banner 01 146096

Japan - Kumano Kodo Wandelreis , 17 dagen In de voetsporen van keizers, aristocraten en 'gewone' pelgrims

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit stadshotels en minshuku’s

Ruim duizend jaar lang maken Japanners uit alle sociale geledingen de inspannende pelgrimage naar de drie Grote Schrijnen van Kumano. De shinto schrijnen liggen op het dunbevolkte, groene en bergachtige Kii Schiereiland ten zuiden van Osaka. De bekendste route is de ‘keizerlijke’ Nakahechi die van Tanabe in het westen tot aan Nachisan in het oosten loopt. Caroline van Ommeren neemt je mee naar Kumano Kodo, een pelgrimstocht die net zoals Santiago de Compostela op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Caroline heeft tijdens haar lange loopbaan als reisleider vooral de laatste jaren een grote fascinatie en passie voor Japan. De reis vangt aan in de culturele hoofdstad van Japan, Kyoto. Bezoek indrukwekkende tempels en prachtige tuinen en maak een fietstocht door het landelijke gebied. Na een verblijf in het boeddhistische heiligdom Koyasan treden we in de voetsporen van keizers, aristocraten, asceten en doodgewone pelgrims. We volgen gedurende vijf dagen de Nakahechi route over eeuwenoude paden, door cipressen- en cederbossen, langs beekjes, rijstvelden en bemoste oji-monumentjes. De pelgrimage eindigt bij Kumano Hayatama Taisha, de derde schrijn bij de Baai van Katsuura. Voordat de reis in Osaka eindigt, verblijven we nog in Ise, de stad van de Grote Schrijn, het heiligste der heiligdommen van het shintoïsme.

 

 

 

 

Uniek aan deze reis

 • Bezoek drie heiligdommen Kumano Sanzan
 • Caroline van Ommeren, Japan-kenner en SNP-reisleider
 • Maximaal 12 deelnemers
 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Verkenning van culturele hoofdstad Kyoto, te voet en per fiets
 • Wandelen langs shintoïstische, boeddhistische en shugendo (oji) schrijnen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Japan - Kumano Kodo Pelgrimsreis

Shinto, boeddhisme en shugendo

Shinto ‘de weg van de goden’, is de oorspronkelijke religie van Japan en bestaat al sinds mensenheugenis. Shinto kent geen stichter en geen heilig boek maar wel een uitgebreid pantheon aan geesten, goden en godinnen die gezamenlijk kami worden genoemd. Kami zijn er in de vorm van stenen, bomen, rivieren; de natuur zelf is het object van aanbidding. Kami worden geëerd in de natuur en in shintoïstische schrijnen. Het boeddhisme kwam via China en Korea in de 6de eeuw naar Japan en kreeg vrij gemakkelijk voet aan de grond. De twee religies stonden en staan elkaar niet in de weg. Veel Japanners verklaren zowel shintoïst als boeddhist te zijn. Eenvoudigweg gezegd is shinto voor het hier en nu en het boeddhisme voor de ziel en (het leven na) de dood.

In de 7de eeuw ontstond Shugendo, een nieuwe religie waarin elementen uit shinto, boeddhisme, taoïsme en confucianisme zijn samengevoegd. Shugendo is gebaseerd op de aanbidding van de berggebieden waarin de ziel van de voorouders leeft. Shugendo betekent grofweg ‘het pad van oefening om spirituele kracht te verwerven’. De beoefenaars zijn berg-asceten die met hun veeleisende trainingen en pelgrimages op hun plaats zijn in Kumano. Op de Kumano Kodo pelgrimage zien we dat shinto, boeddhisme en shugendo hand in hand gaan in Japan. 

Kumano Kodo pelgrimage

Op het Kii Schiereiland ligt een netwerk van pelgrimsroutes die gezamenlijk Kumano Kodo worden genoemd. De beroemdste is de keizerlijke Nakahechi met een historie die terug voert tot de 10de eeuw. In het verleden pelgrimeerden aristocraten en leden van de keizerlijke familie over de Nakahechi naar de drie Grote Schrijnen van Kumano. In tegenstelling tot het boeddhistisch heiligdom Koyasan, is iedereen van oudsher welkom op de Kumano Kodo. Tot aan het eind van de 19de eeuw werden vrouwen geweerd uit Koyasan maar de Kumano pelgrimage stond voor iedereen open, ongeacht sekse of afkomst. Het doel van alle pelgrims ligt diep in het hart en in het oosten van het Kii-gebergte: de schrijnen Kumano Hongu Taisha, Hayatama Taisha en Nachi Taisha.  Deze drie heiligdommen worden samen Kumano Sanzan genoemd. Kumano belichaamt de spirituele oorsprong van Japan. Het heilige gebied wordt geassocieerd met de mythologische godin Izanami, de schepster van het Japanse eilandenrijk. Bovendien geloven de pelgrims dat Kumano wordt beschermd door voorouders en door kami. Japanners betreden de wereld van kami met eerbied en ook met wat huiver. Gewone stervelingen worden gedoogd maar voelen zich toch niet helemaal op hun gemak in de ‘wilde natuur’. Om kami gunstig te stemmen moeten er purificatie- en offerrituelen uitgevoerd worden. Langs het hele traject vinden we oji, kleine sub schrijnen gewijd aan de ‘kind goden’ van Kumano. De oji-monumenten beschermen, wijzen de weg en zijn zowel het object van aanbidding als de rustplaats voor de vermoeide pelgrims. Onderweg komen we zowel shintoïstische, boeddhistische als shugendo oji tegen.  

Dual Pilgrim

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela en Kumano Kodo zijn spiritueel met elkaar verbonden. De pelgrim op het pad naar Kumano loopt naar de plek waar de zon opkomt, de route naar Santiago eindigt waar de zon ondergaat. Bovendien zijn het de enige twee pelgrimsroutes ter wereld die opgenomen zijn in de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Wat de Jakobsschelp is voor Santiago, is Yatagarasu voor Kumano Kodo. Deze kraai met drie poten staat symbool voor hemel, aarde en mensheid en is zowel de goddelijke boodschapper als de bovennatuurlijke gids van de pelgrims. De pelgrim die zowel de laatste 100 kilometer naar Santiago heeft volbracht én een van de routes naar Kumano heeft gevolgd, wordt ‘Dual Pilgrim’ genoemd. De bewijsstempels vinden we bij een aantal oji-monumenten onderweg en de eindstempel bij Kumano Hongu Taisha. Het Dual Pilgrim Paspoort is verkrijgbaar bij aanvang van de pelgrimstocht in Japan.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Osaka - Kansai Airport. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 2

In de ochtend reizen we van Kansai Airport in ruim een uur met de trein naar Kyoto. Duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Met ruim tweeduizend tempels en schrijnen, minimalistische zen tuinen en musea met zowel klassieke als moderne kunst, mag Kyoto zich met recht het culturele hart van Japan noemen.

Overnachting in

Kyoto

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 3

Vandaag maken we kennis met de stad van tempels, poëten, filosofen, geisha’s en toeristen. Allereerst bezoeken we de boeddhistische Sanjusangen-do, een reusachtige tempelhal uit de 13de eeuw. Het hoofdgebouw biedt onderdak aan 1001 beelden van Kannon, de boddhisatva van het mededogen, elk met elf hoofden en duizend armen. In het midden van de hal kijkt het ruim drie meter hoge beeld van Kannon op ons neer. Vlakbij Sanjusangen-do ligt Chishaku-in. Deze tempel wordt vaak door toeristen overgeslagen en dat is wel zo prettig; de tuin is een van de mooiste van de stad.  Bovendien heeft de tempel een museum met prachtige 16de eeuwse wandschilderingen die de vierjaargetijden uitbeelden.

De wijk rondom de beroemde tempel Kiyomizu-dera is vol met grote en kleine tempels, eethuizen en winkeltjes. Toeristenmeisjes, verkleed en gekapt als leerling geisha (maiko), flaneren door de straatjes. Sommigen elegant en rolvast, anderen onbeholpen voortstrompelend op hun gehuurde geta’s. Via de shintoïstische Yasaka Jinja en de geishawijk Gion wandelen we naar het commerciële hart van de stad. Hier vinden we alle bekende winkelketens en de Japanse warenhuizen Isetan en Takashimaya. De Nishiki-markt ligt parallel aan de winkelstraat en is een lust voor het oog met alle heerlijkheden die in de kaiseki-keuken van Kyoto onontbeerlijk zijn. Wie nog voldoende energie heeft kan aan het eind van de dag via het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het Zilveren Paviljoen, wandelen. 

Overnachting in

Kyoto

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 4

Zelfs een jaar in Kyoto is niet lang genoeg om alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Daarom blijven we nog een dagje. Vandaag verkennen we per fiets, voornamelijk heuvelafwaarts, het noordwesten van de stad. We fietsen eerst naar Kinkaku-ji, het paviljoen waarvan het bladgouden dak in het water weerspiegelt. Daarna bezoeken we naar Ryoan-ji, de ‘Tempel van de Vreedzame Draak’. Ryoan-ji is beroemd vanwege de zen tuin met de vijftien rotsblokken die als eilanden op een zee van wit zand drijven. Tel ze maar na: het totaal komt op het oog nooit boven veertien uit.

Via landelijke weggetjes bereiken we Saga-Toriimoto, een dorp waar nog een aantal huizen met rieten daken bewaard zijn gebleven. Na de lunch in een authentiek eethuis fietsen we naar Arashiyama. Het bekendste tempelcomplex hier is Tenryu-ji maar de toeristenhordes weten het ook te vinden. Ingetogener is de villa met de Japanse tuin van Okouchi Denjiro, een acteur van de vroegere stomme film. Drink een kopje macha in het theehuis, struin over de bemoste paadjes en geniet van de tuin. Met de fiets aan de hand storten we ons in de drukte van het wandelpad door het bamboebos. De fietstocht eindigt bij de rivier Katsura en per trein reizen we terug naar het centrum.

Overnachting in

Kyoto

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 5

In de ochtend reizen we in ruim een uur per trein naar Nara. In 710 werd Nara de eerste permanente hoofdstad van Japan om 75 jaar later deze status weer te verliezen. Ondanks de korte bloeiperiode is de invloed van Nara op de rest van het land groot geweest. In Nara werd het boeddhisme tot nationale religie verklaard. De Todai-ji in het park van Nara is het grootste houten gebouw ter wereld, ook al is de huidige constructie uit 1692 kleiner dan het origineel uit 752. Het huisvest Daibutsu, met vijftien meter hoogte het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan.Vanaf Nara reizen we verder naar Koyasan. Koyasan ligt op een dicht bebost plateau omringd door acht bergpieken. De ligging van het heiligdom wordt vergeleken met het hart van de lotus, de bloem van het boeddhisme. Er zijn hier meer dan honderd kloosters waarvan een groot aantal ook onderdak aan pelgrims biedt. We verblijven twee nachten in zo’n elegante shukubo. ’s Avonds proeven we shojin-ryori, het vegetarische diner uit de keuken van zen.

Overnachting in

Koyasan

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 6

Koyasan is gewijd aan het esoterisch shingon-boeddhisme dat door priester Kukai, postuum Kobo Daishi genoemd, in 816 via China naar Japan is gebracht. Het shingon-boeddhisme heeft meer dan tien miljoen volgelingen en zij wensen om na de dood zo dicht mogelijk bij hun meester te zijn. Na de ochtendceremonie in het klooster wandelen we via de indrukwekkende begraafplaats naar de tempel waar duizenden lantaarns branden en dagelijks de Goma-vuurceremonie wordt gehouden. Achter de tempel ligt het mausoleum van Kobo Daishi die hier in ‘eeuwige meditatie’ aanwezig is. Elke dag brengen de monniken hem een maaltijd die hij spiritueel nuttigt. Hierna wandelen we een gedeelte van Nyonin-michi, het vrouwen pelgrimspad. Tot 1872 was het vrouwen verboden om Koyasan te betreden. De enige manier om een glimp van het heiligdom op te vangen was vanaf het pad dat over de acht bergpieken voert.

In de middag is er voldoende tijd om de overige tempels, de pagode en het hoofdkwartier met de zen tuin en de beschilderde panelen te bekijken. Wie wil kan een meditatie- of een yogasessie bijwonen.

Overnachting in

Koyasan

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 7

In de loop van de ochtend reizen we per trein via Hashimoto naar  Wakayama. Na de lunch en een bezoek aan het kasteel in de  Momijidani tuin, reizen we verder naar Kii Tanabe. Kii Tanabe is bekend als de toegangspoort van de pelgrimstocht over de keizerlijke Nakahechi route en om het grote aantal izakaya, het Japanse equivalent van informele eetcafe’s.

Overnachting in

Kii Tanabe

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 8

In de ochtend nemen we de bus die ons in veertig minuten naar Takijiri-oji brengt. Na een kort bezoek aan het informatiecentrum begint onze pelgrimage. Het bospad, omzoomd met boeddhabeelden, stijgt direct al flink. Na 4 km bereiken we de bergkam en het dorp Takahara op 300 meter hoogte. Takahara wordt Kiri-no-Sato genoemd, ‘Dorp in de Mist’. Als de wolken in het dal hangen is dit een mysterieuze plek, als de weergoden ons gunstig gezind zijn worden we beloond met een prachtig uitzicht over de bergen. Takahara is bekend om Kumano-jinja, een eeuwenoude schrijn die verscholen tussen hoge kamferbomen ligt. We vervolgen de route door het bos en langs afgelegen dorpjes. Soms komen we andere pelgrims tegen, vaak lopen we alleen, langs oji-monumentjes, rijst- en theevelden en door torenhoge cederbossen. Na 10 km bereiken we Chikatsuyu, het dorp aan de rivier Hiki-gawa. Volgens de overlevering verwijdert het rivierwater de onzuiverheden van de aardse wereld. Vroegere pelgrims hielden hier halt voor een ijskoud reinigingsritueel, hedendaagse pelgrims wachten daarmee tot ze de heetwaterbronnen van Yunomine bereiken. We vervolgen het pad en bereiken na 4 km en een laatste klim Tsugizakura-oji. Hier groeit de majestueuze Nonaka (Cryptomeria japonica). Sommigen bomen hebben een omtrek van acht meter en hun leeftijd wordt op achthonderd jaar geschat. De takken van de Nonaka wijzen naar het zuiden, in de richting van de heilige Nachi-waterval die we op dag 12 gaan zien.

Wandelinformatie: 18km, 1260m stijgen en 850m dalen 

Overnachting in

Tsugizakura-oji/Nonaka

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 9

De tweede dag op de Nakahechi is een lange dag van 20 km. Na een vroeg ontbijt in onze minshuku en bewapend met een bento-lunch, volgen we het sterk stijgende en dalende pad gedurende 13 km. Maar pas op! Op deze route spoken Daru-geesten rond. Daru zijn slangachtige heksen die zich onzichtbaar kunnen maken en zo ongezien bezit van pelgrims nemen. Een enorme hongerklop met alle pijnen van dien is het gevolg. Het eeuwenoude advies luidt om hier nooit en te nimmer in één keer de lunch te verorberen. Bij de Funatama-jinja splits het pad; wij steken de rivier over en volgen de Akagi-goe route naar ons doel van vandaag: Yunomine Onsen. Yunomine Onsen bestaat uit een verzameling herbergen in een smalle riviervallei. Zo’n 1800 jaar geleden zijn hier warmwaterbronnen ontdekt. Yunomine is een van de oudste plaatsen van Japan waar het badderen tot religie is verklaard. Na de vermoeiende tocht door de bergen komen pelgrims hier voor een bad en een reinigingsritueel voordat ze het heiligdom Kumano Hongu Taishi betreden. Er wordt gezegd dat de kleur van het water hier zeven keer per dag verandert. Of dat waar is kunnen we zelf onderzoeken als we in de hot spring van onze minshuku de spieren ontspannen.

 Wandelinformatie: 20km, 950m stijgen en 1280m dalen

Overnachting in

Yunomine Onsen

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 10

Vandaag kunnen we kiezen uit een korte of een lange, inspannende wandeldag. Wie het rustig aan wil doen kan de Dainichi-goe route van Yunomine naar Kumano Hongu Taisha lopen. De route is kort (totaal 4 km) maar pittig. Het is ook mogelijk om te voet via Hongu Taisha naar Hosshinmon te gaan (10 km) en daar de bus terug te nemen. Wie voor de lange, kloksgewijze rondwandeling kiest, moet eerst via de Akagi-goe weer terug naar de splitsing bij Funatama-jinja (6 km) waar we gisteren zijn afgeslagen. Voorbij de splitsing ligt Hosshinmon-oji, de entree van het heilige buitengebied van de schrijn Hongu Taisha. ‘Hosshinmon’ betekent ‘Poort van Aspiratie naar Verlichting’ en is de  belangrijkste oji op de route. We volgen het pad door het bos en langs bergdorpjes met hier en daar panoramische uitzichtpunten. Fushiogami-oji, dat ‘Op de Knieën Vallen en Aanbidden’ betekent, is de eerste plek van waaruit Hongu Taisha in de verte zichtbaar is. Na  8 km voorbij de splitsing bereiken we het heiligste der heiligen van Kumano. Vanaf  Kumano Hongu Taisha is het nog 2 km door het ceder- en cipressenbos terug naar Yunomine Onsen.

Wandelinformatie: 17km, 900m stijgen en 950m dalen

Overnachting in

Yunomine Onsen

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 11

We verlaten Yunomine en pikken na 3 km de Kogumotori-goe op die door de beboste bergen in het westen van het Kii Schiereiland loopt. Onze eerste top is Hyakken-gura met een panoramisch uitzicht over de 3600 toppen van Kumano. Na 11 km bereiken we de Sakura-toge pas en beginnen met de afdaling naar de Akagi-gawa riviervallei en naar onze minshuku.

 Wandelinformatie: 16km, 700m stijgen en 700m dalen

Overnachting in

Koguchi

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 12

Onze laatste wandeldag op de Kumano Kodo is de zwaarste dag van de pelgrimage. Illustratief voor de zwaarte is de halverwege gelegen Dogiri-zaka, dat in letterlijke vertaling ‘Lichaamsbrekende Helling’ betekent. Het doel heiligt de middelen; het eindpunt is de Grote Schrijn Kumano Nachi Taisha. Het mooiste pad naar de schrijn is Daimon-zaka, de ‘Grote Poort Helling’, opgebouwd uit  267 keientreden en omzoomd met hoge ceders. Boven wacht de beloning: een geweldig uitzicht vanaf de schrijn op de Nachi-taki. Deze waterval is met 133 meter de hoogste van Japan en wordt aanbeden als een symbool van het leven en als de as die hemel en aarde verbindt. De waterval was vroeger de plek waar bergasceten een stortbad namen. Nu is het vooral een geliefde foto-object voor touringcarpelgrims. We overnachten in Nachisan of reizen in een half uur per bus naar Katsuura.

Wandelinformatie: 14km, 1260m stijgen en 930m dalen

Overnachting in

Nachisan of Katsuura

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 13

Van oorsprong is Nachi-Katsuura een rustig vissersdorp gelegen aan de kust van de Stille Oceaan. Katsuura is nu een toeristenplaats met grote (resort)hotels. Japanners komen hier graag om te ontspannen in de warmwaterbaden, karaokebars en gokpaleizen. Maar er wordt ook nog gevist en de vismarkt aan de haven is een begrip in Japan. In de vroege ochtend worden tonijnen geveild die uit de kustwateren zijn gevangen. Bezoekers zijn welkom om vanaf het observatiedek het reilen en zeilen van vissers en handelaren te aanschouwen.

Vanaf Katsuura nemen we de trein voor de korte rit naar Shingu. In de middag bezoeken we Hayatama Taisha. Deze laatste van de drie Grote Schrijnen van Kumano ligt aan de monding van de Kumano rivier. De boottocht van Hongu Taisha naar Hayatama Taisha is een traditioneel onderdeel van de pelgrimage en een hedendaags toeristenuitje.

Overnachting in

Shingu

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 14

We verlaten Shingu en reizen met de trein langs de ruige kust van de Stille Oceaan. Drie uur later komen we in Ise aan. Ise ligt op het Shima schiereiland in de Mie prefectuur en is, met een geschiedenis van 2000 jaar oud, de meest heilige plek van het shintoïsme. Ise Jingu bestaat uit de buitenschrijn Geku en is gewijd aan de godin van voedsel, kleding en huisvesting. Dagelijks offeren de priesters hier rijst. De binnenschrijn Naiku is gewijd aan de zonnegodin Ameterasu-Omikami, de voorouder godin van de keizerlijke familie en de beschermheilige van Japan. De shinto traditie schrijft voor dat de Naiku om de twintig jaar exact herbouwd moet worden. Tijdens de Sengu-no-Gi ceremonie wordt de zonnegodin ritueel naar haar nieuwe verblijfplaats gebracht. De huidige constructie stamt uit 2013. Het heiligste der heiligen mogen we niet betreden of fotograferen.

Overnachting in

Ise

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 15

We blijven nog een dag in Ise zodat we alle tijd hebben om de heiligdommen, het Jingu museum en de gerestaureerde historische districten te bekijken. De schrijn Naiku ligt in Oharai-machi en is bereikbaar via een lange voetgangerslaan. Pelgrims en bezoekers flaneren hier langs (herbouwde) historische huizen in Edo-stijl, kopen souvenirs en proeven lokale specialiteiten. Het is handig om in Ise een huurfiets te gebruiken. Niet ver van Ise ligt Toba, te bereiken met de bus of trein. Toba is de ‘parelstad’ van Japan; in 1893 slaagde de ‘parelkoning’ Mikimoto er als eerste in om parels te cultiveren. Vanuit het vasteland kan je te voet naar het eiland Mikimoto en een bezoek brengen aan het parel museum. Toba is ook bekend om de Ama, vrouwelijke duikers die al decennia lang (zonder zuurstoftanks) duiken naar schelpen, zeewieren, kreeft en inktvis. Liefhebbers van zeebanket kunnen in een Amahut genieten van een op houtskool gegrilde late lunch of vroeg diner.

Overnachting in

Ise

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 16

In de ochtend reizen we in twee uur tijd per trein naar Osaka. Osaka is de derde stad van Japan en een echte werkstad. Er zijn niet zoveel historische bezienswaardigheden maar de moderne stad heeft interessante buurten en gebouwen met een bijzondere architectuur. Ook een bezoek aan het aquarium is zeker de moeite waard. Bovendien is Osaka dé culinaire stad van Japan. Vanaf de hoogste etage van het Umeda Sky Building zien we hoe uitgestrekt het is, zeker als we bedenken dat de stad zich ondergronds heeft uitgediept. Onder het asfalt liggen uitgestrekte shopping malls waar het winkelen tot religie is verklaard. 

Overnachting in

Osaka

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 17

In de ochtend vertrekken we naar de luchthaven van Osaka voor de terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag.

Wandel- en Cultuurrondreis

Wandelreis en cultuurvakantie vanuit stadshotels, minshuku’s en ryokans

21 dagen v.a. € 3.275
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kyoto, Shingu, Isu en Osaka verblijven we in centraal gelegen middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. Alle kamers hebben een eigen douche en wc. De kamers in deze westerse ‘business hotels’ zijn vrij klein maar voorzien van TV, internetaansluiting/wifi, een waterkoker en eenvoudige toiletartikelen. Ook zijn er wasmachines en drogers in de centrale ruimte aanwezig.

In Koyasan verblijven we twee nachten op basis van halfpension in een charmant boeddhistisch kloostercomplex (shukubo) dat onderdak biedt aan pelgrims. De Japanse kamers in shukubo's zijn spaarzaam ingericht en we slapen op een futon op de tatami-vloer. Het ontbreken van een douche en wc op de kamer wordt goedgemaakt door de onsen, het gemeenschappelijke bad, gescheiden per sekse. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. ’s Morgens vroeg is er een korte ceremonie in de honden, het heiligdom van het klooster. Tijdens de tocht over de Kumano Kodo overnachten we in minshuku’s, Japanse herbergen. Net zoals in het klooster in Koyasan slapen we meestal op een futon op de tatami-vloer. Ook  hier delen we de badgelegenheid en vaak is er een heerlijke ofuro (warmwaterbad) aanwezig. Het ontbijt en het diner zijn inclusief  en uitgebreid, veelzijdig en oogstrelend.

Op alle dagen is een eenpersoonskamer beschikbaar, tijdens de Kumano Kodo zijn deze in aantal beperkt. De check-in tijd in Japan is meestal na 15.00 uur, de check-out tijd is vaak uiterlijk om 10.00 uur.

Over de maaltijden

Behalve het ontbijt en het diner in Koyasan (dag 5 en 6) en op de Kumano Kodo (van dag 8 t/m dag 11) zijn de overige maaltijden niet in de reissom inbegrepen. De praktijk leert dat we wel meestal samen uit eten gaan, iedereen is daar vrij in. Japan heeft de naam peperduur te zijn maar in ‘Het Land van de Rijzende Michelinsterren’ kan je met ieder budget lekker eten.

Het ontbijt in de hotels in de steden bestaat uit een Japans buffet, soms aangevuld met wat brood en jam. In shukubo’s, minshuku’s en ryokans wordt uitsluitend een Japans ontbijt geserveerd bestaand uit rijst, zoete omelet, misosoep, salade en meestal een stukje vis. Noodles zijn populair als goedkope lunch; zowel soba, udon als de Chinees geïnspireerde ramen. Ook sushi wordt bij voorkeur vroeg op de dag gegeten als de vis nog kakelvers is. Daarnaast is Japan sterk beïnvloed door de rest van de wereld. Currygerechten, salades, sandwiches en pasta’s zijn niet meer weg te denken. Ook zijn de Japanners meesters in het maken van patisserie.

Een simpel, traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. De aandacht ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. Vis speelt de hoofdrol maar er worden ook veel paddenstoelen, groenten en knollen gebruikt, vaak in de vorm van tempura opgediend. Het gemarmerde wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm. Vlees is een belangrijk ingrediënt voor shabu-shabu en sukiyaki.

De keukens van de tempels van Koyasan zijn toegewijd aan shojin-ryori. De maaltijden zijn 100% vegetarisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijf principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Overigens schenken de monniken wel bier en sake. En als de tofu wat teveel wordt, de eethuizen van Koyasan serveren een prima lunch zonder zen.

Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Kyoto is befaamd om de kaiseki-keuken, de haute cuisine van Japan. In de minshuku’s en ryokans op de Kumano Kodo wordt uitstekend gekookt met verse, lokale ingrediënten uit de moestuin en uit de bergen. Verse forel uit de rivieren ontbreekt bijna nooit, ook niet bij het ontbijt. Liefhebbers van oesters kunnen hun hart ophalen aan de oostkust van het schiereiland. De specialiteit van Ise is Ise udon, dikke noodles in een gebonden saus, tekone sushi (rijst met tonijn) en de zoete mochi, een rijstcakeje gevuld met rode bonenpasta.

Inbegrepen

 • alle transfers per trein en bus
 • 15 overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • 6 x diners (dag 5, 6, 8, 9, 10 en 11)
 • fietshuur Kyoto
 • bagagetransport van Kyoto naar Katsuura
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • transport per metro of tram in de steden
 • overige maaltijden (ca. € 300)
 • overige entrees (ca. € 125)
 • kosten voor optionele excursies

Over de activiteiten

Op de dagen 8 tot en met 12 volgen we de goed gemarkeerde Nakahechi-route van de west- naar de oostkust van het Kii Schiereiland. We lopen 6 tot 8 uur per dag en de hoogteverschillen die we overbruggen zijn aanzienlijk. In de buurt van dorpen en nederzettingen moet af en toe de asfaltweg gevolgd worden maar meestal wandelen we over oude paden. De (bos)paden zijn onverhard en/of geplaveid met ongelijkmatige, eeuwenoude keien. Bij regen kan het glad zijn. Wandelervaring en een goede wandelconditie zijn noodzakelijk om deze tocht te volbrengen. Het is ook mogelijk (bij slecht weer of om wat voor reden ook) zo nu en dan een stuk(je) van de route per bus af te leggen. Japanse pelgrims smokkelen ook!

Extra dagen

Indien je de reis wilt verlengen dan kan je naar keuze de eigen reis vanaf dag 16 (16 oktober) vanuit Ise voortzetten of vanaf dag 17 (18 oktober) vanuit Osaka. Afhankelijk van je reisplannen raden wij aan om een Japan Railpass aan te schaffen. Er zijn verschillende passen verkrijgbaar. Deze passen zijn uitsluitend buiten Japan te koop. Neem voor meer informatie hierover contact op met de afdeling Sales (tel. 024-3277000). 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Osaka of de eerste accommodatie in Kyoto. De terugreis vangt aan vanaf de luchthaven van Osaka.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM op Osaka v.v.

 

Vluchtschema
KL 867 Amsterdam - Osaka vertrek 14.40 aankomst 08.35 uur  *)

KL 868 Osaka - Amsterdam vertrek 10.25 aankomst 15.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen.Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

 

*) aankomst de volgende dag

 

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Indien je met KLM vliegt op dag 1 (2 oktober) dan ontmoet je de medereizigers op Kansai Airport de volgende dag. De SNP-reisleider Caroline van Ommeren staat met een bordje in de aankomsthal te wachten. Indien je al eerder in Japan bent dan ontmoet je de groep in de eerste accommodatie in Kyoto. Vooraf neemt de reisleider hierover contact met je op.

Praktische informatie

De kersenbloesemtijd in het voorjaar mag vermaard zijn maar de Japanse 'Indian Summer' is zeker zo mooi. In oktober beginnen de esdoorns rood en de ginkgo’s goud te kleuren. De temperatuur is nog steeds aangenaam. De maximale temperatuur in Kyoto, Ise en Shigu is ca. 22°C, de minimale temperatuur ca. 13°C. In Koyasan koelt het ’s avonds af tot rond de 8°C . De temperatuur op de Kumano Kodo ligt tussen de 12 en 18°C. Dit is wel een gebied waar het veel kan regenen en goede regenkleding is dan ook noodzakelijk. 

In Japan kan je pinnen bij postkantoren en bij de ‘7 Eleven’ dat zowel een kleine supermarkt, een bank en een serviceverlener voor alles en nog wat is. Deze zijn overal in Japan te vinden en altijd geopend. Overige geldautomaten accepteren alleen Japanse passen. Japan is in hoge mate een ‘cashland’, alleen in grotere winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Ter plekke heb je geld nodig voor persoonlijke uitgaven, drankjes, lunches en voor diners die niet inclusief zijn (9 keer). Reken in totaal op ongeveer € 400 -  500 per persoon. Optionele kosten zijn het bagagevervoer op de Kumano Kodo, fietshuur in Ise en entrees voor eventuele excursies in Osaka (totaal ca. € 150).

Met uitzondering van het stadsvervoer in Kyoto en Osaka zijn alle transfers volgens programma inclusief. De transfers vinden plaats met de trein. Het spoornetwerk in Japan is efficiënt en behoort tot de beste ter wereld. De grote steden zijn met de Shinkansen ‘kogeltrein’ verbonden maar op onze trajecten rijden er vaak alleen 'rapids' en lokale boemeltreinen. Een enkele keer reizen we per bus. In de steden verplaatsen we ons per bus en te voet. Het programma is zo samengesteld dat het reizen maar een deel van de dag in beslag neemt.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed ingelopen zijn aangezien er een paar pittige dagwandelingen tijdens deze reis worden gemaakt. Op deze manier zal je meer van de reis kunnen genieten!

 • (Dag)rugzak (minimaal 35 liter)
 • Eenvoudige EHBO middelen (pleisters, blarenpleisters, sporttape, paracetamol etc.)
 • Regenkleding
 • Regenhoes
 • Wandelschoenen
 • Wandelsokken
 • Warme- en luchtige kleding
 • Muts en handschoenen
 • Gamaschen
 • Wind- en waterdicht jack
 • Anti-insectenmiddel
 • Zonnebrandolie, zonnebril
 • Wandelstokken (optioneel)
 • Hoofdlamp of zaklamp
 • Vuilniszak om kleding waterdicht in te pakken
 • Veldflessen (1-2 liter)
 • Thermosfles (optioneel)
 • Snacks voor onderweg (optioneel)
 • Paraplu (optioneel)

Omdat we regelmatig met bagage van A naar B moeten lopen, is het aan te raden om met een niet al te grote tas op wieltjes of met een rugzak te reizen. Groot formaat bagage is ook onhandig vanwege de beperkte ruimte in Japanse hotelkamers en in de treinen. Op de ochtend van dag 5 (Kyoto) kan je (indien gewenst) een grotere koffer of tas in het hotel afgeven. Deze bagage staat dan op dag 12 (na de pelgrimstocht) weer klaar in het hotel in Katsuura. Tijdens de tocht over de Kumano Kodo dragen we in principe onze eigen rugzak. De rugzak moet groot genoeg zijn voor extra kleding, regenkleding en een lunchpakket. De minshuku’s verstrekken handdoeken en basis toiletartikelen, een yukata en een overjasje voor binnenshuis. Met een toeslag is het mogelijk om je bagage van accommodatie naar accommodatie op de pelgrimsroute te laten vervoeren zodat je alleen een dagrugzak hoeft te dragen. De kosten zijn totaal € 100-120 per persoon, afhankelijk van het totale aantal stuks dat we afgeven. Indien je van deze dienst gebruik wilt maken dien je dit tijdens de boeking te melden.

Er zijn op dit moment geen bijzonderheden.

Deze reis is georganiseerd en wordt begeleid door Caroline van Ommeren in samenwerking met SNP. Caroline is al jarenlang reisleider en reisontwikkelaar, met name in Azië. Sinds 2010 tot op heden verblijft ze een aantal maanden per jaar in Japan, zowel met als zonder groepen. Tevens is ze auteur van Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht. Verhalen uit Tokio (ISBN 9789492190369, Uitgeverij Kleine Uil, 2017). Caroline is de ‘sleutelfiguur’ tijdens deze bijzondere reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

Voor een verblijf in Japan hebt u een paspoort nodig dat tijdens dit verblijf geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Internationaal rijbewijs

Voor het in ontvangst nemen van een huurauto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een geldig paspoort, een credit card, een geldig rijbewijs én een internationaal rijbewijs.  

 

Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en over vliegtickets voor uw terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Japan


Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse encefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië, Siberië en Japan. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Japan is een zeer veilig land voor toeristen om zelfstandig of in een groep rond te reizen. Alles is extreem nauwgezet georganiseerd en Japanners zijn een zeer gedisciplineerd volk.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Japan

Japan - Kumano Kodo Wandelreis

In de voetsporen van keizers, aristocraten en 'gewone' pelgrims

Wandelreis vanuit stadshotels en minshuku’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen