712110banner

Italië - Via Francigena, 10 dagen Van Bernhardpas naar Parma

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en B&B's

Al in de middeleeuwen vingen monniken verdwaalde reizigers op in hun klooster op de Grote Sint Berhard. Het klooster staat er nog altijd en het is startpunt van een pelgrimsroute die fietsers naar Rome leidt: de Via Francigena. Voor deze fietsvakantie kozen wij het deel van de Sint Berhardpas tot universiteitsstad Parma. Na de start in de schaduw van beroemde vierduizenders als de Matterhorn en Mont Blanc fiets je door het eigenzinnige Aostadal. Bewonder vanaf de fiets de kastelen op de steile bergflanken. Geniet van de Piemontese keuken tussen de groene, golvende heuvels. Trap stevig door tijdens de lange etappes door de Povlakte en geniet na met een aperitivo op een piazza in Piacenza of Parma. Als een echte moderne pelgrim fiets je zonder papier: download eenvoudigweg de route-app op je smartphone en je bent op weg.

Uniek aan deze reis

 • Alpiene bergtoppen en diepe valleien
 • Fiets met route-app!
 • Gastronomisch paradijs Parma
 • Kastelen en wijngaarden in de unieke Piemonte
 • Met bagagevervoer
 • Start op Grote Sint Bernhardpas
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Via Francigena

Omnes viae Romam perducunt, oftewel alle wegen leiden naar Rome. Tegenwoordig valt dit wel mee, maar vroeger zat er een kern van waarheid in. De Via Francigena, de 'Weg van de Franken' is de middeleeuwse pelgrimsroute voor wandelaars van het Engelse Canterbury naar Rome. Voor fietsers is er een geheel gemarkeerde route op Italiaans grondgebied van de Grote Sint Berhardpas naar Rome. Het Italiaanse deel van de route telt ongeveer 25 dagetappes. Wij kozen het noordelijkste deel, van de Grote Sint Berhardpas naar Parma.  

In Italië lieten de honderdduizenden pelgrims en hun verzorgers ons door de eeuwen heen ontelbare kerken, kapellen en andere prachtige bouwwerken na; veelal rijkelijk versierd met beeldhouwwerk, mozaïeken en schilderingen. Deze rijkdom aan cultuurschatten harmoniseert perfect met de schilderachtige landschappen van Aosta en Piemonte. En niet te vergeten met de exquise Italiaanse keuken.

Dag 1

Aankomst in Aosta, een oude Romeinse stad in een vallei omgeven door hoge bergen. Dompel je onder in de stilte van het religieuze complex Collegiata di Sant'Orso of bezoek het indrukwekkkende Romeinse theater. Maak 's avonds een ommetje door het fraaie centrum en bewonder de bergpieken die boven de daken van de stad uittorenen.

Overnachting in

Aosta

Dag 2

Na het ontbijt word je opgehaald en na ca. 1 uur rijden tussen de ruige pieken rond de legendarische Grote Sint Bernhardpas weer afgezet. Sint Bernhard bouwde hier het eerste onderkomen voor pelgrims en het is een geweldig startpunt van je fietsavontuur. Je daalt af over een weg boordevol spectaculaire uitzichten, eerst over de doorgaande weg en daarna over kleinere wegen door bossen en boomgaarden. Je doorkruist fraaie dorpjes als Saint Rhemy en Etroubles.
Fietstocht: 40km, 100m stijgen, 1300m dalen
NB: de weg over de pas is geopend van ca. half juni tot begin september. Als de weg is afgesloten start je in het lager gelegen Saint-Rhémy-en-Bosses


Overnachting in

Aosta

Dag 3

Het fietspad langs de Dorarivier leid je door het Aostadal. De vallei heeft een roerige geschiedenis. Vooral de vele handelsroutes van de Povlakte naar Frankrijk en Zwitserland maakten dit tot een gewild gebied. Er werd dan ook flink om het toenmalig hertogdom gestreden door Romeinen, Bourgondiërs en Franken. De vele dorpjes, kastelen, wijngaarden en weelderig begroeide hellingen geven dit dal een heel eigen gezicht. Het hooggelegen kasteel van Saint Germain is al van veraf zichtbaar. Een groot deel ervan is ruïne maar de toren staat nog fier overeind. Op weg naar overnachtingsplaats Verrès heb je nog enkele malen een adembenemend uitzicht. 
Fietstocht: 50km, 230m stijgen, 450m dalen

Overnachting in

Verrès

Dag 4

Het alpiene landschap van de Valle d'Aosta - de kleinste autonome regio van Italië - maakt vandaag plaats voor de rollende heuvels van de Piemonte. Ivrea heeft een fraai oud centrum met de grote Santo Stefanotoren en is daarmee een prima plek voor een pauze. Gletsjers hebben met de nabijgelegen Serra d'Ivrea de grootste morene van Europa achtergelaten. Met de fiets kom je er dicht bij in de buurt voordat je je onderkomen bereikt in het mooie dorpje Roppolo.
Fietstocht: 54km, 370m stijgen, 480m dalen

Overnachting in

Roppolo

Dag 5

Italië is pastaland, maar daarnaast tevens de grootste rijstproducent van Europa. De meeste rijst in Italië wordt geproduceerd in de Piemonte. De rijstvelden die je vandaag tegenkomt staan blank van maart tot mei en vormen een fascinerend landschap. De etappe van vandaag is gemakkelijk; je bezoekt o.a. het Bosco della Participanza (Bos van de Gemeenschap) dat zoals de naam al doet vermoeden gemeenschappelijk wordt onderhouden door de lokale bevolking. Als je lokale gerechten wel kunt waarderen, probeer je vandaag panissa uit, een soort polenta van kikkererwtenmeel. 
Fietstocht: 41km, 350m stijgen, 200m dalen

Overnachting in

Vercelli

Dag 6

Je verlaat Vercelli en de rijstvelden van Piemonte en begint de overstreek van de vruchtbare gronden van de Povlakte. Ter hoogte van de Ticinorivier fiets je de regio Lombardije binnen. Tijdens de renaissance heerste hier hertog Ludovico Sforza en naar verluid was hij het die Leonardo da Vinci opdroeg het prachtige centrale plein van Vigevano te ontwerpen. De etappe van vandaag is vlak, dus je hebt meer dan genoeg tijd om dit pittoreske stadje te bezoeken en tussen de locals neer te strijken op één van de terrassen aan het centrale plein.
Fietstocht: 52km, 100m stijgen en dalen

Overnachting in

Vigevano

Dag 7

De met groen omgeven Ticinorivier is je gids tijdens het eerste deel van de etappe en laat je kennismaken met ruige natuur. Als het weer goed is kun je zelfs zonnebaden op de oevers en graslanden aan de rivier. Je verlaat de Ticino voor een bezoek aan het middeleeuwse kloostercomplex Certosa di Pavia. Uiteindelijk bereik je Pavia, één van de parels aan de Via Francigena. Geniet van een welverdiende aperitivo tussen de studenten op de Piazza della Vittoria.  
Fietstocht: 41km, 150m stijgen en 200m dalen

Overnachting in

Pavia

Dag 8

Je fietst door de vruchbare vlakte van de Basso Pavese met zijn karakteristieke terrassen aan de rivier. Bij de doorwaardbare plaats van Sigerico worden wandelende pelgrims met een bootje overgezet naar de andere oever van de Po. Fietsers volgen de Po verder tot Piacenza, toegangspoort tot Emilia Romagna. Deze regio staat bekend om haar warme gastvrijheid, uitstekende keuken en heerlijke wijnen. Laat een bord vol fijne vleeswaren vergezellen door een glas Gutturnio en verken vervolgens het Romaanse interieur van de basilica.
Fietstocht: 75km, 120m stijgen, 120m dalen

Overnachting in

Piacenza

Dag 9

Een lange laatste etappe brengt je in Parma. Zorg dat je onderweg niet de abdij Chiaravalle dell Colomba voorbij fietst. Dit klooster van de orde der cisterciënzers herbergt een kerk met prachtig houtsnijwerk. Langs de heuvels van Parma, een voorproefje van de Toscaanse heuvels, peddel je naar het eindpunt: Parma. Dit gastronomische paradijs vormt een waardig sluitstuk van je reis. Als je al wat eerder in Parma aan de ham of kaas wilt zitten, pak je na 50km fietsen over vlakke wegen in Fidenza te trein. Een kwartier later ben je in Parma.
Fietstocht: 95km, 480m stijgen en dalen

Overnachting in

Parma

Dag 10

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht grotendeels in hotels en een enkele keer in een B&B. Je beschikt overal over een eigen badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is in alle accommodaties inbegrepen. De lunch koop je zelf in of je zoekt onderweg een restaurant op. Voor het diner zijn er in de meeste overnachtingsplaatsen meerdere mogelijkheden.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer dag 2
 • bagagevervoer
 • Engelstalige route-app 
 • powerbank

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en entrees
 • verzekeringen
 • huurfiets (bij te boeken)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,- pppn)

Over de activiteiten

In het Aostadal en de Piemonte fiets je 40-55 km per dag door heuvelachtig terrein. Tijdens de oversteek van de Povlakte zijn de etappes langer - 60 tot 95km per dag - maar de hoogteverschillen beperkter m.u.v. de vrij pittige slotetappe. In de zomer kan de warmte m.n. op de Povlakte een verzwarende factor zijn.

De route is niet in detail beschreven, maar je maakt gebruik van de Via Francigena app met fietsroute. Download deze app voor je op reis gaat. Je downloadt ook de kaarten zodat de app offline beschikbaar is en je tijdens het fietsen geen internet nodig hebt. Je krijgt van ons geen papieren routebeschrijving mee. We zorgen als back-up wel voor kaartmateriaal waarop de route is ingetekend. Verder krijg je een powerbank zodat je tijdens het fietsen je smartphone kunt opladen en onderweg niet met een lege batterij komt te staan.

Extra dagen

Je kunt overal een extra overnachting boeken.

Fietsverzekering

Huurfietsen zijn op deze bestemming verzekerd tegen diefstal. Bij schade aan je huurfiets ben je wel persoonlijk aansprakelijk. Beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik hier.

 

Extra's

Verlengingshotels

Rocca_e_Cavour_gevel12.jpg

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kun je prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op je gemak bezoeken.

acc15323att88.jpg

Hotel Soperga (Milaan)

Hotel Soperga is gehuisvest in een groot palazzo in het centrum van Milaan, op 300 meter afstand van het Centraal Station. In de lounge zijn zithoekjes ingericht waar je kunt relaxen op de comfortabele banken of kunt genieten van een apéritief aan de bar van het hotel. Iedere ochtend wordt in de mooie ontbijtzaal een rijk ontbijt met zoete en hartige gerechten, brioches, fruit en vers sinaasappelsap geserveerd. De ontbijtzaal is opgefleurd met een trompe l'oeil die een Italiaanse tuin uitbeeldt.

Fietshuur

hybride_Ecologico.jpg

Hybride fiets (vanaf € 330,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 27 versnellingen voorzien van voor- en zadelvering, bagagedrager, stuurtas, kilometerteller, bidonhouder, slot, reparatieset, pomp en verlichting. De fiets wordt afgeleverd in Aosta en opgehaald bij de accommodatie in Parma.

Voorwaarden: De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal. Voor schade aan de huurfiets ben je wel aansprakelijk. De huurprijs is inclusief het afleveren van de fiets in Aosta en ophalen in Parma.

Fietstassen

Je huurfiets kan worden uitgerust met een set van 2 fietstassen achter.

Voorwaarden:

Je dient dit bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Aosta is ca. 1000 km. Je kunt parkeren bij het hotel in Aosta (ca. EUR 10,- per dag) of op een openbaar parkeerterrein (EUR 15-20 per dag). Aan het einde van het arrangement reis je vanuit Parma per trein terug naar Aosta. Deze treinreis duurt ca. 4,5 uur tot 6 uur en je dient meerdere malen over te stappen. Je kunt een extra overnachting in Aosta bij boeken.

Eigen fietsen
Gezien de vele overstappen en de onzekerheid of de fiets mee in de trein kan tussen Parma en Aosta vereist het meebrengen van eigen fietsen op deze reis wat logistiek denkwenk. Je zou bv. aan het begin van de reis de fietsen en bagage kunnen afzetten in Aosta en vervolgens doorrijden naar Parma (ca. 300km) om hier de auto te parkeren. Met de trein reis je vervolgens terug naar Aosta.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Aosta (terug vanaf Parma) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Martigny   08:02– 18:15 3
Parma– Amsterdam CS 07:53- 21:56 2

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud. 

Vluchtinformatie

Kies voor een retourvlucht Turijn of een vlucht heen naar Turijn, terug vanaf Bologna of Milaan. Na aankomst op het vliegveld van Turijn (TRN) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Turijn of Milaan vooraf of na afloop van je reis.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Turijn ga je per trein naar het centrum van de stad. Reistijd ca. 45 min. Je stapt uit bij station Porta Susa. Vanaf hier reist u per trein in ca. 2 uur naar Aosta (ca. 70 km).

Aan het eind van de reis neem je vanuit Parma de trein naar Bologna (ca. 1 tot 1.5 uur) Milaan (ca. 1.5 tot 2 uur) of Turijn (ca. 3 uur).

Je kunt deze reis op elke dag van de week starten van half april tot eind oktober. De Grote Sint Bernhardpas, het startpunt van je fietstocht, ligt op 2500m hoogte. De weg over de pas is geopend van ca. half juni tot begin september. Als de weg is afgesloten volg je op dag 2 een alternatieve route door lager gelegen gebieden. Hoe dan ook kan het in de bergen van Aosta - ook 's zomers - fris zijn en het weer onbestendig. Na dag 2 kom je echter niet meer boven de 600m hoogte uit en zijn de temperaturen over het algemeen zoals je ze verwacht in Italië: aangenaam in voor- en najaar en warm tot zeer warm in de zomer. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Via Francigena etappe ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

20160712-_DSC3164-2.jpg

Italië - Via Francigena

Van Bernhardpas naar Parma

Fietsvakantie langs hotels en B&B's

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten