812016banner9

Italië - Umbrië, 8 dagen Te voet door het groene hart

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelreis langs hotels

Het groene Umbrië is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers met een gezonde belangstelling voor cultureel erfgoed. Niet zo bekend als de beroemde Toscaanse broer, maar minstens zo mooi en veel minder druk bezocht. Wellicht komt het door de vele kloosters en kerkjes, verscholen tussen de beboste hellingen liggen; feit is dat er in Umbrië een weldadige, haast mystieke rust heerst die je een bijzonder aangenaam vakantiegevoel bezorgt. De SNP-reisleider leidt ons over de mooiste wandelpaadjes op korte wandelingen door uitgestrekte beuken- en eikenbossen en bloemenrijke valleien. Hier treden we soms letterlijk in de voetsporen van heiligen als Franciscus van Assisi. We bezoeken parels van stadjes als Spello en Assisi. We verblijven in een comfortabel hotel op loopafstand van de kerken van Assisi en in een prachtig tot hotel omgebouwd klooster in het Val Nerina.

Uniek aan deze reis

 • De beroemde fresco's van Perugia
 • Unieke combinatie lichte wandelingen en cultuur
 • Verblijf in sfeervol kloosterhotel
 • Wandel op de bijzondere hoogvlakte Piano Grande
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Umbrië

Tijdens deze lichte wandelvakantie leer je de regio Umbrië goed te leren kennen. Umbrië is kleiner dan het bekendere Toscane, heeft geen kustlijn en geen grote toeristische steden als een Florence of Siena. Daarentegen wordt Umbrië niet voor niets Het Groene Hart, of Spirituele Hart van Italië genoemd. Het Umbrische landschap is ruw, heuvelachtig en werd gevormd door oeroude vulkanen en tufstenen hellingen. Het gebied werd van oudsher bewoond en bestuurd door Umbri, Etrusken, Romeinen en in de middeleeuwen rijke handelsfamilies en broederordes, die van het gebied een rijke en welvarend provincie maakten. Nederzettingen werden gebouwd op heuvelflanken en tufstenen plateaus, kloosters verrezen op bijna onbegaanbare plaatsen in de wildernis, silhouetten van kerken en stadspaleizen steken nog altijd trots uit en vormen herkenningspunten in de wijde omgeving. Tijdens deze reis kunt u de middeleeuwse sfeer ervaren in de belangrijkste Umbrische steden zoals Assisi en Perugia. Deze steden werden die in de loop der tijd verfraaid met grootse kathedralen en stadhuizen.

Naast al deze hoogtepunten van kunst en cultuur is ook het Umbrische landschap zeker de moeite waard. Al sinds de vroege middeleeuwen nodigde het heuvelachtige en gevarieerde landschap heremieten, monniken en spirituele toeristen uit tot contemplatie, bezinning en terugtrekking uit de samenleving. Het ruwe, enigszins onontgonnen karakter van het Umbrische gebied nodigt zeker uit tot aangename wandelingen. We maken tijdens een aantal korte wandelingen kennis met de lokale flora en fauna, en stappen in de omgeving van de middeleeuwse steden ook zeker letterlijk in de voetsporen van de heilige Franciscus van Assisi, die een groot natuurliefhebber was.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Rome rijden we in ca. 3.5 uur naar Assisi. Hier verblijven we in een landelijk gelegen hotel, op ca 20 minuten wandelen van het centrum van de stad.

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 2

Perugia is de hoofdstad van de provincie Umbrië. Het oude centrum werd door de Etrusken op een hoge heuvel gebouwd, die nu gelukkig goed te bereiken is dankzij roltrappen. Het uitzicht is fenomenaal, en op een heldere dag is zelfs Assisi te zien. We maken een korte wandeling door het centrum en bekijken de belangrijkste gebouwen zoals de Dom, het stadhuis en de indrukwekkende fontein. Na de wandeling is er tijd om de Galleria Nazionale te bekijken met een indrukwekkende collectie Umbrische kunst. Na de lunch rijden we naar het meer van Trasimeno, het grootste meer van Umbrië en een beschermd natuurreservaat. In het golvende Trasimeense heuvelland nabij het meer maken we een rustige wandeling van 1,5 uur (150m stijgen), door akkers en langs een aantal mooie (en soms vervallen) boerenhoeves. We wandelen van Tuoro sul Trasimeno naar de scheefgezakte middeleeuwse Torre Torta. Aan het eind van de dag rijden we terug naar Assisi. Vanavond is het diner niet inbegrepen. In het centrum van Assisi, op ca 15 min lopen van het hotel, zijn volop restaurants te vinden.

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 3

Na het ontbijt worden we naar de Eremo delle Carceri gebracht, de kluizenaarsgrot waarin de Heilige Franciscus zich regelmatig terugtrok. Van daar wandelen we over de beboste flanken van de Monte Subasio geleidelijk dalend terug naar Assisi. In het oude middeleeuwse centrum van Assisi kun je verschillende plekken uit Franciscus’ leven bezoeken zoals zijn vermoedelijke geboortehuis en het marktplein waar hij in zijn vaders zaak werkte. In de kerk Santa Chiara ligt zijn beste vriendin Clara begraven. Cultureel hoogtepunt is de gotische basilica San Francesco met wereldberoemde fresco’s uit het atelier van Giotto. De onderkerk is al sinds Franciscus overlijden een belangrijke bedevaartsplaats in Italië: zijn lichaam ligt er in een kleine kapel begraven. Na het bezoek aan Assis wandelen we rustig terug naar ons hotel. 

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 4

’s Ochtends worden we tegen de flanken van de Monte Subasio omhoog gebracht, naar het afgelegen en vervallen klooster van San Benedetto. Door de prachtige hellingbossen van de Monte Subasio wandelen we geleidelijk dalend naar Spello. Het middeleeuwse karakter van deze kleine stad is dankzij de schaduwrijke steegjes en kronkelstraatjes nog helemaal in tact. Bekijk zeker de de vijftiende-eeuwse kapel van de familie Baglioni in de Dom van Spello. De schilder Pinturicchio liet er alle wanden prachtig versieren met kleurrijke fresco’s. We hebben alle tijd om het stadje te bekijken en te lunchen in een van de restaurantjes. In de middag rijden we terug naar Assisi.
Wandelduur 3 uur, 7,5 km, 400m dalen. 

 

Overnachting in

Assisi - Hotel 3 esse-Country House

Dag 5

We nemen afscheid van Assisi en  rijden naar het hooggelegen plaatsje Montefalco. Zoals de beroemde Chiantiwijn onlosmakelijk verbonden is met Toscane, zo wordt de Rosso di Montefalco en de Sagrantino di Montefalco in een adem met Umbrië genoemd. De heuvels waar deze uitstekende rode wijn haar oorsprong vindt, liggen in een straal van twintig kilometer rondom het dorp. Op een van de terrasjes kunnen we proeven van de heerlijke sagrantinowijn. Daarna rijden we zuidwaarts naar Spoleto, een van de belangrijkste en welvarendste Umbrische steden. Het stadsbeeld wordt bepaald door La Rocca, een enorm militair fort gebouwd op het hoogste punt van de stad. We maken een stadswandeling langs verschillende, al dan niet kerkelijke, belangrijke gebouwen, waarbij we ook door de heuvels buiten de stad komen, om zo een mooi zicht op Spoleto te krijgen. Dan is het nog even rijden naar het diepe Val Nerina, waar we onze intrek nemen in het prachtige Abbazia San Pietro in Valle: een prachtig kloostercomplex met grote tuin, dat tot een comfortabel hotel is omgebouwd.  

Overnachting in

Ferentillo - Abbazia San Pietro in Valle

Dag 6

's Morgens maken we een korte wandeling vanuit de abdij naar Ferentillo. Over kleine paadjes klimmen we naar het hoog gelegen ruïnedorp Umbriano. Slingerend door de bossen dalen we af naar het riviertje Nera, dat we volgen tot  Ferentillo. Hier staat de bus te wachten om ons naar het natuurpark van Marmore te brengen, even verderop. In het park vinden we de door de Romeinen gecreëerde en 165m hoge gelijknamige watervallen liggen. Op gezette tijden wordt hier het water van een nabijgelegen rivier omgeleid, waardoor de spectaculaire watertrappen ontstaan.

Overnachting in

Ferentillo - Abbazia San Pietro in Valle

Dag 7

Vandaag bezoeken we één van de meest bijzondere plekken in Umbrië. De Piano Grande ligt op een hoogte van 1270 meter en is meer dan 1300 ha groot. De hoogvlakte bestaat uit grote stukken grasland en akkerland en is van een grote landschappelijke schoonheid. Ooit lag hier een reusachtig meer nu rest de glooiende en groene bodem. Op de vlakte verbouwen de boeren van Castelluccio al eeuwenlang hun groenten en hoeden de schaapskuddes op de grazige hellingen. In het voorjaar kan de Piano Grande veranderen in een ongekende kleurenzee als alle wilde bloeiende veldbloemen de velden kleuren. We maken een ontspannen wandeling maken met alleen op het eind een klimmetje. We steken de hoogvlakte over en lopen tussen de toppen van La Rotonda en Monte Guaidone door. Schitterend is het uitzicht op de indrukwekkende, deels besneeuwde flanken van de 2476 hoge Monte Vettore.

Overnachting in

Ferentillo - Abbazia San Pietro in Valle

Dag 8

De bus brengt ons in ca. 3  uur naar Rome, waar we op het vliegveld terug naar Nederland stappen.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met jou, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Umbrië overnachten we in twee goede tot uitstekende hotels, gelegen in  Assisi en in het Val Nerina. 
In Assisi zijn we te gast in Country House Tre Esse, een eenvoudig, maar mooi hotel. Ons onderkomen ligt net aan de rand van Assisi waardoor we ons een bezoek aan deze indrukwekkende stad heerlijk terug kunt trekken op het terras of in de tuin. De eigenaren zijn verwoede antiekverzamelaars zoals je zult zien aan de inrichting van het landhuis en de kamers. Het hotel beschikt over een zwembad. 
In het groene Val Nerina zijn we te gast in een voormalig klooster: Abbazia San Pietro in Valle. Het klooster uit de 18e eeuw is verbouwd onder streng toezicht van de kunstcommissie van Perugia en heeft daarbij haar unieke sfeer en charme behouden. Het complex beschikt over een prachtige tuin en een restaurant.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen. In Assisi is het diner op dag 1 en dag 4 in het hotel inbegrepen. De overige dagen kunnen we dineren in het hotel of in een van de restaurants in Assisi, op ca. 20 minuten lopen van het hotel. In het afgelegen Abbazia San Pietro in Valle zijn alle diners inbegrepen.
De lunches zijn niet inbegrepen. Op de meeste dagen zijn we rond lunchtijd in een dorp of stad met meerdere restaurants. Op sommige dagen zijn we rond lunchtijd in de natuur en picknicken we in het veld. Op deze dagen is er gelegenheid om lunchinkopen te doen, zodat je je eigen lunchpakket kunt samenstellen. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners op dag 1, 4 en 5 t/m 7
 • alle transfers conform programma
 • entree Marmore watervallen
 • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden
 • entrees
 • verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Voor de meeste dagen geldt dat we een lichte wandeling in de natuur combineren met een bezoek aan een culturele bezienswaardigheid of stad. Zo wisselen intensieve momenten en rustige momenten elkaar continu af. De wandelingen zijn kort en licht en de paden zijn doorgaans goed, maar soms wel wat steniger en wat minder makkelijk begaanbaar. Bospaden kunnen na regenval modderig zijn. Een lange wandelbroek en goede stevige wandelschoenen met een goede zool zijn dan ook onontbeerlijk. De hoogteverschillen bedragen tot maximaal 300m stijgen en 500m dalen. De wandelingen duren 1 tot 3 uur. Meedoen aan de wandelingen is geheel vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Rome of de eerste accommodatie in Assisi.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Rome (Fiumicino) v.v.

Vluchtschema
KL 1601 Amsterdam - Rome vertrek om 09.35 aankomst 11.50 uur
KL 1604 Rome - Amsterdam vertrek om 17.25 aankomst 20.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Umbrië heeft een mediterraan klimaat, vermengd met de karakteristieken van een landklimaat. De zomers en het late voor- en vroege najaar zijn droog en zonnig. In mei moet je rekenen op temperaturen rond de 22ºC. Op grotere hoogte, zoals op de Apennijnen, is het weer koeler. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert, afhankelijk van de hoogteligging, tussen 800 en 1200 mm. De meest regenrijke periode is van november tot begin april. Maar ook in mei bestaat er een kans op een bui of een regenachtige dag. Het is dan ook altijd verstandig regenkleding mee te nemen.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de diners op dag 2 en 3, de lunches en persoonlijke uitgaven zoals drankjes etc, zijn niet inbegrepen. Reken per dag op ca. € 20,- voor persoonlijke uitgaven. Het is aan te raden voor de eerste dagen geld mee te nemen vanuit Nederland. In de meeste plaatsen kun je pinnen.

Op het vliegveld van Rome staat onze eigen comfortabele touringcar klaar om ons naar het hotel te brengen. Ook brengt de touringcar ons naar de beginpunten van de wandelingen en haalt de bus ons aan het eind van de wandeling weer op. De laatste dag brengt de charterbus ons weer naar het vliegveld van Rome.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen.

 • GELDIG paspoort
 • pinpas
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering en van uw paspoort.

Voor de wandelingen:
 • stevige wandelschoenen met goed profiel en ingelopen
 • luchtige en warme wandelkleding
 • goede winddichte wandelkleding
 • regenkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie, lippencrème
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • drinkfles 
 • enige EHBO-benodigdheden zoals bv. sporttape (breed) 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hfhjgjy

Italië - Umbrië

Te voet door het groene hart

Lichte wandelreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten