SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 130560 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis, 8 dagen

In de voetsporen van Andrea Palladio, themareis vanuit 2 hotels

Ontdekkingsreis voor Volkskrantlezers door het achterland van Venetië langs het mooiste van de Italiaanse renaissance-architectuur. Centraal staat het werk van Andrea Palladio, een steenhouwer van eenvoudige komaf die zich ontwikkelde tot groot architect. Onder zijn regie ontstond een classicistische bouwstijl die eeuwenlang de grammatica van de architectuur zou bepalen. Verken met Bob Witman - Volkskrantjournalist en Palladiokenner - het historische centrum van Vicenza, dat is bezaaid met paleizen van Palladio. Te voet en op de fiets door het omringende boerenland ontdekken we verrassende villa's met een duidelijke handtekening van de meester. Sluitstuk is een bezoek aan Venetië, waar ook veel sporen van Palladio te vinden zijn.

Lees hier het artikel dat in Volkskrant Magazine is verschenen.

 
Er is nog geen review voor deze reis
Uniek aan deze reis
 • palazzi en villa's van Palladio
 • Vicenza en Venetië
 • wandeling Colli Euganei
 • Villa Rotonda en Villa Foscari
 • boottocht over de Brenta
 • begeleid door Volkskrantjournalist Bob Witman
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
De Noord-Italiaanse stad Vicenza ligt in de Veneto, het achterland van Venetië, omringd door agrarisch gebied, afgewisseld met kleine industrie en bedrijfsterreinen. De stad heeft een prachtig historisch centrum dat opbloeide in de zestiende eeuw toen het belang van de landbouw toenam en het humanisme wortel schoot bij de notabelen van de Veneto. Onder regie van Andrea Palladio (1508­‐1580) ontstond een humane vorm van het classicistische bouwen, een stijl die eeuwenlang de grammatica van de architectuur zou bepalen. Palladio bestudeerde minutieus de klassieke Romeinse bouwkunde, schiep orde in het toepassen van zuilen, ornamentiek en gaf richtlijnen voor de ideale ruimtelijke proporties. Palladio heeft theaters gemaakt, publieke gebouwen, stadspaleizen, kerken en vooral heel veel agrarische villa’s waar zowel gewoond als gewerkt werd. Het overgrote deel daarvan ligt in en om Vicenza. De stad en 23 villa’s van Palladio zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dankzij de publicatie van zijn werk in I Quattro libri dell'architettura konden architecten over de hele wereld de ideeën van Palladio gebruiken. Het Mauritshuis in Den Haag, Banqueting House in Londen, het Capitool in Washington: het zijn allemaal voorbeelden van het zogeheten Palladianisme: de stijl van Palladio.

De Palladioreis voert naar de wortels van deze tijdloze architectuur. Het is een ontdekkingsreis langs verborgen plekken op het Italiaanse platteland. We starten de reis in Vicenza, een aangename en veilige provincieplaats. Het historisch centrum (voetgangersgebied) is bezaaid met palazzi van Palladio. Het Teatro Olimpico (oudste renaissancetheater van Europa), Palazzo Barbarano (Palladio Museum) en Palazzo Chieriati (stadsmuseum) en de Palazzo della Ragione (Basilica Palladiana) ­‐ een publiek paleis op het centrale stadsplein ­‐ zijn ook echte attracties. Een van de hoogtepunten qua architectuur is Villa Rotonda aan de rand van de stad, die we bezoeken tijdens een fietstocht door de omgeving.  

Het avontuurlijkste deel van de reis is het bezoek aan de agrarische villa’s van Palladio. Deze liggen her en der verspreid in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. Het is een zeer gevarieerd gezelschap. Enkele villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco’s er nog in en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. We maken een wandeling door de arcadische heuvels van Euganei.

Voor de laatste twee dagen van de reis verplaatsen we ons naar Mira, aan de Brentarivier. We bezoeken per boot de spectaculaire Villa Foscari en sluiten de reis af met een stadsbezoek aan Venetië.
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Italië

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 1. het centrum van Vicenza
het centrum van Vicenza
Programma
Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Venetië. Daar staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1 uur naar ons hotel in Vicenza brengt. 

Overnachting in
Vicenza

 1. Teatro Olimpico in Vicenza
Teatro Olimpico in Vicenza
Programma
We verkennen vandaag te voet Vicenza. Het historisch centrum is voetgangersgebied en bezaaid met paleizen van Palladio. Alles ligt in een straal van een kilometer en is prima te belopen. We starten uiteraard in het Palladiomuseum. De rest van de dag kunnen we enkele stadspaleizen bezoeken. Eén ervan zal zeker het Teatro Olimpico zijn, het oudste renaissancetheater van Europa.

Overnachting in
Vicenza

 1. prachtige details van Villa Contarini in Piazzola sul Brenta
prachtige details van Villa Contarini in Piazzola sul Brenta
Programma
De villa's van Palladio bevinden zich niet alleen in Vicenza zelf, maar ook her en der verspreid in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. We verkennen per bus het zeer gevarieerde gezelschap. Enkele van de agrarische villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco's er nog in en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. Op de terugweg naar Vicenza stoppen we in Piazzola sul Brenta, een mooi plaatsje aan de Brentarivier met in het centrum de enorme Villa Contarini waar Palladio vermoedelijk ooit aan ontworpen heeft.

Overnachting in
Vicenza

 1. de Colli Euganei
de Colli Euganei
Programma
We maken een wandeling door de arcadische heuvels van Euganei, waar de middeleeuwse dichter Petrarca zijn laatste levensjaren sleet. Na afloop kunnen we wat tijd doorbrengen in Arqua Petrarca. Op de terugweg naar Vicenza maken we een tussenstop in het dorp Lonigo. Er zijn twee Villa's Pisani in Lonigo, een van Palladio en een van Vicenzo Scamozzi, Palladio's 'erfopvolger'. La Rocca van Scamozzi is geïnspireerd op Villa Rotonda. 

Overnachting in
Vicenza

 1. Villa Rotonda, even buiten Vicenza
Villa Rotonda, even buiten Vicenza
Programma
Op twee wielen verkennen we het gebied ten zuiden van Vicenza. De fietstocht van 30km leidt o.a. langs het Lago di Fimon en Arcignano. Onderweg bezoeken we Villa Rotonda en de naastgelegen Villa Valmarana ai Nani. De aan de rand van Vicenza gelegen Villa Rotonda is één van de hoofdattracties van de reis. Na de fietstocht brengt de bus ons in ca. 1 uur naar onze volgende verblijfplaats Mira aan de Brentarivier. 

Overnachting in
Mira

 1. Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis
Programma
Langs de Brenta ligt een aantal spectaculaire villa's, waaronder Villa Foscari. Samen met La Rotonda is dit een van de beste ontwerpen van Palladio. Na een korte rit met de openbare bus nemen we de tijd voor een bezoek aan Villa Foscari. Aan het begin van de middag stappen we op een boot zodat we enkele andere villa's aan de Brenta eens goed vanaf het water kunnen bekijken. Aan het eind van de middag verlaten we de boot in Stra, vanwaar we na een bezoek aan Villa Pisani weer met de openbare bus terugkeren in Mira.  

Overnachting in
Mira

 1. de Basilica di San Giorgio Maggiore in Venetië, ontworpen door Andrea Palladio
de Basilica di San Giorgio Maggiore in Venetië, ontworpen door Andrea Palladio
Programma
Een ritje met de openbare bus brengt ons in het betoverende Venetië waar ook Palladiosporen te vinden zijn: een kerk, een kerkgevel, een klooster, een brug die nooit is gebouwd. Tijdens een ochtendwandeling gaan we op zoek naar deze plekken. De rest van de dag is vrij zodat je op eigen houtje de wonderlijke stad aan het water verder kunt verkennen. Aan het eind van de dag keren we terug naar ons hotel in Mira.

Overnachting in
Mira

Programma
In de loop van de dag - afhankelijk van ons vluchtschema - worden we naar het vliegveld van Venetië gebracht voor de terugvlucht.

 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
In Vicenza verblijven we 4 nachten in het modern ingerichte Key Hotel, op een kwartiertje wandelen van het centrum. In de kamers van dit 3-sterrenhotel beschik je over airco, TV, gratis wifi en een eigen badkamer.
De laatste 3 nachten van deze reis is ons onderkomen het 4-sterrenhotel Riviera dei Dogi in Mira. Dit voormalige buitenhuis aan de Brentarivier biedt klassiek ingerichte kamers met minibar, TV, gratis wifi en een eigen badkamer.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. Het diner op dag 1 in een restaurant in het historische centrum van Vicenza is ook inclusief, evenals de diners op dag 5 en 6 in Mira. In Mira dineren we in een restaurant in de buurt van het hotel. De overige dagen kun je - gezamenlijk of alleen - zelf een restaurant uitzoeken voor het diner. In zowel Vicenza als Venetië zijn hiervoor legio mogelijkheden.


Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 x diner
 • transfers volgens programma
 • entrees villa's en musea volgens programma
 • fietshuur dag 5
 • bootexcursie dag 6
 • diensten SNP-reisleider en Volkskrantjournalist Bob Witman


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees
 • verzekeringen


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De nadruk ligt tijdens deze reis op cultuur, maar uiteraard strekken we meerdere malen de benen. De stadswandelingen door Vicenza en Venetië zijn kort en er wordt zeer regelmatig gestopt. De wandeling door de Colli Euganei is wat langer, maar voor iedereen goed te doen. Tijdens de 30km lange fietstocht vanuit Vicenza dient er ca. 300m geklommen te worden. Deze klim kan evt. vermeden worden door een alternatieve route te kiezen.


Reisleiding

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Naast de SNP-reisleider zal Volkskrantjournalist Bob Witman de reis mede begeleiden. Bob schrijft over kunst, vormgeving en architectuur voor de Volkskrant. Hij geldt als een groot liefhebber van het werk van Palladio en heeft de streek rond Vicenza en de villa's van Palladio al meerdere malen bezocht.Minimum aantal deelnemers
9


Maximum aantal deelnemers
20


Geschikte reisperiode
Deze reis speelt zich af in het gebied tussen de Povlakte en de uitlopers van de Italiaanse Alpen. Hier zijn de zomers heet en de winters koud en vochtig. We organiseren de reis in het aangename late voorjaar en vroege najaar. In het voorjaar staan de tuinen van de bekende villa's van Palladio in bloei.


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.Vaccinatie

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.Veiligheid
Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia). • materialen en uitrusting

Uitrustingslijst
Paklijst:
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Dagrugzakje
 • drinkfles
 • Lichte wandelschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • EHBO: eenvoudige middelen
 • Anti-insektenmiddel


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Venetië (Marco Polo) of in het hotel in Vicenza.


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia vanaf Rotterdam naar Venetië v.v.

Vluchtschema
HV 6493 Rotterdam - Venetie vertrek om 12.20 aankomst 14.10 uur
HV 6494 Venetie - Rotterdam vertrek om 14.50 aankomst 16.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.Data en prijzen

20 mei 2017 - 27 mei 2017 (Garant vertrek)
€ 1340 / € 1770* eenpersoonskamer
€ 1165 / € 1595* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

geslacht (in %)
man vrouw
55 45
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 0 12 88
status reizend (in %)
alleen samen
33 67
9 september 2017 - 16 september 2017
€ 1365 / € 1680* eenpersoonskamer
€ 1190 / € 1505* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief heen- en terugreis
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Bij vluchten met Transavia is bij SNP Groepsreizen 20kg ruimbagage en 10kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen.

 • Extra mogelijkheden bij Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis

  Je kunt deze reis uitbreiden met een stadsverblijf Venetië.

  Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

  Locanda al Leon (Venetië)

  Op 200m van het beroemde San Marcoplein vind je Locanda al Leon is een 15e eeuws pand. Het hotel in het hart van Venetië is de perfecte uitvalsbasis voor je stadsverblijf. Je kamer beschikt over TV, minibar, airco, gratis wifi en een eigen badkamer.
  vanaf € 80,- per persoon
  select
  Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

  Kunnen wij helpen?

  We geven graag advies
  Bel ons 024 - 3277000

  ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
  za van 10.00 tot 16.00 uur

  Bel ons 024 - 3277000

  ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
  za van 10.00 tot 16.00 uur

  Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden