812019-banner

Italië - Umbrië, 7 dagen Fietsen door het Groene Hart van Italië

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en agriturismo

In de soms groene dan weer goudgele heuvels van Umbrië vind je oude, antieke stadjes als Montefalco, Assisi en Perugia. Fietsen in Umbrië is: olijven, goede wijnen en genieten van de meest fantastische Italiaanse maaltijden, van de heuvels rond Assisi tot in het dal van de Tiber. De zon zorgt voor een bloemenpracht in het voorjaar. In het najaar heeft ze de druiven dieprood gekleurd. Dit arrangement is ook mogelijk met een e-bike.

Uniek aan deze reis

 • De groene Val d'Umbria
 • Land van wijn en olijven
 • Middeleeuwse stadjes
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Umbrië

Tussen de Tiber en de toppen van de Apennijnen, midden in de Italiaanse laars, ligt Umbrië. Het van mystiek doordrenkte land van Fransiscus van Assisi en de heilige Chiara heeft alles in zich voor een fantastische fietstocht. Hoog gelegen aan de voet van de Mt. Subasio, vormt de heilige stad Assisi het startpunt van je reis. Landelijke weggetjes voeren langs kleine dorpjes en verborgen kloosters. Het glooiende landschap is soms ruig bebost, dan weer bedekt met terrassen, olijfboomgaarden en wijnranken. Alle tinten groen passeren de revue. Daarom wordt Umbrië ook wel het groene hart van Italië genoemd. Nabij Montefalco fiets je door het wijngebied van de uitstekende wijnen Rosso di Montefalco en de Sagrantino di Montefalco. De heuvels waar deze uitstekende rode wijnen hun oorsprong vinden, liggen in een straal van twintig kilometer rondom het dorpje Montefalco. Je doet schitterende middeleeuwse plaatsen aan zoals Montefalco en Assisi en bezoekt ook Perugia, waarvan ooit gezegd is: ‘Wie Perugia niet kent, kent Italië niet’. Zorg in ieder geval voor een prettige culinaire kennismaking met de gastronomie én de wijnen van deze streek. Door de vallei van Topino fiets je, langs de voet van de heilige berg van Fransiscus van Assisi, tenslotte weer terug naar Assisi.

Dag 1

Aankomst in Assisi.
Als je vroeg arriveert kan je alvast de wereldberoemde basiliek van Sint Franciscus in Assisi bekijken, die in 1997 flinke schade opliep ten gevolge van een aardbeving. De fresco's zijn nadien gelukkig weer gerestaureerd.

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 2

27 km van Assisi naar Perugia (350m stijgen en 150m dalen).
Je fietst over rustige wegen door de vlakte naar de hoofdstad van Umbrië; Perugia. Nadat je de Tevererivier, een mooie plek voor een picknick, bent overgestoken klim je de laatste 7 km vrij geleidelijk naar Perugia. Een laatste korte steile klim brengt je uiteindelijk in het mooie historische hart. De stad wordt gedomineerd door de Corso Vannucci, een lange boulevard, gemaakt om te flaneren.

Overnachting in

Perugia

Dag 3

29 km van Perugia naar Passaggio (350m stijgen en 450m dalen).
’s Ochtends heb je nog tijd om Perugia verder te bekijken. Dan volgt een fietstocht door het dal van de Tiber naar de wijnstad Torgiano. Bezoek hier absoluut het beroemde wijnmuseum, door velen beschouwd als de waardevolste van Italië. De uitgebreide collectie bevat interessante archeologische vondsten, oude geschriften en een grote hoeveelheid aan wijnattributen uit de (klassieke) oudheid. Hierna volgt een klimmetje naar het stadsjuweeltje Bettona, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 7000 v. Chr. De verdiende beloning laat hierna niet lang op zich wachten; hoog in de heuvels bij Passagio, in een oase van rust, ligt je uiterst comfortabele agriturismo (met zwembad). Het gerenoveerde 17e eeuwse complex biedt weidse verzichten over de Topino-vallei; van Perugia en Bettona tot aan Assisi en Spello.

Overnachting in

Passaggio - Agriturismo Il poggio degli Olivi

Dag 4

31 km van Passaggio naar Montefalco (300m stijgen en 150m dalen).
Grotendeels over vlakke wegen langs de oevers van de Topino en kleine zijstroompjes, bereik je waarschijnlijk al rond lunchtijd Bevagna. Dat komt goed uit, want onze restauranttip hier is van een onvergetelijke klasse. Fiets, of beter loop, door de lange middeleeuwse hoofdstraat en geniet van de middeleeuwse pracht. Bezichtig ook zeker de in vrijwel oorspronkelijke staat verkerende oude stadspoorten en –muren. Na Bevagna volg je deels de ‘Strada del Sagrantino’. Zoals de beroemde Chiantiwijn onlosmakelijk verbonden is met Toscane, zo wordt de Rosso di Montefalco en de Sagrantino di Montefalco in een adem met Umbrië genoemd. De heuvels waar deze uitstekende rode wijn haar oorsprong vindt, liggen in een straal van twintig kilometer rondom het dorpje Montefalco. Tot slot brengt een pittige klim, de enige van deze dag, je naar ‘de balustrade van Umbrië’: de beeldende bijnaam van Montefalco, vanwege haar hoog gelegen ligging en het mooie uitzicht over grote delen van Umbrië.

Overnachting in

Montefalco

Dag 5

25 km van Montefalco naar Spello (100m stijgen en 275m dalen).
Korte, lichte fietstocht door de Valle d’Umbria. Vanuit Montefalco begin je met een fijne lange afdaling door de olijfboomgaarden. Na een tijdje de rivier gevolgd te hebben, fiets je door een landelijke omgeving via het verstilde dorpje Budino naar het fraai gelegen Spello. Vanuit de verte zie je het tegen de flanken van de Monte Subasio gelegen stadje al liggen.

Overnachting in

Spello

Dag 6

25 km van Spello naar Assisi (550m stijgen en 500m dalen).
Een laatste fietstocht brengt je terug naar Assisi zodat je de middag hebt om deze fraaie middeleeuwse plaats te bekijken. Je fietst om de Monte Subasio heen, onder meer langs Collepino, een fraai gehuchtje. De weg heeft een behoorlijk stijgingspercentage. Als je hier tegenop ziet kan je ook via een kortere, vlakkere route naar Assisi fietsen.

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in comfortabele hotels en agriturismi. Je overnacht op kamers met douche en toilet op de kamer. De hotels in Perugia, Montefalco en Spello liggen in het centrum van oude stadjes. De agriturismo in Assisi ligt net buiten het stadje, de agriturismo in Passaggio ligt heel fraai op een heuvel buiten het dorp.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. De lunch koop je 's morgens of onderweg in een supermarktje. Voor het diner kan je terecht in meerdere restaurants in de diverse plaatsjes. De accommodatie in Passaggio ligt op een heuvel buiten het dorp, nogal afgelegen. Buiten de zomermaanden (juli en augustus) is het restaurant op woensdag gesloten. Je kan in dat geval in een restaurant in het dorp gaan eten, maar dat betekent een taxirit of een extra klim terug naar de accommodatie.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1.50 pppn)

Over de activiteiten

Het gebied bij Assisi is één van de weinige delen van Umbrië waar je goed kan fietsen. De brede vallei is vlak. De stadjes waar je verblijft liggen echter allemaal op een heuvel, wat betekent dat je elke etappe afsluit met een klim. Op de eerste en laatste fietsdag klim je langer en geleidelijker, op de tussenliggende dagen zijn de klimmetjes korter, maar af en toe erg steil (een enkele keer 15%). De reis is echter met een basisconditie te doen, want vaak betreft het maar één klim per dag en je fietst geen lange dagafstanden. Je fietst enkele keren over onverharde wegen.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een rustdag boeken. Aangezien de plaatsen waar je verblijft allemaal op een heuvel liggen is het lastig om extra rondritten te fietsen waarbij je niet dezelfde wegen gebruikt als tijdens de reis zelf. Op cultureel gebied is een extra dag in Assisi of Perugia de moeite waard. Voor een dagje luieren bij het zwembad leent de agriturismo in Passagio zich het beste.

Fietsverzekering

Huurfietsen zijn op deze bestemming verzekerd tegen diefstal. Bij schade aan je huurfiets ben je wel persoonlijk aansprakelijk. Beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik hier.

 

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Assisi is ca. 1510 km. Je kan je auto gratis parkeren bij de eerste, tevens laatste, accommodatie..

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Rome of Florence

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt ook kiezen voor een vlucht naar Ancona of Perugia. Low cost airline Ryanair vliegt een aantal keer per week vanaf Weeze en Charleroi.

SNP kan deze vluchten niet voor je boeken. 

Goed om te weten als je zelf een low cost vlucht boekt.

 • Je boekt en betaalt deze vluchten direct aan de "low cost airline" middels een creditcard.
 • Print de vluchtgegevens en geef het vluchtnummer en de verwachte aankomsttijd aan ons door
 • Controleer regelmatig en in ieder geval daags voor de heen- en terugvlucht de internetsite van de maatschappij waarmee je vliegt in verband met mogelijke vluchtwijzigingen.
 • Wij raden aan een annuleringsverzekering af te sluiten voor je ticket. De annuleringskostendekking van SNP dekt namelijk niet de kosten van een zelf geboekt ticket bij annulering.
 • Wij raden aan deze vluchten pas te boeken nadat wij het landarrangement hebben bevestigd. De annuleringskosten voor een ticket kunnen oplopen tot 100% van de ticketprijs.

   

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Florence, Rome, Perugia of Ancona reis je per trein naar Assisi. Reistijden: vanaf Perugia ca. 30 minuten, zowel vanaf Rome, Florence als Ancona ca. 2,5 uur. Vanaf het treinstation in Assisi is het nog enkele kilometers naar je accommodatie. Je kan het beste een taxi nemen.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement op elke dag van de week starten van half maart tot eind oktober. In de zomermaanden kan het warm zijn in Umbrië.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Umbrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zicht_op_trevi.jpg

Italië - Umbrië

Fietsen door het Groene Hart van Italië

Fietsvakantie langs hotels en agriturismo

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen