Kirgizië - Fietsreis, 21 dagen Langs hemelse bergen en zilveren rivieren

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fietsen

Kampeertrektocht per fiets

Soms doemt er een bestemming op die elke fantasie te boven gaat. Kirgizië is zo'n bestemming. Fiets een kleine 900 km door het land van de zijderoute, de zeldzame sneeuwluipaard en de bergen van Tien Shan, met toppen tot meer dan 7000 meter. Behalve de spectaculaire bergpieken zijn er 'Kaska Suu's’, ofwel zilveren rivieren, rustige dorpen, groene alpenweiden, tapijten van edelweiss en rode rotspartijen. Je overnacht in tenten en guesthouses.

Uniek aan deze reis

 • Groene hoofdstad Bishkek
 • Kleine groep al vanaf 7 deelnemers garant
 • Nederlandse SNP-reisleider
 • Tien Shan: 'het Hemelse Gebergte'
 • Volg de oude zijderoute
Zwaarte
Comfort

Blog - Fietstocht door Kirgizië

Siberische steenbokken spotten, een yak attack en een ontmoeting met galopperende cowboys. Met vijftien deelnemers fiets ik negenhonderd kilometer door de uitgestrekte wildernis van Kirgizië, dat voor negentig procent uit bergen bestaat. Lees verder...

Op Pad | Kirgizië: tussen peak Poetin en peak Lenin

In de Kirgizische bergen ontbreken elektriciteit, wc's en warme douches. Maar je komt er wel machtige pieken tegen, galopperende paarden, zilveren rivieren, yurts en wildkampeerplekken om te zoenen. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Kirgizië - fietsreis

Soms doemt er een bestemming op die elke fantasie te boven gaat zoals het hooggelegen zeer authentieke Kirgizië. Voor veel mensen een waarachtig terra incognito. Nog maar honderd jaar geleden stond het op kaarten van Centraal Azië afgebeeld als een grote, witte vlek. Het land wordt feitelijk gevormd door de bergen van Tien Shan, die ook wel het Hemelse Gebergte worden genoemd, met tot meer dan 7000 meter hoge besneeuwde toppen. Ze zijn het middelpunt van Azië, dicht tegen de Himalaya aan, en vormen een natuurlijke barrière tussen het Indische subcontinent en de Russische steppen. Het bergland wordt doorsneden door vele 'Kaska Suu's', ofwel zilveren rivieren, want Kaska Suu betekent helder en bijzonder. Het is een veel voorkomende naam in Kirgizië. De talloze hooggelegen, kristalheldere bergmeren vervolmaken het zuivere berglandschap. Dwars door dit bergland slingerde zich ooit de zijderoute: de karavaanweg die het Romeinse rijk met China verbond en waarover zowel goederen als ideeën hun weg vonden. Het is het leefgebied van de zeer zeldzame sneeuwluipaard. Waarschijnlijk bevindt zich hier de grootste nog voorkomende populatie van dit prachtige roofdier.

De landschappelijke afwisseling van Kirgizië is zeer groot. Behalve de spectaculaire bergpieken, bedekt met eeuwige sneeuw, zijn er de rustige dorpen waar de tijd stil lijkt te staan. Onderweg is er geen druk autoverkeer maar ontmoeten we vriendelijke mannen te paard met hun typische vilten hoeden. We fietsen door groene alpenweiden die worden afgewisseld met naald- en loofbossen. Even later fietsen we weer door een maanlandschap met kleurrijke rotsen. Bij het kamperen moeten we opletten dat we de edelweiss niet vertrappen. De ongeveer 900 km lange fietsroute begint in Bishkek en gaat door de 3100 m hoge Tuya Ashuu tunnel naar het zuiden. Via het Son Kul meer komen we in Naryn. Vandaar maken we een spectaculaire doorsteek over de Terskey Allatoo met z’n 3800 m hoge Tosor pas naar het Issyk Kul meer. Het mooiste traject hebben we bewaard voor het laatst. Vanaf Karakol zien we de vijf- en zesduizenders van heel dichtbij. We volgen de Sary Jaaz rivier stroomopwaarts, met aan het einde de bijna 7000 meter hoge Khantengry (6995 m). Nog een laatste pas van 3300 meter en we fietsen langs de Kazachstaanse grens weer terug naar het Issyk Kul meer. Hier kunnen we onze benen een welverdiende rust geven na de vele klimkilometers.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Bishkek.

Overnachting in

Bishkek

Dag 2

Na aankomst in de vroege ochtend op de luchthaven nabij Bishkek worden we verwelkomd door onze lokale gids. De bus staat voor ons klaar om in een half uurtje naar Bishkek te rijden. Ondanks het vroege tijdstip, hebben we de hotelkamers al gereserveerd zodat we direct al een paar uurtjes kunnen bijslapen na de vlucht. In de middag staat een bezoek gepland aan het centrum van de stad met z'n ontelbare parken. De bewoners van Bishkek zijn trots op hun stad: het zou de groenste hoofdstad zijn die er bestaat. Je vindt er communistische invloeden waaronder imposante pleinen met grote Lenin-beelden. Bij helder weer zie je ten zuiden van Bishkek de imposante eeuwig besneeuwde toppen van het Alatoo-gebergte opdoemen. Daarnaast zijn er vele terrassen om prettig te vertoeven en musea vol culturele bezienswaardigheden.

Overnachting in

Bishkek

Dag 3

Transfer en 36km fietsen door de Suusamyrvallei.
De dag begint zeer vroeg met een transfer vanaf Bishkek richting de Suusamyr vallei. De truck brengt je naar de tunnel die de Tor Ashuu pas op 3100 m hoogte passeert. In de afdaling opent de Suusamyrvallei zich. Dit is een parel van landschappelijke schoonheid: groene rollende heuvels, bespikkeld met paarden en op de achtergrond besneeuwde pieken.
Je stijgt vandaag 60m en daalt 1060m.

Overnachting in

Tenten bij de West Karakol rivier

Dag 4

60km fietsen van de Suusamyrvallei naar omgeving Aral.
We dalen zeer geleidelijk in de Suusamyrvallei en hebben volop de tijd om schitterende foto’s te maken. Met z’n rode rotsen wordt het landschap steeds surrealistischer. Achter populieren duiken sterk geërodeerde bergen op die in kleurschakering wisselen van groen naar bruin en rood.

Je stijgt vandaag 100m en daalt 750m.

Overnachting in

Tenten

Dag 5

68km fietsen (waarvan 40km asfalt).
We volgen de Kekemerin rivier stroomopwaarts tot Bayzak. Hier fietsen we door landelijke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Na Bayzak gaan we verder door een grillige kloof naar het zuiden. Onze kampeerplek ligt op een plateau waarvoor we eerst nog de rivier moeten doorwaden. Hoe hoog zou het water deze keer staan…?
Je stijgt vandaag 1085m en daalt 50m.

Overnachting in

Tenten

Dag 6

49km fietsen.
Vandaag beklimmen we een pas van 3300 m. Voor ons ligt het Son Kul meer. Op de bergen om ons heen ligt het hele jaar door sneeuw en ook aan de overkant van het meer staan besneeuwde bergpieken. We overnachten aan de zuidzijde van het meer op 3000 m hoogte. Vroeg in mei durven de eerste Kirgiezen hier naar boven te komen vanuit de lager gelegen delen. Ze wonen hier in yurts: de tenten van de nomaden. Ze hoeden hun vee met paarden.
Je stijgt vandaag 900m en daalt 300m.

Overnachting in

In tenten aan het Son Kul meer

Dag 7

36km fietsen.
De 3200 m hoge Moldoo Ashuu pas staat vandaag op ons te wachten. Daarna volgt een spectaculaire afdaling in het Kurtka dal waar we op 2000 m overnachten.

Je stijgt vandaag 300m en daalt 1300m.

Overnachting in

In tenten in het Kurtka dal

Dag 8

107 km fietsen (waarvan 90 km asfalt).
Ondanks de lange afstand die we vandaag moeten afleggen zal het vandaag geen zware tocht worden. Het eindpunt vandaag is Naryn.
Je stijgt vandaag 550m en daalt 500m.

Overnachting in

Naryn

Dag 9

97 km fietsen (waarvan 16 km asfalt).
We trekken verder oostwaarts door het dal van de Naryn rivier. Na 45 km gaat de route verder langs de Kichi Naryn (de kleine Naryn rivier) omhoog het Tersky Allatoo gebergte in.
Je stijgt vandaag 1440m en daalt 820m.

Overnachting in

Tenten

Dag 10

40 km fietsen.
We klimmen verder omhoog over een volledig onverharde weg langs de Bolgart rivier en komen uit bij heetwaterbronnen waar we ons kampement opslaan.
Je stijgt vandaag 400m en daalt 150m.

Overnachting in

Tenten

Dag 11

29km fietsen.
In deze betoverende omgeving fietsen we over een onverharde weg tot aan de voet van de 3893 m hoge Tosor pas. Wolven zijn in dit gebied berucht. In de winter, bij voedselschaarste, dalen ze soms af tot in de dorpen en proberen daar iets voedzaams te vinden. In de zomer zijn de natuurlijke prooien ruim voorradig. Met heel veel geluk hoor je 's avonds wolvengehuil.
Je stijgt vandaag 550m.

Overnachting in

In tenten aan de voet van de Tosor pas

Dag 12

40km fietsen en transfer.
Het uitzicht vanaf de 3893 m hoge Tosor Pas is weergaloos. Voor ons ligt het Issyk Kul meer (1600m) , ook wel ‘Warm Meer’ genoemd. Dit meer bevriest nooit vanwege opwarming door middel van thermale warmte. Achter ons liggen tientallen maagdelijk witte vierduizenders waar bergbeklimmers zich nog niet aan gewaagd hebben. Je vervolgt de weg in het dal langs de Tosor Rivier, door badlands. Dan pikt de truck ons op en brengt ons over een hoog plateau naar Karakol in het noordoosten. Overal om ons heen vinden we edelweiss en marmotten.
Je stijgt vandaag 350m en daalt 2250m.

Overnachting in

Karakol

Dag 13

Rustdag Karakol.
Na twee weken fietsen is het tijd voor een welverdiende rustdag. Bezoek op je gemak de levendige markt, de houten moskee en de Holy Trinity kerk met haar fraaie kleuren.

Overnachting in

Karakol

Dag 14-17

Vier fietsdagen, totaal 260 km.
In vier dagen fietsen we 260 km door een desolaat landschap met op de achtergrond de meer dan 6000 m hoge pieken van de Hemelse bergen die de grens met China en Kazachstan vormen. Via de Chon-Ahuu Pas (3822m) komen we in de Sary Jaaz vallei. Het einde van de wereld lijkt hier niet ver vandaan. Men voelt zich klein en nietig en toch geeft het een enorme voldoening om de bergen in deze wondere wereld op de fiets te bedwingen. We vervolgen de tocht door de Karkara Canyon langs de grens met Kazachstan en komen in San Tash waar de Timurlan’s stones zich bevinden.
De hoogteverschillen deze dagen:
Dag 14: je stijgt 1200m en daalt 250m.
Dag 15: je stijgt 1100m en daalt 1050m.
Dag 16: je stijgt 450m en daalt 200m.
Dag 17: je stijgt vandaag 350m en daalt 1400m.

Overnachting in

Tenten

Dag 18

83km fietsen.

Vandaag is een vlakke fietsdag. We komen in de vroege middag aan in Kuturga aan het Issyk Kul meer waar we heerlijk kunnen uitrusten van de vermoeienissen. Een van de hoogtepunten bij het meer is de zonsopkomst en zonsondergang.

Je stijgt vandaag 100m en daalt 500m.

Overnachting in

In tenten bij Kuturga aan het Issyk Kul meer

Dag 19

Vanwege de fraaie zonsopkomst is het zeer de moeite waard om vroeg op te staan. Doe het deze ochtend rustig aan, heerlijk aan het strand van Cholpon Ata. In de loop van de dag rijden we door naar Bishkek, een transfer van 5-6 uur.

Overnachting in

Bishkek

Dag 20

Dit weerzien met Bishkek geeft je de gelegenheid deze bijzonder aangename stad beter te leren kennen. In de parken is een levendig uitgaansleven vol terrassen, live muziek en goede eetgelegenheden. Ook een wandeling over een van de vele imposante pleinen geeft je een goede gelegenheid om de sfeer te proeven. Bishkek is een stad die weidsheid uitstraalt op een ontspannen manier.

Overnachting in

Bishkek

Dag 21

Afhankelijk van de vertrektijd van de terugvlucht worden we vandaag naar het vliegveld gebracht en vlieg je terug naar Nederland waar je nog dezelfde dag aankomt.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden de deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bishkek en Karakol verblijven we in uitstekende middenklasse hotels. In Naryn strijken we neer in een homestay waar we zullen slapen in twee- tot vijfpersoons kamers.

De overige nachten slapen we in tweepersoonstenten. Je zet je eigen tent op en verder kan er enige hulp worden gevraagd bij het verder opbouwen van het kamp, hoewel dat meestal door onze begeleiders zal worden geregeld. Tijdens het kamperen zijn er nauwelijks sanitaire voorzieningen. Er gaat een WC-tent mee, het wassen doen we in beekjes.

Voor zowel de hotels als de tenten is eenpersoons gebruik mogelijk.

Over de maaltijden

Vrijwel alle maaltijden zijn inclusief. In de steden Bishkek en Karakol is alleen ontbijt inbegrepen, tijdens de fietstocht alle maaltijden. Tijdens de fietsdagen worden onze maaltijden bereid door een kok. Hoewel er voor een hele groep wordt gekookt, probeert men altijd een goede variatie in de maaltijden aan te bieden. Overdag eten we meer salades, 's avonds meer soepen en een eenvoudige tweede maaltijd. De soepen zijn 'weldoordacht' voor fietsers en wandelaars. Mocht u de soep 's avonds minder aan kunnen vanwege een dieet, dan kunt u met de tweede maaltijd meer eten. Er wordt zoveel mogelijk met diëten rekening gehouden maar veganistische of glutenvrije maaltijden kunnen niet worden bereid. Koffie (oploskoffie) en thee wordt natuurlijk geserveerd.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • Alle overnachtingen 
 • Transfers volgens programma
 • Alle maaltijden tijdens de reis (behalve lunch en diner in Bishkek en Karakol)
 • Bereiding maaltijden tijdens kamperen door lokale kok
 • Permit Kirgizië (zie reisdocumenten)
 • Transport van persoonlijke bagage, voedsel en keukenuitrusting door vrachtwagen
 • Reisbegeleiding Nederlandstalige reisleider en Kirgizische gids, chauffeur en kok

Niet inbegrepen

 • Lunches en diners in Bishkek en Karakol
 • Bronwater (voor onderweg)
 • Entrees
 • Onvoorziene vervoerskosten
 • Fooien lokale staf (ongeveer € 40,-) en persoonlijke uitgaven
 • Fiets mee in het vliegtuig
 • Vaccinaties
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is gekwalificeerd als een middelzware fietstocht. De zwaarte wordt mede bepaald door de hoogteverschillen, de lengte van de fietstochten en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee je gedurende de tocht te maken hebt. De hoogteverschillen zijn meestal niet meer dan enkele honderden meters per dag. Een enkele keer is dit meer dan 1000 m. Het aantal kilometers per dag ligt gemiddeld tussen de 50 en 110 km. In totaal fietsen we 900 km in 15 fietsdagen. Hoewel al je bagage vervoerd wordt, moet je de tocht niet onderschatten. De wegen zijn grotendeels onverhard. De kwaliteit van de onverharde wegen is wisselend: soms matig (met stenige afdalingen), soms goed, maar meestal van redelijke kwaliteit.

Speciale verzekering

Ga je op fietsvakantie dan adviseren wij je om voor je fiets een reisverzekering af te sluiten.

 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom (excl. de kosten voor fietshuur). De heen- en terugreis vindt plaats met Turkish Airlines naar Bishkek v.v.

Vluchtschema

TK 1952 Amsterdam - Istanbul vertrek 11.20 aankomst 15.50 uur

TK  348 Istanbul - Bishkek vertrek 21.30 aankomst 05.40* uur

TK  345 Bishkek - Istanbul vertrek 10.10 aankomst 13.15 uur

TK 1955 Istanbul - Amsterdam vertrek 19.10 aankomst 21.45 uur

Vluchtschema met vertrek op 02 augustus 2020

TK 1958 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.40 aankomst 19.00 uur

TK  348 Istanbul - Bishkek vertrek 21.30 aankomst 05.40*

TK  345 Bishkek - Istanbul vertrek 10.10 aankomst 13.15 uur

TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 15.05 aankomst 17.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Fiets in het vliegtuig

Je moet bij deze reis je eigen MTB fiets meenemen. Vanwege internationale wetgeving mag je geen e-bike of elektrische fiets meenemen. Wij hebben met de luchtvaartmaatschappij goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig. Echter het vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je dient je fiets goed te verpakken. Voor deze reis is een fietsdoos verplicht. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

De bagagevrijdom bedraagt 30 kg (excl. fiets) per persoon. De kosten voor het meenemen van de fiets met Turkish Airlines bedragen € 90,- per fiets (one way). Dit bedrag kun je op Schiphol voldoen. Bij vertrek uit Bishkek betaal je bij het inchecken aan Turkish Airlines € 90,- per fiets, te betalen in Amerikaanse dollars. SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Voor de toegang tot bepaalde gebieden tijdens deze fietsreis heb je een permit nodig. Deze wordt voor je geregeld door SNP. Voor het aanvragen van je permit voor Kirgizië hebben wij 8 weken vóór vertrek een kleurenscan van de persoonspagina uit je paspoort nodig. Helaas accepteren de Kirgizische autoriteiten geen paspoortscan waar het woord ‘ kopie’ op staat of waarbij bepaalde gegevens zwart zijn gemarkeerd. De scan kun je digitaal naar SNP sturen, uiterlijk 8 weken vóór vertrek. De scans moeten per se van het bestandsformaat JPEG zijn, andere bestandsformaten kunnen niet worden geaccepteerd. 

De bergen van de Tien Shan vormen het hart van het Aziatische continent en hebben een uitgesproken landklimaat. Dit betekent koude en lange winters met temperaturen tot ver beneden -20ºC en daarnaast warme zomers in de lager gelegen delen. Hoog in de bergen wordt het niet echt warm en blijven, ook in de zomer, de nachten koud. Tijdens onze reis verblijven we regelmatig tussen de 2000 en 4000 meter, waardoor we te maken krijgen met een wisselend weerbeeld. We kamperen op grote hoogten. Koude nachten met temperaturen tot dicht bij, of zelfs onder het vriespunt zijn dus niet onmogelijk, terwijl overdag het kwik gemakkelijk stijgt naar een graad of 20ºC. Hoog in de bergen zijn enkele buien en zelfs sneeuw niet ongewoon. De zomermaanden bieden de meeste kans op stabiel weer in de bergen.

Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest, kijk je onder de Landeninformatie bij het tabblad 'Ontdekken - feesten & festivals'.

Onze lokale partner

De partner van SNP is al lang maatschappelijk verantwoord bezig. Zo werkt onze partner met een aantal homestays waardoor lokale bewoners meeprofiteren van het toerisme en de cultuur van de Kirgies tevens met trots wordt uitgedragen. Op het kantoor van onze partner is het afvalbeleid aangepast dat ten goede is gekomen aan een schonere leefomgeving. Het doel voor de komende jaren is om medewerkers meer informatie te verschaffen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wil one partner overstappen op meer duurzame vervoersmiddelen. Ze blijven alert op nieuwe duurzame initiatieven.

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kirgizië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Bishkek zijn de lunches en diners voor eigen rekening. Daarnaast komen persoonlijke uitgaven uiteraard voor je eigen rekening. Gedurende de vele dagen in de wildernis kan je geen geld opnemen en weinig uitgeven. Met € 150,- a € 200,- voor persoonlijke uitgaven kom je een heel eind. Dat is inclusief de fooien voor de chauffeur, gids en kok.

De Kirgizische munteenheid is de som. De som is een incourante geldsoort en daarom buiten Kirgizië vrijwel niet verkrijgbaar. In Bishkek, Naryn en Karakol kan je makkelijk euro’s wisselen in som. Het is dus niet nodig om dollars mee te nemen. Pinnen kan soms in Bishkek en in Karakol. Het betalen met creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, echter het is nog altijd op een zeer beperkte schaal. Met je credit card kun je bijvoorbeeld de kosten betalen van het transport van je fiets op de terugvlucht. 

Tijdens de fietstocht krijgen we ondersteuning van een 4x4 truck die de bagage en kampeerspullen vervoert. Er is tevens plaats in deze trucks voor enkele deelnemers, mocht je niet meer verder kunnen of willen fietsen.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het fietsplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Ook enig doorzettingsvermogen is onmisbaar. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige fietstochten in Zuid-Limburg of de Ardennen maken.
Elders is niet alles zo geregeld als in Nederland. Soms lopen de zaken niet zoals gepland en is het nodig om te improviseren. Zelfredzaamheid en een avontuurlijke geest zijn op zulke momenten plezierige eigenschappen. Je wordt geacht zelf een band te kunnen plakken.

Bij deze reis moet je je eigen fiets meenemen. Vanwege de wisselende kwaliteit van de wegen (meestal redelijk, soms goed, maar vaak slecht) adviseren we je een MTB mee te nemen met geveerde voorvork en bij voorkeur 29 inch wielen. Ook  een trekking- of een cross-hybride fiets met geveerde voorvork en banden met grof profiel zijn geschikt. Kies t.a.v. de versnellingen aan de voorkant minimaal voor 2 kettingbladen naast elkaar. Bij drie kettingbladen heb je een groter bereik in versnellingen, doch bij 2 kettingbladen hoef je minder na te denken over het schakelen en is de kans kleiner dat de ketting enigszins scheef kan staan (meer weerstand) in vergelijking met 3 kettingbladen. Voor de achterklant heb je de keuze uit cassettes met 7, 8, 9, 10, en zelfs 11 tandwielen (11 speed).

Voor de fiets adviseren wij om de volgende spullen mee te nemen: stuur- en of zadeltas, speciale anti-lekbanden, 2 bidons, slot met reservesleutel, kleine pomp, kilometerteller, bandenplakset, inbussleutel, (kruiskop)schroevendraaiertje, kleine tang, één of twee andere sleutels (o.a. voor je trappers), noodspaken (vraag advies bij je fietsenmaker: hij kan ze precies op maat voor je buigen, dan heb je geen pignonafnemer nodig), reserve binnenbanden en buitenband, extra rem- en derailleurkabel, enkele schroefjes en moeren, een klein stukje dun ijzerdraad, 2x extra set remblokjes voor natte en zandige omstandigheden, een rolletje tape, stukje fietsketting, eventueel kettingolie, kettingpons, tie-rips. De reisleider neemt wat groter gereedschap mee en een grote fietspomp.

Uitrustingslijst

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van verzekeringspapieren en van paspoort (een set kopieën thuis laten)
 • Fiets (zie specificaties hierboven)
 • Fietstas (regenkleding, camera, snacks, waterfles, etc)
 • Dagrugzak (voor stadsbezoek en 's avonds een wandelingetje)
 • Fietshelm (verplicht)
 • Waadschoenen of sandalen om rivieren door te waden
 • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
 • Slaapmatje
 • Zonnebrandmiddel, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • Oordopjes, tegen nachtelijke honden, hanen of buren
 • Fietskleding en -handschoentjes
 • Warme, regen - en winddichte kleding; handschoenen, sjaal en muts; alle kleding in plastic zakken!
 • Luchtige kleding
 • Toiletartikelen, neem biologisch afbreekbare artikelen mee
 • Zaklampje (voorkeur hoofdlampje bijv. van Petzl) en reservebatterijen
 • Enige EHBO-benodigdheden: isoleerdeken, pleisters, betadinedruppels (ontsmetter bij wonden), norit, jodium, vitaminen, koortswerende pijnstiller als paracetamol
 • Insectenwerend middel
 • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

 

De tocht wordt aanzienlijk verlicht doordat het grootste deel van je bagage vervoerd wordt. Je fietst alleen met een fietstas met wat extra kleding, proviand en een waterfles. Zo kan je volop genieten van het indrukwekkende landschap. Houd bij het bepalen van je bagage rekening met het gewicht en maak een kritische selectie. De fietsdozen of fietskoffers die je gebruikt voor het verpakken van de fiets kunnen bij de lokale agent worden bewaard. Je kan het verpakkingsmateriaal dan ook weer voor de terugreis gebruiken.

Mei 2019: we hebben de specificaties voor de mee te nemen fiets verduidelijkt. Lees graag het kopje Materiaal en uitrusting onder Praktische Informatie aandachtig door. 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor fietsen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

De reisleiders die onze fietsreizen begeleiden hebben naast een grote affiniteit voor fietsen veelal zelf ervaring met fietsen in verschillende landen, als ook met het begeleiden van groepsfietsreizen. Voor de fietsreizen in gebieden met een hoger risico hebben zij tevens onze aanvullende Z-scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Zie ook: SNP schoolt reisleiders voor risicogevoelige reizen

Voor een verblijf in Kirgizië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Kirgizië

Voor een verblijf in Kirgizië van maximaal 60 dagen hebt u geen visum nodig. Bij aankomst aan de grens krijgt u een stempel in uw paspoort, waarmee u 60 dagen kunt blijven. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en eventueel een visum voor een eerstvolgend visumplichtig land.

Kirgizië & Oezbekistan

Indien u de Kirgizië & Oezbekistan Vogelreis heeft geboekt dient u vooraf een visum aan te vragen voor Oezbekistan. Voor de aanvraag van dit visum is een uitnodigingsbrief vereist. U ontvangt deze uitnodigingsbrief van SNP nadat de reis garant vertrek heeft gekregen.


N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kirgizië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Kirgizië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Kirgizië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Kirgizië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Kirgizië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Kirgizië van meer dan 2 weken.

Malaria
In Kirgizië komt van juni t/m oktober Malaria voor in het zuiden en westen van het land, grenzend aan Tadjikistan en Uzbekistan - de regio's Batken, Osh, Jalal-Abad en de buitenwijken van Bishkek.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Over het algemeen is Kirgizië een gastvrij, veilig en erg verdraagzaam land, echter de kleine misdaad groeit en daarom zult u enige voorzorgsmaatregelen moeten treffen, net als in ieder ander land. Vermijd ‘s nachts de slecht verlichtte openbare parken om vervelende situaties te vermijden. Verder zijn er in de steden en voornamelijk de bazaars veel bedelaars te vinden, meestal in de vorm van straatkinderen of bejaarden. Houdt verder het geld uit het zicht, met behulp van bijvoorbeeld een ‘money-belt’ en let goed op bij het omwisselen van buitenlandse valuta. Neem vooral al het te wisselen bedrag apart en tel eerst het gekregen geld alvorens uw geld te geven.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

door_de_saary_jaazvallei.jpg

Kirgizië - Fietsreis

Langs hemelse bergen en zilveren rivieren

Kampeertrektocht per fiets

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten