fghmftm

Italië - Toscane * fotoreis, 8 dagen Landschapsfotografie in kunstzinnig decor

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Fotograferen

Cursusreis vanuit agriturismo

Leerzame cursusreis vanuit een prachtig gelegen en authentieke agriturismo, midden in het fascinerende landschap van het Val d'Orcia. Het kleuren- en lijnenspel van de leemheuvels en cipressenlanen, maar ook Toscaanse stadjes als Montalcino en Pienza zijn de boeiende objecten in de zoeker van je camera. Het landschap is inspirerend, zeker als de vroege ochtendnevel het Toscaanse licht dempt. Met onze eigen minibus kunnen we uitermate flexibel het programma indelen. We maken korte wandelingen door het kunstzinnige landschap en fotogenieke stadjes, zodat we de beste fotoplekken vinden. Aan de hand van praktijkopdrachten leert een ervaren fotograaf je de kneepjes van het vak. Zo verandert ‘plaatjes schieten’ in fotograferen. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Cursusreis voor beginners
 • Klassieke Toscane cultuurlandschappen èn stadjes
 • Vanuit een authentieke agriturismo
 • Vernieuwd programma
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Toscane * fotoreis

Het Toscaanse landschap is wereldberoemd vanwege haar kunstzinnige vormen. De scherpe contrasten tussen haar zacht glooiende heuvels en kaarsrechte cipressenlanen is een dankbaar onderwerp voor talloze fotografen. Bovendien is het Toscaanse licht al eeuwenlang een bijzondere inspiratiebron van kunstenaars. Het is dan ook niet vreemd dat wij juist Toscane uitkozen als decor voor deze fotoreis. Samen met je medecursisten verblijf je in de agriturismo Le Cecche in de Val d'Orcia, het fotogenieke landschap ten zuiden van Siena. De agriturismo heeft een uitstekende keuken, een grote tuin met zwembad en een mooi uitzicht. Iedere dag start met praktijkopdrachten die later worden besproken. Op de meeste dagen maken we een mooie wandeling langs de meest fotogenieke plekken van het Toscaanse landschap. Ook staan er excursies naar fraaie middeleeuwse plaatsjes op het programma zoals het hoog gelegen Montalcino of het pauselijke Pienza, de abdij van San Antimo, de versteende watervallen bij Bagno Vignoni en natuurlijk Siena. Je krijgt op een aantal momenten theorieles over zaken als compositie en belichting. Er gaat een laptop en een beamer mee om het fotomateriaal te bespreken. Aan het eind van de dag bespreken we de tijdens de wandeling gemaakte foto’s.

Dag 1

Na aankomst in Florence reizen we met minibus verder naar agriturismo le Checche nabij Pienza in het Val d'Orcia. 's Avonds is er een welkomstdiner in restaurant van je accommodatie en kennismaking met je cursusleider. We bespreken tevens het programma van de komende dagen.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 2

Na het ontbijt wordt er in 1,5 uur een praktische en theoretische uitleg gegeven over uw spiegelreflexcamera. We bekijken de sluitertijd en de lensopening en er volgt uitleg over het systeem van gereflecteerd licht meten. Rondom uw accommodatie worden een aantal foto-opdrachten uitgevoerd die alle het thema belichting hebben. 's Middags maken we vanuit Le Checche een korte rondwandeling door de mooie Val d'Orcia.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 3

Vandaag beginnen we met een stukje theorie over compositie. Om de opgedane kennis in de praktijk te brengen maken we daarna een wandeling door het fascinerende landschap van Le Crete. We rijden naar het mooie klooster Monte Oliveto Maggiore , dat in een groene oase te midden van de badlands van Le Crete ligt. We rijden aan het eind van de middag terug naar de agriturismo. ’s Avonds bespreken we de opdrachten van de afgelopen dagen.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 4

De theorie vandaag gaat over scherptediepte en macrofotografie. Na het theoretische deel, rijden we naar het stadje Montalcino, ca. 25 minuten verderop. Dit panoramisch gelegen, middeleeuwse plaatsje is beroemd om de productie van een van de topwijnen van Italië: de Brunello. In de vele straatjes en steegjes met fraaie doorkijkjes kunnen we uitstekend praktijkopdrachten uitvoeren. Aan het eind van de middag rijden we weer huiswaarts.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 5

In de ochtend krijg je theorieles over beweging en informatie over het beeldverhaal. We rijden naar Bagno Vignoni waar we bij het dorp en bij de warmwaterbronnen onze opdrachten maken. Hier, aan de voet van de Monte Amiata, borrelt water naar de oppervlakte met een temperatuur van 38ºC. Als dit kalkrijke water afkoelt aan het oppervlakte wordt er een dikke laag kalksteen afgezet, dat uiteindelijk in travertijn verandert. De fotogenieke ligging van Bagno Vignoni bovenop deze travertijnbult betekent in ieder geval genoeg oefenstof voor de cursus.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 6

Vanmorgen behandelen we de theorie van portretfotografie en van licht (lichtrichting en lichttemperatuur). Daarna vertrekken we naar Pienza, zodat we mensen kunnen gaan fotograferen. Dit fraaie dorpje, ooit residentie van de Toscaanse Paus Piccolomini, is gebouwd op een tufsteenrots te midden van een golvend heuvellandschap. Na de foto-opdrachten en de lunch is er tijd voor een korte wandeling.

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 7

De dag begint met een korte uitleg over het beeldverhaal. In deze eindopdracht kun je uitproberen wat je bijgeleerd hebt. We rijden naar Siena. Daar heb je vóór de siesta tijd voor de foto-opdracht. Na de lunch maken we een mooie stadswandeling waarbij we uiteraard het beroemde Piazza del Campo bezoeken. In de avond kijken we terug op een leerzame fotoweek. 

Overnachting in

Pienza - Agriturismo Le Checche

Dag 8

Na het ontbijt rijden we naar Florence voor de terugvlucht naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) en fotografie omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in agriturismo Le Checche op kamers met eigen douche en toilet. Le Checche is een agriturismo 'pur sang', in het verleden dreef men nog grote kuddes koeien, maar nu maakt men er wijn, jam en verbouwt graan. Het ligt midden in het natuurpark Val d'Orcia.
Het hoofdgebouw uit de 18e eeuw is verbouwd tot een aangenaam gastenverblijf. De kamers zijn eenvoudig maar netjes, het is één van de oudste agriturismo's uit het gebied. Het Italiaanse echtpaar Cardinali doet zijn best je het naar de zin te maken.
Tegen bijbetaling kun je een éénpersoonskamer boeken. Twee 1-persoonskamers delen 1 badkamer.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Le Checche heeft een uitstekende keuken, verzorgd door de vrouw des huizes. Je eet vaak aan de lange eettafel met de overige gasten.
De lunch is voor eigen rekening, soms kopen we die vooraf en lunchen we in het veld, andere keren kunnen we lunchen in een restaurant in een dorp of stadje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 7 x diner
 • transfers met minibus, conform programma
 • diensten SNP Reisleider
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (bij te boeken)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees

Over de activiteiten

Op alle dagen maak je een rustige wandeling, soms in de natuur, op een enkele dag in stadje, waarbij het fotograferen centraal staat. Te voet bereiken we immers de meest fotogenieke plekjes van het Toscaanse landschap. Het tempo is  rustig en er wordt veel tijd uitgetrokken om aan fotografie te besteden. De tochten lopen meestal over goed begaanbare, brede wandelpaden, de ‘strade bianche’ en kent dagelijks kleine hoogteverschillen tot maximaal 200 m stijgen en dalen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Florence of in de accommodatie in Pienza.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg met KLM van Amsterdam naar Florence v.v.

KL1641 Amsterdam - Florence vertrek om 09.35 aankomst 11.30 uur
KL1642 Florence - Amsterdam vertrek om 12.10 aankomst 14.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagage informatie
Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM voor de bagageregels voor je bestemming.

Toscane betekent veel zon, weinig regen en met name in het voor- en najaar heerlijk weer met temperaturen tot 25ºC. In deze jaargetijden is echter ook een flinke bui niet ongewoon.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Toscane ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houd er rekening mee dat Italië geen goedkoop land is; één consumptie kost al snel € 2,50. Reken voor de lunches op ongeveer € 5,- per dag. In totaal moet je rekening houden met ca. € 150,- voor je persoonlijke uitgaven.

Op het vliegveld van Florence staat een busje klaar dat ons gedurende de reis zal vervoeren. De bus wordt bestuurd door de SNP reisleider.

 • wandelschoenen met stevige zool
 • digitale camera met toebehoren
 • warme en luchtige kleding
 • regenkleding
 • zonnebrandcreme, lippencreme, zonnebril en hoofdbescherming
 • dagrugzakje (ca. 35 liter)
 • geïsoleerde veldfles (minimaal 1 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: zwemkleding, kompas, verrekijker, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

 

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die als Nederlands vakfotograaf zijn/haar grote kennis van fotografie graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
De reis van 12-5-19 wordt begeleid door Marcel Scholing, de reis van 29-9-19 door Willem Laros.
Marcel is fotograaf en docent fotografie en sinds 2005 freelance reisleider. Van IJsland tot China , van Sierre Leone tot Zweden. De combinatie van reizen en fotograferen vind hij geweldig, bovendien vindt hij het erg leuk om kennis over te brengen en om te zien hoe deelnemers dit direct in praktijk kunnen brengen. Zelf maakt hij het liefst portretten en landschappen. Het leuke van portretten vindt hij dat je echt in contact komt met mensen ook al kan je elkaar soms niet eens verstaan. 
Willem fotografeert voor tijdschriften, organisaties en bedrijven. Zijn voorkeur gaat uit naar landschappen, natuur- en reisfotografie. 

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

nevels.jpg

Italië - Toscane * fotoreis

Landschapsfotografie in kunstzinnig decor

Cursusreis vanuit agriturismo

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten