etj

Italië - Valle Maira, 8 dagen Sneeuwwandelen in onbedorven berglandschap

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit comfortabele locanda

Verstopt in de zuidelijke Italiaanse Alpen, tegen de Franse grens, ligt het Valle Maira. Vanwege de geïsoleerde ligging ontwikkelde zich hier een eigen dialect. Je vindt er verstilde dorpjes en kerken met schitterende schilderingen. Aan de hand van hoteleigenaar Renato Botte ontdek je in een week dit sneeuwwandelparadijs. Je vindt hier geen drukke wegen, skipistes en massatoerisme, wel een ongerept berglandschap, een bijzonder gastvrij onderkomen en vooral heerlijk Italiaans eten.

Uniek aan deze reis

 • Afgelegen vallei met eigen karakter
 • Deskundige lokale gids
 • Heerlijk eten
 • Kleine groep: max. 12 deelnemers
 • Verblijf in sfeervolle locanda
Zwaarte
Comfort

Sneeuwwandelen in het ongerepte Val Maira

Lekker actief zijn in de ongerepte natuur, een flinke portie avontuur en vooral een weldadige stilte – een week sneeuwwandelen in het ongerepte Val Maira is precies wat je nodig hebt om de Nederlandse winterblues te verdrijven. Bekijk op Op Pad het artikel.

Dag tot dag

Italië - Piemonte - Valle Maira

Van oudsher waren de bewoners van het Valle Maira erg op Frankrijk gericht; de grens is maar een paar uur lopen ver en bestaat uit goed toegankelijke bergpassen. In tegenstelling tot de route naar de Po-vlakte, die door een rotsachtige kloof ging, een lange en gevaarlijke reis. Pas toen er een weg door deze kloof werd aangelegd kwamen er meer Italiaanse invloeden. De eerste taal van de oude bewoners is nog steeds het Occitaans, een verzamelnaam voor nauw verwante streektalen, die ook in zuidoost Frankrijk wordt gesproken. Tweede taal is het Frans en pas daarna komt Italiaans.

Nergens zijn de Alpen in de 2e helft van de 20ste eeuw meer ontvolkt als in het Valle Maira, en nu blijkt dit nadeel een groot voordeel. Het ontbreken van enige industrie of massatoerisme heeft de overgebleven bewoners in de richting van het zachte toerisme geduwd. In de zomer wordt er veel gewandeld en zie je veel mountainbikes. In de winter staan sneeuwwandelen en toerskiën centraal.  Er zijn strenge regels voor behoud van landschap en eigenheid. Huizen mogen bijvoorbeeld alleen in de lokale stijl ge- of herbouwd worden. 

Enkele energieke dorpsbewoners zijn een Posto Tappa, een etappeplaats, begonnen. Eerst eenvoudig, stapelbedden en ruw houten tafels, inmiddels steeds comfortabeler en sfeervoller. Het eten, met invloeden uit de Piemonte en Frankrijk, was hier altijd al prima, maar kan nu zonder meer verfijnd genoemd worden. Tijdens deze sneeuwwandelweek verblijf je centraal in het dal. Je maakt prachtige tochten vanuit je accommodatie; op een aantal dagen word je met de hotelbus naar het beginpunt van de sneeuwwandeling gebracht en / of na afloop weer opgehaald.

 

Dag 1

Aankomst in het Valle Maira. Het gehucht Ponte Maira ligt vrijwel achterin de vallei, niet ver van de Frans-Italiaanse grens. Het plaatsje wordt omgeven door indrukwekkende bergwanden.

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 2

Na het ontbijt brengt de bus ons naar het hogerop gelegen Chialvetta op de meer beboste noordhelling van het Valle Maira. Vanuit Chialvetta maken we een niet al te zware eerste tocht op sneeuwschoenen. We gaat op weg naar het miniscule bergdorp Viviere en wandelen nog een stuk verder richting Prato Ciorliero. Terug in Chialvetta nemen we een kijkje in het kleine, maar interessante museum van Rolando. In zijn voormalige hooizolder staat een verzameling gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden, zoals oude ski's en landbouwwerktuigen.  
Wandeling: ca. 6km, 500m stijgen en dalen, 4 uur

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 3

Vanuit Ponte Moira trekken we op onze 'tennisrackets' vandaag diep het dal van de Maira in. We zetten koers richting het laatste dorp van het Val Maira: het mooi, in lokale bouwstijl, opgeknapte Chiappera op 1620m hoogte. Naast vele vakantiehuisjes heeft het dorp een fraaie kerk met fresco's. Naarmate we dieper in het dal komen wordt de rivier steeds smaller. We zijn nog slechts een paar kilometer verwijderd van de Frans grens die hier in WO II een belangrijke frontlinie was. Mussolini liet in dit gebied diverse bunkers bouwen.
Wandeling: 12km, 600m stijgen, 5 uur

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 4

Na een transfer naar het gehucht Elva maken we een wandeling over de steile zuidhelling van het Valle Maira. In de zomer graast het vee, in de winter vormt de sneeuw een maagdelijk sneeuwwandeltapijt. We komen vandaag vermoedelijk tot ongeveer halverwege de Punta Goria. In het fraaie plaatsje Elva bezoeken we de kerk en het curieuze haarmuseum voor we weer terug rijden naar Ponte Maira.
Wandeling: 9km, 500m stijgen en dalen, 4 uur

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 5

Nu we een paar dagen hebben warmgedraaid gaan we vandaag wat meer hoogtemeters overwinnen dan tijdens de voorbije tochten. Vanuit Ponte Maira beklimmen we de Monte Cappel. Deze top van 2368m torent hoog boven het dorpje Acceglio uit. Via dezelfde route keren we terug naar onze locanda. 
Wandeling: 8km, 800m stijgen en dalen, 4.5 uur

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 6

Het hotelbusje brengt ons naar het dal van Marmora, een zijdal van de Valle Maira. De verschillende gehuchten waaruit het dorp Marmora bestaat liggen op een natuurlijk balkon tussen weiden en akkerland. We maken een rustige rondwandeling langs de fraaie natuurstenen huizen en kerkjes met fresco's van Marmora.
Wandeling: 9.5km, 425m stijgen en dalen, 4 uur

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 7

We zetten opnieuw koers naar het gehucht Chialvetta, maar deze keer dienen onze benen het klimwerk te doen in plaats van de hotelbus. Via de Colle Ciarbonet wandelen we naar Chialvetta waar het hotelbusje klaar staat voor de rit terug naar Ponte Maira. Vanavond kunnen we nog één keer genieten van de kookkunsten van Manuela.
Wandeling: 10km, 800m stijgen, 5 uur 

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en zit de reis erop.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft de gehele week in Locanda Mistral in het gehucht Ponte Maira. Twee in oude stijl opgetrokken boerderijen zijn door de ouders van de huidige eigenaar verbouwd tot een smaakvolle locanda. Manuela bereidt dagelijks de lekkerste lokale gerechten; Renato is berggids, in zomer en winter. In de locanda vind je een gemeenschappelijke leesruimte en er is een ruimte om je spullen te drogen te hangen. Locanda Mistral biedt gratis WiFi.
De kamers zijn ingericht in Occitaanse stijl, met ambachtelijk bewerkt hout uit de vallei. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer.

Je kunt tegen een toeslag een éénpersoonskamer boeken. Hierbij heb je keuze tussen een standaard éénpersoonskamer en een tweepersoonskamer voor alleengebruik.

Over de maaltijden

Je wordt de hele week geweldig verwend en hoeft je om je eten niet te bekommeren. Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Je begint de dag met - naar wens - een mix van zoete en hartige lekkernijen van het ontbijtbuffet. Manuela maakt een stevig lunchpakket voor je klaar voor tijdens het sneeuwwandelen. 's Avonds word je ontvangen met een traditioneel gerecht uit eigen keuken. Manuela kookt met vrijwel uitsluitend lokale producten uit de vallei: kaas en boter uit Stroppo, honing uit Acceglio, meel van de graanmolen in Cavanna, vlees uit Prazzo. Probeer zeker eens de beroemde witte ginepy uit Stroppo als aperitief óf digestief .  

Inbegrepen

 • transfer van en naar treinstation Turijn Porta Susa op vast tijdstip
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 6 x lunchpakket
 • gebruik lawine-uitrusting
 • overige transfers met minibus volgens programma
 • diensten lokale sneeuwwandelgids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • huur sneeuwschoenen (bij te boeken)
 • verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting: ca. EUR 1,50 per persoon per nacht

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Bedenk dat sneeuwwandelen vermoeiender is dan normaal wandelen. Bijzondere technieken zijn echter niet noodzakelijk en als je conditie goed is, zal deze reis geen probleem voor je zijn. Je wandelt 4 tot 6 uur per dag en overwint dagelijks 500 tot 800 hoogtemeters.

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten wellicht al op het treinstation van Turijn (Porta Susa) en anders in de accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ponte Maira is ongeveer 1300 km, vanaf Brussel 1200 km. Je kunt gratis bij de locanda parkeren.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizendan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Voor treinreizigers is er op dag 1 om 18:30 uur een transfer geregeld vanaf treinstation Turijn Porta Susa naar het hotel in Ponte Maira. Op dag 8 is er vroeg in de ochtend een transfer naar treinstation Turijn Porta Susa met aankomst in Turijn om 07.30 uur. De transfers sluiten aan op de aankomst- en vertrektijd van de hogesnelheidslijn uit/naar Parijs. 

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Amsterdam CS - Parijs Noord  08:15 - 11:35  THA 9322
Parijs Noord - Parijs Gare de Lyon     metro
Parijs Gare de Lyon  - Turijn Porta Susa   12:43 - 18:15  TGV 9251

Terugreis Tijden      Treinnr.
Turijn Porta Susa - Parijs Gare de Lyon           07:36 - 13:17    TGV 9240
Parijs Gare de Lyon - Parijs Noord   metro
Parijs Noord - Amsterdam CS   14:22 - 17:44 THA 9351

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Valle Maira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Geld voor privé-uitgaven.

Ter plaatse maken we gebruik van de minibus van het hotel. Bij groepen groter dan 8 personen wordt er een tweede bus ingezet.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

Je kunt via ons sneeuwschoenen + stokken huren of je brengt zelf je eigen uitrusting mee vanuit Nederland of België. Hoe dan ook krijg je ter plaatse een lawine-uitrusting mee, bestaande uit een lawinepiep en een schep.

Verder raden we aan de volgende uitrusting mee te nemen:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO sporttape 
 • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
 • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
 • Bij geen/weinig sneeuw: chainsen of snow spikes (voor onder je bergwandelschoenen)
 • Bergschoenen
 • Slippers voor binnen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts en evt. sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
 • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
 • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Deze reis wordt begeleid door hoteleigenaar Renato Botte. Renato spreekt goed Engels en is een ervaren IFMGA gecertificeerde berggids. Hij kent de vallei op zijn duimpje. Er gaat geen SNP-reisleider mee vanuit Nederland.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kuyk

Italië - Valle Maira

Sneeuwwandelen in onbedorven berglandschap

Sneeuwwandelen vanuit comfortabele locanda

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)