Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis, 8 dagen In de voetsporen van Andrea Palladio

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

Themareis vanuit 2 hotels

Ontdekkingsreis voor Volkskrantlezers door het achterland van Venetië langs het mooiste van de Italiaanse renaissance-architectuur. Centraal staat het werk van Andrea Palladio, een steenhouwer van eenvoudige komaf die zich ontwikkelde tot groot architect. Onder zijn regie ontstond een classicistische bouwstijl die eeuwenlang de grammatica van de architectuur zou bepalen. Verken met Bob Witman - Volkskrantjournalist en Palladiokenner - het historische centrum van Vicenza, dat is bezaaid met paleizen van Palladio. Te voet en op de fiets door het omringende boerenland ontdekken we verrassende villa's met een duidelijke handtekening van de meester. Sluitstuk is een bezoek aan Venetië, waar ook veel sporen van Palladio te vinden zijn.

Lees hier het artikel dat in Volkskrant Magazine is verschenen.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door Volkskrantjournalist Bob Witman
 • Boottocht over de Brenta
 • Inclusief gebruik audiosysteem
 • Palazzi en villa's van Palladio
 • Vicenza en Venetië
 • Villa Rotonda en Villa Foscari
 • Wandeling Colli Euganei
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis

De Noord-Italiaanse stad Vicenza ligt in de Veneto, het achterland van Venetië, omringd door agrarisch gebied, afgewisseld met kleine industrie en bedrijfsterreinen. De stad heeft een prachtig historisch centrum dat opbloeide in de zestiende eeuw toen het belang van de landbouw toenam en het humanisme wortel schoot bij de notabelen van de Veneto. Onder regie van Andrea Palladio (1508­‐1580) ontstond een humane vorm van het classicistische bouwen, een stijl die eeuwenlang de grammatica van de architectuur zou bepalen. Palladio bestudeerde minutieus de klassieke Romeinse bouwkunde, schiep orde in het toepassen van zuilen, ornamentiek en gaf richtlijnen voor de ideale ruimtelijke proporties. Palladio heeft theaters gemaakt, publieke gebouwen, stadspaleizen, kerken en vooral heel veel agrarische villa’s waar zowel gewoond als gewerkt werd. Het overgrote deel daarvan ligt in en om Vicenza. De stad en 23 villa’s van Palladio zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dankzij de publicatie van zijn werk in I Quattro libri dell'architettura konden architecten over de hele wereld de ideeën van Palladio gebruiken. Het Mauritshuis in Den Haag, Banqueting House in Londen, het Capitool in Washington: het zijn allemaal voorbeelden van het zogeheten Palladianisme: de stijl van Palladio.

De Palladioreis voert naar de wortels van deze tijdloze architectuur. Het is een ontdekkingsreis langs verborgen plekken op het Italiaanse platteland. We starten de reis in Vicenza, een aangename en veilige provincieplaats. Het historisch centrum (voetgangersgebied) is bezaaid met palazzi van Palladio. Het Teatro Olimpico (oudste renaissancetheater van Europa), Palazzo Barbarano (Palladio Museum) en Palazzo Chieriati (stadsmuseum) en de Palazzo della Ragione (Basilica Palladiana) ­‐ een publiek paleis op het centrale stadsplein ­‐ zijn ook echte attracties. Een van de hoogtepunten qua architectuur is Villa Rotonda aan de rand van de stad, die we bezoeken tijdens een fietstocht door de omgeving.  

Het avontuurlijkste deel van de reis is het bezoek aan de agrarische villa’s van Palladio. Deze liggen her en der verspreid in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. Het is een zeer gevarieerd gezelschap. Enkele villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco’s er nog in en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. We maken een wandeling door de arcadische heuvels van Euganei.

Voor de laatste twee dagen van de reis verplaatsen we ons naar Mira, aan de Brentarivier. We bezoeken per boot de spectaculaire Villa Foscari en sluiten de reis af met een stadsbezoek aan Venetië.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Venetië. Daar staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1 uur naar ons hotel in Vicenza brengt. 

Overnachting in

Vicenza

Dag 2

We verkennen vandaag te voet Vicenza. Het historisch centrum is voetgangersgebied en bezaaid met paleizen van Palladio. Alles ligt in een straal van een kilometer en is prima te belopen. We starten uiteraard in het Palladiomuseum. De rest van de dag kunnen we enkele stadspaleizen bezoeken. Eén ervan zal zeker het Teatro Olimpico zijn, het oudste renaissancetheater van Europa.

Overnachting in

Vicenza

Dag 3

De villa's van Palladio bevinden zich niet alleen in Vicenza zelf, maar ook her en der verspreid in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. We verkennen per bus het zeer gevarieerde gezelschap., waaronder Villa Caldogno en Villa Cornaro. Enkele van de agrarische villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco's er nog in en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden.

Overnachting in

Vicenza

Dag 4

We maken een wandeling door de arcadische heuvels van Euganei, waar de middeleeuwse dichter Petrarca zijn laatste levensjaren sleet. Na afloop kunnen we wat tijd doorbrengen in Arqua Petrarca. Op de terugweg naar Vicenza maken we een tussenstop in het dorp Lonigo. Er zijn twee Villa's Pisani in Lonigo, een van Palladio en een van Vicenzo Scamozzi, Palladio's 'erfopvolger'. La Rocca van Scamozzi is geïnspireerd op Villa Rotonda. 
Wandeling: 6.5km, 250m stijgen en dalen 

Overnachting in

Vicenza

Dag 5

Op twee wielen verkennen we het gebied ten zuiden van Vicenza. De fietstocht van 20km leidt o.a. langs het Lago di Fimon en Arcignano. Onderweg bezoeken we Villa Rotonda en de naastgelegen Villa Valmarana ai Nani. De aan de rand van Vicenza gelegen Villa Rotonda is één van de hoofdattracties van de reis. Na de fietstocht brengt de bus ons in ca. 1 uur naar onze volgende verblijfplaats Mira aan de Brentarivier. 

Overnachting in

Mira

Dag 6

Langs de Brenta ligt een aantal spectaculaire villa's, waaronder Villa Foscari. Samen met La Rotonda is dit een van de beste ontwerpen van Palladio. Na een korte rit met de openbare bus nemen we de tijd voor een bezoek aan Villa Foscari. Aan het begin van de middag stappen we op een boot zodat we enkele andere villa's aan de Brenta eens goed vanaf het water kunnen bekijken. Aan het eind van de middag verlaten we de boot in Stra. Na een bezoek aan Villa Pisani worden we met de bus terug naar Mira gebracht.  

Overnachting in

Mira

Dag 7

Een ritje met de openbare bus brengt ons in het betoverende Venetië waar ook Palladiosporen te vinden zijn: een kerk, een kerkgevel, een klooster, een brug die nooit is gebouwd. Tijdens een ochtendwandeling gaan we op zoek naar deze plekken. De rest van de dag is vrij zodat je op eigen houtje de wonderlijke stad aan het water verder kunt verkennen. Aan het eind van de dag keren we terug naar ons hotel in Mira.

Overnachting in

Mira

Dag 8

In de loop van de dag - afhankelijk van ons vluchtschema - worden we naar het vliegveld van Venetië gebracht voor de terugvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Vicenza verblijven we 4 nachten in het comfortabele Hotel Doge, op een kwartiertje wandelen van het centrum. In de kamers van dit 3-sterrenhotel beschik je over airco, TV, gratis wifi en een eigen badkamer.
De laatste 3 nachten van deze reis is ons onderkomen het 3-sterrenhotel Isola di Caprera in Mira. Dit voormalige buitenhuis aan de Brentarivier biedt klassiek ingerichte kamers met airco, TV, gratis wifi en een eigen badkamer. In de ruime tuin van het hotel vind je een zwembad.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. Het diner op dag 1 in een restaurant in het historische centrum van Vicenza is ook inclusief, evenals het diner op dag 5 in Mira. In Mira dineren we in een restaurant in de buurt van het hotel. De overige dagen kun je - gezamenlijk of alleen - zelf een restaurant uitzoeken voor het diner. In zowel Vicenza als Venetië zijn hiervoor legio mogelijkheden.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • transfers volgens programma
 • entrees villa's en musea volgens programma
 • fietshuur dag 5
 • bootexcursie dag 6
 • gebruik audiosysteem
 • toeristenbelasting
 • diensten SNP-reisleider en Volkskrantjournalist Bob Witman

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op cultuur, maar uiteraard strekken we meerdere malen de benen. De stadswandelingen door Vicenza en Venetië zijn kort en er wordt zeer regelmatig gestopt. Dankzij het audiosysteem dat we gebruiken is onze reisleiding ook in de Italiaanse binnensteden voor iedereen goed te verstaan.
De wandeling door de Colli Euganei is wat langer, maar voor iedereen goed te doen. Tijdens de 20km lange fietstocht vanuit Vicenza dient er ca. 120m geklommen te worden.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Venetië (Marco Polo) of in het hotel in Vicenza.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM vanaf Amsterdam naar Venetië v.v.

Vluchtschema
KL 1651 Amsterdam - Venetië vertrek om 09.10 aankomst 10.50 uur
KL 1656 Venetië - Amsterdam vertrek om 17.35 aankomst 19.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Deze reis speelt zich af in het gebied tussen de Povlakte en de uitlopers van de Italiaanse Alpen. Hier zijn de zomers heet en de winters koud en vochtig. We organiseren de reis in het aangename vroege najaar.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Veneto ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Paklijst:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Dagrugzakje
 • drinkfles
 • Lichte wandelschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • EHBO: eenvoudige middelen
 • Anti-insektenmiddel

SNP Natuurreizen houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) scherp in de gaten. We volgen de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met de ANVR (de branchevereniging voor reisorganisaties in Nederland) en onze lokale vertegenwoordigers.

Voor het actuele reisadvies m.b.t onze reizen naar Italië kijk je hier.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Naast de SNP-reisleider zal Volkskrantjournalist Bob Witman de reis mede begeleiden. Bob schrijft over kunst, vormgeving en architectuur voor de Volkskrant. Hij geldt als een groot liefhebber van het werk van Palladio en heeft de streek rond Vicenza en de villa's van Palladio al meerdere malen bezocht.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_219197794_Teatro_Olimpico_-_David_Ionut.jpg

Italië - Veneto - Volkskrant lezersreis

In de voetsporen van Andrea Palladio

Themareis vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten