even flink opspelen, dus daarom na het steenmanentje te hebben gepasseerd, daal je gestaag af over een mooi breed pad. Vergeet niet van het kale rotsachtige berglandschap te genieten. Bij helder weer zie je in de verte de eerste contouren van het Yssyk Kul bergmeer. Een stroompje wordt een rivier, het dal wordt breder. Een vlak stukje aan de rivier is de plek voor het derde kampement. Terwijl je van de warme thee of koffie geniet, heb je een fraai uitzicht op een steile rotswand in een verder kaal onherbergzaam landschap.

  Wandeling: 13,8 km, aanvang 2480m, einde op 2537m

  Overnachting in

  Kampement - 3e dag trekking Kungei Ala-Too

  Dag 7

  Bij helder weer zal de zon je bij het openslaan van je tent direct begroeten. Heerlijk begin van de dag! Na een goede nachtrust en een voedzaam ontbijt (wellicht muesli en warme melk, ‘mountain tiramisu’ en wentelteefjes) zijn de batterijen weer opgeladen voor de slotdag. Zonnebrand op, lunchbox in je dagrugzak, schoenen aan en waterfles (bij voorkeur met filter) vullen met schoon rivierwater. Na een korte stijging daal je geleidelijk af en wandel je over een kale dorre vlakte. Treug kijkend zie je steeds beter de bergreeks die je gisteren hebt doorgestoken. Prachtig hoe de met sneeuw bedekte pieken van deze vierduizenders afsteken tegen de heldere lucht. Na 10,5 km wandelen zit het erop en staat de chauffeur je op te wachten voor het laatste stukje van een half uur rijden naar de asfaltweg op weg naar Tamchy. Heerlijk om in het guesthouse waar je verblijft een warme douche te nemen.

  Wandeling: 10,5 km, aanvang 2573m, einde op 2121m

  Overnachting in

  Tamchy

  Dag 8

  Met als leidraad het Yssuk Kul meer aan onze rechterhand rijden we over een smalle asfaltweg langs berken en populieren.  We slaan links af en duiken de bergreeks Kungei Ala-Too in. In de vallei Kyrchyn nadat we het dorpje Semenovka zijn gepasseerd zie je de brede vallei liggen waar in 2014 de tweejaarlijkse World Nomad Games van start gingen. Eeuwenoude spelen van nomadenvolken worden hier in ere gehouden, denk hierbij aan eagle-hunting, paardenraces waarin snelheid en behendigheid een grote rol spelen, armworstelen op een paard, kok-boru (waarbij een dode geit de ‘bal’ is) en pijl en boogschieten. We maken een korte wandeling naar het turquoise gekleurde Süttuu-Bulak meer (2577m) dat door een landverschuiving is ontstaan. Prachtplek om hier onze meegebrachte lunch te verorberen.

  We wandelen terug naar de auto om vervolgens langs het Yssyk Kul meer te rijden met de wijzers van de klok mee. We passeren wat dorpjes, rijden langs velden met koeien en de eerste abrikozenbomen doemen op. Bij aankomst in de levendige stad Karakol verkennen we de houten Russische orthodoxe kerk gebouwd in 1901, geheel zonder enige spijker. Ook de moskee van de Dungans, een etnische groep die uit West China is verdreven, bezichtigen we van buiten. Het is vooral de invloedssfeer vanuit het nabij gelegen China dat hier ook op de keuken zijn stempel heeft gedrukt. We dineren ’s avonds bij Fatima thuis. Laat je verrassen door haar kookkunsten en de talloze kleine gerechten die ze zal voorschotelen.

  Wandeling: 5,2 km, start op 2270m, hoogste punt 2563m

  Overnachting in

  Karakol

  Dag 9

  Met de korte wandeling van gisteren en twee nachten in guesthouses geslapen te hebben, kan de driedaagse trekking naar het bergmeer Ala-Kul van start gaan. Met de dragers en gids in de auto rijden we in amper een uur dieper de Karakol kloof in. nadat we de laatste bruggetjes over houten balken zijn  gepasseerd stappen we uit. De dragers verdelen en herpakken alles in hun rugzakken, paarden gaan met deze trekking niet mee. Vanaf 2100 meter hoogte volgen we het brede karrespoor langs de rivier licht stijgend. Het turquoise meertje is een prachtplek voor de lunch. Nadat we een riviertje overgestoken zijn begint de slotklim van deze dag. In de laatste 3,1 km maak je 400 hoogtemeters. Op een klein stukje wat bolderen voordat je aankomt bij het Sirota tentenkamp. Tussen de bomen een mooi beschaduwd plekje met de rivier nabij.

  Wandeling: 13,3 km, start op 2100m, einde op 2957m

  Overnachting in

  Kampement - 1e dag trekking Ala-Kul

  Dag 10

  De eerste 2,3 km  is het direct de handen uit de mouwen. Over een stenig pad met aan het einde een stukje bolderen wandel je gestaag omhoog. Geniet van de 600 hoogtemeters die je in een rustig tempo in ca. 1,5 tot 2 uur (excl. pauzes) omhoog leiden. De uitzichten zijn fenomenaal en worden alleen maar beter nadat je op 3560 meter het bergmeer Ala-Kul ziet liggen. Omgeven door besneeuwde pieken met aan de einder een gletsjer is dit natuurlijk een prachtplek voor de lunch.

  Op nagenoeg dezelfde hoogtelijn wandel je parallel aan het meer in oostelijke richting. Opeens zie je het pad in de verte liggen een kam overstekend. Die moet je hebben! Naarmate de pas op 3905meter hoogte in het zicht komt is de kans groot dat de wind aanwakkert. Bij het passeren van een opas kan het weer opeens omslaan. Voordat je afdaalt, geniet nog even van het turquoise bergmeer. De afdaling is lekker. Je kunt door een laagje sneeuw lopen wat je bij een goede tred veel houvast geeft in de sneeuw. In de zomermaanden juli en augustus zal de sneeuw door de kracht van de zon vrij snel smelten. Je ziet het kampement al weer liggen, vaak zijn de dragers je al weer voorbij gesneld. Met de pas op de achtergrond, kale bergen rondom en op deze hoogte het geluid van niets, hoogstens de wind. Heerlijk!

  Wandeling: 7,4 km, start 2957m, pas 3905m, einde op 3330m

  Overnachting in

  Kampement - 2e dag trekking Ala-Kul

  Dag 11

  Bij het krieken van de dag is het altijd weer spannend. Heeft het gesneeuwd of niet. De laatste dag wandel je op de flanken naar beneden. Bij regen of sneeuw kan het er modderig zijn. De boomgrens op 2900 meter hoogte komt weer in het zicht. De stilte kan hier weer prachtig worden verbroken door het geluid van prachtig zingende vogeltjes. Met de zon in je rug wandel je door alpenweides richting het gehucht Altyn Arashan. Wat is er beter dan na bijna 30 km te hebben gewandeld in een heet waterbad te zitten? Niets! Na de verkwikkende werking van het geothermisch verwarmde water, is het hobbelen in een UAZ naar Karakol. Deze auto’s van Russische makelij zijn oersterk, doch zijn niet bepaald een toonbeeld van stroomlijning (hun bijnaam is niet voor niets ook ‘koekblik’) en comfort. De chauffeurs kennen het terrein én de auto en rijden je in een kleine twee uur naar de bewoonde wereld; het guesthouse in Karakol. ’s Avonds zal de ashlan-fu je beslist smaken, een koude soep uit de Dungan-keuken.

  Wandeling: 8,2 km, aanvang 3330m, einde 2520m

  Overnachting in

  Karakol

  Dag 12

  Op deze dag doe je het rustig aan. Beetje uitslapen, laat ontbijtje in de ontbijtzaal van het guesthouse dat meer weg heeft van een gezellig ingerichte woonkamer. Mocht je gisteravond je vuile was hebben ingeleverd, dan is die deze ochtend weer droog en schoon. We verlaten Karakol langs de zuidoever van het alom aanwezige meer Yssyk Kul, na Titicaca (grens Peru/Bolivia) het grootste meer ter wereld waar 80 rivieren in uitmonden en geen enkele rivier het water afvoert. Na een klein uurtje rijden kom je aan bij de iconische gevormde rode rotsen die met hun naam Jety Oguz  zeven stieren symboliseren die met hun woeste koppen naast elkaar zijn opgesteld. Je fantasie zul je hierbij enigszins moeten aanspreken. We maken in deze omgeving een kleine wandeling van maximaal een uur, heerlijk om de benen te strekken. Het dorpje Tamga is lange tijd een oord geweest waar Russen naar het sanatorium gingen. In dit nu kalme dorpje aan het Yssyk Kul meer overnacht je in een guesthouse gerund door de aimabele Pavel en zijn vrouw Irina. Wellicht dat je je laat verleiden Kirgiese wodka te drinken dat volgens goed Kirgies gebruik gepaard gaat met het eten van augurken, zoute gerechtjes en gedroogde vis.

  Overnachting in

  Tamga

  Dag 13

  Voordat we de 200 km naar Kochkor hebben gereden bezoeken we eerst de badlands in de Skazka canyon. Het landschap is hier sterk geërodeerd wat heeft geleid tot mooie vormen, lijnen en kleurschakeringen. Door zon- en schaduw verandert het landschap haast onder je ogen. Vanaf een mooi uitzichtpunt, een korte wandeling omhoog van ca. 15 minuten, geniet je van een weids uitzicht op dit grillige landschap met het Yssyk Kyl meer op de achtergrond. Echter als je er dwars doorheen wandelt, is het alsof je in een labyrint bent waarbij na elke bocht je een verrassing staat te wachten. We vervolgen onze weg naar Bokonbaevo waar een lokale familie je een lunch voorschotelt met wellicht chak-chak als lekker voorafje en monty, dumplings gevuld met vlees en uien. Hierna maken we een stop in het dorp Kyzyl-Tuu waar we op bezoek gaan bij een lokale yurt-bouwer. Je leert en ziet uit welke materialen een yurt bestaat, maar wat nog leuker is, ze laten je zien hoe snel een yurt wordt opgebouwd. Het staketsel van wilgentakken staat als geraamte snel klaar om daarna met vilt te worden bedekt. Help ze een handje mee, leuk om te doen. In Kochkor overnacht je in een guesthouse.

  Overnachting in

  Kochkor

  Dag 14

  Een weergaloos landschap, yaks, onverharde zigzagweggen door ogenschijnlijk niet begaanbare diepe valleien en loslopende kuddes paarden. Op weg naar het bergmeer Son-Kyl is vanuit de auto volop genieten. Vanuit de Chuy-provincie rijden we de Naryn provincie in. Rijden over de bergachtige asfaltwegen is al prachtig, maar zodra we de plek passeren waar dames kumys verkopen, zure paardenmelk, begint de onverharde weg en wordt het allemaal nog mooier. In ruim twee uur rijden we naar de zuidoever van het Son Kyl meer op 3000 meter hoogte. Omringd met permanent met sneeuw bedekte pieken verblijf je hier in een traditionele yurt. Met meestal tussen de vier en zes bedden en een kacheltje en dikke dekens is het hier prima uit te houden. Geniet deze middag door het maken van een wandelingetje langs de oever of naar wat nabijgelegen heuveltjes om goed zicht te hebben op het immense meer (29 x 18 km).

  Overnachting in

  Son Kyl

  Dag 15

  Bij helder weer ga je natuurlijk de zonsopkomst bekijken. Het zal bitterkoud zijn op deze hoogte, maar het is genieten van de stilte! In de loop van de ochtend rijden we weer terug door de Kemin-vallei met Bishkek als einddoel. Een lange rit van ca. 5 uur rijden voert ons eerst over een pas van 3143 meter waarna we snel dalen middels een schitterende aangelegde weg met maar liefst 33 haarspeldbochten. Langs de rivier Kavaunkur rijden we in een desolaat landschap waarin paarden, koeien en schapen prima gedijen. Via Kochkor rijden we naar de vruchtbare vallei Kemin de drukte van Bishkek in. Het contrast is groot, terug in de ‘bewoonde’ wereld. ’s Avonds nog eenmaal genieten van een heerlijk diner voordat de laatste overnachting plaatsvindt.

  Overnachting in

  Bishkek

  Dag 16

  Een vroege transfer naar de internationale luchthaven Manas om op tijd in te checken voor de terugvlucht naar Nederland/België.

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Maaltijden

  De Kirgizische keuken is verrassend lekker en veelzijdig. Vanwege de historische banden met Rusland en de Chinese invloedssfeer, zijn veel gerechten afkomstig uit de Russische - en Chinese keuken. Tijdens de trektochten houdt men rekening met een glutenvrij dieet en vegetariërs, mits dit uiteraard van te voren is aangegeven. Vanwege de inspanning die trektochten vergen is er voldoende eten aanwezig om de reserves weer snel aan te vullen. Naast het ontbijt, lunch en diner, is er ook altijd een 'tussengang' zodra je tijdens de trekking aankomt bij het volgende tentenkamp. Denk hierbij aan een warme kop thee (of koffie), chocola, snacks, vis, komkommer, tomaatjes. In de steden Bishkek en Karakol zijn er talloze restaurants aanwezig. Mocht je voorkeur hebben voor een bepaalde keuken, geef het door aan de gids. De diners bij de guesthouses waar je verblijft bestaan uit vaste driegangen menu's.

  Inbegrepen

  • Transport per comfortabele SUV auto
  • 16 dagen Engelssprekende privé gids (bij 2-4 deelnemers tevens chauffeur)
  • 3x overnachting in hotel Bishkek
  • 6x overnachting in guesthouses
  • 5x overnachting in tent
  • 1x overnachting yurt
  • Alle maaltijden (vanaf ontbijt dag 1 t/m ontbijt dag 16)
  • Tijdens trekking: bagagevervoer (paarden.dragers), kok, kampeeruitrusting
  • Transfer Altyn Arashan - Karakol met Russische UAZ bus
  • Bezoek warmwaterbad Altyn-Arashan
  • Bezoek Russische sauna in Tamga
  • Bezoek familie Kyzyl-Tuu die yurts maken
  • Diner bij Dungan-familie in Karakol
  • Mineraal water
  • Digitale reisinformatie

  Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Matras
  • Slaapzak
  • Persoonlijke uitgaven 

  Over de activiteiten

  Voor deze reis heb je een goede conditie nodig. In de reis zijn twee trekkings opgenomen. De eerste is wat lichter dan de tweede. Ook al is de tweede trekking een dag korter dan de eerste, hij vindt op grotere hoogte plaats en vereist op een kort gedeelte wat boulderen, oftewel een goede tred en balans. Bij de eerste trekking ga je een pas over van 3340 meter hoogte, bij de tweede trekking ga je twee passen over van respectievelijk 3557 en 3909 meter. Beide trekkings vinden plaats in de wilde natuur, geen bewoning, geen electricteit, wisselende weersomstandigheden en saniatire voorzieningen die zich beperken tot wassen met rivierwater. Je wandelt door een combinatie van naaldbossen en bergachtig terrein over paadjes en soms karresporen. Regen levert wat modder en plassen op, maar vanwege de rotsachtige ondergrond en goede afwatering, zal dit de trekking nauwelijks verzwaren. In het dag-tot-dag programma lees je de hoogtes af (begin en einde) en de afstand. Een gemiddelde van 3 km peer uur (incl. pauzes) geeft een goed beeld hoe lang je op een dag wandelt. Alleen op dag 10 maak je aardig wat hoogtemeters, maar de te wandelen afstand die dag is beperkt. Vanwege de koude nachten is het raadzaam de geadviseerde paklijst goed door te nemen. Het eten, de kampeeruitrusting en je persoonlijke bagage worden vervoerd. Je draagt zelf alleen een dagrugzak met daarin je regenkleding, fleece, eventueel wat krachtvoer en in de meeste gevallen je lunchbox.

  Praktische informatie

  Vlucht informatie

  Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bishkek. SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

   

  Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
  Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kunt de auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als je langer wegblijft betaal je maar €5 per dag. Meer informatie.

  Juni tot en met september zijn de beste maanden om naar Kirgizië af te reizen. Wandelen in de bergen houdt automatisch in dat er een bergklimaat van toepassing is, en niets zo veranderlijk als dit. 's Zomers kan het in Bishkek en in de lagere delen makkelijk 25 tot 35 °C worden. Tijdens de trekking in de hoger gelegen delen zal het overdag zeer aangenaam zijn, maar 's nachts koelt het af en kan het soms vriezen. In de eettent kan het 's avonds koud zijn. Omdat je stilzit zijn warme kleren nodig (muts, handschoenen en een donsjas). In de maanden augustus en september is het minder warm, de kans op onweer neemt af maar het kan nog altijd stevig regenen. Goede regenkleding meenemen is dus nodig. Omdat de twee trekkings in het hooggebergte plaatsvinden waarbij je een aantal passen doorsteekt, is deze wandelreis alleen te maken van begin juni tot en met begin oktober. In deze periode zijn de meeste passen sneeuw- en ijsvrij. Sneeuw kan er echter altijd vallen, maar door de kracht van de zon blijft deze zelden langer dan een dag liggen. Het klimaat rondom het Yssyk Kul meer is gematigd vanwege de grote oppervlakte van het meer (160km x 50km). 

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kirgizië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten. De uitgaven die je ter plaatse maakt hebben betrekking op wellicht wat souvenirs die je koopt op de bazaar in Bishkek of in Karakol, de fooien voor de lokele crew (gids, dragers/paardemannen chauffeur en kok) en wat persoonlijke uitgaven. Pinnen met je Maestro debitkaart kan in Bishkek en in Karakol. Geld wisselen daarentegen kan altijd. Neem daarom bij voorkeur contante €'s mee vanuit Nederland. Je kunt euro's inwisselen tegen Som in Bishkek en in Karakol. Het betalen met creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, echter het is nog altijd op beperkte schaal. Voor onverwachte uitgaven kan een credit card handig zijn.

  • Goed ingelopen bergwandelschoenen (waterdicht, goed profiel, ademenend, enkelbescherming)
  • T-shirts (ademenend van bijv. nylon/polyester)
  • Shirts met lange mouwen 
  • Pullover(s)
  • Kleding met thermische isolatie (o.a. ondergoed van merinowol)
  • Fleece
  • Trekkingsbroek (licht, luchtig, sneldrogend) met korte en lange pijpen
  • Goede trekkingsbroek (stretchstof ideaal voor meer bewegingsvrijheid)
  • Gevoerde (dons) trekkingjas/parka
  • Pet / beany / buff (goede bescherming tegen zon, regen en stof)
  • Warme muts (voor de koude nachten)
  • Handschoenen
  • Regenponcho/regenjas
  • Veldfles (minimaal 1 liter) gevuld met water voor eerste dag
  • Waterzuivering tabletjes/waterzuiveringssysteem (o.a. GRAYL fles)
  • Voldoende trekkingsokken
  • Lichte sokken (voor ’s avonds)
  • Slippers (na afloop wandeling) 
  • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
  • Slaapmatje (isolerend)
  • Dagrugzak (eventueel camelbag) met regencover
  • Waterdichte duffelbag
  • Zonnebril  (100% UV-werend)
  • Zonnebrand (blockfactor minimaal 30)
  • Lippenbalsem (100% UV-werend)
  • Hoofdlamp (bijv. Petzl)
  • Kleine reishanddoek of sarong 
  • Camera (plus reservebatterijen)
  • Snacks, koekjes, energybars, chocolade, muesli, droog fruit, rozijnen, druivensuiker
  • Persoonlijke medicijnen, paracetemol, second scin voor blaren, pleisters, enz 
  • Wat cash geld (voor o.a. fooi gids, kok en paardenmannen)
  • Paspoort
  • Wandelstokken
  • Eventueel verrekijker
  • Goed humeur! 

  Voor een verblijf in Kirgizië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

  N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Kirgizië

  Voor een verblijf in Kirgizië van maximaal 60 dagen hebt u geen visum nodig. Bij aankomst aan de grens krijgt u een stempel in uw paspoort, waarmee u 60 dagen kunt blijven. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en eventueel een visum voor een eerstvolgend visumplichtig land.

  Kirgizië & Oezbekistan

  Indien u de Kirgizië & Oezbekistan Vogelreis heeft geboekt dient u vooraf een visum aan te vragen voor Oezbekistan. Voor de aanvraag van dit visum is een uitnodigingsbrief vereist. U ontvangt deze uitnodigingsbrief van SNP nadat de reis garant vertrek heeft gekregen.


  N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Kirgizië

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  De gezondheidsvoorzieningen in Kirgizië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
  N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


  Verplicht
  Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Kirgizië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Kirgizië zelf komt geen Gelekoorts voor.
  Aanbevolen
  Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
  Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Kirgizië van meer dan 2 weken.

  Malaria
  In Kirgizië komt van juni t/m oktober Malaria voor in het zuiden en westen van het land, grenzend aan Tadjikistan en Uzbekistan - de regio's Batken, Osh, Jalal-Abad en de buitenwijken van Bishkek.
  Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Over het algemeen is Kirgizië een gastvrij, veilig en erg verdraagzaam land, echter de kleine misdaad groeit en daarom zult u enige voorzorgsmaatregelen moeten treffen, net als in ieder ander land. Vermijd ‘s nachts de slecht verlichtte openbare parken om vervelende situaties te vermijden. Verder zijn er in de steden en voornamelijk de bazaars veel bedelaars te vinden, meestal in de vorm van straatkinderen of bejaarden. Houdt verder het geld uit het zicht, met behulp van bijvoorbeeld een ‘money-belt’ en let goed op bij het omwisselen van buitenlandse valuta. Neem vooral al het te wisselen bedrag apart en tel eerst het gekregen geld alvorens uw geld te geven.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Kirgizië - Tian Shan

  Wandelen door Hemelse Bergen

  Wandel- en cultuurvakantie vanuit hotel, guesthouses, tenten en yurt

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten