Italië - Zuidoost-Sicilië, 8 dagen Fietsen door oude stadjes en natuurreservaten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, agriturismo en bed & breakfast

Fiets langs juweeltjes van 17-eeuwse stadjes, zoals het barokke Noto, dat zelf weer bovenop Griekse en Romeinse ruïnes is gelegen. Zoek je weg over zachte kalksteenplateaus, doorsneden door groene, vruchtbare rivierdalen, zoals de Valle d’Anapo. Slenter door Ragusa, een andere barokke parel die op de rand van een kloof balanceert. Bezoek het Vendicari natuurreservaat, een waar vogelparadijs. In dit land waar het licht schittert, fiets je van het ene hoogtepunt naar het andere!

Uniek aan deze reis

 • Archeologische vindplaatsen
 • Barokke stadjes Noto, Ortigia en Ragusa
 • Grieks Syracuse
 • Het unieke landschap van de Iblei-heuvels
 • Vogelparadijs Vendicari
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Zuidoost-Sicilië

Een dromerig met licht overgoten gebied: dat is het zuidelijkste gedeelte van Sicilië. Uiteraard door de vele zonuren maar meer nog door de lichte kalk- en zandsteen van de Iblei heuvels, met daarbij de lichte barokke stadjes die veelal uit deze gesteenten zijn opgetrokken. Rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in de zachte kalksteenplateaus, waar de oleander en de paarse kuisboom uitbundig bloeien. In de lente worden de heuvels omgetoverd tot een rollend bloementapijt en in de herfst wordt dit nog eens dunnetjes overgedaan; veel bloemen hebben hier namelijk twee bloeiperiodes. Sinds lange tijd is het gebied bewoond: rond 2000 voor Christus hadden de toenmalige bewoners in de rivierkloven hun beschutte woonplaatsen. De necropolis van Pantalica is met meer dan 5000 grotten de grootste in Europa en vindt zijn oorsprong in deze tijd. Siciliërs, Grieken, Romeinen en Arabieren hebben allen hun sporen nagelaten in het gebied, alhoewel de verwoestende aardbeving van 1693 veel heeft weggevaagd. Er werd echter niet bij de pakken neergezeten, integendeel: in schitterende barokke bouwstijl werd de herbouw van de steden voortvarend ter hand genomen. Tijdens de ontspannen fietstochten kom je in aanraking met zowel de natuurlijke als culturele schatten van het gebied. Zoals de indrukwekkende archeologische vindplaatsen Ortigia, Akrai, Noto Antica en Pantalica en de barokke juweeltjes Noto, Ortigia en Ibla. Daarnaast doorkruis je de moerassen van het Vendicari Natuurpark en volg je de weelderige Anapo-vallei. Je overnacht in sfeervolle hotels, bed & breakfasts en een landhuis.

Dag 1

Aankomst in Syracuse-Ortigia. Tijdens de Griekse overheersing was dit de rijkste stad van het gehele rijk. Het diende daarnaast als springplank bij de kolonisatie van Sicilië. Op het eiland Ortiga ligt het oude centrum. Tot ver in de 19e eeuw was het een versterkt bolwerk. Het is een genot om te dwalen door de smalle straatjes met barokke gevels en balkons en jezelf te verliezen in lang vervlogen tijden.

Overnachting in

Syracuse - Ortigia - Hotel Gutkowski

Dag 2

Syracuse/Ortigia – Noto (per trein of fiets 40 km, 150 m stijgen en 100 m dalen) en op en neer naar Natuurpark Vendicari (23 km, 200 m stijgen en dalen)
Via een eenvoudige fietstocht of een treinrit bereik je Noto, dat over het algemeen wordt beschouwd als de barokke hoofdstad van Sicilië. Na de vernietigende aardbeving van 1693 besloot de Spaanse gouverneur niet te reconstrueren, maar 12 km verderop een nieuwe ‘ideale’ barokke stad te laten herrijzen. De palazzo’s, theaters en kerken werden gebouwd met de kwetsbare lokale witte zandsteen. Vanuit Noto kan je vandaag, als je wil, nog de moerassen van het Vendicari Natuurpark ontdekken, vermaard om zijn bijzonder rijk geschakeerde vogelkolonie. De kustlijn bestaat uit verlaten witte stranden met azuurblauw water. Onderweg doe je de ruïnes van een grote tonijnfabriek uit de Hellenistische periode aan.

Overnachting in

Noto - B&B Il Giardino del Barocco

Dag 3

Rondrit Noto, langs Noto Antica (25 km, 400 m stijgen en dalen).
Je maakt een tocht door heuvelachtig terrein met enkele pittige colletjes. Er is weinig bekend over de ontstaansgeschiedenis van Noto Antica. Door zijn strategische ligging is het altijd een belangrijke stad geweest. Siciliërs, Grieken en Arabieren maakten het tot een van de mooiste steden van Sicilië, tot de verwoestende aardbeving van 1693 het tot een ruïne maakte. Door de Porta Reale poort en over een gravelweggetje fiets je naar een kasteelruïne, waar je weidse uitzichten hebt over het ruige ‘Cave-gebied’. Noto Antica is heden ten dage grotendeels overwoekerd met een weelderige vegetatie.

Overnachting in

Noto - B&B Il Giardino del Barocco

Dag 4

Noto–Ragusa/Ibla (51 km, 750 m stijgen en 450 m dalen).
Een route door het binnenland, met onderweg enkele klimmetjes. Eindpunt van vandaag is Ragusa-Ibla, een stadje dat dromerige gevoelens losmaakt. Tijdens het ontwaken, na een avond van barokke paleisfaçades, intieme straatjes, onverwachte hoekjes en lachende maskers, maakt de overtuiging zich bij menigeen meester alles gedroomd te hebben. Bij daglicht zijn de uit steen gebeeldhouwde grijnzende maskers echter nog verbazingwekkender. In de zonneschijn lijkt de reusachtige, boven alles uittorende brede gevel van San Giorgio zich als in een lachspiegel naar je toe te strekken.

Overnachting in

Ragusa-Ibla - Hotel Il Barocco

Dag 5

Ragusa - Anapovallei (57 km, 750 m stijgen en 950 m dalen).
Onderweg passeer je het plaatsje Palazzolo Acreide, een van de juweeltjes in het Val di Noto-gebied waar ‘nieuwe’ barok mooi contrasteert met ruïnes uit de Oudheid. Op een vredige vlakte liggen de opgravingen van de mythologische plaats Akrai uit 664 voor Christus, onder andere bestaande uit een theater, latomia (oude steengroeven) en de restanten van de Tempel van Afrodite. In de groene Anapo-vallei ligt de fascinerende ‘stad in holen’ Pantalica. In de 12e tot 8e eeuw voor Christus hebben de Siciliërs meer dan 5000 grotten uitgehouwen. Ze werden als woning gebruikt, maar dienden waarschijnlijk merendeels als graven. Het is de grootste Necropolis van Sicilië en een van de belangrijkste ter wereld.

Overnachting in

Sortino - Agriturismo Sacre Pietre

Dag 6

De lommerrijke Anapovallei is doordrenkt met duizenden geuren. Te midden van vuurrode boomwolfsmelken, hoge essen en eiken zijn in de steile wanden van de kloof de beroemde necropoli van Pantalica uitgehakt, graftombes van de eerste bewoners van Sicilië. Op een korte rondwandeling krijg je het een en ander goed in beeld. Je volgt hierbij een stukje van de door de vallei kronkelde oude smalspoorweg. Sinds 1956 rijden er geen treinen meer. Nu is het een schitterend weggetje, afgesloten voor personenauto’s. De oude baanwachtershuisjes houden het verleden echter levendig. Ga je liever fietsen, dan vind je in de SNP Route-app de (niet beschreven) route van een rondrit van 50 km via Sortino en Pantalica. Daarnaast kan je een ritje met een ezel maken of uiteraard simpelweg relaxen.

Overnachting in

Sortino - Agriturismo Sacre Pietre

Dag 7

Anapo-vallei – Syracuse/Ortigia (28 km, 200 m stijgen en 350 m dalen).
Vandaag staat er een korte rit op het programma, zodat je voldoende tijd over houdt voor een verdere verkenning van Syracuse/Ortigia.

Overnachting in

Syracuse-Ortigia - Hotel Gutkowski

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in uitstekende en sfeervolle accommodaties. Voor meer informatie klik je op de link in het dagprogramma. 

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen, net als diners in de vrij afgelegen agriturismo in Sortino. Op de plaatsen waar het diner niet is inbegrepen, laten we de keuze graag aan jou over. In de nabijheid van je overnachtingsplaats zijn restaurantjes te vinden.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x diner
 • Bagagevervoer
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Treinticket dag 2
 • Eventuele toeristenbelasting

Over de activiteiten

De fietsroutes van dit arrangement zijn niet zwaar, zodat je ontspannen kan genieten van het Siciliaanse landschap. Op dag 3 heb je een pittig klimmetje van circa 1 km naar Noto-Antica. Je kunt een e-bike huren.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. In Syracuse-Ortigia kan je rustig de tijd nemen om de Venetiaanse charme van de havenstad te leren kennen. Voor natuurliefhebbers is het zeker te overwegen om een dag langer te verblijven in de Anapo-vallei. Vanuit Ragusa zou je de fiets kunnen pakken voor een (niet beschreven) tochtje naar het 12km verderop gelegen Modica. Het is een prachtig stadje waar je zeker even een bezoek moeten brengen aan het chocolademuseum om de beroemde Modicaanse chocolade te proeven. 

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel la Collegiata (Catania)

La Collegiata ligt in het historische centrum van Catania, op 100 meter van de kathedraal en kijkt uit op de Via Etnea. Het hotel is vernoemd naar de kerk in diezelfde Via Etnea, de hoofdstraat van Catania. Het gebouw uit 1700 herbergt een elegante accommodatie voorzien van modern comfort zoals airconditioning en kamers met badkamer met douche, een lcd-tv, telefoon, wifi.

Transfers

Vliegveld Catania - Syracuse (vanaf € 94,- per persoon)

Optionele transfer van het vliegveld van Catania naar de eerste accommodatie in Syracuse-Ortigia.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. Per transfer kunnen maximaal 4 personen mee. Bij late aankomst en op zon- en feestdagen geldt er een toeslag.

Syracuse - vliegveld Catania (vanaf € 94,- per persoon)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Syracuse-Ortigia naar het vliegveld van Catania.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. Per transfer kunnen maximaal 4 personen mee. Bij laat vertrek en op zon- en feestdagen geldt er een toeslag.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 143,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride fiets met 27 versnellingen, bagagedrager met fietstas, kaarthouder, km-teller, bidonhouder, slot, helm, pomp en reparatiesetje.

Voorwaarden: Geef de fietshuur bij boeking aan.

e-bike (vanaf € 275,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike met 9 versnellingen, accucapaciteit van 500Wh, bagagedrager met fietstas, km-teller, slot, helm, pomp en reparatiesetje.

Voorwaarden: Geef de fietshuur bij boeking aan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Catania.

SNP regelt graag je vlucht naar Catania. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Catania reis je per bus naar Syracuse (reistijd ca. 1:30 uur). Vanaf Syracuse neem je de taxi of wandel je in ongeveer 20 minuten naar je accommodatie in Ortigia. Het arrangement eindigt in Ortigia, dus de terugreis gaat hetzelfde. Je kan ook een transfer boeken vanaf de luchthaven naar het hotel v.v. (zie transfers).

Vanaf Comiso reis je per bus naar Syracuse (overstappen in Ragusa, totale reistijd ca. 3:30 uur). Vanaf Syracuse neem je de taxi of wandel je in ongeveer 20 minuten naar je accommodatie in Ortigia. Het arrangement eindigt in Ortigia, dus de terugreis gaat hetzelfde. Je kan ook een transfer boeken vanaf de luchthaven naar het hotel v.v.  

 

Je kan dit arrangement elke dag starten van begin maart tot half juli en van begin september tot eind november. Houd er rekening mee dat vroeg en laat in het reisseizoen er een grotere kans is op wisselvallig weer. Ook zijn restaurants en bezienswaardigheden nog niet allemaal geopend of al gesloten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sicilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je sterk aan een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tussen_siracusa_en_noto.jpg

Italië - Zuidoost-Sicilië

Fietsen door oude stadjes en natuurreservaten

Fietsvakantie langs hotels, agriturismo en bed & breakfast

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten